Mike Hailwood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
TT Assen: Mike Hailwood (21 juni 1967)

Stanley Michael Bailey (Mike) Hailwood (Oxford, 2 april 1940 - Birmingham, 23 maart 1981) was een Brits motor- en autocoureur.

In 1958 haalde Mike Hailwood de tweede plaats in de 250cc-klasse van de North West 200 in Noord-Ierland en de derde plaats in de Lightweight TT met een NSU. In 1959 won hij met een Ducati de 125cc Ultra-Lightweight TT. De eerste keer dat de naam Mike Hailwood in de wereldkampioenschaps-archieven voorkomt is in het jaar 1959. Daar staat bij de Grand Prix van Ulster: 125cc: 1. Mike Hailwood, Ducati.

Hailwood was drager van een hoge Britse onderscheiding voor dapperheid; de George Medaille, zijn bijnaam was „Mike the Bike“.

De actieve jaren[bewerken]

1957 en 1958[bewerken]

Hailwood reed zijn eerste race enkele dagen na zijn 17e verjaardag in 1957. In 1958 reed hij een volledig seizoen, o.a. op het Eiland Man. Hier presteerde hij iets dat in de 50-jarige geschiedenis van Man pas drie keer door ervaren coureurs was gedaan; hij won in alle vier klassen waarin hij uitkwam een "replica". Hierbij bleef het niet in dat jaar: Hailwood won op andere circuits twee maal vier races en zeven maal drie races op één dag. Hij nam bovendien deel aan de International Six Days Enduro.
Overigens is het tegenwoordig niet meer toegestaan dat een rijder op dezelfde dag in verschillende Grand-Prix klassen start.

1961[bewerken]

In 1961 kwam de grote doorbraak voor Hailwood. Vader Stan Hailwood (voormalig grasbaanrenner en eigenaar van diverse motorzaken) leende zijn zoon vier productie-Honda's en liet hem in de beroemde Tourist Trophy van Man in vier klassen starten. Door machinepech won Hailwood in drie klassen. Honda stuurde echter in plaats van felicitaties de rekening voor het verschepen van de motorfietsen. Hailwood was grote Honda-sterren als Jim Redman, Gary Hocking en Bob MacIntyre voor gebleven en had een wat positievere reactie vanuit Japan verwacht. Zeker toen hij zich op de 250- en 350cc-klassen ging richten en meteen de 250 cc wereldtitel greep. In Japan was men misschien minder blij dat de privérijder Hailwood de titel voor fabriekscoureur Redman wegkaapte. In elk geval was dit het begin van de haat-liefde verhouding die Hailwood zijn hele carrière met Honda zou houden. De wereldtitel was niet voldoende om Honda over te halen Hailwood een contract aan te bieden. Er was ook nog het probleem van de subsponsoring: Hailwood had een contract met Shell en Honda betrok zijn smeermiddelen van Castrol. Het duurde allemaal zo lang dat graaf Domenico Agusta Hailwood op zijn snelle MV Agusta viercilinders kon zetten.

1962-1965[bewerken]

Hailwood werd van 1962 tot en met 1965 wereldkampioen met MV Agusta in de 500cc-klasse, waarna zijn pupil Giacomo Agostini de scepter overnam. In de 350cc-klasse werd Hailwood in 1962 tweede achter Redman. Toch was 1962 een tamelijk slecht jaar voor hem. Hij woonde nu in een flat in Londen en nam het niet altijd even nauw met zijn nachtrust. Bovendien verloren twee van zijn vrienden het leven in dit jaar: Tom Phillis tijdens een motorrace terwijl hij probeerde Hailwood zelf en Gary Hocking bij te houden. Hocking besloot naar aanleiding van dit ongeval te stoppen met motorraces, maar verloor zelf het leven tijdens de training van een autorace. Hailwood twijfelde ook of hij nog wel zou doorgaan, maar besloot dit toch te doen. Het ging het in de jaren hierna een stuk beter, met 500 cc wereldtitels tot en met 1965. Toen werd het volgens graaf Agusta tijd dat een Italiaan de MV Agusta-machines ging winnen en Hailwood werd in 1964 de leermeester van Giacomo Agostini. Nadat Hailwood in 1965 op de Nurburgring uitviel, bepaalde Agusta dat Agostini 350 cc-wereldkampioen moest worden. Hailwood moest dus steun verlenen aan "Ago" en Redman op de Honda afstoppen. Een ondankbare taak, temeer omdat Hailwood al een Honda-contract voor 1966 had en dus de nieuwe teamgenoot van Redman zou worden. Ago viel in Japan echter uit en Redman kaapte de 350cc-titel weg.

