TT Assen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
TT Assen

De TT (Tourist Trophy) Assen is een jaarlijkse motorrace op het Circuit van Drenthe bij Assen, in de Nederlandse provincie Drenthe. Vanaf 2016 wordt de TT Assen gehouden op zondag in het laatste weekend in juni, voorheen werd deze traditioneel op de laatste zaterdag van juni verreden. Alle Grand Prix klassen komen tijdens de Dutch TT aan bod. Door de inkrimping van het aantal klassen zijn dit thans Moto3, Moto2, MotoGP en de MotoE. De MotoE maakte in 2021 zijn debuut.

Vroeger maakten 50 cc, 80 cc, 125 cc, 250 cc, 350 cc, 500 cc en zijspannen hier deel van uit. Sinds enige jaren wordt de zijspanklasse verreden in een apart kampioenschap, maar maakt deze geen deel meer uit van de Grand Prix.

Voorafgaand aan de Dutch TT zijn er, zoals voor elke Grand Prix, enkele trainingen en een kwalificatie voor het bepalen van de startposities van de race. In de week voor de racedag wordt in Assen het TT Festival gehouden, waarin verschillende aspecten van de motorsport te zien zijn. Verder is er een kermis en zijn er meerdere dagen muziekconcerten, dj's en ander vermaak, met onder meer de beroemde TT Nacht voorafgaand aan de racedag.

De NOS zendt de TT live uit op TV.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het begin van de Nederlandse wegrace[bewerken | brontekst bewerken]

In 1922 werd de Motorclub „Assen en Omstreken" opgericht die begin 1925 het plan opvatte om een wegwedstrijd te organiseren. Reeds in 1922 waren er al plannen om een Nederlandse wedstrijd in België te organiseren, dit omdat het tot dan toe verboden was wedstrijden op de openbare weg te organiseren.[1] Met de nieuwe Motor- en Rijwiel­wet van 1924 werd de mogelijkheid geboden hiervoor een ontheffing aan te vragen. De aanleg van een nieuwe weg tussen Rolde en Borger was voor voorzitter Dieters van de Motorclub Assen en Omstreken reden om opnieuw over een wegwedstrijd na te denken.[1]

Op zaterdag 11 juli 1925[2] verschenen 27 renners aan de start voor de eerste TT over een parcours met een lengte van 28,4 kilometer. Het parcours verliep niet over een glad gestreken circuit, maar over klinker- en zandwegen tussen de driehoek RoldeBorgerSchoonloo. Uiteindelijk wisten vijf coureurs de finish te halen. Arie Wuring (BSA) was de enige die in de kwartliter-klasse de eindstreep haalde, in de 350 cc kwamen er drie aan de meet, waarvan Hajo Biezo op een New Imperial de snelste was. In de 500cc-klasse wist Piet van Wijngaarden, met een gemiddelde van 91,4 km/u de wedstrijd te winnen.[3] De snelste raceronde kwam op naam van Bertus van Hamersveld met een ronde van 104,0 km/u.[3]

Circuit van Drenthe tussen 1926 en 1954

Bij de tweede editie van de TT in 1926 werd er op een nieuw parcours gereden dat langs de volgende punten voerde: De Haar, Barteldsbocht (bij Assen), Oude Tol (halverwege Hooghalen), Hooghalen, Laaghalen en Laaghalerveen. Er werden dat jaar twee nieuwe klassen aan het evenement toegevoegd, de 750- en 1000 cc. De organisatie had hoge verwachtingen van het evenement en er werden dan ook tribunes gebouwd bij de start in Hooghalen en in Laaghalerveen om de verwachte bezoekers te herbergen. Uiteindelijk werden er slechts 2600 kaartjes verkocht.[4]

Internationaal deelnemersveld en het Europees kampioenschap[bewerken | brontekst bewerken]

TT 1933 winnaar Vlag van Ierland Stanley Woods, Nederlands kampioen A. van der Pluym
TT race in 1937 en de finish van winnaar Karl Gall (Duitsland, nr 2) in de 500 cc

Hoewel er in 1926 al rijders uit België middels KNMV-inschrijving meededen aan de TT, werd de TT officieel vanaf 1927 een internationale wedstrijd alhoewel niet alle bekende renners van die tijd deelnamen aan de wedstrijd doordat het ingeklemd lag tussen de TT van Man en de Grand Prix van Duitsland.[4][5] 14.000 toeschouwers kwamen op de derde editie af, wat door de organisatoren als succesvol werd bestempeld.[5] Vanwege het geringe aantal inschrijvingen werd er niet gereden in de 1000 cc en ook voor de 750 cc zou na 1927 het doek vallen. 's Ochtends werden de wedstrijden in de 350- en 750 cc (met slechts twee deelnemers) tegelijkertijd verreden, terwijl 's middags 175, 250 en 500cc-klassen gezamenlijk van start gingen. Winnaar in de 350 cc was Han van Kooten op Harley-Davidson en Hendrik van der Veen wist met een Scott de 750 cc te winnen. In de 175 cc waren de Duitse DKW-motoren superieur, maar doordat de beide machines uitvielen wist de Nederlander Wuring zijn tweede overwinning te behalen. In de kwartliterklasse wist geen enkele coureur over de finish te komen en in de 500cc-klasse werd de Ier Stanley Woods winnaar. In de daarop volgende jaren zou Woods de TT nog zes maal in verschillende klassen weten te winnen.

De tiende editie van de TT Assen in 1934 werd op 23 juni 1934 verreden. De wedstrijd was tegelijkertijd de elfde Grand Prix van Europa der F.I.C.M. Er werd in de klassen 175-, 250-, 350- en 500 cc gestreden om het Europees kampioenschap. Het evenement bereikte daarmee zowel een nieuw bezoekersrecord als deelnemersrecord, 60.000 mensen kwamen op het evenement af en er deden 120 renners mee.[6] De podiumplaatsen in zowel de 175- als 500cc-klasse waren een onderonsje tussen de lage landen. Het Belgische podium in de 175 cc werd gevormd door winnaar Yvan Goor op Benelli en Gaston Barbé en Maurice van Geert op respectievelijk plaats twee en drie.[7] In de 500 cc werd de Belg Pol Demeuter op FN Europees kampioen. De Belg „Noir“ werd tweede en de derde plek was voor de Nederlander Arie van der Pluym.[7] In de kwartliterklasse ging de titel naar Walfried Winkler uit Duitsland en Jimmie Simpson won bij de 350 cc.

Waar het Europees kampioenschap in 1934 nog over één evenement werd verreden, werden in 1938 en 1939 bij verschillende evenementen, waaronder de TT Assen, punten verzameld voor het kampioenschap. In Assen werd 1939 gedomineerd door coureurs en motoren uit Duitsland. In de drie verreden klassen (250-, 350- en 500 cc) kwamen de overwinningen op naam van respectievelijk Ewald Kluge (DKW), Siegfried Wünsche (DKW) en Georg Meier (BMW). De editie van 1939 zou in verband met de Tweede Wereldoorlog de voorlopig laatste worden.

Herstart na de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste TT na de Tweede Wereldoorlog, in 1946

Hoewel er in de Tweede Wereldoorlog geen wedstrijden werden verreden, werd het TT-gevoel op papier in leven gehouden. In 1942 verscheen er een TT-special met voorbeschouwing over een fictief te verrijden race.[8] Na de oorlogsjaren waren de tribunes, rondenborden en andere uitmonstering van het circuit niet meer in bruikbare staat en diende het circuit een opknapbeurt te ondergaan alvorens er een wedstrijd georganiseerd zou kunnen worden. Begin augustus 1946 kreeg de KNMV vergunning om vier wedstrijden te organiseren. Zandvoort, de ZZ-races, de Twentse Tourist Trophy Tubbergen en de TT Assen stonden op het Nederlandse programma. De internationale toppers van voor de oorlog namen niet deel, waardoor de races door de Nederlanders werden gewonnen.

In de loop van 1947 verschenen er berichten in de krant dat de TT in 1947 niet door zou gaan in vanwege onenigheid tussen coureurs verenigd in de Nederlandse Rennersbond en de organisatoren over de startgelden. Nadat de onenigheid was bijgelegd ging het evenement toch door.[9] Ook kwamen de internationale coureurs weer in Assen aan de start. Omdat de Isle of Man TT en de Grote Prijs van Europa in Bern vrijwel gelijktijdig werden verreden, zou de TT Assen de eerste krachtmeting tussen de Britse en continentale rijders worden.[9] De Italiaanse coureurs namen met hun 250 cc Moto Guzzi's deel aan de 350cc-klasse. De organisatie had echter het vermoeden dat de motoren niet mee zouden kunnen komen met de Engelse Velocettes en Nortons en besloot om voor de zekerheid een apart prijzenschema voor de 250cc-machines in te stellen.

