Wikipedia:De kroeg/Archief/20140923

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Steun of even een paar centjes in de slotmachine gooien[bewerken | brontekst bewerken]

Ik vertaal al een tijd artikelen waarvan ik het onderwerp interessant vind. De teksten werden daarna door andere wikipedianen aangepast, wat ik niet erg vind. Afgelopen week is het artikel Arundel Museum als wiu genomineerd en Amberley Museum & Heritage Centre nog net niet als wiu genomineerd. De reden is dat het artikelslecht geschreven artikel met rare of niet kloppende zinnen en dat er nog heel wat te poetsen valt. Ik werd hier een verdrietig van als je energie in het vertalen van een tekst stopt en iemand anders die ter beoordeling nomineert. Omdat het probleem van het slecht formuleren van mijn tekst mij bekend voorkomt zit ik eraan te denken om misschien een coach te nemen, maar omdat het er zoveel zijn zou ik niet weten wie ik zou moeten kiezen. Het gaat om de formuleringen van mijn tekst en niet zozeer om het gebruik van alle speciale wiki-tekens te leren, want dat weet ik na bijna tien (!) jaar trouwe dienst ondertussen wel. Sommige mensen denken dat het moderatorschap inhoudt dat je perfecte artikelen zou moeten schrijven, maar dat hoeft natuurlijk niet. Bean 19 (overleg) 12 sep 2014 12:12 (CEST)

Hierboven laat je wel zien dat het niet overbodig is om een collega Wikipediaan in de hand te nemen die taalkundig (grammatica doel ik dan op) wat meer kijk op de zaak heeft. Even als voorbeeld: De reden is dat het artikelslecht geschreven artikel met rare of niet kloppende zinnen en dat er nog heel wat te poetsen valt. De vetgedrukte tekst toont de fouten.
Je doet je werk als mod in mijn ogen prima (mag altijd meer) en ook in het heraldiekproject heb ik prima bewerkingen gezien. Een coach, hoeft niet officieel te zijn, kan dan altijd in jouw kladblok meekijken zodat er na de aanwijzingen een taalkundig bijna perfect artikel geplaatst kan worden. Ik zal helaas af moeten zeggen, want ik heb helaas een hele lichte vorm van dyslexie en maak in mijn ogen zelf ook teveel fouten (elk artikel dat ik plaats heeft er zeker drie). Dqfn13 (overleg) 12 sep 2014 12:20 (CEST)
Dqfn13, bedankt voor je reactie. Dat heraldiekproject vind ik leuk om te doen dus daar help ik graag mee. Ik weet er blijkbaar niet genoeg over want mijn eerste heraldische artikel, het wapen van de hertog van Norfolk, werd meteen genomineerd. Ik vind het na wat aarzelen niet erg dat diegene op mijn kladblok meekijkt. Toen er na een week nog niets gebeurd was dacht ik dat ik het wel kon plaatse, maar toen gebeurde dit. Bean 19 (overleg) 12 sep 2014 12:47 (CEST)
Het wapen van de hertog van Norfolk moest inderdaad flink aangepast worden. Laat je niet tegenhouden, het idee is prima. Je hebt wel de kennis, want dat wat beschreven was klopte aardig, het gaat alleen mis met vertalen. Haal een paar Nederlandstalige boeken in huis, lees je goed in op de lijst van vaktermen in de heraldiek, kijk met mij mee, lees nog wat andere artikelen en je kan dan een flink end komen. Uiteraard kan je ook altijd vragen stellen op de projectpagina, die staat nog altijd op mijn volglijst. Dqfn13 (overleg) 12 sep 2014 12:53 (CEST)
Wat algemener, het klopt dat ik wel weet wat ik wil vertellen, maar alleen de manier waarop is het probleem. Nog een reactie van De Wikischim die luidt: verder met alle respect voor je inzet, maar ik vrees dat zo'n beetje al je artikelen moeten worden nagelopen Nou ja dat zal dan wel zo zijn, maar ik laat me zeker niet tegenhouden om aan dit mooie project bij te dragen. Bean 19 (overleg) 12 sep 2014 13:56 (CEST) PS Als mensen niet precies begrijpen wat er staat, mogen ze het me altijd vragen, want ik ben graag bereid om vragen op te lossen of dingen uit te zoeken. Als ze er voor de vindbaarheid wel bijschrijven waar het staat (onder welk kopje of in welke alinea) dat is in grote artikels wel zo handig.