1966 en 1967[bewerken]

De 500 cc RC 181 was te sterk voor zijn frame. Hij kreeg de bijnaam "the Beast"
Schaalmodel van Hailwoods Honda RC 166 250 cc zescilinder uit 1966...
...en van de 350 cc-versie, de RC 174

In 1966 verscheen Hailwood met de beroemde 250 cc zescilinder Honda, de RC 166, op de circuits. Een brede machine met zijn 24 kleppen en zes uitlaatpijpen. Die zes pijpen waren het enige dat zijn concurrenten van Hailwoods machine zagen, want hij won de Grand Prix' van Italië, Frankrijk, West-Duitsland, Nederland, België, Spanje, Ulster, Oost-Duitsland, Finland, Tsjecho-Slowakije en de Isle of Man TT. Hij werd wereldkampioen. Voor de 350cc-klasse werd de RC 166 twee millimeter opgeboord en de slag werd 3 mm langer en zo kwam de machine op een cilinderinhoud van slechts 297 cc. Ondanks dit nadeel pakte Hailwood er toch de 350 cc-wereldtitel mee. In 1967 won Hailwood minder wedstrijden, omdat zowel in de 250cc-klasse (Yamaha) als in de 350cc-klasse (MV Agusta) de concurrentie sterker geworden was. Toch wist Hailwood opnieuw beide wereldtitels op zijn naam te schrijven. Intussen klaagde hij wel over de belabberde stuurkwaliteiten van de zescilinders. Honda deed ook niets aan het rijgedrag van de machine waarmee Hailwood in de 500cc-klasse deelnam, de Honda RC 181, bijgenaamd "the Beast", die volgens Hailwood meer geschikt was voor een springconcours dan voor een motorrace. Hij had er graag een derde wereldtitel mee willen pakken in 1967, maar hij moest deze titel voor de tweede keer aan Giacomo Agostini laten, hetgeen hij Honda kwalijk nam. Dat was het zoveelste deukje in de verhouding tussen Hailwood en Honda.

Het eerste afscheid[bewerken]

1968[bewerken]

Toen Hailwood in 1968 verzocht werd naar Japan te komen, dacht hij nieuwe machines te gaan testen. Men deelde hem echter mee dat Honda direct zou stoppen met motorraces om alle energie in de Formule 1 race-auto te stoppen. Hailwood kon op dat moment onmogelijk nog bij een ander team tekenen en Honda hield hem zelfs aan zijn contract; hij kreeg een jaarsalaris én de Honda-racemotoren, maar hij mocht er niet mee aan Grand Prix-wedstrijden deelnemen en kon dus ook zijn beide wereldtitels niet verdedigen. In de 250cc-klasse was Yamaha oppermachtig en Phil Read werd met de Yamaha RD 05 viercilinder tweetakt wereldkampioen. In de 350cc-klasse ging de titel van 1968 t/m 1973 naar Agostini op de MV Agusta.

1969-1977[bewerken]

