NPO Zapp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zapp)
Ga naar: navigatie, zoeken
NPO Zapp
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgroep NPO
Lancering 4 september 2005
Omroepsoort Publieke omroep
Genre Jeugd
Motto of slagzin School uit, Zapp aan!
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

NPO Zapp is het kinderblok van de NPO. Zapp richt zich vooral op kinderen tussen de 6 en 12 jaar, anders dan het gelieerde Zappelin dat zich richt op kinderen tot 6 jaar. De netmanager van Zapp is Suzanne Kunzeler.

Bekende programma's van Zapp zijn Zapplive (NCRV), Checkpoint (EO), Puberruil Zapp (KRO), SpangaS (NCRV), Het Klokhuis (NTR), het NOS Jeugdjournaal (NOS) en de BZT-Show (NCRV).

Uitzending[bewerken]

De Zapp-programma's worden uitgezonden op het kanaal van NPO 3. Doordeweeks deelt Zapp het kanaal met Zappelin, waarbij de ochtend vooral voor Zappelin- en educatieve Zapp-programma's is. Van 15.05 tot 19.30 uur is het kanaal voor Zapp. In het weekend moet Zapp de zendtijd alleen tot 7.45 uur afstaan aan Zappelin; pas om 19.25 uur neemt Nederland 3 het weer over.

Huisstijl[bewerken]

Zapp werd gepresenteerd door vijf figuurtjes, de Zappers. Deze heetten Spark, Chica, B.B., Lizz en Olec. De Zappers leidden de programma's in en speelden een hoofdrol op de website van Zapp. Voor 18 december 2010 waren het 2D poppetjes, maar daarna waren het 3D poppetjes. Ze waren vaak te zien voor of na de reclame, in verschillende aanraders en in aankondigingen voor programma's.

Zapp werd eigenlijk altijd met een @ geschreven (Z@PP), maar vanaf september 2012 werd een compleet nieuwe huisstijl aangenomen, waaronder dus de naam. Ook verdwenen de Zappers. Vanaf september staan vooral de presentatoren centraal en zullen zíj te zien zijn als aankondigingen van het betreffende programma die door die presentatoren worden gepresenteerd.

Zapp Magazine[bewerken]

Aan Zapp is ook het tijdschrift Zapp Magazine verbonden, waarin onder meer interviews met bekende Nederlanders, puzzels, quizzen, moppen en prijsvragen staan.

Geschiedenis[bewerken]

In 2000 werden de 4 reeds bestaande kinderblokken van Nederland 1 (Alles Kits AVRO, KRO, NCRV; KRO, Kindertijd KRO), Nederland 2 (Xieje-TeleacNOT, TROS, EO) toegevoegd aan de kinderzendtijd van Nederland 3 (VPRO, NPS, NOS) en ontstond Zappelin. De eerste netmanager van Zappelin was Cathy Spierenburg, afkomstig van TeleacNOT (2000-2008). In 2008 werd Spierenburg opgevolgd door Suzanne Kunzeler, afkomstig van NCRV.

In 2005 werd Zappelin opgesplitst in twee delen: Zappelin voor kinderen van 2 tot 6 jaar, en Zapp voor kinderen van 6 tot 12 jaar.


Externe link[bewerken]