TT Assen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
TT Assen

De TT (Tourist Trophy) Assen is een jaarlijkse motorrace op het Circuit van Drenthe bij Assen, in de Nederlandse provincie Drenthe. Vanaf 2016 wordt de TT Assen gehouden op zondag in het laatste weekend in juni, voorheen werd deze traditioneel op de laatste zaterdag van juni verreden. Alle Grand Prix klassen komen tijdens de Dutch TT aan bod. Door de inkrimping van het aantal klassen zijn dit thans Moto3, Moto2 en MotoGP. Vroeger maakten 50 cc/80 cc, 125 cc, 250 cc, 350 cc, 500 cc en zijspannen hier deel van uit. Sinds enige jaren wordt de zijspanklasse verreden in een apart kampioenschap, maar maakt deze geen deel meer uit van de Grand Prix.

Voorafgaand aan de Dutch TT zijn er, zoals voor elke Grand Prix, enkele trainingen en een kwalificatie voor goede startposities. In de week voor de racedag wordt in Assen het TT Festival gehouden, waarin verschillende aspecten van de motorsport te zien zijn. Verder is er een kermis en zijn er meerdere dagen muziekconcerten, dj's en ander vermaak, met onder meer de beroemde TT Nacht voorafgaand aan de racedag.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het begin van de Nederlandse wegrace[bewerken | brontekst bewerken]

In 1922 werd de Motorclub „Assen en Omstreken" opgericht die begin 1925 het plan opvatte om een wegwedstrijd te organiseren. Reeds in 1922 waren er al plannen om een Nederlandse wedstrijd in België te organiseren, dit omdat het tot dan toe verboden was wedstrijden op de openbare weg te organiseren.[1] Met de nieuwe Motor- en Rijwiel­wet van 1924 werd de mogelijkheid geboden hiervoor een ontheffing aan te vragen. De aanleg van een nieuwe weg tussen Rolde en Borger was voor voorzitter Dieters van de Motorclub Assen en Omstreken reden om opnieuw over een wegwedstrijd na te denken.[1]

Op zaterdag 11 juli 1925[2] verschenen 27 renners aan de start voor de eerste TT over een parcours met een lengte van 28,4 kilometer. Het parcours verliep niet over een glad gestreken circuit, maar over klinker- en zandwegen tussen de driehoek RoldeBorgerSchoonloo. Uiteindelijk wisten vijf coureurs de finish te halen. Arie Wuring (BSA) was de enige die in de kwartliter-klasse de eindstreep haalde, in de 350 cc kwamen er drie aan de meet, waarvan Hajo Biezo op een New Imperial de snelste was. In de 500cc-klasse wist Piet van Wijngaarden, met een gemiddelde van 91,4 km/u de wedstrijd te winnen.[3] De snelste raceronde kwam op naam van Bertus van Hamersveld met een ronde van 104,0 km/u.[3]

Circuit van Drenthe tussen 1926 en 1954

Bij de tweede editie van de TT in 1926 werd er op een nieuw parcours gereden dat langs de volgende punten voerde: De Haar, Barteldsbocht (bij Assen), Oude Tol (halverwege Hooghalen), Hooghalen, Laaghalen en Laaghalerveen. Er werden dat jaar twee nieuwe klassen aan het evenement toegevoegd, de 750- en 1000 cc. De organisatie had hoge verwachtingen van het evenement en er werden dan ook tribunes gebouwd bij de start in Hooghalen en in Laaghalerveen om de verwachte bezoekers te herbergen. Uiteindelijk werden er slechts 2600 kaartjes verkocht.[4]

Internationaal deelnemersveld en het Europees kampioenschap[bewerken | brontekst bewerken]

TT race in 1937 en de finish van winnaar Karl Gall (Duitsland, nr 2) in de 500 cc

Hoewel er in 1926 al rijders uit België middels KNMV-inschrijving meededen aan de TT, werd de TT officieel vanaf 1927 een internationale wedstrijd alhoewel niet alle bekende renners van die tijd deelnamen aan de wedstrijd doordat het ingeklemd lag tussen de TT van Man en de Grand Prix van Duitsland.[4][5] 14.000 toeschouwers kwamen op de derde editie af, wat door de organisatoren als succesvol werd bestempeld.[5] Vanwege het geringe aantal inschrijvingen werd er niet gereden in de 1000 cc en ook voor de 750 cc zou na 1927 het doek vallen. 's Ochtends werden de wedstrijden in de 350- en 750 cc (met slechts twee deelnemers) tegelijkertijd verreden, terwijl 's middags 175, 250 en 500cc-klassen gezamenlijk van start gingen. Winnaar in de 350 cc was Han van Kooten op Harley-Davidson en Hendrik van der Veen wist met een Scott de 750 cc te winnen. In de 175 cc waren de Duitse DKW-motoren superieur, maar doordat de beide machines uitvielen wist de Nederlander Wuring zijn tweede overwinning te behalen. In de kwartliterklasse wist geen enkele coureur over de finish te komen en in de 500cc-klasse werd de Ier Stanley Woods winnaar. In de daarop volgende jaren zou Woods de TT nog zes maal in verschillende klassen weten te winnen.

De tiende editie van de TT Assen in 1934 werd op 23 juni 1934 verreden. De wedstrijd was tegelijkertijd de elfde Grand Prix van Europa der F.I.C.M. Er werd in de klassen 175-, 250-, 350- en 500 cc gestreden om het Europees kampioenschap. Het evenement bereikte daarmee zowel een nieuw bezoekersrecord als deelnemersrecord, 60.000 mensen kwamen op het evenement af en er deden 120 renners mee.[6] De podiumplaatsen in zowel de 175- als 500cc-klasse waren een onderonsje tussen de lage landen. Het Belgische podium in de 175 cc werd gevormd door winnaar Yvan Goor op Benelli en Gaston Barbé en Maurice van Geert op respectievelijk plaats twee en drie.[7] In de 500 cc werd de Belg Pol Demeuter op FN Europees kampioen. De Belg „Noir“ werd tweede en de derde plek was voor de Nederlander Arie van der Pluym.[7] In de kwartliterklasse ging de titel naar Walfried Winkler uit Duitsland en Jimmie Simpson won bij de 350 cc.