Hailwood maakte in 1969 nog wel een rondje langs de circuits en liet zich voor elke race dik betalen (hij was tenslotte beroepscoureur). Hij startte met de 500 Honda in de Gouden Beker-wedstrijd op Imola en won met 20 seconden voorsprong op Agostini. Voor de TT van Man kreeg hij MV's aangeboden, maar zijn contract met Honda stond het accepteren ervan (nog) in de weg. Voor de Italiaanse Grand Prix op Monza kreeg Hailwood wel MV Agusta's. Hij trainde als snelste in de 350cc-klasse en bracht in de 500cc-klasse de tweede tijd achter Ago op de klokken. De uitslag van de races lag dus voor de hand: Hailwood eerste in de 350 cc, Ago in de 500. Maar graaf Agusta besliste dat Agostini beide races moest winnen. Hailwood dacht hier het zijne van en liep meteen naar de Gilera-pit. Daar kreeg hij een - verouderde - 500cc-machine en trainde meteen een tijd die heel dicht bij die van Agostini lag. In de (kletsnatte) race viel Hailwood er in de tweede ronde af. Voor de race in Riccione werd hem 18.000 gulden geboden en hoewel Hailwood in eerste instantie liet weten geen motoren te hebben verscheen hij toch aan de start met de 500 cc Honda met een speciaal voor hem gebouwd Reynolds-frame. Hij had geen reserve-onderdelen en zelfs geen tandwielset om de gearing aan het circuit aan te passen, maar werd toch tweede achter Agostini. Hailwoods volgende en voorlopig laatste race kwam een half jaar later in de "Race of the Year" in Mallory Park. Hij won zijn serie in de 1000cc-klasse met een 500 cc Seeley. Ago won zijn eigen serie ook, zodat ze in de finale tegen elkaar uitkwamen. Daarin kon de oude, eencilinder Seeley niet opboksen tegen de MV Agusta. Ook Percy Tait op de 700 cc Rickman Métisse-Triumph klopte Hailwood. Daarna reed Hailwood onder andere in 1971 en 1972 in Daytona, met een BSA. Intussen was Hailwood ook autocoureur geworden, maar in zijn nieuwe beroep was hij minder succesvol. In 1973 botste hij tijdens zijn "thuis"-Grand Prix in Zuid-Afrika met de bolides van Jacky Ickx en Clay Regazzoni, die zichzelf niet meer kon bevrijden uit de brandende auto. Hailwood werd een held door Regazzoni uit zijn auto te halen. Maar behalve een formule-2 wereldtitel waren sportieve successen schaars. Het deed Hailwood pijn dat zijn baas John Surtees (de enige die zowel als motor- en als autocoureur wereldkampioen werd) hem het motorracen verbood. In augustus 1973 crashte Hailwood op de Nurburgring waardoor hij lang uit de roulatie zou zijn. Toen in november ook nog de hele renstal van Surtees verloren ging in een enorme crash op Silverstone, was het voor Hailwood vrijwel onmogelijk een nieuw Formule 1-contract te krijgen. De geruchten dat hij naar de motorsport zou terugkeren werden steeds sterker.

De comeback[bewerken]

1978[bewerken]

Hailwoods terugkeer kwam in 1978, een jaar dat slecht was begonnen toen in maart zijn vader Stan op 78-jarige leeftijd in Barbados overleed. Stan Hailwood had zijn zoon diens hele carrière gesteund en in de jaren dat hij alleen enkele minder belangrijke races reed vormde hij zo ongeveer in zijn eentje het hele "team". Stan vormde een bekende verschijning als hij met het pitbord de baan op liep om de rondetijden van zijn zoon door te geven. Hoewel Hailwood in dat jaar geprobeerd heeft een contract bij Ford los te weken, kwam hij toch terug op de motor. Echter niet met een fabriekscontract: Mike reed alleen voor zijn plezier. Sponsor Martini regelde drie Yamaha's voor de TT van Man: Een TZ 250, een TZ 500 en een TZ 750. Hailwood had zijn comeback voorbereid in drie Australische races. In Adelaide en Sydney reed hij met een Ducati 860 in Endurance-races, waarvan hij de laatste won. Met de 750 cc Yamaha reed hij in Bathurst. Over de TT op Man zei hij: "Ik maak me geen zorgen over de hedendaagse topcoureurs; zij rijden hun race, ik de mijne. Ik maak me geen illusies over het verslaan van sterren als Mick Grant, Katayama of Hennen en co. Het zou gek zijn daarover na te denken". Yamaha PR-man Rodney Gould zag het met gemengde gevoelens aan. Als Yamaha-werknemer moest hij Hailwoods terugkeer begeleiden, maar als vriend van Hailwood kon hij het eigenlijk niet aanzien. Hij was bang dat de levende legende van zijn voetstuk zou vallen. Maar Hailwood reed met zijn Yamaha Martini 1.1 toermotor wekenlang rondjes en voelde zich thuis op Man.