Het jaar erop kwamen er tegen de 100.000 bezoekers af op de TT, die dat jaar voor de 18e keer werd verreden. In de 125cc-klasse wist Dick Renooy op de Nederlandse Eysink-motorfiets de Spaanse en Italiaanse motoren voor te blijven. Ken Bills en Artie Bell wonnen respectievelijk de 350- en 500cc-klasse.

De start van het FIM wereldkampioenschap[bewerken | brontekst bewerken]

De TT races in Assen (27 juni 1959)
drukte bij de TT van Assen in 2007 (stekkenwaltribune)

In 1949 stelde de FIM voor het eerst een wereldkampioenschap in, waarin ook de TT Assen werd opgenomen. In Assen werden races in 3 klassen verreden, de 125-, 350- en 500 cc. In eerste instantie was het de bedoeling om de 350- en 500cc-klassen tegelijkertijd te laten verrijden in twee series en een finale, dit werd echter door de FIM afgewezen.[10] De 125cc-klasse legde 7 ronden af (115,75 km); de 350 cc 15 ronden (248 km) en de 500 cc 16 ronden (264,58 km).

In 1951 reed de Italiaan Umberto Masetti met zijn 500 cc Gilera een snelste ronde met een gemiddelde van 161,4 km/u. In 1954 kwam de Brit Geoff Duke tot 169,7 km/u maar toen was een deel van het traject tussen Assen en Hooghalen geasfalteerd.

Vanaf 1955 wordt niet meer op een stratencircuit geracet maar op het TT-Circuit Assen waarvan het huidige permanente circuit een (klein) deel uitmaakt.

De editie van 1962 werd overschaduwd door een dodelijk ongeval. Tijdens de laatste trainingsdag ging de Nederlander Hans Schuld onderuit en overleed aan zijn verwondingen.[11] Datzelfde jaar deed ook een nieuwe raceklasse haar intrede, de 50 cc, die daarmee de lichtste klasse werd van het wereldkampioenschap. In deze klasse streden de Nederlander Jan Huberts en zijn stalgenoot bij Kreidler Anscheidt om de tweede plaats, die met 0,9 seconde voorsprong in het voordeel van Huberts werd beslecht. De overwinning in de eerste 50cc-race was voor Ernst Degner op Suzuki.

In 2020 was er voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog geen Dutch TT, omdat vanwege de heersende COVID-19 in Nederland maandenlang geen evenementen georganiseerd mochten worden. Een alternatieve datum later dat jaar bleek niet haalbaar[12].

Nederlanders[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Andere bekende Nederlanders[bewerken | brontekst bewerken]

Statistiek[bewerken | brontekst bewerken]

Winnaars tussen 1925 en 1939[bewerken | brontekst bewerken]

(gekleurde achtergrond = als Europees Kampioenschapsevenement verreden)

Editie Jaar Circuit Klasse Winnaar
1 1925 Rolde-Borger-Schoonloo 250 cc Vlag van Nederland Arie Wuring (BSA)
350 cc Vlag van Nederland Hajo Bieze (New Imperial)
500 cc Vlag van Nederland Piet van Wijngaarden (Norton)
2 1926 Circuit van Drenthe 175 cc Vlag van Nederland Geert Timmer (Francis-Barnett)
250 cc Vlag van Nederland Gerard Dieter (New Imperial)
350 cc Vlag van Nederland John Moos (BSA)
500 cc Vlag van Nederland Piet van Wijngaarden (Norton)
750 cc Vlag van Nederland Arthur Dom (Scott)
1000 cc Vlag van Nederland Jan de Roode (Indian)
3 1927 Circuit van Drenthe 175 cc Vlag van Nederland Arie Wuring (Rex-Acme)
250 cc geen coureur behaalde de finish
350 cc Vlag van Nederland Han van Kooten (Harley-Davidson)
500 cc Vlag van Ierland Stanley Woods (Norton)
750 cc Vlag van Nederland Hendrik van der Veen (Scott)
4 1928 Circuit van Drenthe 175 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Les Crabtree (Excelsior)
250 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Syd Crabtree (Excelsior)
350 cc Vlag van Ierland Stanley Woods (Norton)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Graham Walker (Rudge)
5 1929 Circuit van Drenthe 175 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Les Crabtree (Excelsior)
250 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Wal Handley (Motosacoche)
350 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Freddie Hicks (Velocette)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Ernie Nott (Rudge)
6 1930 Circuit van Drenthe 175 cc Vlag van Nederland Piet van Dinter (DKW)
250 cc Vlag van Duitsland tijdens de Weimarrepubliek Arthur Geiss (DKW)
350 cc Vlag van Australië Arthur Simcock (AJS)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Graham Walker (Rudge)
7 1931 Circuit van Drenthe 250 cc Vlag van Ierland Henry Tyrell-Smith (Rudge)
350 cc Vlag van Ierland Stanley Woods (Norton)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Percy "Tim" Hunt (Norton)
8 1932 Circuit van Drenthe 175 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Eric Fernihough (Excelsior)
250 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Ted Mellors (New Imperial)
350 cc Vlag van Ierland Stanley Woods (Norton)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Percy "Tim" Hunt (Norton)
9 1933 Circuit van Drenthe 175 cc Vlag van België Yvan Goor (Benelli)
250 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Ted Mellors (New Imperial)
350 cc Vlag van Ierland Stanley Woods (Norton)
500 cc Vlag van Ierland Stanley Woods (Norton)
10 1934 Circuit van Drenthe 175 cc Vlag van België Yvan Goor (Benelli)
250 cc Vlag van nazi-Duitsland Walfried Winkler (DKW)
350 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Jimmie Simpson (Norton)
500 cc Vlag van België Pol Demeuter (FN)
11 1935 Circuit van Drenthe 250 cc Vlag van nazi-Duitsland Walfried Winkler (DKW)
350 cc Union Jack Walter Rusk (Norton)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Jimmie Guthrie (Norton)
12 1936 Circuit van Drenthe 250 cc Vlag van nazi-Duitsland Arthur Geiss (DKW)
350 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk John White (Norton)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Jimmie Guthrie (Norton)
13 1937 Circuit van Drenthe 250 cc Vlag van nazi-Duitsland Walfried Winkler (DKW)
350 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk John White (Norton)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Karl Gall (BMW)
14 1938 Circuit van Drenthe 250 cc Vlag van nazi-Duitsland Ewald Kluge (DKW)
350 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Ted Mellors (Velocette)
500 cc Vlag van nazi-Duitsland Georg Meier (BMW)
15 1939 Circuit van Drenthe 250 cc Vlag van nazi-Duitsland Ewald Kluge (DKW)
350 cc Vlag van nazi-Duitsland Siegfried Wünsche (DKW)
500 cc Vlag van nazi-Duitsland Georg Meier (BMW)

Winnaars tussen 1946 en 1948[bewerken | brontekst bewerken]

Editie Jaar Circuit Klasse Winnaar
16 1946 Circuit van Drenthe 125 cc Vlag van Nederland Jaap de Wit (Eysink)
250 cc Vlag van Nederland Lo Simons (Excelsior)
350 cc Vlag van Nederland Lous van Rijswijk (Velocette)
500 cc Vlag van Nederland Piet Knijnenburg (BMW)
17 1947 Circuit van Drenthe 350 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Peter Goodman (Velocette)
500 cc Vlag van Noord-Ierland (1924-1953) Artie Bell (Norton)
18 1948 Circuit van Drenthe 125 cc Vlag van Nederland Dick Renooy (Eysink)
350 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Ken Bills (Velocette)
500 cc Vlag van Noord-Ierland (1924-1953) Artie Bell (Norton)

Winnaars tussen 1949 en 1972[bewerken | brontekst bewerken]

