Wikipedia:De kroeg/Archief/20200824

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tweede conceptversie jaarplan 2021 Wikimedia Nederland online[bewerken | bron bewerken]

Het jaarplan 2021 van Wikimedia Nederland is in ontwikkeling en zal door het bestuur op 26 september 2020 aan de leden van Wikimedia Nederland worden voorgelegd. In juni is de eerste aanzet tot het jaarplan 2021 gepubliceerd, op 11 juli is er tijdens een online brainstorm input geleverd door leden en/of gemeenschapsleden. De input is verwerkt en een tweede conceptversie van het jaarplan 2021 is nu beschikbaar op de verenigingswiki. Er is nog geen prioritering aangebracht. Niet alle activiteiten die staan genoemd kunnen worden uitgevoerd.

We vragen om reactie van de gemeenschap op deze tweede conceptversie van het jaarplan. We hebben daarbij een specifieke vraag: Welke van de omschreven activiteiten dienen prioriteit te krijgen? We nodigen je uit om je suggesties of andere ideeën met ons te delen op de overlegpagina. Je hoeft geen lid te zijn van Vereniging Wikimedia Nederland om terugkoppeling te geven. Verzoek is om reacties uiterlijk 17 augustus 2020 op de overlegpagina te plaatsen. Denise Jansen - Wikimedia Nederland (overleg) 10 aug 2020 12:07 (CEST)

Dank je, fijn dat de community input kan geven, Elly (overleg) 10 aug 2020 18:16 (CEST)

Reclame met logo's betaalbedrijven op site Wikimedia Nederland[bewerken | bron bewerken]

Kan Wikimedia overigens op zijn site de logo's van iDEAL en Paypal weghalen? Lijkt mij nergens voor nodig om daarvoor feitelijk reclame te maken, zeker ook omdat aangegeven wordt dat er andere betaalmethoden zijn. Alvast bedankt! HT (overleg) 10 aug 2020 14:17 (CEST)
Reclame is in the eye of the beholder. Edoderoo (overleg) 10 aug 2020 16:33 (CEST)
...en ook omdat bij de donatiewerving opgemerkt wordt dat er gedoneerd moet worden om Wikipedia vrij van reclame te houden. HT (overleg) 10 aug 2020 18:10 (CEST)
Voor mensen die willen doneren zijn de iDEAL en Paypal logo's erg functioneel want ze geven aan dat ze daarmee kunnen betalen. Ook de visuele weergave van die logos is een belangrijk herkenbaar element. Ook culturele instellingen en andere niet op winst gerichte organisaties gebruiken deze logos dus ik zie dit echt niet als reclame. Jan-Bart (overleg) 11 aug 2020 09:27 (CEST)
Ik stoor me niet aan die logo's. Er wordt niet primair reclame gemaakt voor die bedrijven, maar aangegeven dat dit een te gebruiken betaalmethode is. En elke muisklik (voor de gebruiker) minder maakt het doneren weer net iets eenvoudiger, en de kans op een donatie weer iets groter. MartinD (overleg) 12 aug 2020 11:27 (CEST)
Reclame mag niet, behalve als de vereniging er beter van wordt, zo iets? Peter b (overleg) 12 aug 2020 14:01 (CEST)

De definitie van reclame: "Reclame is een vorm van communicatie met het doel potentiële klanten over te halen tot aanschaf van producten en diensten." Als we het dan hebben over de vraag of er reclame gemaakt wordt voor iDEAL en Paypal, zoals in het eerste bericht hierboven gesteld wordt, moeten we ons de vraag stellen of de vermelding van de logo's daar staat om potentiële klanten over te halen om de dienst van iDEAL of Paypal aan te schaffen. Het antwoord op die vraag is: neen. Op die pagina wordt er namelijk geprobeerd potentiële "klanten" over te halen een donatie te doen aan Wikimedia Nederland, waarbij die "klanten" die al iDEAL of Paypal hebben het hen gemakkelijk wordt gemaakt een donatie te doen. Ook probeert Wikimedia Nederland niet het imago van iDEAL of Paypal te verbeteren, noch de naamsbekendheid van beide bedrijven te verbeteren. Natuurlijk kan het zo zijn dat er mensen zijn die überhaupt het gebruik van logo's als reclame zien, maar dan betreft dat ook het gebruik van de Wikipedia-wereldbol waar dan ook, zoals hier linksboven. Romaine (overleg) 12 aug 2020 14:23 (CEST)

Appels en peren Romaine, die wereldbol is ons eigen merk, die geeft aan u bent hier op wikipedia, die logo's van die betaalboeren zijn vast handig, maar bedrijven ontwerpen logo's primair om hun bekendheid te vergroten, niet voor het gemak van de wikipediadonateur. Peter b (overleg) 12 aug 2020 16:43 (CEST)
Ah, dus omdat "het ons eigen merk" is is het geen reclame? Dat klinkt als "Reclame mag niet, maar het is geen reclame als het voor onszelf is".
In principe wordt volgens mij overigens ieder logo gebruikt om bekendheid te vergroten, dat is immers dacht ik het doel van logo's. Romaine (overleg) 14 aug 2020 13:06 (CEST)
Ik merk op dat dit soort betaalmethodes meestal zelfs eisen hebben betreffende de aanwezigheid en het gebruik van hun logo. Zo schrijft iDEAL voor: "It must be clear for the Consumer how and when the iDEAL payment method has been chosen. This is achieved by displaying a 'Payment' button, generally on that part of the page where one of the payment methods is normally selected. The permitted depictions of the iDEAL 'Payment' button are supplied via the Merchant's portal on the iDEAL website". Ook Visa etc hebben dat soort regels. Het gaat namelijk om consumentenvertrouwen kweken en daar dan ook weer gebruik van kunnen maken. Consumenten gebruiken iDEAL omdat ze dat inmiddels vertrouwen. Maar ook kunnen de partijen zo hun merkrecht weer gebruiken als een 'slechte partij" hun logo op iets plakken dat niet die betaalmethode is. TheDJ (overleg) 16 aug 2020 19:06 (CEST)

Peiling over vertalen[bewerken | bron bewerken]

Beste mensen,

Of vertalen wenselijk is en onder welke voorwaarden bronnen overgenomen worden is een veel voorkomend discussiepunt. Aangezien deze twee vragen wederom een onderdeel vormen in een lastig dossier voor moderatoren, lijkt het mij tijd voor een peiling, zie Wikipedia:Opinielokaal/Vertalen. Opmerkingen zijn welkom op de overlegpagina, maar ik wil wel echt met klem verzoeken om alle standpunten met respect te behandelen en de mensen met wie je het niet eens bent niet weg te zetten als een Diederik Stapel. Deze discussie moet namelijk open en eerlijk gevoerd kunnen worden. Is dit niet mogelijk, dan hebben we niks aan het resultaat van de peiling, want consensus binnen een bubbel is geen basis voor beleid.

Tast toe, de peiling begint nog niet, en er is voldoende tijd om van tevoren een zegje te doen.

Met vriendelijke groet,

Natuur12 (overleg) 17 aug 2020 14:06 (CEST)