De legendarische TT van Man[bewerken]

Op het bergachtige circuit van Man (ca. 60 km lang) startten de coureurs, zoals gebruikelijk, twee aan twee om de tien seconden. Phil Read vertrok in de Formula One TT met zijn Honda als eerste, 50 seconden voor Hailwood met de Ducati. In de eerste ronde pakte Hailwood al 14 seconden op Read en aan het einde van de tweede ronde was hij Read al gepasseerd. Read tankte sneller en kwam daardoor weer op kop, maar de Ducati was handzamer dan de fabrieks-Honda en ondanks dat Hailwood (volgens hemzelf) nog niet zo laat durfde te remmen als Read, kon hij hem gemakkelijk voorbij. Read verbrandde zijn koppeling en viel uit, Tom Herron die 9 seconden achter Hailwood lag, viel ook uit. John Williams (3e) moest zijn brandstoftank met zijn onderarmen op zijn plaats houden en Ian Richards (4e) had last van olielekkage waardoor zijn achterband spekglad was. Desalniettemin: Het ronderecord werd met 10 mijl per uur scherper gesteld, en Hailwoods wedstrijdgemiddelde betekende ook een nieuw record. Commentaar van Hailwood, die na 11 jaar buiten de "motorwereld" meteen weer winnaar was: "Quite pleasant really" (Werkelijk zeer plezierig). In de Senior 500-klasse reed Hailwood ook een wedstrijd, maar grote problemen met de Yamaha waren zijn deel. In de tweede ronde moest hij een pitstop maken om een gebroken stuurdemper te laten repareren en het werd dus een inhaalrace. Die verliep voorspoedig tot hij in de laatste ronde op de Mountain zonder benzine kwam te staan. Er werd - illegaal - wat benzine geleend van een toeschouwer, zodat Hailwood rijdend over de finish kwam. Tijdens de prijsuitreiking was Hailwood zo sportief zijn overtreding toe te geven en hij gaf zijn replica terug. Ook in de Classic TT (die overigens niet met klassieke motorfietsen wordt verreden) viel Hailwood uit, op de tweede plaats liggend. In de Junior 250 TT ging het minder goed. Hailwood voelde zich niet op zijn gemak op de Yamaha TZ 250 en lag de meeste tijd op de 12e plaats, hoewel hij de op twee na snelste ronde reed. Maar dat kon niets afdoen aan de prestatie van een coureur die na 11 jaar op een kansloos geachte machine de hele wereldtop te kijk zette, hoewel gezegd moet worden dat de meeste Grand Prix-coureurs inmiddels op het gevaarlijke circuit van Man weigerden te rijden. Hailwood nam "afscheid" op Silverstone, waar hij met zijn Ducati 3e werd in de formule 1-wedstrijd. Ondanks dit afscheid ging in november 1978 het gerucht dat Hailwood een fabriekscontract met Honda voor de TT van Man zou krijgen. Hij had de Japanners immers min of meer voor joker gezet met zijn "trage" Ducati. Hailwood startte in zijn thuisland Australië met een Ducati 750 SS in de Castrol Six Hours Race. Hij lag aan de leiding totdat hij het stuur over gaf aan zijn teamgenoot Jim Scaysbrook, die ten val kwam, waarmee de race ook voor Hailwood voorbij was. In december 1978 werd Hailwood door de lezers van het Britse blad Motor Cycle Weekly tot internationaal motorsportman van het jaar gekozen. Hij had intussen zijn 10e wereldtitel (Formula 1) gewonnen.

1979[bewerken]