Waar het Europees kampioenschap in 1934 nog over één evenement werd verreden, werden in 1938 en 1939 bij verschillende evenementen, waaronder de TT Assen, punten verzameld voor het kampioenschap. In Assen werd 1939 gedomineerd door coureurs en motoren uit Duitsland. In de drie verreden klassen (250-, 350- en 500 cc) kwamen de overwinningen op naam van respectievelijk Ewald Kluge (DKW), Siegfried Wünsche (DKW) en Georg Meier (BMW). De editie van 1939 zou in verband met de Tweede Wereldoorlog de voorlopig laatste worden.

Herstart na de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste TT na de Tweede Wereldoorlog, in 1946

Hoewel er in de Tweede Wereldoorlog geen wedstrijden werden verreden, werd het TT-gevoel op papier in leven gehouden. In 1942 verscheen er een TT-special met voorbeschouwing over een fictief te verrijden race.[8] Na de oorlogsjaren waren de tribunes, rondenborden en andere uitmonstering van het circuit niet meer in bruikbare staat en diende het circuit een opknapbeurt te ondergaan alvorens er een wedstrijd georganiseerd zou kunnen worden. Begin augustus 1946 kreeg de KNMV vergunning om vier wedstrijden te organiseren. Zandvoort, de ZZ-races, de Twentse Tourist Trophy Tubbergen en de TT Assen stonden op het Nederlandse programma. De internationale toppers van voor de oorlog namen niet deel, waardoor de races door de Nederlanders werden gewonnen.

In de loop van 1947 verschenen er berichten in de krant dat de TT in 1947 niet door zou gaan in vanwege onenigheid tussen coureurs verenigd in de Nederlandse Rennersbond en de organisatoren over de startgelden. Nadat de onenigheid was bijgelegd ging het evenement toch door.[9] Ook kwamen de internationale coureurs weer in Assen aan de start. Omdat de Isle of Man TT en de Grote Prijs van Europa in Bern vrijwel gelijktijdig werden verreden, zou de TT Assen de eerste krachtmeting tussen de Britse en continentale rijders worden.[9] De Italiaanse coureurs namen met hun 250 cc Moto Guzzi's deel aan de 350cc-klasse. De organisatie had echter het vermoeden dat de motoren niet mee zouden kunnen komen met de Engelse Velocettes en Nortons en besloot om voor de zekerheid een apart prijzenschema voor de 250cc-machines in te stellen.

Het jaar erop kwamen er tegen de 100.000 bezoekers af op de TT, die dat jaar voor de 18e keer werd verreden. In de 125cc-klasse wist Dick Renooy op de Nederlandse Eysink-motorfiets de Spaanse en Italiaanse motoren voor te blijven. Ken Bills en Artie Bell wonnen respectievelijk de 350- en 500cc-klasse.

De start van het FIM wereldkampioenschap[bewerken | brontekst bewerken]

De TT races in Assen (27 juni 1959)
drukte bij de TT van Assen in 2007 (stekkenwaltribune)

In 1949 stelde de FIM voor het eerst een wereldkampioenschap in, waarin ook de TT Assen werd opgenomen. In Assen werden races in 3 klassen verreden, de 125-, 350- en 500 cc. In eerste instantie was het de bedoeling om de 350- en 500cc-klassen tegelijkertijd te laten verrijden in twee series en een finale, dit werd echter door de FIM afgewezen.[10] De 125cc-klasse legde 7 ronden af (115,75 km); de 350 cc 15 ronden (248 km) en de 500 cc 16 ronden (264,58 km).

In 1951 reed de Italiaan Umberto Masetti met zijn 500 cc Gilera een snelste ronde met een gemiddelde van 161,4 km/u. In 1954 kwam de Brit Geoff Duke tot 169,7 km/u maar toen was een deel van het traject tussen Assen en Hooghalen geasfalteerd.

Vanaf 1955 wordt niet meer op een stratencircuit geraced maar op het TT-Circuit Assen waarvan het huidige permanente circuit een (klein) deel uitmaakt.

De editie van 1962 werd overschaduwd door een dodelijk ongeval. Tijdens de laatste trainingsdag ging de Nederlander Hans Schuld onderuit en overleed aan zijn verwondingen.[11] Datzelfde jaar deed ook een nieuwe raceklasse haar intrede, de 50 cc, die daarmee de lichtste klasse werd van het wereldkampioenschap. In deze klasse streden de Nederlander Jan Huberts en zijn stalgenoot bij Kreidler Anscheidt om de tweede plaats, die met 0,9 seconde voorsprong in het voordeel van Huberts werd beslecht. De overwinning in de eerste 50cc-race was voor Ernst Degner op Suzuki.

In 2020 was er voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog geen Dutch TT, omdat vanwege de heersende COVID-19 in Nederland maandenlang geen evenementen georganiseerd mochten worden. Een alternatieve datum later dat jaar bleek niet haalbaar[12].