En dat nalopen kan je in de toekomst hopelijk voorkomen door een coach. Ik heb even de ; vervangen door een : zodat de Wikischim een pingetje krijgt (welliswaar nu van mij, maar doel is dat hij even mee kan lezen neem ik aan). Dqfn13 (overleg) 12 sep 2014 13:18 (CEST)
Tja, dat ik daar niet eerder aan gedacht heb, want dat had veel ellende kunnen voorkomen. maar ja, beter laat dan nooit. Bean 19 (overleg) 12 sep 2014 13:56 (CEST)
Ik heb Velocitas een coachingsverzoek gestuurd omdat die het leuk vindt om taal- en spelfouten te verbeteren en geschiedenis als interessegebied heeft. Als ik over een paar dagen nog niks gezien heb zal ik Wpudloper wel vragen omdat die het verbeteren van de kwaliteit van artikelen in zijn omschrijving heeft staan en als de grammatica en formuleringen verbeteren, verbetert ook de kwaliteit van het artikel en het helpt ook mee dat hij geschiedenis als interessegebied heeft. Bean 19 (overleg) 13 sep 2014 11:45 (CEST)
Prima, je kan mij altijd vragen over jouw schouders mee te kijken bij heraldische artikelen. Ook als je een bron nodig hebt kan je mij vragen. Dqfn13 (overleg) 13 sep 2014 23:02 (CEST)
Gebruiker:Bean 19 beheerst volstrekt onvoldoende het Nederlands en zou daarom in het geheel niet moeten bijdragen aan WP:NL. Ik heb intussen vele artikelen om die reden voor verwijdering voorgedragen, maar ben gestopt omdat het eigenlijk eindeloos en hopeloos is. Hij mag niet verwachten van de WP-gemeenschap dat al zijn artikelen 'hertaald' moeten worden omdat hij het Nederlands niet beheerst. Tot mijn stomme verbazing bleek mij bovendien dat deze gebruiker, die dus het Nederlands onvoldoende machtig is, een moderator is op WP:NL. Paul Brussel (overleg) 14 sep 2014 20:50 (CEST)
Ik vind deze manier van handelen eigenlijk erg op de persoon Paul Brussel. Zeker omdat je nu dus artikelen "genomineerd" hebt zonder sjablonen op de artikelen te plaatsen en ook zonder te kijken of de artikelen al verbeterd waren. Zo heb je het artikel wapen van de hertog van Norfolk genomineerd terwijl dat juist recentelijk behouden is na een nominatieperiode doorlopen te hebben. Je hebt hier dus puur gekeken naar wie het artikel geschreven heeft in plaats van naar wat er stond. Ook het artikel Kathedraal van Arundel was prima in orde, daar heb ik nauwelijks zaken moeten veranderen. Dqfn13 (overleg) 14 sep 2014 21:01 (CEST)
Inderdaad, dit kan niet los gezien worden van de persoon en op grond van de aanmaak door hem/haar ben ik slechts recente artikelen nagegaan en eigenlijk waren alle artikelen ondermaats en zelfs m.i. verwijderbaar. Eigenlijk zie ik niet in wat er tegen is om in dit geval op 'de persoon te spelen' als zo overduidelijk blijkt dat deze persoon het Nederlands zo volstrekt onvoldoende beheerst dat deze in het geheel niet aan WP:NL zou moeten bijdragen (laat staan moderator zou moeten zijn). Paul Brussel (overleg) 14 sep 2014 21:49 (CEST)
Je valt in herhaling en het werk als moderator doet Bean19 anders prima, of heb je daar (plotseling? of al langere tijd?) klachten over? Dqfn13 (overleg) 14 sep 2014 21:52 (CEST)
Eerlijk gezegd heb ik geen idee wat Bean 19 als moderator doet/heeft gedaan, maar ik acht het onbegrijpelijk dat iemand die overduidelijk de Nederlandse taal niet beheerst op WP:NL een goede moderator zou kunnen zijn, maar misschien is dat voor jou wel een uiterst vreemde gedachte... Paul Brussel (overleg) 14 sep 2014 22:02 (CEST)
Sommige werkzaamheden hebben nou eenmaal niks met schrijfvaardigheid te maken. Voor de meeste taken dient men het Nederlands te kunnen lezen... en dat kan Bean19 prima. Dqfn13 (overleg) 14 sep 2014 22:04 (CEST)