Terwijl iedereen dacht dat Hailwood het na zijn afscheid op Silverstone voor gezien zou houden, ging in februari 1979 het gerucht al rond dat Ducati hem een 1000cc-machine had toegezegd. Daarmee zou Hailwood in Engeland aan alle wedstrijden in de F1 klasse gaan deelnemen. Dat iedereen van de kwaliteiten van "the Bike" wilde profiteren bleek wel toen Suzuki in maart bekendmaakte een fabrieks-RG 500 wegracer voor Hailwood te leveren. Intussen had Hailwood in Nieuw-Zeeland een weg- en waterservicestation geopend en hij moest in dit seizoen dus goed geld verdienen. Voor de race op Man had Hailwood zelf alleen hoop op een vierde plaats, omdat de Ducati een stuk langzamer was dan de fabrieks-Honda's en -Kawasaki's. Dat Hailwood plezier en zaken goed wist te combineren bleek uit het bericht dat hij samen met Rodney Gould en Engeland een motorzaak zou openen. Intussen trainde hij in Misano met de 860 cc Ducati, en ook met een 950 cc exemplaar. Hailwood viel er hard af, maar beschadigde alleen zijn trots. Uiteindelijk kreeg hij de beschikking over beide uitvoeringen: de 860 voor de F1-wedstrijden, de 950 voor de TT op Man. In die TT ging het weer boven verwachting voor Hailwood. Hoewel hij zichzelf alleen een kans op de vierde plaats had toebedacht, won hij de Senior TT (500 cc) met een Suzuki uit 1978. Het was duidelijk te zien dat hij in de eerste ronde moest wennen aan de tweetaktmotor, in de tweede ronde lag hij echter al op kop. Voor aanvang van de F1-race had hij grote stuurproblemen met de inmiddels tot 864 cc opgeboorde Ducati. Hij bouwde het motorblok in een oud frame maar kreeg met name de demping niet goed afgesteld. Bovendien wist iedereen dat de Japanse motorfietsen 5 tot 10 pk méér aan boord hadden. Hailwood reed nog langzamer dan zijn tijden uit 1978 en er sloeg een groot gat in zijn uitlaat. In de laatste ronde moest hij zijn losgetrilde accu repareren. Desondanks werd hij vijfde. In de Classic TT, waarin Hailwood weer op de 500 cc Suzuki startte, verwachtte iedereen een gemakkelijke overwinning van Alex George, die met zijn 1000 cc Honda ook de Formule 1 gewonnen had. Het werd een hevig gevecht, gewonnen door George met slechts 3,4 seconden voorsprong op Hailwood. Een laatste afscheidsrace zou in 1979 in Donington Park gereden worden, maar Hailwood viel in de training waardoor deze race aan hem voorbij ging. Wel reed hij in augustus nog een demonstratierondje op de oude MV Agusta samen met Giacomo Agostini.

De vlag valt[bewerken]

In maart 1981 kwam het bericht van Hailwoods overlijden. Toen hij op zaterdag 21 maart samen met zijn kinderen iets te eten ging halen werd hij aangereden door een vrachtauto. Zijn dochtertje Michelle (9) was op slag dood, zoon David (6) werd ernstig gewond in het ziekenhuis opgenomen. Hailwood liep ernstig hoofdletsel op en overleed op maandag 23 maart in het ziekenhuis in Birmingham. Hij was niet meer bij bewustzijn geweest. Bij de afsluiting van het vorige millennium werd onder zijn collega-coureurs en de motorpers een verkiezing gehouden, waarbij Hailwood werd gekozen tot "beste motorsporter aller tijden". Hij werd niet gekozen omdat hij de meeste overwinningen had behaald, die eer gaat naar Giacomo Agostini, wel omdat hij met vrijwel alle motorfietsen die hij bereed, hoe beroerd ze soms ook waren, goede resultaten behaalde.

Mike Hailwood Replica-motorfietsen[bewerken]

Ducati 900 Mike Hailwood Replica

Yamaha bracht de prestaties van Hailwood in 1978 in herinnering toen ze in 1979 de Yamaha XS 1100 in de kleuren van sponsor Martini als "Yamaha Martini 1.1" in een beperkte oplage op de markt brachten. In 1980 bracht Ducati als herinnering aan de successen van Hailwood de Ducati 900 Mike Hailwood Replica op de markt. De nieuwe ontwerper Pierre Terreblanche bouwde in 1998 een studiemodel, de MH 900 Evoluzione, die een jaar later ook werkelijk op de markt kwam. Honda leverde de VFR 800 in de race-kleuren die Hailwood gebruikte, en die ook op de bovenstaande foto's te zien zijn.

Wereldkampioenschap wegrace resultaten[bewerken]

Races in vetgedrukt geven behaalde polepositions aan; races in cursief geven een snelste ronde tijdens de race aan.

