NPO Zapp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zapp)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NPO Zapp
Logo
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgroep NPO
Startdatum 4 september 2005
Omroepsoort Publieke omroep
Genre Jeugd
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

NPO Zapp is het kinderblok van de NPO. Zapp richt zich vooral op kinderen tussen de 6 en 12 jaar, anders dan het gelieerde NPO Zappelin dat zich richt op kinderen tot 6 jaar. De netmanager van Zapp is Robert Fortuijn.

Bij NPO Zapp worden er jeugdprogramma's uitgezonden van AVROTROS, EO, HUMAN, KRO-NCRV, NOS, BNNVARA, NTR en VPRO.

Uitzending[bewerken | brontekst bewerken]

De Zapp-programma's worden uitgezonden op het kanaal van NPO 3. Doordeweeks deelt Zapp het kanaal met Zappelin, waarbij de ochtend vooral voor Zappelin- en educatieve Zapp-programma's is. Van 15.00 tot 19.20 uur is het kanaal voor Zapp. In het weekend moet Zapp de zendtijd alleen tot 8.30 uur afstaan aan Zappelin; pas om 20.00 uur op zaterdag en om 19.45 op zondag neemt NPO 3 het weer over.

Huisstijl[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste vormgeving van Zapp is dat kinderen in een gewichtloze omgeving centraal staan. De vormgeving was namelijk 'Zero Gravity' genoemd. Deze vormgeving was gebruikt van 4 september 2005 t/m 17 augustus 2008.

Op 18 augustus 2008 werd Zapp gepresenteerd door vijf figuurtjes, de Zappers. Deze heetten Spark, Chica, B.B., Lizz en Olec.[1] De Zappers leidden de programma's in en speelden een hoofdrol op de website van Zapp. Tot 17 december 2010 waren het 2D poppetjes, maar vanaf 18 december 2010 waren het 3D poppetjes. Ze waren vaak te zien voor of na de reclame, in verschillende aanraders en in aankondigingen voor programma's.

Zapp werd eigenlijk altijd met een @ geschreven (Z@pp), maar vanaf 3 september 2012 werd er een compleet nieuwe huisstijl aangenomen, waaronder dus de naam. Ook verdwenen de Zappers. Vanaf 3 september 2012 staan vooral de presentatoren centraal en zullen zij te zien zijn als aankondigingen van het betreffende programma die door die presentatoren worden gepresenteerd. De vormgeving werd aangepast op 19 augustus 2014, omdat de zender sinds die dag NPO Zapp heet. Op 26 juni 2018 veranderde NPO Zapp haar vormgeving en logo opnieuw.

Zapp Magazine[bewerken | brontekst bewerken]

Aan Zapp was ook het tijdschrift Zapp Magazine verbonden, waarin onder meer interviews met bekende Nederlanders, puzzels, quizzen, moppen en prijsvragen stonden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2000 werden de vier reeds bestaande kinderblokken van Nederland 1 (Alles Kits van AVRO, KRO (inclusief KRO Kindertijd) en NCRV), Nederland 2 (Xieje op 2 van EO, Teleac/NOT en TROS) toegevoegd aan de kinderzendtijd van Nederland 3 (NOS, NPS en VPRO) en ontstond Zappelin. De eerste netcoördinator van Zappelin was Cathy Spierenburg, afkomstig van Teleac/NOT (2000-2008).[2] In 2008 werd Spierenburg opgevolgd door Suzanne Kunzeler, afkomstig van NCRV.[3] In 2018 werd Robert Fortuijn de nieuwe netmanager.[4]

In 2005 werd Zappelin opgesplitst in twee delen: Zappelin voor kinderen van 2 tot 6 jaar, en Zapp voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

15 jaar NPO Zapp[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 bestond Zapp 15 jaar dat werd gevierd in de maand september. NPO Zapp noemde de maand Zapptember.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]