Nederlanders[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Andere bekende Nederlanders[bewerken | brontekst bewerken]

Statistiek[bewerken | brontekst bewerken]

Winnaars tussen 1925 en 1939[bewerken | brontekst bewerken]

(gekleurde achtergrond = als Europees Kampioenschapsevenement verreden)

Editie Jaar Circuit Klasse Winnaar
1 1925 Rolde-Borger-Schoonloo 250 cc Vlag van Nederland Arie Wuring (BSA)
350 cc Vlag van Nederland Hajo Bieze (New Imperial)
500 cc Vlag van Nederland Piet van Wijngaarden (Norton)
2 1926 Circuit van Drenthe 175 cc Vlag van Nederland Geert Timmer (Francis-Barnett)
250 cc Vlag van Nederland Gerard Dieter (New Imperial)
350 cc Vlag van Nederland John Moos (BSA)
500 cc Vlag van Nederland Piet van Wijngaarden (Norton)
750 cc Vlag van Nederland Arthur Dom (Scott)
1000 cc Vlag van Nederland Jan de Roode (Indian)
3 1927 Circuit van Drenthe 175 cc Vlag van Nederland Arie Wuring (Rex-Acme)
250 cc geen coureur behaalde de finish
350 cc Vlag van Nederland Han van Kooten (Harley-Davidson)
500 cc Vlag van Ierland Stanley Woods (Norton)
750 cc Vlag van Nederland Hendrik van der Veen (Scott)
4 1928 Circuit van Drenthe 175 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Les Crabtree (Excelsior)
250 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Syd Crabtree (Excelsior)
350 cc Vlag van Ierland Stanley Woods (Norton)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Graham Walker (Rudge)
5 1929 Circuit van Drenthe 175 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Les Crabtree (Excelsior)
250 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Wal Handley (Motosacoche)
350 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Freddie Hicks (Velocette)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Ernie Nott (Rudge)
6 1930 Circuit van Drenthe 175 cc Vlag van Nederland Piet van Dinter (DKW)
250 cc Vlag van Duitsland tijdens de Weimarrepubliek Arthur Geiss (DKW)
350 cc Vlag van Australië Arthur Simcock (AJS)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Graham Walker (Rudge)
7 1931 Circuit van Drenthe 250 cc Vlag van Ierland Henry Tyrell-Smith (Rudge)
350 cc Vlag van Ierland Stanley Woods (Norton)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Percy "Tim" Hunt (Norton)
8 1932 Circuit van Drenthe 175 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Eric Fernihough (Excelsior)
250 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Ted Mellors (New Imperial)
350 cc Vlag van Ierland Stanley Woods (Norton)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Percy "Tim" Hunt (Norton)
9 1933 Circuit van Drenthe 175 cc Vlag van België Yvan Goor (Benelli)
250 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Ted Mellors (New Imperial)
350 cc Vlag van Ierland Stanley Woods (Norton)
500 cc Vlag van Ierland Stanley Woods (Norton)
10 1934 Circuit van Drenthe 175 cc Vlag van België Yvan Goor (Benelli)
250 cc Vlag van nazi-Duitsland Walfried Winkler (DKW)
350 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Jimmie Simpson (Norton)
500 cc Vlag van België Pol Demeuter (FN)
11 1935 Circuit van Drenthe 250 cc Vlag van nazi-Duitsland Walfried Winkler (DKW)
350 cc De Ulster Banner Walter Rusk (Norton)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Jimmie Guthrie (Norton)
12 1936 Circuit van Drenthe 250 cc Vlag van nazi-Duitsland Arthur Geiss (DKW)
350 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk John White (Norton)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Jimmie Guthrie (Norton)
13 1937 Circuit van Drenthe 250 cc Vlag van nazi-Duitsland Walfried Winkler (DKW)
350 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk John White (Norton)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Karl Gall (BMW)
14 1938 Circuit van Drenthe 250 cc Vlag van nazi-Duitsland Ewald Kluge (DKW)
350 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Ted Mellors (Velocette)
500 cc Vlag van nazi-Duitsland Georg Meier (BMW)
15 1939 Circuit van Drenthe 250 cc Vlag van nazi-Duitsland Ewald Kluge (DKW)
350 cc Vlag van nazi-Duitsland Siegfried Wünsche (DKW)
500 cc Vlag van nazi-Duitsland Georg Meier (BMW)

Winnaars tussen 1946 en 1948[bewerken | brontekst bewerken]

Editie Jaar Circuit Klasse Winnaar
16 1946 Circuit van Drenthe 125 cc Vlag van Nederland Jaap de Wit (Eysink)
250 cc Vlag van Nederland Lo Simons (Excelsior)
350 cc Vlag van Nederland Lous van Rijswijk (Velocette)
500 cc Vlag van Nederland Piet Knijnenburg (BMW)
17 1947 Circuit van Drenthe 350 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Peter Goodman (Velocette)
500 cc Vlag van Noord-Ierland (1924-1953) Artie Bell (Norton)
18 1948 Circuit van Drenthe 125 cc Vlag van Nederland Dick Renooy (Eysink)
350 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Ken Bills (Velocette)
500 cc Vlag van Noord-Ierland (1924-1953) Artie Bell (Norton)

Winnaars vanaf 1949[bewerken | brontekst bewerken]