Editie Jaar Circuit Klasse Winnaar Tweede Derde Snelste ronde
19 1949 Assen 125 cc Vlag van Italië Nello Pagani (Mondial) Vlag van Italië Oscar Clemencigh (Mondial) Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta) Vlag van Italië Nello Pagani (Mondial)
350 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Freddie Frith (Velocette) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bob Foster (Velocette) Vlag van Verenigd Koninkrijk Johnny Lockett (Norton) Vlag van Verenigd Koninkrijk Freddie Frith (Velocette)
500 cc Vlag van Italië Nello Pagani (Gilera) Vlag van Verenigd Koninkrijk Leslie Graham (AJS) Vlag van Italië Arciso Artesiani (Gilera) Vlag van Italië Nello Pagani (Gilera)
20 1950 Assen 125 cc Vlag van Italië Bruno Ruffo (Mondial) Vlag van Italië Gianni Leoni (Mondial) Vlag van Italië Giuseppe Matucci (Morini) Vlag van Italië Bruno Ruffo (Mondial)
350 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Bob Foster (Velocette) Vlag van Verenigd Koninkrijk Geoff Duke (Norton) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bill Lomas (Velocette) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bob Foster (Velocette)
500 cc Vlag van Italië Umberto Masetti (Gilera) Vlag van Italië Nello Pagani (Gilera) Vlag van Australië Harry Hinton (Norton Vlag van Italië Carlo Bandirola (Gilera)
21 1951 Assen 125 cc Vlag van Italië Gianni Leoni (Mondial) Vlag van Italië Luigi Zinzani (Morini) Vlag van Verenigd Koninkrijk Leslie Graham (MV Agusta) Vlag van Italië Gianni Leoni (Mondial)
350 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Bill Doran (AJS) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bill Petch (AJS) Vlag van Australië Ken Kavanagh (Norton) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bill Doran (AJS)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Geoff Duke (Norton) Vlag van Italië Alfredo Milani (Gilera) Vlag van Italië Enrico Lorenzetti (Moto Guzzi) Vlag van Italië Umberto Masetti (Gilera)
22 1952 Assen 125 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Cecil Sandford (MV Agusta) Vlag van Italië Carlo Ubbiali (Mondial) Vlag van Italië Luigi Zinzani (Morini) Vlag van Verenigd Koninkrijk Cecil Sandford (MV Agusta)
250 cc Vlag van Italië Enrico Lorenzetti (Moto Guzzi) Vlag van Italië Bruno Ruffo (Moto Guzzi) Vlag van Verenigd Koninkrijk Fergus Anderson (Moto Guzzi) Vlag van Italië Bruno Ruffo (Moto Guzzi)
350 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Geoff Duke (Norton) Vlag van Zuid-Rhodesië (1924-1964) Ray Amm (Norton) Vlag van Nieuw-Zeeland Rod Coleman (AJS) Vlag van Verenigd Koninkrijk Geoff Duke (Norton)
500 cc Vlag van Italië Umberto Masetti (Gilera) Vlag van Verenigd Koninkrijk Geoff Duke (Norton) Vlag van Australië Ken Kavanagh (Norton) Vlag van Italië Umberto Masetti (Gilera)
23 1953 Assen 125 cc Vlag van Duitsland Werner Haas (NSU) Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta) Vlag van Verenigd Koninkrijk Cecil Sanford (MV Agusta) Vlag van Duitsland Werner Haas (NSU)
250 cc Vlag van Duitsland Werner Haas (NSU) Vlag van Verenigd Koninkrijk Fergus Anderson (Moto Guzzi) Vlag van Ierland Reg Armstrong (NSU) Vlag van Duitsland Werner Haas (NSU)
350 cc Vlag van Italië Enrico Lorenzetti (Moto Guzzi) Vlag van Australië Ken Kavanagh (Norton) Vlag van Zuid-Rhodesië (1924-1964) Ray Amm (Norton) Vlag van Verenigd Koninkrijk Fergus Anderson (Moto Guzzi)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Geoff Duke (Gilera) Vlag van Ierland Reg Armstrong (Gilera) Vlag van Australië Ken Kavanagh (Norton) Vlag van Zuid-Rhodesië (1924-1964) Ray Amm (Norton)
24 1954 Assen 125 cc Vlag van Oostenrijk Rupert Hollaus (NSU) Vlag van Duitsland Herman Paul Müller (NSU) Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta) Vlag van Oostenrijk Rupert Hollaus (NSU)
250 cc Vlag van Duitsland Werner Haas (NSU) Vlag van Oostenrijk Rupert Hollaus (NSU) Vlag van Duitsland Herman Paul Müller (NSU) Vlag van Duitsland Werner Haas (NSU)
350 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Fergus Anderson (Moto Guzzi) Vlag van Italië Enrico Lorenzetti (Moto Guzzi) Vlag van Nieuw-Zeeland Rod Coleman (AJS) Vlag van Verenigd Koninkrijk Fergus Anderson (Moto Guzzi)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Geoff Duke (Gilera) Vlag van Verenigd Koninkrijk Fergus Anderson (Moto Guzzi) Vlag van Italië Carlo Bandirola (MV Agusta) Vlag van Verenigd Koninkrijk Geoff Duke (Gilera)
25 1955 Assen 125 cc Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta) Vlag van Italië Remo Venturi (MV Agusta) Vlag van Oostenrijk Rudolf Grimas (Mondial) Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (MV Agusta)
250 cc Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (MV Agusta) Vlag van Italië Umberto Masetti (MV Agusta) Vlag van Duitsland Hermann Paul Müller (NSU) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bill Lomas (MV Agusta)
350 cc Vlag van Australië Ken Kavanagh (Moto Guzzi) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bill Lomas (Moto Guzzi) Vlag van Verenigd Koninkrijk Dickie Dale (Moto Guzzi) Vlag van Verenigd Koninkrijk Dickie Dale (Moto Guzzi)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Geoff Duke (Gilera) Vlag van Ierland Reg Armstrong (Gilera) Vlag van Italië Umberto Masetti (MV Agusta) Vlag van Verenigd Koninkrijk Geoff Duke (Gilera)
Vlag van Ierland Reg Armstrong (Gilera)
Zijspan Vlag van Duitsland Faust / Vlag van Duitsland Remmert (BMW) Vlag van Duitsland Noll / Vlag van Duitsland Cron (BMW) Vlag van Australië Mitchell / Vlag van Australië George (Norton) Vlag van Duitsland Faust / Vlag van Duitsland Remmert (BMW)
26 1956 Assen 125 cc Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta) Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (MV Augsta) Vlag van Duitsland August Hobl (DKW) Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta)
250 cc Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta) Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (MV Augsta) Vlag van Italië Enrico Lorenzetti (Moto Guzzi) Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta)
350 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Bill Lomas (Moto Guzzi) Vlag van Verenigd Koninkrijk John Surtees (MV Agusta) Vlag van Duitsland August Hobl (DKW) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bill Lomas (Moto Guzzi)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk John Surtees (MV Agusta) Vlag van Duitsland Walter Zeller (BMW) Vlag van Zuid-Afrika (1928-1982) Eddie Grant (Norton) Vlag van Verenigd Koninkrijk John Surtees (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Duitsland Hillebrand / Vlag van Duitsland Grunwald (BMW) Vlag van Duitsland Noll / Vlag van Duitsland Cron (BMW) Vlag van Verenigd Koninkrijk Smith / Vlag van Verenigd Koninkrijk Stanley Dibben (Norton) Vlag van Verenigd Koninkrijk Harris / Vlag van Verenigd Koninkrijk Campbell (Norton)
27 1957 Assen 125 cc Vlag van Italië Tarquinio Provini (Mondial) Vlag van Italië Roberto Colombo (MV Agusta) Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (MV Agusta) Vlag van Italië Tarquinio Provini (Mondial)
250 cc Vlag van Italië Tarquinio Provini (Mondial) Vlag van Verenigd Koninkrijk Cecil Sandford (Mondial) Vlag van Verenigd Koninkrijk Sammy Miller (Mondial) Vlag van Italië Tarquinio Provini (Mondial)
350 cc Vlag van Australië Keith Campbell (Moto Guzzi) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bob McIntyre (Gilera) Vlag van Italië Libero Liberati (Gilera) Vlag van Australië Keith Campbell (Moto Guzzi)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk John Surtees (MV Agusta) Vlag van Italië Libero Liberati (Gilera) Vlag van Duitsland Walter Zeller (BMW) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bob McIntyre (Gilera)
Zijspan Vlag van Duitsland Hillebrand / Vlag van Duitsland Grunwald (BMW) Vlag van Verenigd Koninkrijk Beeton / Vlag van Verenigd Koninkrijk Partridge (Norton) Vlag van Duitsland Neußner / Vlag van Duitsland Hess (BMW) Vlag van Verenigd Koninkrijk Smith / Vlag van Verenigd Koninkrijk Dibben (Norton)
28 1958 Assen 125 cc Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta) Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (Ducati) Vlag van Italië Tarquinio Provini (MV Agusta) Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (Ducati)
250 cc Vlag van Italië Tarquinio Provini (MV Agusta) Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta) Vlag van Duitsland Dieter Falk (Adler) Vlag van Italië Tarquinio Provini (MV Agusta)
350 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk John Surtees (MV Agusta) Vlag van Verenigd Koninkrijk John Hartle (MV Agusta) Vlag van Australië Keith Campbell (Norton) Vlag van Verenigd Koninkrijk John Surtees (MV Agusta)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk John Surtees (MV Agusta) Vlag van Verenigd Koninkrijk John Hartle (MV Agusta) Vlag van Verenigd Koninkrijk Derek Minter (Norton) Vlag van Verenigd Koninkrijk John Surtees (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Zwitserland Camathias / Vlag van Duitsland Cecco (BMW) Vlag van Duitsland Schneider / Vlag van Duitsland Strauß (BMW) Vlag van Duitsland Fath / Vlag van Duitsland Rudolf (BMW) Vlag van Zwitserland Camathias / Vlag van Duitsland Cecco (BMW)
