Wikipedia:Zoekstrategieën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht beheerpagina's

Zoekstrategieën is een verzamelnaam voor verschillende manieren waarop men efficiënt informatie kan opzoeken en beoordelen op betrouwbaarheid. Dit is handig wanneer men een nieuw artikel wil schrijven op Wikipedia. Zoekstrategieën kunnen worden aangeleerd en dit is dan ook het voornaamste doel van deze pagina: zoekstrategieën aanreiken aan gebruikers om vlotter hun informatie op te zoeken en te beoordelen op hun betrouwbaarheid.

Zoekstrategieën[bewerken]

Handige hulpmiddelen:

Om informatie over een bepaald onderwerp te zoeken, kun je het beste de volgende stappen uitvoeren:

  1. Vat het onderwerp samen in kernbegrippen of "sleutelwoorden". Deze sleutelwoorden kunnen je naderhand helpen om bruikbare informatie te vinden in een catalogus.
  2. Zoek naar informatie in een bibliotheek en op het internet.
  3. Beoordeel de betrouwbaarheid van de gevonden informatie op de volgende wijze:
    • Ga na of de auteur van de informatie een betrouwbare auteur is.
    • Ga na in welk jaar de informatie (voor het laatst) is vastgelegd. Meestal is de meest recente informatie ook de meest relevante informatie.

Online zoeken[bewerken]

Van sommige lexica of encyclopedia kan men oudere versies online vinden (bijvoorbeeld Encyclopædia Britannica11 (1911), Meyers Konversations-Lexikon4 (1885-1892)) die met de nodige voorzichtigheid moeten worden gebruikt.

Als men wil zoeken op het internet, kan men naast de gewone internetzoekmachines, gespecialiseerde zoekmachines gebruiken, die zoeken in wetenschappelijk verantwoorde sites en databanken met wetenschappelijke artikels. Hierdoor moet je minder grasduinen in de resultaten die je krijgt met een gewone zoekmachine.

Op het internet kan men ook digitale bibliotheken vinden, die boeken in digitaal formaat aanbieden. Sommige hiervan zijn helemaal of voor een deel gratis toegankelijk en kunnen handig zijn voor het snel opzoeken van informatie. Digitale bibliotheken bieden immers een zoeksysteem aan waarmee je door hun hele digitale boekenaanbod kan zoeken. Dit is in een traditionele bibliotheek niet mogelijk.

Tot slot zijn er nog andere databanken die soms gratis kunnen worden geraadpleegd. Een voorbeeld hiervan is E-thesis, een databank van meer dan 770 Nederlandstalige scripties. Met wat geluk zit jouw onderwerp hier ook tussen.

Online lexica, encyclopedia, ...[bewerken]

Gespecialiseerde zoekmachines[bewerken]

1rightarrow blue.svg Academic databases and search engines (en.Wikipedia.org)

Online bibliotheken[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Digitale bibliotheek voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
1rightarrow blue.svg List of digital library projects (en.Wikipedia.org)

Andere databanken[bewerken]

Offline zoeken[bewerken]

Bibliotheek[bewerken]

Gedrukte lexica en encyclopedia zijn dikwijls niet zo actueel, maar zijn meestal betrouwbaarder dan hun online-collega's. Sommige gedrukte lexica of encyclopedia hebben ook een online-versie (denk maar aan Encyclopædia Britannica, Meyers Konversations-Lexikon of Microsoft Encarta).

Overzichten van (online) informatie[bewerken]

Sommige portalen bieden een lijst van "online bibliotheken" aan:

Zie ook[bewerken]


Externe link[bewerken]