Editie Jaar Circuit Klasse Winnaar
19 1949 Assen 125 cc Vlag van Italië Nello Pagani (Mondial)
350 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Freddie Frith (Velocette)
500 cc Vlag van Italië Nello Pagani (Gilera)
20 1950 Assen 125 cc Vlag van Italië Bruno Ruffo (Mondial)
350 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Bob Foster (Velocette)
500 cc Vlag van Italië Umberto Masetti (Gilera)
21 1951 Assen 125 cc Vlag van Italië Gianni Leoni (Mondial)
350 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Bill Doran (AJS)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Geoff Duke (Norton)
22 1952 Assen 125 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Cecil Sandford (MV Agusta)
250 cc Vlag van Italië Enrico Lorenzetti (Moto Guzzi)
350 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Geoff Duke (Norton)
500 cc Vlag van Italië Umberto Masetti (Gilera)
23 1953 Assen 125 cc Vlag van Duitsland Werner Haas (NSU)
250 cc Vlag van Duitsland Werner Haas (NSU)
350 cc Vlag van Italië Enrico Lorenzetti (Moto Guzzi)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Geoff Duke (Gilera)
24 1954 Assen 125 cc Vlag van Oostenrijk Rupert Hollaus (NSU)
250 cc Vlag van Duitsland Werner Haas (NSU)
350 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Fergus Anderson (Moto Guzzi)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Geoff Duke (Gilera)
25 1955 Assen 125 cc Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta)
250 cc Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (MV Agusta)
350 cc Vlag van Australië Ken Kavanagh (Moto Guzzi)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Geoff Duke (Gilera)
Zijspan Vlag van Duitsland Faust / Vlag van Duitsland Remmert (BMW)
26 1956 Assen 125 cc Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta)
250 cc Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta)
350 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Bill Lomas (Moto Guzzi)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk John Surtees (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Duitsland Hillebrand / Vlag van Duitsland Grunwald (BMW)
27 1957 Assen 125 cc Vlag van Italië Tarquinio Provini (Mondial)
250 cc Vlag van Italië Tarquinio Provini (Mondial)
350 cc Vlag van Australië Keith Campbell (Moto Guzzi)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk John Surtees (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Duitsland Hillebrand / Vlag van Duitsland Grunwald (BMW)
28 1958 Assen 125 cc Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta)
250 cc Vlag van Italië Tarquinio Provini (MV Agusta)
350 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk John Surtees (MV Agusta)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk John Surtees (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Zwitserland Camathias / Vlag van Duitsland Cecco (BMW)
29 1959 Assen 125 cc Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta)
250 cc Vlag van Italië Tarquinio Provini (MV Agusta)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk John Surtees (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Zwitserland Camathias / Vlag van Duitsland Cecco (BMW)
30 1960 Assen 125 cc Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta)
250 cc Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta)
350 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk John Surtees (MV Agusta)
500 cc Vlag van Italië Remo Venturi (MV Agusta)
Zijspan Vlag van het Verenigd Koninkrijk Harris / Vlag van het Verenigd Koninkrijk Campbell (BMW)
31 1961 Assen 125 cc Vlag van Australië Tom Phillis (Honda)
250 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Honda)
350 cc Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Gary Hocking (MV Agusta)
500 cc Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Gary Hocking (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Duitsland Deubel / Vlag van Duitsland Hörner (BMW)
32 1962 Assen 50 cc Vlag van Duitsland Ernst Degner (Suzuki)
125 cc Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (Honda)
250 cc Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Jim Redman (Honda)
350 cc Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Jim Redman (MV Agusta)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Zwitserland Scheidegger / Vlag van het Verenigd Koninkrijk Robinson (BMW)
33 1963 Assen 50 cc Vlag van Duitsland Ernst Degner (Suzuki)
125 cc Vlag van Nieuw-Zeeland Hugh Anderson (Suzuki)
250 cc Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Jim Redman (Honda)
350 cc Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Jim Redman (MV Agusta)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk John Hartle (Gilera)
Zijspan Vlag van Duitsland Deubel / Vlag van Duitsland Hörner (BMW)
34 1964 Assen 50 cc De Ulster Banner Ralph Bryans (Honda)
125 cc Vlag van Rhodesië Jim Redman (Honda)
250 cc Vlag van Rhodesië Jim Redman (Honda)
350 cc Vlag van Rhodesië Jim Redman (MV Agusta)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (MV Agusta)
Zijspan Vlag van het Verenigd Koninkrijk Seeley / Vlag van het Verenigd Koninkrijk Rawlings (FCS-BMW)
35 1965 Assen 50 cc De Ulster Banner Ralph Bryans (Honda)
125 cc Vlag van Canada Mike Duff (Yamaha)
250 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha)
350 cc Vlag van Rhodesië Jim Redman (Honda)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Zwitserland Scheidegger / Vlag van het Verenigd Koninkrijk Robinson (BMW)
36 1966 Assen 50 cc Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (Honda)
125 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Bill Ivy (Yamaha)
250 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Honda)
350 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Honda)
500 cc Vlag van Rhodesië Jim Redman (Honda)
Zijspan Vlag van Zwitserland Scheidegger / Vlag van het Verenigd Koninkrijk Robinson (BMW)
37 1967 Assen 50 cc Vlag van Japan (1870–1999) Yoshimi Katayama (Suzuki)
125 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha)
250 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Honda)
350 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Honda)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Honda)
Zijspan Vlag van Duitsland Enders / Vlag van Duitsland Engelhardt (BMW)
38 1968 Assen 50 cc Vlag van Nederland Paul Lodewijkx (Jamathi)
125 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha)
250 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Bill Ivy (Yamaha)
350 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
500 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Duitsland Attenberger / Vlag van Duitsland Schillinger (BMW)