29 1959 Assen 125 cc Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta) Vlag van Italië Bruno Spaggiari (Ducati) Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Ducati) Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta)
250 cc Vlag van Italië Tarquinio Provini (MV Agusta) Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta) Vlag van Verenigd Koninkrijk Derek Minter (Morini) Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk John Surtees (MV Agusta) Vlag van Australië Bob Brown (Norton) Vlag van Italië Remo Venturi (MV Agusta) Vlag van Verenigd Koninkrijk John Surtees (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Zwitserland Camathias / Vlag van Duitsland Cecco (BMW) Vlag van Verenigd Koninkrijk Harris / Vlag van Verenigd Koninkrijk Campbell (BMW) Vlag van Duitsland Fath / Vlag van Duitsland Wohlgemuth (BMW) Vlag van Zwitserland Camathias / Vlag van Duitsland Cecco (BMW)
30 1960 Assen 125 cc Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta) Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Gary Hocking (MV Agusta) Vlag van Italië Alberto Gandossi (MZ) Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta)
250 cc Vlag van Italië Carlo Ubbiali (MV Agusta) Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Gary Hocking (MV Agusta) Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (MV Agusta) Vlag van Italië Tarquinio Provini (Morini)
350 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk John Surtees (MV Agusta) Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Gary Hocking (MV Agusta) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bob Anderson (Norton) Vlag van Verenigd Koninkrijk John Surtees (MV Agusta)
500 cc Vlag van Italië Remo Venturi (MV Agusta) Vlag van Australië Bob Brown (Norton) Vlag van Italië Emilio Mendogni (MV Augsta) Vlag van Italië Remo Venturi (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Verenigd Koninkrijk Harris / Vlag van Verenigd Koninkrijk Campbell (BMW) Vlag van Duitsland Fath / Vlag van Duitsland Wohlgemuth (BMW) Vlag van Zwitserland Scheidegger / Vlag van Duitsland Burkhardt (BMW) Vlag van Zwitserland Camathias / Vlag van Zwitserland Föll (BMW)
31 1961 Assen 125 cc Vlag van Australië Tom Phillis (Honda) Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Jim Redman (Honda) Vlag van Verenigd Koninkrijk Alan Shepherd (MZ) Vlag van Australië Tom Phillis (Honda)
250 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Honda) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bob McIntyre (Honda) Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Jim Redman (Honda) Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Honda)
350 cc Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Gary Hocking (MV Agusta) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bob McIntyre (Bianchi) Vlag van Tsjecho-Slowakije František Šťastný (Jawa) Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Gary Hocking (MV Agusta)
500 cc Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Gary Hocking (MV Agusta) Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Norton) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bob McIntyre (Norton) Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Gary Hocking (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Duitsland Deubel / Vlag van Duitsland Hörner (BMW) Vlag van Zwitserland Strub / Vlag van Zwitserland Huber (BMW) Vlag van Verenigd Koninkrijk Beeton / Vlag van Verenigd Koninkrijk Bulgin (Norton) Vlag van Duitsland Deubel / Vlag van Duitsland Hörner (BMW)
32 1962 Assen 50 cc Vlag van Duitsland Ernst Degner (Suzuki) Vlag van Nederland Jan Huberts (Kreidler) Vlag van Duitsland Hans Georg Anscheidt (Kreidler) Vlag van Nederland Jan Huberts (Kreidler)
125 cc Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (Honda) Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Jim Redman (Honda) Vlag van Verenigd Koninkrijk Tommy Robb (Honda) Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (Honda)
250 cc Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Jim Redman (Honda) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bob McIntyre (Honda) Vlag van Italië Tarquinio Provini (Morini) Vlag van Italië Tarquinio Provini (Morini)
350 cc Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Jim Redman (Honda) Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (MV Agusta) Vlag van Italië Silvio Grassetti (Bianchi) Vlag van Italië Silvio Grassetti (Bianchi)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (MV Agusta) Vlag van Verenigd Koninkrijk Derek Minter (Norton) Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (Norton) Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Zwitserland Scheidegger / Vlag van Verenigd Koninkrijk Robinson (BMW) Vlag van Duitsland Deubel / Vlag van Duitsland Hörner (BMW) Vlag van Duitsland Kölle / Vlag van Duitsland Hess (BMW) Vlag van Zwitserland Camathias / Vlag van Verenigd Koninkrijk Winter (BMW)
33 1963 Assen 50 cc Vlag van Duitsland Ernst Degner (Suzuki) Vlag van Nieuw-Zeeland Hugh Anderson (Suzuki) Vlag van Japan (1870–1999) Michio Ichino (Suzuki) Vlag van Duitsland Ernst Degner (Suzuki)
125 cc Vlag van Nieuw-Zeeland Hugh Anderson (Suzuki) Vlag van Verenigd Koninkrijk Frank Perris (Suzuki) Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (Honda) Vlag van Oostenrijk Bert Schneider (Suzuki)
250 cc Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Jim Redman (Honda) Vlag van Japan (1870–1999) Fumio Ito (Yamaha) Vlag van Italië Tarquinio Provini (Morini) Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Jim Redman (Honda)
350 cc Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Jim Redman (Honda) Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (MV Agusta) Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (Honda) Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Jim Redman (Honda)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk John Hartle (Gilera) Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (Gilera) Vlag van Verenigd Koninkrijk Alan Shepherd (Matchless) Vlag van Verenigd Koninkrijk John Hartle (Gilera)
Zijspan Vlag van Duitsland Deubel / Vlag van Duitsland Hörner (BMW) Vlag van Zwitserland Scheidegger / Vlag van Verenigd Koninkrijk John Robinson (BMW) Vlag van Zwitserland Camathias / Vlag van Zwitserland Herzig (FCS) Vlag van Duitsland Deubel / Vlag van Duitsland Hörner (BMW)
34 1964 Assen 50 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Ralph Bryans (Honda) Vlag van Japan (1870–1999) Isao Morishita (Suzuki) Vlag van Japan (1870–1999) Mitsuo Itoh (Suzuki) Vlag van Verenigd Koninkrijk Ralph Bryans (Honda)
125 cc Vlag van Rhodesië Jim Redman (Honda) Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Ralph Bryans (Honda) Vlag van Rhodesië Jim Redman (Honda)
250 cc Vlag van Rhodesië Jim Redman (Honda) Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Tommy Robb (Yamaha) Vlag van Rhodesië Jim Redman (Honda)
350 cc Vlag van Rhodesië Jim Redman (Honda) Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (MV Agusta) Vlag van Italië Remo Venturi (Bianchi) Vlag van Rhodesië Jim Redman (Honda)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (MV Agusta) Vlag van Italië Remo Venturi (Bianchi) Vlag van Zuid-Afrika (1928-1982) Paddy Driver (Matchless) Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Verenigd Koninkrijk Seeley / Vlag van Verenigd Koninkrijk Rawlings (FCS) Vlag van Verenigd Koninkrijk Vincent / Vlag van Verenigd Koninkrijk Bulgin (BMW) Vlag van Zwitserland Scheidegger / Vlag van Verenigd Koninkrijk John Robinson (BMW) Vlag van Verenigd Koninkrijk Seeley / Vlag van Verenigd Koninkrijk Rawlings (FCS)
Vlag van Verenigd Koninkrijk Vincent / Vlag van Verenigd Koninkrijk Bulgin (BMW)
35 1965 Assen 50 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Ralph Bryans (Honda) Vlag van Nieuw-Zeeland Hugh Anderson (Suzuki) Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (Honda) Vlag van Nieuw-Zeeland Hugh Anderson (Suzuki)
125 cc Vlag van Canada 1957-1965 Mike Duff (Yamaha) Vlag van Japan (1870–1999) Yoshimi Katayama (Suzuki) Vlag van Nieuw-Zeeland Hugh Anderson (Suzuki) Vlag van Nieuw-Zeeland Hugh Anderson (Suzuki)
250 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha) Vlag van Rhodesië Jim Redman (Honda) Vlag van Canada 1957-1965 Mike Duff (Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha)
350 cc Vlag van Rhodesië Jim Redman (Honda) Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (MV Agusta) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Rhodesië Jim Redman (Honda)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (MV Agusta) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Zuid-Afrika (1928-1982) Paddy Driver (Matchless) Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Zwitserland Scheidegger / Vlag van Verenigd Koninkrijk Robinson (BMW) Vlag van Verenigd Koninkrijk Vincent / Vlag van Verenigd Koninkrijk Roche (BMW) Vlag van Verenigd Koninkrijk Seeley / Vlag van Verenigd Koninkrijk Rawlings (BMW) Vlag van Zwitserland Scheidegger / Vlag van Verenigd Koninkrijk Robinson (BMW)