"en dat kan Bean19 prima" - ben benieuwd hoe dat verifieerbaar is: wie geen Nederlands beheerst/schrijft kan dus wel goed genoeg zijn als moderator omdat hij - tja? - het Nederlands goed kan lezen? Ik geloof dat ik hier ernstig aan twijfel. Paul Brussel (overleg) 14 sep 2014 22:11 (CEST)
Overdrijf eens niet zo Paul, kom op zeg. Ciell 14 sep 2014 22:15 (CEST)
@ Paul Brussel: Laatste reactie voor vandaag, heb ook andere dingen te doen namelijk, dan kan het gaan om mensen die dyslectisch zijn bijvoorbeeld. Ik ken genoeg mensen die (licht) dyslectisch zijn en die goed kunnen lezen (al is het traag), maar grote moeite hebben met schrijven. Dqfn13 (overleg) 14 sep 2014 22:18 (CEST)
We stuiten hier een beetje op de grenzen van WP:AGF. Bean19 is absoluut van goede wil, maar heeft moeite met bepaalde taalkundige aspecten. In verband hiermee heeft hij al eens gevraagd artikelen eerst na te lopen, en het lijkt er op dat er nu ook een coach gaat komen. Ik zou zijn bijdragen niet rücksichtslos nomineren, maar vooral kijken naar wat er verbeterd kan worden. Zelf hoop ik eerdaags het artikel Huis Howard nog eens goed na te lopen. Michiel (overleg) 14 sep 2014 22:20 (CEST)
Ik heb ook niet de indruk dat Bean19 het slecht doet als moderator, al is hij dan niet echt heel actief. Hij lijkt me ook zeker wel iemand van goede wil. Maar zijn bijdragen in de hoofdnaamruimte, dat is dus echt even een heel ander verhaal. Het is wel jammer dat dit al die jaren heeft kunnen doorgaan, maar dat komt in niet onbelangrijke mate dus juist doordat hij mod is en al zijn bewerkingen daarmee automatisch zijn gecontroleerd. (Nu blijkt meteen ook hoe averechts dat systeem in bepaalde gevallen kan werken, wmb gaat het vandaag nog op de schop). De Wikischim (overleg) 14 sep 2014 22:30 (CEST)
Met de controle voor nieuwe artikelen worden alle artikelen nagelopen, van iedere gebruiker: moderator of niet. We hebben met zijn allen alleen de achterstand laten oplopen naar anderhalf jaar. Ciell 14 sep 20::::14 22:48 (CEST)
Sorry hoor, maar ik vind de actie van Paul Brussel een actie die totaal voorbijgaat aan AGF en die ga ik ook aanmelden op Reg:Blok, want die is echt een rancuneuze actie (sorry dat ik het zo zeg, maar de stoom kwam echt mijn oren uit toen ik dat allemaal op mijn volglijst zag). De reden van het vertalen van al deze artikelen is dat ik van 17 tot 24 juli in Arundel, Winchester, Londen, Leeds Castle en Arundel Castle ben geweest en me verbaasde dat daar op NL wiki niets over geschreven was. Toen ik ging vond ik steeds meer leuks waardoor het steeds verder ging. Ik heb ondertussen alle artikelen gered en de teksten op mijn kladblok gezet. Dat ik geen goed Nederlands kan schrijven vind ik echt een aantijging (zou ik als een PA nomineren. Ik was echt heel boos omdat ik mijn energie heb gestoken in het vertalen van al deze artikelen, wat uit een goed hart komt want ik was met een hele andere reeks over Zwitserland en Cistercienzer-abdijen bezig en daar klaagt niemand over. Dit was alles wat ik erover kwijt wilde, met vriendelijke groet,Bean 19 (overleg)
Moi Bean19, je vroeg onder dit kopje om steun, wat mij betreft moet je die gewoon krijgen, bewondering dat je je kwetsbaar durft op te stellen, dat is een goed voorbeeld. Peter b (overleg) 14 sep 2014 23:31 (CEST)

@Ciell: de lijst waarop jij doelt is de hercontrole. De eerstelijns controle loopt op het moment van schrijven niet verder achter dan de 14e. Op de en:wiki daarentegen loopt deze ca. 42 dagen achter. Sander1453 (overleg) 18 sep 2014 11:42 (CEST)