39 1969 Assen 50 cc Vlag van Australië Barry Smith (Derbi)
125 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Dave Simmonds (Kawasaki)
250 cc Vlag van Italië Renzo Pasolini (Benelli)
350 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
500 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Duitsland Fath / Vlag van Duitsland Kalauch (Fath)
40 1970 Assen 50 cc Vlag van Spanje (1945-1977) Angel Nieto (Derbi)
125 cc Vlag van Duitsland Dieter Braun (Suzuki)
250 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Rodney Gould (Yamaha)
350 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
500 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Duitsland Auerbacher / Vlag van Duitsland Hahn (BMW)
41 1971 Assen 50 cc Vlag van Spanje (1945-1977) Angel Nieto (Derbi)
125 cc Vlag van Spanje (1945-1977) Angel Nieto (Derbi)
250 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha)
350 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
500 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Duitsland Owesle / Vlag van Duitsland Kremer (Münch-URS)
42 1972 Assen 50 cc Vlag van Spanje (1945-1977) Angel Nieto (Derbi)
125 cc Vlag van Spanje (1945-1977) Angel Nieto (Derbi)
250 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Rodney Gould (Yamaha)
350 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
500 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Duitsland Enders / Vlag van Duitsland Engelhardt (BMW)
43 1973 Assen 50 cc Vlag van Zwitserland Bruno Kneubühler (Kreidler)
125 cc Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Maico)
250 cc Vlag van Duitsland Dieter Braun (Yamaha)
350 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Phil Read (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Duitsland Enders / Vlag van Duitsland Engelhardt (BMW)
44 1974 Assen 50 cc Vlag van Zwitserland Herbert Rittberger (Kreidler)
125 cc Vlag van Duitsland Bruno Kneubühler (Yamaha)
250 cc Vlag van Italië Walter Villa (Harley-Davidson)
350 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (Yamaha)
500 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (Yamaha)
Zijspan Vlag van Duitsland Enders / Vlag van Duitsland Engelhardt (BMW)
45 1975 Assen 50 cc Vlag van Spanje (1945-1977) Angel Nieto (Kreidler)
125 cc Vlag van Italië Paolo Pileri (Morbidelli)
250 cc Vlag van Italië Walter Villa (Harley-Davidson)
350 cc Vlag van Duitsland Dieter Braun (Yamaha)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Barry Sheene (Suzuki)
Zijspan Vlag van Duitsland Schwärzel / Vlag van Duitsland Huber (König)
46 1976 Assen 50 cc Vlag van Spanje (1945-1977) Angel Nieto (Bultaco)
125 cc Vlag van Italië Pier Paolo Bianchi (Morbidelli)
250 cc Vlag van Italië Walter Villa (Harley-Davidson)
350 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Barry Sheene (Suzuki)
Zijspan Vlag van Zwitserland Schmid / Vlag van Zwitserland Jean-Petit-Matile (Schmid-Yamaha)
47 1977 Assen 50 cc Vlag van Spanje (1977-1981) Angel Nieto (Bultaco)
125 cc Vlag van Spanje (1977-1981) Angel Nieto (Minarelli)
250 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Mick Grant (Kawasaki)
350 cc Vlag van Zuid-Afrika (1928-1994) Kork Ballington (Yamaha)
500 cc Vlag van Nederland Wil Hartog (Suzuki)
Zijspan Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van het Verenigd Koninkrijk Williams (Schmid-Yamaha)
48 1978 Assen 50 cc Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Kreidler)
125 cc Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (MBA)
250 cc Vlag van de Verenigde Staten Kenny Roberts senior (Yamaha)
350 cc Vlag van Zuid-Afrika (1928-1994) Kork Ballington (Kawasaki)
500 cc Vlag van Venezuela 1954-2006 Johnny Cecotto (Yamaha)
Zijspan Vlag van Duitsland Schwärzel / Vlag van Duitsland Huber (ARO-Fath)
49 1979 Assen 50 cc Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Kreidler)
125 cc Vlag van Spanje (1977-1981) Angel Nieto (Minarelli)
250 cc Vlag van Italië Graziano Rossi (Morbidelli)
350 cc Vlag van Australië Gregg Hansford (Kawasaki)
500 cc Vlag van Italië Virginio Ferrari (Suzuki)
Zijspan Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Duitsland Waltisperg (Schmid-Yamaha)
50 1980 Assen 50 cc Vlag van Spanje (1977-1981) Ricardo Tormo (Kreidler)
125 cc Vlag van Spanje (1977-1981) Angel Nieto (Minarelli)
250 cc Vlag van Venezuela 1954-2006 Carlos Lavado (Yamaha)
350 cc Vlag van Zuid-Afrika (1928-1994) Jon Ekerold (Bimota-Yamaha)
500 cc Vlag van Nederland Jack Middelburg (Yamaha)
Zijspan Vlag van het Verenigd Koninkrijk Taylor / Vlag van Zweden Johansson (Windle-Yamaha)
51 1981 Assen 50 cc Vlag van Spanje (1977-1981) Ricardo Tormo (Bultaco)
125 cc Vlag van Spanje (1977-1981) Angel Nieto (Minarelli)
250 cc Vlag van Duitsland Toni Mang (Kawasaki)
350 cc Vlag van Duitsland Toni Mang (Kawasaki)
500 cc Vlag van Italië Marco Lucchinelli (Suzuki)
Zijspan Vlag van Frankrijk Michel / Vlag van Duitsland Burkard (Seymaz-Yamaha)
52 1982 Assen 50 cc Vlag van Zwitserland Stefan Dörflinger (Kreidler)
125 cc Vlag van Spanje Angel Nieto (Garelli)
250 cc Vlag van Duitsland Toni Mang (Kawasaki)
350 cc Vlag van Frankrijk Jean-François Baldé (Kawasaki)
500 cc Vlag van Italië Franco Uncini (Suzuki)
Zijspan Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Duitsland Waltisperg (LCR-Yamaha)
53 1983 Assen 50 cc Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Garelli)
125 cc Vlag van Spanje Angel Nieto (Garelli)
250 cc Vlag van Venezuela 1954-2006 Carlos Lavado (Yamaha)
500 cc Vlag van de Verenigde Staten Kenny Roberts senior (Yamaha)
Zijspan Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Duitsland Waltisperg (LCR-Yamaha)
54 1984 Assen 80 cc Vlag van Spanje Jorge Martínez (Derbi)
125 cc Vlag van Spanje Angel Nieto (Garelli)
250 cc Vlag van Venezuela 1954-2006 Carlos Lavado (Yamaha)
500 cc Vlag van de Verenigde Staten Randy Mamola (Honda)
Zijspan Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Duitsland Waltisperg (LCR-Yamaha)
55 1985 Assen 80 cc Vlag van Oostenrijk Gerd Kafka (Seel)
125 cc Vlag van Italië Pier Paolo Bianchi (MBA)
250 cc Vlag van de Verenigde Staten Freddie Spencer (Honda)
500 cc Vlag van de Verenigde Staten Randy Mamola (Honda)
Zijspan Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Duitsland Waltisperg (LCR-Krauser)
56 1986 Assen 80 cc Vlag van Spanje Jorge Martínez (Derbi)
125 cc Vlag van Italië Luca Cadalora (Garelli)
250 cc Vlag van Venezuela 1954-2006 Carlos Lavado (Yamaha)
500 cc Vlag van Australië Wayne Gardner (Honda)
Zijspan Vlag van Frankrijk Michel / Vlag van Frankrijk Fresc (LCR-Yamaha)
57 1987 Assen 80 cc Vlag van Spanje Jorge Martínez (Derbi)