36 1966 Assen 50 cc Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (Honda) Vlag van Verenigd Koninkrijk Ralph Bryans (Honda) Vlag van Nieuw-Zeeland Hugh Anderson (Suzuki) Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (Honda)
125 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Bill Ivy (Yamaha) Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (Honda) Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha) Vlag van Zwitserland Luigi Taveri (Honda)
250 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Honda) Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha) Vlag van Rhodesië Jim Redman (Honda) Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Honda)
350 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Honda) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Italië Renzo Pasolini (Aermacchi) Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Honda)
500 cc Vlag van Rhodesië Jim Redman (Honda) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Tsjecho-Slowakije František Šťastný (Jawa-ČZ) Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Honda)
Zijspan Vlag van Zwitserland Scheidegger / Vlag van Verenigd Koninkrijk Robinson (BMW) Vlag van Duitsland Deubel / Vlag van Duitsland Emil Hörner (BMW) Vlag van Duitsland Kölle / Vlag van Duitsland Marquardt (BMW) Vlag van Zwitserland Scheidegger / Vlag van Verenigd Koninkrijk Robinson (BMW)
37 1967 Assen 50 cc Vlag van Japan (1870–1999) Yoshimi Katayama (Suzuki) Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Derbi) Vlag van Australië Barry Smith (Derbi) Vlag van Japan (1870–1999) Yoshimi Katayama (Suzuki)
125 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bill Ivy (Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Stuart Graham (Suzuki) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bill Ivy (Yamaha)
250 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Honda) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bill Ivy (Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Ralph Bryans (Honda) Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Honda)
350 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Honda) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Italië Renzo Pasolini (Benelli) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Honda) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Verenigd Koninkrijk Peter Williams (Matchless) Vlag van Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (Honda)
Zijspan Vlag van Duitsland Enders / Vlag van Duitsland Engelhardt (BMW) Vlag van Duitsland Schauzu / Vlag van Duitsland Schneider (BMW) Vlag van Verenigd Koninkrijk Harris / Vlag van Verenigd Koninkrijk John Thornton (BMW) Vlag van Duitsland Enders / Vlag van Duitsland Engelhardt (BMW)
38 1968 Assen 50 cc Vlag van Nederland Paul Lodewijkx (Jamathi) Vlag van Duitsland Hans Georg Anscheidt (Suzuki) Vlag van Nederland Aalt Toersen (Kreidler) Vlag van Nederland Paul Lodewijkx (Jamathi)
125 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha) Vlag van Nieuw-Zeeland Ginger Molloy (Bultaco) Vlag van Nederland Jan Huberts (MZ) Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha)
250 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Bill Ivy (Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha) Vlag van Italië Renzo Pasolini (Benelli) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bill Ivy (Yamaha)
350 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Nieuw-Zeeland Ginger Molloy (Bultaco) Vlag van Italië Gilberto Milani (Aermacchi) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
500 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Australië Jack Findlay (Matchless) Vlag van Verenigd Koninkrijk John Cooper (Seeley) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Duitsland Attenberger / Vlag van Duitsland Schillinger (BMW) Vlag van Duitsland Enders / Vlag van Duitsland Engelhardt (BMW) Vlag van Duitsland Schauzu / Vlag van Duitsland Schneider (BMW) Vlag van Duitsland Attenberger / Vlag van Duitsland Schillinger (BMW)
39 1969 Assen 50 cc Vlag van Australië Barry Smith (Derbi) Vlag van Nederland Jan de Vries (Kreidler) Vlag van Nederland Aalt Toersen (Kreidler) Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Derbi)
125 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Dave Simmonds (Kawasaki) Vlag van Zweden Kent Andersson (Yamaha) Vlag van Italië Silvano Bertarelli (Aermacchi) Vlag van Verenigd Koninkrijk Dave Simmonds (Kawasaki)
250 cc Vlag van Italië Renzo Pasolini (Benelli) Vlag van Australië Kel Carruthers (Benelli) Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Santiago Herrero (Ossa) Vlag van Italië Renzo Pasolini (Benelli)
350 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Verenigd Koninkrijk Bill Ivy (Jawa) Vlag van Italië Silvio Grassetti (Yamaha) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
500 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Verenigd Koninkrijk Peter Williams (Matchless) Vlag van Verenigd Koninkrijk Alan Barnett (Matchless) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Duitsland Fath / Vlag van Duitsland Kalauch (URS) Vlag van Duitsland Auerbacher / Vlag van Duitsland Hahn (BMW) Vlag van Duitsland Lünemann / Vlag van Verenigd Koninkrijk Caddow (BMW) Vlag van Duitsland Fath / Vlag van Duitsland Kalauch (URS)
40 1970 Assen 50 cc Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Derbi) Vlag van Nederland Jan de Vries (Kreidler) Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Salvador Cañellas (Derbi) Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Derbi)
125 cc Vlag van Duitsland Dieter Braun (Suzuki) Vlag van Verenigd Koninkrijk Dave Simmonds (Kawasaki) Vlag van Hongarije László Szabó (MZ) Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Derbi)
250 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Rodney Gould (Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha) Vlag van Finland Jarno Saarinen (Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha)
350 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Italië Renzo Pasolini (Benelli) Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
Vlag van Italië Renzo Pasolini (Benelli)
500 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Italië Angelo Bergamonti (Aermacchi) Vlag van Italië Alberto Pagani (Linto) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Duitsland Auerbacher / Vlag van Duitsland Hahn (BMW) Vlag van Duitsland Owesle / Vlag van Duitsland Kremer (Münch-URS) Vlag van Duitsland Schauzu / Vlag van Verenigd Koninkrijk Rutterford (BMW) Vlag van Duitsland Auerbacher / Vlag van Duitsland Hahn (BMW)
41 1971 Assen 50 cc Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Derbi) Vlag van Nederland Jos Schurgers (Kreidler) Vlag van Nederland Teunis Ramaker (Kreidler) Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Derbi)
125 cc Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Derbi) Vlag van Verenigd Koninkrijk Barry Sheene (Suzuki) Vlag van Zweden Börje Jansson (Maico) Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Derbi)
250 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha) Vlag van Nederland Theo Bult (Yamsel) Vlag van Duitsland Dieter Braun (Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha)
350 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (Yamaha) Vlag van Nederland Theo Bult (Yamsel) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
500 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Nederland Rob Bron (Suzuki) Vlag van Verenigd Koninkrijk Dave Simmonds (Kawasaki) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Duitsland Owesle / Vlag van Duitsland Kremer (Münch-URS) Vlag van Duitsland Butscher / Vlag van Duitsland Huber (BMW) Vlag van Duitsland Maier / Vlag van Duitsland Mathews (BMW) Vlag van Duitsland Owesle / Vlag van Duitsland Kremer (Münch-URS)
42 1972 Assen 50 cc Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Derbi) Vlag van Nederland Jan de Vries (Kreidler) Vlag van Oostenrijk Harald Bartol (Kreidler) Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Derbi)
125 cc Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Derbi) Vlag van Zweden Börje Jansson (Maico) Vlag van Verenigd Koninkrijk Dave Simmonds (Kawasaki) Vlag van Zweden Börje Jansson (Maico)
250 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Rodney Gould (Yamaha) Vlag van Italië Renzo Pasolini (Aermacchi) Vlag van Finland Jarno Saarinen (Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Rodney Gould (Yamaha)
350 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Finland Jarno Saarinen (Yamaha) Vlag van Italië Renzo Pasolini (Aermacchi) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
500 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Italië Alberto Pagani (MV Agusta) Vlag van Zwitserland Bruno Kneubühler (Yamaha) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Duitsland Enders / Vlag van Duitsland Engelhardt (BMW) Vlag van Verenigd Koninkrijk Vincent / Vlag van Verenigd Koninkrijk Casey (Münch-URS) Vlag van Duitsland Schauzu / Vlag van Duitsland Kalauch (BMW) Vlag van Verenigd Koninkrijk Vincent / Vlag van Verenigd Koninkrijk Casey (Münch-URS)