Jaar Klasse Merk 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Punten Plaats Overwinningen
1958 125 cc Paton IOM
7
BEL
-
DUI
-
ZWE
-
ULS
-
NAT
-
0 - 0
Ducati NED
10
250 cc NSU IOM
3
NED
4
DUI
Ret
ZWE
2
ULS
Ret
NAT
-
13 4e 0
350 cc Norton IOM
12
NED
5
BEL
-
DUI
4
ZWE
3
ULS
8
NAT
-
9 6e 0
500 cc Norton IOM
13
NED
-
BEL
-
DUI
-
ZWE
-
ULS
-
NAT
-
0 - 0
1959 125 cc Ducati IOM
3
DUI
3
NED
3
BEL
Ret
ZWE
4
ULS
1
NAT
8
20 3e 1
250 cc Mondial IOM
Ret
DUI
5
NED
4
ZWE
5
ULS
2
13 5e 0
MZ NAT
9
350 cc Norton FRA
-
IOM
Ret
DUI
-
2 13e 0
AJS ZWE
5
ULS
Ret
NAT
-
500 cc Norton FRA
-
IOM
Ret
DUI
-
NED
-
BEL
13
ULS
-
NAT
Ret
0 - 0
1960 125 cc Ducati IOM
Ret
NED
8
BEL
6
ULS
-
NAT
-
1 10e 0
250 cc Ducati IOM
Ret
BEL
4
DUI
-
ULS
4
NAT
Ret
8 5e 0
Mondial NED
5
350 cc AJS FRA
-
IOM
Ret
NED
-
ULS
-
0 - 0
Ducati NAT
Ret
500 cc Norton FRA
-
IOM
3
NED
5
BEL
4
DUI
-
ULS
Ret
NAT
3
13 6e 0
1961 125 cc EMC SPA
4
DUI
Ret
FRA
4
16 6e 1
Honda IOM
1
NED
Ret
BEL
Ret
DDR
Ret
ULS
5
NAT
-
ZWE
-
ARG
-
250 cc Mondial SPA
Ret
44 1e 4
Honda DUI
8
FRA
2
IOM
1
NED
1
BEL
3
DDR
1
ULS
2
NAT
2
ZWE
1
ARG
-
350 cc AJS DUI
Ret
IOM
Ret
NED
-
DDR
-
ULS
-
6 8e 0
MV Agusta NAT
2
ZWE
7
500 cc Norton DUI
4
FRA
2
IOM
1
NED
2
BEL
2
DDR
2
ULS
2
40 2e 2
MV Agusta NAT
1
ZWE
2
ARG
-
1962 125 cc EMC SPA
4
FRA
Ret
IOM
Ret
NED
5
BEL
4
DUI
3
ULS
-
DDR
-
NAT
Ret
FIN
-
ARG
-
12 5e 0
MZ FIN
Ret
250 cc Benelli SPA
-
FRA
-
IOM
Ret
NED
-
BEL
-
DUI
-
ULS
-
NAT
Ret
ARG
-
0 - 0
MZ DDR
2
350 cc MV Agusta IOM
1
NED
2
ULS
Ret
DDR
2
NAT
-
FIN
-
20 3e 1
500 cc MV Agusta IOM
12
NED
1
BEL
1
ULS
1
DDR
1
NAT
1
FIN
-
ARG
-
40 1e 5
1963 250 cc MZ SPA
-
DUI
-
IOM
-
NED
-
BEL
-
ULS
-
DDR
1
NAT
-
ARG
-
JAP
-
8 8e 1
350 cc MV Agusta DUI
-
IOM
Ret
NED
2
ULS
2
DDR
1
FIN
1
NAT
Ret
28 2e 2
500 cc MV Agusta IOM
1
NED
Ret
BEL
1
ULS
1
DDR
1
FIN
1
NAT
1
ARG
1
56 1e 7
1964 250 cc MZ USA
-
SPA
-
FRA
-
IOM
-
NED
-
BEL
-
DUI
-
DDR
Ret
ULS
-
NAT
-
JAP
5
2 20e 0
350 cc MV Agusta IOM
-
NED
2
DUI
-
DDR
-
ULS
-
FIN
-
NAT
-
JAP
2
12 4e 0
500 cc MV Agusta USA
1
IOM
1
NED
1
BEL
1
DUI
1
DDR
1
ULS
-
FIN
-
NAT
1
40 1e 7
1965 250 cc Honda USA
-
DUI
-
SPA
-
FRA
-
IOM
-
NED
-
DDR
-
TSJ
-
ULS
-
FIN
-
NAT
-
JAP
1
8 10e 1
350 cc MV Agusta DUI
2
IOM
Ret
NED
2
DDR
Ret
TSJ
Ret
ULS
-
FIN
-
NAT
Ret
JAP
1
20 3e 1
500 cc MV Agusta USA
1
DUI
1
IOM
1
NED
1
BEL
1
DDR
1
TSJ
1
ULS
-
FIN
-
NAT
1
48 1e 8
1966 125 cc Honda SPA
-
DUI
-
NED
-
DDR
-
TSJ
-
FIN
-
ULS
-
IOM
6
NAT
-
JAP
-
1 15e 0
250 cc Honda SPA
1
DUI
1
FRA
1
NED
1
BEL
1
DDR
1
TSJ
1
FIN
1
ULS
-
IOM
1
NAT
1
JAP
-
56 1e 10
350 cc Honda DUI
1
FRA
1
NED
1
DDR
Ret
TSJ
1
FIN
1
ULS
1
IOM
Ret
NAT
-
JAP
-
48 1e 6
500 cc Honda DUI
-
NED
Ret
BEL
Ret
DDR
Ret
TSJ
1
FIN
2
ULS
1
IOM
1
NAT
Ret
30 2e 3
1967 250 cc Honda SPA
Ret
DUI
-
FRA
3
IOM
1
NED
1
BEL
2
DDR
Ret
TSJ
3
FIN
1
ULS
1
NAT
Ret
CAN
1
JAP
Ret
50 1e 5
350 cc Honda DUI
1
IOM
1
NED
1
DDR
1
TSJ
1
ULS
-
NAT
-
JAP
1
40 1e 6
500 cc Honda DUI
Ret
IOM
1
NED
1
BEL
2
DDR
Ret
TSJ
1
FIN
Ret
ULS
1
NAT
2
CAN
1
46 2e 5