125 cc Vlag van Italië Fausto Gresini (Garelli)
250 cc Vlag van Duitsland Toni Mang (Honda)
500 cc Vlag van de Verenigde Staten Eddie Lawson (Yamaha)
Zijspan Vlag van Nederland Streuer / Vlag van Nederland Schnieders (LCR-Yamaha)
58 1988 Assen 80 cc Vlag van Spanje Jorge Martínez (Derbi)
125 cc Vlag van Spanje Jorge Martínez (Derbi)
250 cc Vlag van Spanje Juan Garriga (Yamaha)
500 cc Vlag van Australië Wayne Gardner (Honda)
Zijspan Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Duitsland Waltisperg (LCR-Krauser)
59 1989 Assen 80 cc Vlag van Duitsland Peter Öttl (Krauser)
125 cc Vlag van Nederland Hans Spaan (Honda)
250 cc Vlag van Duitsland Reinhold Roth (Honda)
500 cc Vlag van de Verenigde Staten Wayne Rainey (Yamaha)
Zijspan Vlag van het Verenigd Koninkrijk Webster / Vlag van het Verenigd Koninkrijk Hewitt (LCR-Krauser)
60 1990 Assen 125 cc Vlag van Italië Doriano Romboni (Honda)
250 cc Vlag van de Verenigde Staten John Kocinski (Yamaha)
500 cc Vlag van de Verenigde Staten Kevin Schwantz (Suzuki)
Zijspan Vlag van Frankrijk Alain Michel / Vlag van het Verenigd Koninkrijk Simon Birchall (LCR-Krauser)
61 1991 Assen 125 cc Vlag van Duitsland Ralf Waldmann (Honda)
250 cc Vlag van Italië Pierfrancesco Chili (Aprilia)
500 cc Vlag van de Verenigde Staten Kevin Schwantz (Suzuki)
Zijspan Vlag van Nederland Egbert Streuer / Vlag van het Verenigd Koninkrijk Peter Brown (LCR-Krauser)
62 1992 Assen 125 cc Vlag van Italië Ezio Gianola (Honda)
250 cc Vlag van Italië Pierfrancesco Chili (Aprilia)
500 cc Vlag van Spanje Àlex Crivillé (Honda)
Zijspan Vlag van Zwitserland Rolf Biland / Vlag van Duitsland Kurt Waltisperg (LCR-Krauser)
63 1993 Assen 125 cc Vlag van Duitsland Dirk Raudies (Honda)
250 cc Vlag van Italië Loris Capirossi (Honda)
500 cc Vlag van de Verenigde Staten Kevin Schwantz (Suzuki)
Zijspan Vlag van Zwitserland Rolf Biland / Vlag van Duitsland Kurt Waltisperg (LCR-Krauser)
64 1994 Assen 125 cc Vlag van Japan (1870–1999) Takeshi Tsujimura (Honda)
250 cc Vlag van Italië Max Biaggi (Aprilia)
500 cc Vlag van Australië Michael Doohan (Honda)
Zijspan Vlag van Zwitserland Rolf Biland / Vlag van Duitsland Kurt Waltisperg (LCR-Swissauto)
65 1995 Assen 125 cc Vlag van Duitsland Dirk Raudies (Honda)
250 cc Vlag van Italië Max Biaggi (Aprilia)
500 cc Vlag van Australië Michael Doohan (Honda)
Zijspan Vlag van het Verenigd Koninkrijk Darren Dixon / Vlag van het Verenigd Koninkrijk Andy Hetherington (Windle-ADM)
66 1996 Assen 125 cc Vlag van Spanje Emilio Alzamora (Honda)
250 cc Vlag van Duitsland Ralf Waldmann (Honda)
500 cc Vlag van Australië Michael Doohan (Honda)
Zijspan Vlag van het Verenigd Koninkrijk Darren Dixon / Vlag van het Verenigd Koninkrijk Andy Hetherington (Windle-ADM)
67 1997 Assen 125 cc Vlag van Italië Valentino Rossi (Aprilia)
250 cc Vlag van Japan (1870–1999) Tetsuya Harada (Aprilia)
500 cc Vlag van Australië Michael Doohan Honda
Zijspan Vlag van het Verenigd Koninkrijk Steve Webster / Vlag van het Verenigd Koninkrijk David James (LCR-ADM) (World Cup)
68 1998 Assen 125 cc Vlag van Italië Marco Melandri (Honda)
250 cc Vlag van Italië Valentino Rossi (Aprilia)
500 cc Vlag van Australië Michael Doohan (Honda)
Zijspan Vlag van het Verenigd Koninkrijk Steve Webster / Vlag van het Verenigd Koninkrijk David James (LCR-Honda) (World Cup)
69 1999 Assen 125 cc Vlag van Japan Masao Azuma (Honda)
250 cc Vlag van Italië Loris Capirossi (Honda)
500 cc Vlag van Japan Tadayuki Okada (Honda)
70 2000 Assen 125 cc Vlag van Japan Youichi Ui (Derbi)
250 cc Vlag van Japan Tohru Ukawa (Honda)
500 cc Vlag van Brazilië Alex Barros (Honda)
71 2001 Assen 125 cc Vlag van Spanje Toni Elías (Honda)
250 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Jeremy McWilliams (Aprilia)
500 cc Vlag van Italië Max Biaggi (Yamaha)
72 2002 Assen 125 cc Vlag van Spanje Dani Pedrosa (Honda)
250 cc Vlag van Italië Marco Melandri (Aprilia)
MotoGP Vlag van Italië Valentino Rossi (Honda)
73 2003 Assen 125 cc Vlag van Duitsland Steve Jenkner (Aprilia)
250 cc Vlag van Australië Anthony West (Aprilia)
MotoGP Vlag van Spanje Sete Gibernau (Honda)
74 2004 Assen 125 cc Vlag van Spanje Jorge Lorenzo (Derbi)
250 cc Vlag van Argentinië Sebastián Porto (Aprilia)
MotoGP Vlag van Italië Valentino Rossi (Yamaha)
75 2005 Assen 125 cc Vlag van Hongarije Gábor Talmácsi (KTM)
250 cc Vlag van Argentinië Sebastián Porto (Aprilia)
MotoGP Vlag van Italië Valentino Rossi (Yamaha)
76 2006 Assen 125 cc Vlag van Finland Mika Kallio (KTM)
250 cc Vlag van Spanje Jorge Lorenzo (Aprilia)
MotoGP Vlag van de Verenigde Staten Nicky Hayden (Honda)
77 2007 Assen 125 cc Vlag van Italië Mattia Pasini (Aprilia)
250 cc Vlag van Spanje Jorge Lorenzo (Aprilia)
MotoGP Vlag van Italië Valentino Rossi (Yamaha)
78 2008 Assen 125 cc Vlag van Hongarije Gábor Talmácsi (Aprilia)
250 cc Vlag van Spanje Álvaro Bautista (Aprilia)
MotoGP Vlag van Australië Casey Stoner (Ducati)
79 2009 Assen 125 cc Vlag van Spanje Sergio Gadea (Aprilia)
250 cc Vlag van Japan Hiroshi Aoyama (Honda)
MotoGP Vlag van Italië Valentino Rossi (Yamaha)
80 2010 Assen 125 cc Vlag van Spanje Marc Marquez (Derbi)
Moto2 Vlag van Italië Andrea Iannone (Speed Up)
MotoGP Vlag van Spanje Jorge Lorenzo (Yamaha)
81 2011 Assen 125 cc Vlag van Spanje Maverick Viñales (Aprilia)
Moto2 Vlag van Spanje Marc Marquez (Suter)
MotoGP Vlag van de Verenigde Staten Ben Spies (Yamaha)
82 2012 Assen Moto3 Vlag van Spanje Maverick Viñales (FTR-Honda)
Moto2 Vlag van Spanje Marc Marquez (Suter)
MotoGP Vlag van Australië Casey Stoner (Honda)
83 2013 Assen Moto3 Vlag van Spanje Luis Salom (KTM)
Moto2 Vlag van Spanje Pol Espargaro (Kalex)
MotoGP Vlag van Italië Valentino Rossi (Yamaha)
84 2014 Assen Moto3 Vlag van Spanje Álex Márquez (Honda)
Moto2 Vlag van Australië Anthony West (Speed Up)
MotoGP Vlag van Spanje Marc Márquez (Honda)
85 2015 Assen Moto3 Vlag van Portugal Miguel Oliveira (KTM)
Moto2 Vlag van Frankrijk Johann Zarco (Kalex)
MotoGP Vlag van Italië Valentino Rossi (Yamaha)
86 2016 Assen Moto3 Vlag van Italië Francesco Bagnaia (Mahindra)
Moto2 Vlag van Japan Takaaki Nakagami (Kalex)
MotoGP Vlag van Australië Jack Miller (Honda)
87 2017 Assen Moto3 Vlag van Spanje Arón Canet (Honda)
Moto2 Vlag van Italië Franco Morbidelli (Kalex)
MotoGP Vlag van Italië Valentino Rossi (Yamaha)
88 2018 Assen Moto3 Vlag van Spanje Jorge Martín (Honda)
Moto2 Vlag van Italië Francesco Bagnaia (Kalex)
MotoGP Vlag van Spanje Marc Márquez (Honda)
89 2019 Assen Moto3 Vlag van Italië Tony Arbolino (Honda)
Moto2 Vlag van Spanje Augusto Fernández (Kalex)
MotoGP Vlag van Spanje Maverick Viñales (Yamaha)