Winnaars vanaf 1973[bewerken | brontekst bewerken]

Editie Jaar Circuit Klasse Winnaar Tweede Derde Poleposition Snelste ronde
43 1973 Assen 50 cc Vlag van Zwitserland Bruno Kneubühler (Kreidler) Vlag van Nederland Theo Timmer (Jamathi) Vlag van Duitsland Gerhard Thurow (Kreidler) Vlag van Zwitserland Bruno Kneubühler (Kreidler) Vlag van Zwitserland Bruno Kneubühler (Kreidler)
125 cc Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Piovaticci) Vlag van Duitsland Rolf Minhoff (Maico) Vlag van Verenigd Koninkrijk Chas Mortimer (Yamaha) Vlag van Zweden Kent Andersson (Yamaha) Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Morbidelli)
250 cc Vlag van Duitsland Dieter Braun (Yamaha) Vlag van Frankrijk Michel Rougerie (Harley-Davidson) Vlag van Australië John Dodds (Yamaha) Vlag van Finland Teuvo Länsivuori (Yamaha) Vlag van Duitsland Dieter Braun (Yamaha)
350 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (MV Agusta) Vlag van Finland Teuvo Länsivuori (Yamaha) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Finland Teuvo Länsivuori (Yamaha)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (MV Agusta) Vlag van Nieuw-Zeeland Kim Newcombe (König) Vlag van Frankrijk Christian Bourgeois (Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (MV Agusta) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
Zijspan Vlag van Duitsland Enders / Vlag van Duitsland Engelhardt (BMW) Vlag van Verenigd Koninkrijk Boret / Vlag van Verenigd Koninkrijk Boret (König) Vlag van Duitsland Schwärzel / Vlag van Duitsland Kleis (König) Vlag van Duitsland Enders / Vlag van Duitsland Engelhardt (BMW) Vlag van Duitsland Enders / Vlag van Duitsland Engelhardt (BMW)
44 1974 Assen 50 cc Vlag van Duitsland Herbert Rittberger (Kreidler) Vlag van Nederland Henk van Kessel (Kreidler) Vlag van Nederland Jan Bruins (Jamathi) Vlag van Duitsland Gerhard Thurow (Kreidler) Vlag van Duitsland Herbert Rittberger (Kreidler)
125 cc Vlag van Duitsland Bruno Kneubühler (Yamaha) Vlag van Italië Otello Buscherini (Malanca) Vlag van Zweden Kent Andersson (Yamaha) Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Morbidelli) Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Morbidelli)
250 cc Vlag van Italië Walter Villa (Harley-Davidson) Vlag van Zwitserland Bruno Kneubühler (Yamaha) Vlag van Verenigde Staten Kenny Roberts senior (Yamaha) Vlag van Verenigde Staten Kenny Roberts senior (Yamaha) Vlag van Verenigde Staten Kenny Roberts senior (Yamaha)
350 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (Yamaha) Vlag van Duitsland Dieter Braun (Yamaha) Vlag van Frankrijk Patrick Pons (Yamaha) Vlag van Finland Teuvo Länsivuori (Yamaha) Vlag van Italië Giacomo Agostini (Yamaha)
500 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (Yamaha) Vlag van Finland Teuvo Länsivuori (Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (MV Agusta) Vlag van Finland Teuvo Länsivuori (Yamaha) Vlag van Italië Giacomo Agostini (Yamaha)
Zijspan Vlag van Duitsland Enders / Vlag van Duitsland Engelhardt (BMW) Vlag van Duitsland Steinhausen / Vlag van Duitsland Huber (König) Vlag van Duitsland Schauzu / Vlag van Duitsland Kalauch (BMW) Vlag van Duitsland Schwärzel / Vlag van Duitsland Kleis (König) Vlag van Duitsland Enders / Vlag van Duitsland Engelhardt (BMW)
45 1975 Assen 50 cc Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Kreidler) Vlag van Duitsland Herbert Rittberger (Kreidler) Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Piovaticci) Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Piovaticci) Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Piovaticci)
125 cc Vlag van Italië Paolo Pileri (Morbidelli) Vlag van Italië Pier Paolo Bianchi (Morbidelli) Vlag van Zwitserland Bruno Kneubühler (Yamaha) Vlag van Italië Paolo Pileri (Morbidelli) Vlag van Italië Paolo Pileri (Morbidelli)
250 cc Vlag van Italië Walter Villa (Harley-Davidson) Vlag van Frankrijk Michel Rougerie (Harley-Davidson) Vlag van Duitsland Dieter Braun (Yamaha) Vlag van Italië Walter Villa (Harley-Davidson) Vlag van Italië Walter Villa (Harley-Davidson)
350 cc Vlag van Duitsland Dieter Braun (Yamaha) Vlag van Finland Pentti Korhonen (Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Alex George (Yamaha) Vlag van Italië Walter Villa (Harley-Davidson) Vlag van Venezuela 1954-2006 Johnny Cecotto (Yamaha)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Barry Sheene (Suzuki) Vlag van Italië Giacomo Agostini (Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Phil Read (MV Agusta) Vlag van Verenigd Koninkrijk Barry Sheene (Suzuki) Vlag van Verenigd Koninkrijk Barry Sheene (Suzuki)
Zijspan Vlag van Duitsland Schwärzel / Vlag van Duitsland Huber (König) Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Duitsland Grube (Seymaz-Yamaha) Vlag van Zwitserland Pantellini / Vlag van Zwitserland Mazzoni (König) Vlag van Duitsland Schwärzel / Vlag van Duitsland Huber (König) Vlag van Verenigd Koninkrijk Hobson / Vlag van Verenigd Koninkrijk Russell (Yamaha)
46 1976 Assen 50 cc Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Bultaco) Vlag van Zwitserland Ulrich Graf (Kreidler) Vlag van Duitsland Herbert Rittberger (Kreidler) Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Bultaco) Vlag van Zwitserland Ulrich Graf (Kreidler)
125 cc Vlag van Italië Pier Paolo Bianchi (Morbidelli) Vlag van Italië Paolo Pileri (Morbidelli) Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Ángel Nieto (Bultaco) Vlag van Italië Pier Paolo Bianchi (Morbidelli) Vlag van Italië Pier Paolo Bianchi (Morbidelli)
250 cc Vlag van Italië Walter Villa (Harley-Davidson) Vlag van Japan (1870–1999) Takazumi Katayama (Yamaha) Vlag van Australië John Dodds (Yamaha) Vlag van Italië Walter Villa (Harley-Davidson) Vlag van Italië Walter Villa (Harley-Davidson)
350 cc Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta) Vlag van Frankrijk Patrick Pons (Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Chas Mortimer (Yamaha) Vlag van Japan (1870–1999) Takazumi Katayama (Yamaha) Vlag van Italië Giacomo Agostini (MV Agusta)
500 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Barry Sheene (Suzuki) Vlag van Verenigde Staten Pat Hennen (Suzuki) Vlag van Nederland Wil Hartog (Suzuki) Vlag van Verenigd Koninkrijk Barry Sheene (Suzuki) Vlag van Verenigd Koninkrijk Barry Sheene (Suzuki)
Zijspan Vlag van Zwitserland Schmid / Vlag van Zwitserland Jean-Petit-Matile (Schmid-Yamaha) Vlag van Nederland Kooij / Vlag van Nederland Vader (König) Vlag van Duitsland Pepe / Vlag van Duitsland Kallenberg (König) Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Verenigd Koninkrijk Williams (Seymaz-Yamaha) Vlag van Duitsland Schwärzel / Vlag van Duitsland Huber (König)
47 1977 Assen 50 cc Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Ángel Nieto (Bultaco) Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Ricardo Tormo (Bultaco) Vlag van Duitsland Herbert Rittberger (Kreidler) Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Kreidler) Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Kreidler)
