Naar inhoud springen

Wim Wama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoobot (overleg | bijdragen) op 23 jul 2019 om 23:46. (top: https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Wim Wama
Wim Wama (2e van links) op de nieuwjaarsreceptie van Phonogram 02-01-1963
Wim Wama (2e van links) op de nieuwjaarsreceptie van Phonogram 02-01-1963
Algemene informatie
Geboortenaam Willem Anton van Wageningen
Geboren 16 november 1918
Overleden 12 juli 1986
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Wim Wama (geboren als Willem Anton van Wageningen, Amsterdam, 16 november 1918Zutphen, 12 juli 1986) was een van de twee van het komisch duo De Wama's, samen met Dick Wama (Dick de Maat). Het duo was populair in variétés in de jaren 40, 50 en 60 van de 20e eeuw. In maart 1973 gingen de Wama's uit elkaar.

Loopbaan

Wim van Wageningen en Dick de Maat leerden elkaar kennen in het leger na de mobilisatie in 1939. Ze zaten in het 18e regiment infanterie, gelegerd in Amersfoort. Hij had daarvoor gewerkt als meubelmaker. In 1940 besloten zij een duo te vormen en artiest te worden. Zij sloten zich aan bij de Nederlandsche Kultuurkamer en konden zo in de oorlogsjaren zonder risico ervaring opdoen. Als naam kozen zij De Wama's, naar de eerste twee letters van hun achternamen, Van Wageningen en De Maat. Zelf namen zij de pseudoniemen Wim Wama en Dick Wama aan.

Na de oorlog gingen de Wama's verder als beroepsartiesten. Ze profiteerden van de behoefte aan licht amusement die na 1945 ontstaan was. Eind jaren 40 schreven ze het nummer Naar de TT Race over de TT Assen en verwierven daarmee veel bekendheid. Een ander bekend nummer uit die periode was Hotsjek. Het radioprogramma De bonte dinsdagavondtrein, waarin de Wama's af en toe optraden, zorgde voor landelijke bekendheid. Hierdoor werden zij veelgevraagde artiesten binnen het schnabbelcircuit.

Vanaf de jaren 60 verminderde de populariteit van variété en daarmee ook van de Wama's. Daarnaast waren ze weinig vernieuwend en in tegenstelling tot bijvoorbeeld De Mounties weinig op televisie te zien. De groep had in die jaren vooral succes met parodieën op bekende nummers en populaire hits. Zo coverden zij in 1960 onder andere Mack the knife van Bobby Darin en Laila van Die Regento Stars. Hun versie van Kriminal tango, destijds een hit in West-Duitsland voor het Hazy Osterwald Sextett, haalde zelfs de hitparade. Andere bekende nummers uit die tijd waren Ping en Pong, over twee tafeltennissende Chinezen en De Badkuipserenade. In 1962 haalden de Wama's nog eens de hitparade door in te spelen op de twistrage. Ze bouwden Franz Liszts Liebestraum om tot de Liebestraum twist. Radio Veronica gebruikte later het begin van dit nummer voor een jingle van de Alarmschijf: "Hé... Let op... Deuren en oren dicht... Hier komt... Veronica's Alarmschijf".

Rond carnaval 1971 hadden de Wama's nog een hitje met Aha dat is Marie. In 2001 zette Vic van de Reijt dat nummer op #76 in zijn Nederlandstalige Cover Top 100. Het was namelijk een cover van het relatief onbekende La petit Marie van Jean Marie Mourou & Nicolas Péridès. Daarna gingen de Wama's zich steeds meer richten op theater. Eind 1971 speelden ze kleine rolletjes in het stuk Liefde is Hadjememaar van het Amsterdams Volkstoneel, onder leiding van Beppie Nooij. Hier bleek dat vooral Wim Wama over goede acteerkwaliteiten beschikte.

In maart 1973 gingen de Wama's uit elkaar. Ze behielden wel hun artiestennamen Wim Wama en Dick Wama. Dick stierf op 22 juni 1980 op 63-jarige leeftijd aan een maagbloeding.

Wim had in de jaren 70 en 80 wél veel succes als acteur, zowel in het theater als in films. Daarnaast was hij stemacteur. Zo sprak hij onder andere de stem in van Jerom en Krimson in de poppenserie Suske en Wiske en was hij te horen in hoorspelen waaronder De Brekers en verschillende buitenlandse tekenfilmseries. Zijn grootste toneelrol was in 1984 de rol van Hadjememaar in de remake van de theaterproductie Liefde is Hadjememaar uit 1971. In 1986 zou hij weer de hoofdrol spelen in In Holland staat een huis, maar hij werd dat jaar ernstig ziek. Op 12 juli van dat jaar overleed hij op 67-jarige leeftijd aan kanker.

Film

Televisie

Singles

Single met hitnotering(en)
in oude hitlijsten
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
maanden
Opmerkingen Bron
Kriminal tango feb 1960 14 1M Muziek Expres Top 15
Liebestraum twist mei 1962 21 1M Tuney Tunes Top 30
Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Aha dat is Marie 23-1-1971 30 2
Met de school een dagje naar buiten 7-10-1972 tip