Aantal overwinningen per land[bewerken | brontekst bewerken]

Bijgewerkt tot en met 25 juni 2017

500 cc/MotoGP
Plaats Land
1. 21 Vlag van Italië Italië
2. 15 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
3. 10 Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
10 Vlag van Australië Australië
5. 3 Vlag van Rhodesië Zuid-Rhodesië
3 Vlag van Spanje Spanje
7. 2 Vlag van Nederland Nederland
8. 1 Vlag van Venezuela Venezuela
1 Vlag van Japan Japan
1 Vlag van Brazilië Brazilië
250 cc/Moto2
Plaats Land
1. 20 Vlag van Italië Italië
2. 10 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
3. 8 Vlag van Duitsland Duitsland
4. 7 Vlag van Spanje Spanje
5. 4 Vlag van Venezuela Venezuela
4 Vlag van Japan Japan
7. 3 Vlag van Rhodesië Zuid-Rhodesië
3 Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
9. 2 Vlag van Argentinië Argentinië
2 Vlag van Australië Australië
11. 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
1 Vlag van Frankrijk Frankrijk
125 cc/Moto3
Plaats Land
1. 21 Vlag van Italië Italië
2. 20 Vlag van Spanje Spanje
3. 6 Vlag van Duitsland Duitsland
4. 5 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
5. 3 Vlag van Japan Japan
6. 2 Vlag van Zwitserland Zwitserland
2 Vlag van Hongarije Hongarije
8. 1 Vlag van Nederland Nederland
1 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
1 Vlag van Australië Australië
1 Vlag van Rhodesië Zuid-Rhodesië
1 Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
1 Vlag van Canada Canada
1 Vlag van Finland Finland
1 Vlag van Portugal Portugal

Aantal overwinningen per merk (Vanaf 1925)[bewerken | brontekst bewerken]