125 cc Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Ángel Nieto (Bultaco) Vlag van Oostenrijk Harald Bartol (Morbidelli) Vlag van Duitsland Gert Bender (Bender) Vlag van Italië Pier Paolo Bianchi (Morbidelli) Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Ángel Nieto (Bultaco)
250 cc Vlag van Verenigd Koninkrijk Mick Grant (Kawasaki) Vlag van Italië Franco Uncini (Harley-Davidson) Vlag van Verenigd Koninkrijk Barry Ditchburn (Kawasaki) Vlag van Zuid-Afrika (1928-1982) Alan North (Yamaha) Vlag van Italië Franco Uncini (Harley-Davidson)
350 cc Vlag van Zuid-Afrika (1928-1982) Kork Ballington (Yamaha) Vlag van Frankrijk Michel Rougerie (Yamaha) Vlag van Frankrijk Patrick Fernandez (Yamaha) Vlag van Frankrijk Patrick Fernandez (Yamaha) Vlag van Frankrijk Patrick Fernandez (Yamaha)
500 cc Vlag van Nederland Wil Hartog (Suzuki) Vlag van Verenigd Koninkrijk Barry Sheene (Suzuki) Vlag van Verenigde Staten Pat Hennen (Suzuki) Vlag van Verenigd Koninkrijk Barry Sheene (Suzuki) Vlag van Verenigd Koninkrijk Barry Sheene (Suzuki)
Zijspan Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Verenigd Koninkrijk Williams (Schmid-Yamaha) Vlag van Frankrijk Michel / Vlag van Frankrijk Lecorre (GEP-Yamaha) Vlag van Duitsland Schwärzel / Vlag van Duitsland Huber (ARO-Fath) Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Verenigd Koninkrijk Williams (Schmid-Yamaha) Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Verenigd Koninkrijk Williams (Schmid-Yamaha)
48 1978 Assen 50 cc Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Kreidler) Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Ricardo Tormo (Bultaco) Vlag van Frankrijk Patrick Plisson (ABF) Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Kreidler) Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Kreidler)
125 cc Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (MBA) Vlag van Italië Maurizio Massimiani (Morbidelli) Vlag van Oostenrijk Harald Bartol (Morbidelli) Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (MBA) Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (MBA)
250 cc Vlag van Verenigde Staten Kenny Roberts senior (Yamaha) Vlag van Zuid-Afrika (1928-1982) Kork Ballington (Kawasaki) Vlag van Australië Gregg Hansford (Kawasaki) Vlag van Verenigde Staten Kenny Roberts senior (Yamaha) Vlag van Verenigde Staten Kenny Roberts senior (Yamaha)
350 cc Vlag van Zuid-Afrika (1928-1982) Kork Ballington (Kawasaki) Vlag van Italië Gianfranco Bonera (Yamaha) Vlag van Zuid-Afrika (1928-1982) Jon Ekerold (Yamaha) Vlag van Italië Franco Uncini (Yamaha) Vlag van Italië Gianfranco Bonera (Yamaha)
500 cc Vlag van Venezuela 1954-2006 Johnny Cecotto (Yamaha) Vlag van Verenigde Staten Kenny Roberts senior (Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Barry Sheene (Suzuki) Vlag van Venezuela 1954-2006 Johnny Cecotto (Yamaha) Vlag van Verenigde Staten Kenny Roberts senior (Yamaha)
Zijspan Vlag van Duitsland Schwärzel / Vlag van Duitsland Huber (ARO-Fath) Vlag van Zwitserland Monnin / Vlag van België Gérard (Seymaz-Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Greasley / Vlag van Verenigd Koninkrijk Russell (Busch-Yamaha) Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Verenigd Koninkrijk Williams (BEO-Yamaha) Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Verenigd Koninkrijk Williams (BEO-Yamaha)
49 1979 Assen 50 cc Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Kreidler) Vlag van Frankrijk Patrick Plisson (ABF) Vlag van Zwitserland Rolf Blatter (Kreidler) Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Ricardo Tormo (Bultaco) Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Kreidler)
125 cc Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Ángel Nieto (Minarelli) Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Ricardo Tormo (Bultaco) Vlag van Italië Maurizio Massimiani (MBA) Vlag van Zwitserland Bruno Kneubühler (MBA) Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Ángel Nieto (Minarelli)
250 cc Vlag van Italië Graziano Rossi (Morbidelli) Vlag van Australië Gregg Hansford (Kawasaki) Vlag van Zuid-Afrika (1928-1982) Kork Ballington (Kawasaki) Vlag van Zuid-Afrika (1928-1982) Kork Ballington (Kawasaki) Vlag van Zuid-Afrika (1928-1982) Kork Ballington (Kawasaki)
350 cc Vlag van Australië Gregg Hansford (Kawasaki) Vlag van Frankrijk Patrick Fernandez (Yamaha) Vlag van Italië Walter Villa (Yamaha) Vlag van Australië Gregg Hansford (Kawasaki) Vlag van Australië Gregg Hansford (Kawasaki)
500 cc Vlag van Italië Virginio Ferrari (Suzuki) Vlag van Verenigd Koninkrijk Barry Sheene (Suzuki) Vlag van Nederland Wil Hartog (Suzuki) Vlag van Verenigde Staten Kenny Roberts senior (Yamaha) Vlag van Italië Virginio Ferrari (Suzuki)
Zijspan B2A Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Duitsland Waltisperg (Schmid-Yamaha) Vlag van Duitsland Steinhausen / Vlag van Verenigd Koninkrijk Arthur (KSA-Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Taylor / Vlag van Verenigd Koninkrijk Neil (Windle-Yamaha) Vlag van Duitsland Schwärzel / Vlag van Duitsland Huber (Yamaha) Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Duitsland Waltisperg (Schmid-Yamaha)
50 1980 Assen 50 cc Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Ricardo Tormo (Kreidler) Vlag van Zwitserland Stefan Dörflinger (Kreidler) Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Kreidler) Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Ricardo Tormo (Kreidler) Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Ricardo Tormo (Kreidler)
125 cc Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Ángel Nieto (Minarelli) Vlag van Frankrijk Guy Bertin (Motobécane) Vlag van Italië Loris Reggiani (Minarelli) Vlag van Frankrijk Guy Bertin (Motobécane) Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Ángel Nieto (Minarelli)
250 cc Vlag van Venezuela 1954-2006 Carlos Lavado (Yamaha) Vlag van Frankrijk Eric Saul (Yamaha) Vlag van Duitsland Toni Mang (Kawasaki) Vlag van Duitsland Toni Mang (Kawasaki) Vlag van Venezuela 1954-2006 Carlos Lavado (Yamaha)
350 cc Vlag van Zuid-Afrika (1928-1982) Jon Ekerold (Bimota-Yamaha) Vlag van Frankrijk Patrick Fernandez (Bimota-Yamaha) Vlag van Duitsland Toni Mang (Kawasaki) Vlag van Duitsland Toni Mang (Kawasaki) Vlag van Frankrijk Patrick Fernandez (Bimota-Yamaha)
500 cc Vlag van Nederland Jack Middelburg (Yamaha) Vlag van Italië Graziano Rossi (Suzuki) Vlag van Italië Franco Uncini (Suzuki) Vlag van Nederland Jack Middelburg (Yamaha) Vlag van Verenigde Staten Randy Mamola (Suzuki)