Wereldtitels[bewerken]

 1. 1961: 250 cc, Honda RC 162
 2. 1962: 500 cc, MV Agusta 500 4C
 3. 1963: 500 cc, MV Agusta 500 4C
 4. 1964: 500 cc, MV Agusta 500 4C
 5. 1965: 500 cc, MV Agusta 500 4C
 6. 1966: 250 cc, Honda RC 166
 7. 1966: 350 cc, Honda RC 173
 8. 1967: 250 cc, Honda RC 166
 9. 1967, 350 cc, Honda RC 174
 10. 1978, F1, Ducati 860

Formule 1-resultaten[bewerken]

Jaar Team Chassis Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Plaats punten
1963 Reg Parnell Racing Lotus 24 Climax MON BEL NED FRA GB
8
DUI NC 0
Lola Mk4 Climax ITA
10
USA MEX ZAF
1964 Reg Parnell Racing Lotus 25 BRM MON
6
NED
12
BEL FRA
8
GB
Ret
DUI
Ret
OOS
8
ITA
Ret
USA
8
MEX
16
21e 1
1965 Reg Parnell Racing Lotus 25 BRM ZAF MON
Ret
BEL FRA GB NED DUI ITA USA MEX NC 0
1971 Team Surtees Surtees TS9 Ford ZAF SPA MON NED FRA GB DUI OOS ITA
4
CAN USA
15
18e 3
1972 Brooke Bond Oxo Team Surtees Surtees TS9B Ford ARG ZAF
Ret
SPA
Ret
MON
Ret
BEL
4
FRA
6
GB
Ret
DUI
Ret
OOS
4
ITA
2
CAN USA
17
8e 13
1973 Brooke Bond Oxo Team Surtees Surtees TS14A Ford ARG
Ret
BRA
Ret
ZAF
Ret
SPA
Ret
BEL
Ret
MON
8
ZWE
Ret
FRA
Ret
GB
Ret
NED
Ret
DUI
14
OOS
10
ITA
7
CAN
9
USA
Ret
NC 0
1974 Yardley McLaren McLaren M23 Ford ARG
4
BRA
5
ZAF
3
SPA
9
BEL
7
MON
Ret
ZWE
Ret
NED
4
FRA
7
GB
Ret
DUI
15
OOS ITA CAN USA 11e 12

Externe links[bewerken]

Voetnoot[bewerken]

 • De bedoelde Formule 1-klasse is die bij motorfietsen. In deze periode bestond die uit motorfietsen tot 1000 cc, later werd dit de Formule 750-klasse die weer uitgroeide tot de Superbike-klasse.