Bijgewerkt tot en met 25 juni 2017

50 cc
Plaats Merk
1. 7 Vlag van Duitsland Kreidler
2. 4 Vlag van Spanje Derbi
3. 3 Vlag van Japan Suzuki
3 Vlag van Japan Honda
3 Vlag van Spanje Bultaco
6. 1 Vlag van Nederland Jamathi
1 Vlag van Italië Garelli
80 cc
Plaats Merk
1. 4 Vlag van Spanje Derbi
2. 1 Vlag van Duitsland Seel
1 Vlag van Duitsland Krauser
125 cc/Moto3
Plaats Merk
1. 17 Vlag van Japan Honda
2. 6 Vlag van Spanje Derbi
6 Vlag van Italië Aprilia
3. 5 Vlag van Italië MV Agusta
5 Vlag van Japan Yamaha
5 Vlag van Italië Garelli
6. 4 Vlag van Italië Minarelli
4 Vlag van Italië Mondial
4 Vlag van Oostenrijk KTM
9. 2 Vlag van Nederland Eysink
2 Vlag van Duitsland NSU
2 Vlag van Japan Suzuki
2 Vlag van Italië Morbidelli
2 Vlag van Italië MBA
14. 1 Vlag van Japan Kawasaki
1 Vlag van Duitsland Maico
1 Vlag van het Verenigd Koninkrijk/Vlag van Japan FTR-Honda
1 Vlag van India Mahindra
175 cc
Plaats Merk
1. 3 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Excelsior
2. 2 Vlag van Italië Benelli
3. 1 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Francis-Barnett
1 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Rex-Acme
1 Vlag van Duitsland DKW
250 cc/Moto2
Plaats Merk
1. 14 Vlag van Japan Honda
14 Vlag van Italië Aprilia
3. 13 Vlag van Japan Yamaha
4. 7 Vlag van Duitsland DKW
5. 4 Vlag van Italië MV Agusta
4 Vlag van Duitsland Kalex
7. 3 Vlag van het Verenigd Koninkrijk New Imperial
3 Vlag van Italië/Vlag van de Verenigde Staten Aermacchi-Harley-Davidson
3 Vlag van Japan Kawasaki
10. 2 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Excelsior
2 Vlag van Duitsland NSU
2 Vlag van Italië Speed Up
2 Vlag van Zwitserland Suter
14. 1 Vlag van het Verenigd Koninkrijk BSA
1 Vlag van Zwitserland Motosacoche
1 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Rudge
1 Vlag van Italië Moto Guzzi
1 Vlag van Italië Mondial
1 Vlag van Italië Benelli
350 cc
Plaats Merk
1. 12 Vlag van Italië MV Agusta
2. 9 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Norton
3. 7 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Velocette
4. 5 Vlag van Italië Moto Guzzi
5. 4 Vlag van Japan Kawasaki
6. 3 Vlag van Japan Honda
3 Vlag van Japan Yamaha
8. 2 Vlag van het Verenigd Koninkrijk AJS
9. 1 Vlag van het Verenigd Koninkrijk New Imperial
1 Vlag van het Verenigd Koninkrijk BSA
1 Vlag van Italië/Vlag van de Verenigde Staten Aermacchi-Harley-Davidson
1 Vlag van Duitsland DKW
1 Vlag van Italië/Vlag van Japan Bimota-Yamaha
500 cc/MotoGP
Plaats Merk
1. 19 Vlag van Japan Honda
2. 15 Vlag van Japan Yamaha
3. 14 Vlag van Italië MV Agusta
4. 11 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Norton
11 Vlag van Japan Suzuki
6. 7 Vlag van Italië Gilera
7. 4 Vlag van Duitsland BMW
8. 3 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Rudge
9. 1 Vlag van België FN
1 Vlag van Italië Ducati
750 cc
Plaats Merk
1. 2 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Scott
1000 cc
Plaats Merk
1. 1 Vlag van de Verenigde Staten Indian
Zijspan
Plaats Merk
1. 16 Vlag van Duitsland BMW
2. 7 Vlag van Zwitserland/Vlag van Duitsland LCR-Krauser
3. 5 Vlag van Zwitserland/Vlag van Japan LCR-Yamaha
4. 3 Vlag van Zwitserland/Vlag van Japan Schmid-Yamaha
5. 2 Vlag van het Verenigd Koninkrijk/Vlag van Duitsland Windle-ADM
6. 1 Vlag van Zwitserland/Vlag van Duitsland FCS-BMW
1 Vlag van Duitsland Fath
1 Vlag van Duitsland/Vlag van Duitsland Münch-URS
1 Vlag van Duitsland König
1 Vlag van Duitsland/Vlag van Duitsland ARO-Fath
1 Vlag van het Verenigd Koninkrijk/Vlag van Japan Windle-Yamaha
1 Vlag van Zwitserland/Vlag van Japan Seymaz-Yamaha
1 Vlag van Zwitserland/Vlag van Zwitserland LCR-Swissauto
1 Vlag van Zwitserland/Vlag van Duitsland LCR-ADM
1 Vlag van Zwitserland/Vlag van Japan LCR-Honda

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 1. a b Harmsze (1976), p. 4
 2. Het circuit van Drente, Het Vaderland (7 juli 1925)
 3. a b Harmsze (1976), p. 7
 4. a b Harmsze (1976), p. 9
 5. a b Harmsze (1976), p. 10
 6. Harmsze (1976), p. 33
 7. a b Glom, V., L'Histoire de la course moto – Palmarès des Championnats d'Europe (1924–1937 et 1947–1948), geraadpleegd op 29 sep 2012
 8. Harmsze (1976), p. 51
 9. a b Harmsze (1976) p. 53
 10. Harmsze (1976), p. 60
 11. Harmsze (1976), p. 110
 12. (nl) TT wordt definitief verplaatst naar volgend jaar. RTV Drenthe. Geraadpleegd op 29 april 2020.
Zie de categorie Dutch TT van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.