Zijspan Vlag van Verenigd Koninkrijk Taylor / Vlag van Zweden Johansson (Windle-Yamaha) Vlag van Frankrijk Michell / Vlag van Duitsland Michael Burkhardt (Seymaz-Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Jones / Vlag van Verenigd Koninkrijk Ayres (Ireson-Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Jones / Vlag van Verenigd Koninkrijk Ayres (Ireson-Yamaha) Vlag van Frankrijk Michell / Vlag van Duitsland Michael Burkhardt (Seymaz-Yamaha)
51 1981 Assen 50 cc Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Ricardo Tormo (Bultaco) Vlag van Nederland Henk van Kessel (Kreidler) Vlag van Zwitserland Rolf Blatter (Kreidler) Vlag van Zwitserland Stefan Dörflinger (Kreidler) Vlag van Zwitserland Stefan Dörflinger (Kreidler)
125 cc Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Ángel Nieto (Minarelli) Vlag van Italië Loris Reggiani (Minarelli) Vlag van Italië Pier Paolo Bianchi (MBA) Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Ángel Nieto (Minarelli) Vlag van Italië Pier Paolo Bianchi (MBA)
250 cc Vlag van Duitsland Toni Mang (Kawasaki) Vlag van Venezuela 1954-2006 Carlos Lavado (Yamaha) Vlag van Frankrijk Patrick Fernandez (Bimota-Yamaha) Vlag van Frankrijk Jean-François Baldé (Kawasaki) Vlag van Duitsland Toni Mang (Kawasaki)
350 cc Vlag van Duitsland Toni Mang (Kawasaki) Vlag van Venezuela 1954-2006 Carlos Lavado (Yamaha) Vlag van Frankrijk Jean-François Baldé (Kawasaki) Vlag van Duitsland Toni Mang (Kawasaki) Vlag van Duitsland Toni Mang (Kawasaki)
500 cc Vlag van Italië Marco Lucchinelli (Suzuki) Vlag van Nederland Boet van Dulmen (Yamaha) Vlag van Zuid-Afrika (1928-1982) Kork Ballington (Kawasaki) Vlag van Italië Marco Lucchinelli (Suzuki) Vlag van Zuid-Afrika (1928-1982) Kork Ballington (Kawasaki)
Zijspan Vlag van Frankrijk Michel / Vlag van Duitsland Burkardt (Seymaz-Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Taylor / Vlag van Zweden Johansson (Fowler-Windle-Yamaha) Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Zwitserland Waltisperg (LCR-Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Taylor / Vlag van Zweden Johansson (Fowler-Windle-Yamaha) Vlag van Frankrijk Michel / Vlag van Duitsland Burkardt (Seymaz-Yamaha)
52 1982 Assen 50 cc Vlag van Zwitserland Stefan Dörflinger (Kreidler) Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Garelli) Vlag van Spanje Ricardo Tormo (Bultaco) Vlag van Zwitserland Stefan Dörflinger (Kreidler) Vlag van Zwitserland Stefan Dörflinger (Kreidler)
125 cc Vlag van Spanje Ángel Nieto (Garelli) Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Garelli) Vlag van Italië Pierluigi Aldrovandi (MBA) Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Garelli) Vlag van Spanje Ángel Nieto (Garelli)
250 cc Vlag van Duitsland Toni Mang (Kawasaki) Vlag van Frankrijk Jean-Louis Tournadre (Yamaha) Vlag van Australië Jeffrey Sayle (Armstrong-Rotax) Vlag van België Didier de Radiguès (Chevallier-Yamaha) Vlag van Australië Jeffrey Sayle (Armstrong-Rotax)
350 cc Vlag van Frankrijk Jean-François Baldé (Kawasaki) Vlag van Duitsland Toni Mang (Kawasaki) Vlag van Zuid-Afrika (1928-1982) Alan North (Yamaha) Vlag van Frankrijk Jean-François Baldé (Kawasaki) Vlag van Frankrijk Jean-François Baldé (Kawasaki)
500 cc Vlag van Italië Franco Uncini (Suzuki) Vlag van Verenigde Staten Kenny Roberts senior (Yamaha) Vlag van Verenigd Koninkrijk Barry Sheene (Yamaha) Vlag van Verenigde Staten Kenny Roberts senior (Yamaha) Vlag van Verenigde Staten Freddie Spencer (RSC-Honda)
Zijspan Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Duitsland Waltisperg (LCR-Yamaha) Vlag van Frankrijk Michel / Vlag van Duitsland Burkhardt (Seymaz-Yamaha) Vlag van Duitsland Schwärzel / Vlag van Duitsland Huber (Seymaz-Yamaha) Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Duitsland Waltisperg (LCR-Yamaha) Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Duitsland Waltisperg (LCR-Yamaha)
53 1983 Assen 50 cc Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Garelli) Vlag van Zwitserland Stefan Dörflinger (Kreidler) Vlag van Spanje Ricardo Tormo (Garelli) Vlag van Zwitserland Stefan Dörflinger (Kreidler) Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Garelli)
125 cc Vlag van Spanje Ángel Nieto (Garelli) Vlag van Spanje Ricardo Tormo (MBA) Vlag van Zwitserland Bruno Kneubühler (MBA) Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Garelli) Vlag van Spanje Ángel Nieto (Garelli)
250 cc Vlag van Venezuela 1954-2006 Carlos Lavado (Yamaha) Vlag van Venezuela 1954-2006 Iván Palazzese (Yamaha) Vlag van Frankrijk Hervé Guilleux (Kawasaki) Vlag van Venezuela 1954-2006 Carlos Lavado (Yamaha) Vlag van Venezuela 1954-2006 Carlos Lavado (Yamaha)
500 cc Vlag van Verenigde Staten Kenny Roberts senior (Yamaha) Vlag van Japan Takazumi Katayama (Honda) Vlag van Verenigde Staten Freddie Spencer (Honda) Vlag van Verenigde Staten Kenny Roberts senior (Yamaha) Vlag van Verenigde Staten Kenny Roberts senior (Yamaha)
Zijspan Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Duitsland Waltisperg (LCR-Yamaha) Vlag van Duitsland Schwärzel / Vlag van Duitsland Huber (Seymaz-Yamaha) Vlag van Japan Kumano / Vlag van Japan Takeshima (LCR-Yamaha) Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Duitsland Waltisperg (LCR-Yamaha) Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Duitsland Waltisperg (LCR-Yamaha)
54 1984 Assen 80 cc Vlag van Spanje Jorge Martínez (Derbi) Vlag van Nederland Hans Spaan (Huvo-Casal) Vlag van Duitsland Hubert Abold (LCR-Zündapp) Vlag van Zwitserland Stefan Dörflinger (LCR-Zündapp) Vlag van Spanje Jorge Martínez (Derbi)
125 cc Vlag van Spanje Ángel Nieto (Garelli) Vlag van Italië Eugenio Lazzarini (Garelli) Vlag van Zwitserland Hans Müller (MBA) Vlag van Oostenrijk August Auinger (Bartol-MBA) Vlag van Spanje Ángel Nieto (Garelli)
250 cc Vlag van Venezuela 1954-2006 Carlos Lavado (Yamaha) Vlag van Zwitserland Jacques Cornu (Yamaha) Vlag van Duitsland Manfred Herweh (Real-Rotax) Vlag van Venezuela 1954-2006 Carlos Lavado (Yamaha) Vlag van Zwitserland Jacques Cornu (Yamaha)
500 cc Vlag van Verenigde Staten Randy Mamola (Honda) Vlag van Frankrijk Raymond Roche (Honda) Vlag van Verenigde Staten Eddie Lawson (Yamaha) Vlag van Verenigde Staten Eddie Lawson (Yamaha) Vlag van Verenigde Staten Eddie Lawson (Yamaha)
Zijspan Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Duitsland Waltisperg (LCR-Yamaha) Vlag van Nederland Streuer / Vlag van Nederland Schnieders (LCR-Yamaha) Vlag van Duitsland Schwärzel / Vlag van Duitsland Huber (LCR-Yamaha) Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Duitsland Waltisperg (LCR-Yamaha) Vlag van Zwitserland Biland / Vlag van Duitsland Waltisperg (LCR-Yamaha)
55 1985 Assen 80 cc Vlag van Oostenrijk Gerd Kafka (Seel) Vlag van Zwitserland Stefan Dörflinger (Krauser) Vlag van Spanje Jorge Martínez (Derbi) Vlag van Zwitserland Stefan Dörflinger (Krauser) Vlag van Zwitserland Stefan Dörflinger (Krauser)
125 cc Vlag van Italië Pier Paolo Bianchi (MBA) Vlag van Italië Ezio Gianola (Garelli) Vlag van Italië Fausto Gresini (Garelli) Vlag van Italië Fausto Gresini (Garelli)