NPO Zapp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zapp)
NPO Zapp
Logo
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgroep NPO
Startdatum 4 september 2005
Omroepsoort Publieke omroep
Genre Jeugd
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

NPO Zapp, voorheen Z@pp en Zapp genoemd, is het kinderblok van de NPO. NPO Zapp richt zich vooral op kinderen tussen de 6 en 12 jaar, anders dan het gelieerde NPO Zappelin dat zich richt op kinderen tot 6 jaar. De netmanager van Zapp is Robert Fortuijn.

Bij NPO Zapp worden er jeugdprogramma's uitgezonden van AVROTROS, EO, HUMAN, KRO-NCRV, NOS, BNNVARA, NTR en VPRO.

Uitzending[bewerken | brontekst bewerken]

De programma's van NPO Zapp worden uitgezonden op het kanaal van NPO 3. Doordeweeks deelt NPO Zapp het kanaal met NPO Zappelin, waarbij de ochtend vooral voor programma's van NPO Zappelin en educatieve programma's van NPO Zapp is. Van 15.00 tot 19.20 uur is het kanaal voor NPO Zapp. In het weekend is de zendtijd alleen tot 8.30 uur voor NPO Zappelin; pas om 20.00 uur op zaterdag en om 19.45 op zondag neemt NPO 3 het weer over.

Huisstijl[bewerken | brontekst bewerken]

In de eerste vormgeving van Z@pp staan kinderen in een gewichtloze omgeving centraal. De vormgeving werd namelijk 'Zero Gravity' genoemd. Deze vormgeving was gebruikt van 4 september 2005 t/m 17 augustus 2008.

Op 18 augustus 2008 werd Z@pp gepresenteerd door vijf figuurtjes, de Zappers. Deze heetten Spark, Chica, B.B., Lizz en Olec.[1] De Zappers leidden de programma's in en speelden een hoofdrol op de website van Zapp. Tot 17 december 2010 waren het 2D-poppetjes, maar vanaf 18 december 2010 waren het 3D-poppetjes. Ze waren vaak te zien voor of na de reclame, in verschillende aanraders en in aankondigingen voor programma's.

Vanaf 3 september 2012 werd er een compleet nieuwe huisstijl gebruikt en veranderde de naam in Zapp. Ook verdwenen de Zappers en gingen de presentatoren centraal staan in aankondigingen van de programma's die zij presenteren. De vormgeving werd aangepast op 19 augustus 2014, omdat de zender sinds die dag NPO Zapp heet.

Op 26 juni 2018 veranderde NPO Zapp haar vormgeving en logo opnieuw. Ontwerpbureau Terralemon nam dit voor haar rekening.[2] De kleuren groen en wit kwamen overal in terug met gekleurde rooksporen in de vorm van een explosie en werd ondersteund door een voice-over ingesproken door Fernando Halman. Ook prominente personen die op de zender te zien zijn, zijn terug te zien in de vormgeving.

Op 31 juli 2023 werd de zendervormgeving opnieuw veranderd door een ontwerp van CapeRock.[3] Het groene werd vervangen door meerdere kleuren, vergezeld met de basisvorm van het logo (de ruit) en basisvormen en vegen die vanuit het midden van het beeld komen. Het logo is aangepast met een ander lettertype en de wieber van de NPO is in de idents minder prominent. Naast Fernando Halman zijn er nog andere stemmen te horen die de continuïteit van de zender waarborgen.

Zapp Magazine[bewerken | brontekst bewerken]

Aan Zapp was ook het tijdschrift Zapp Magazine (voorheen Z@pp Magazine) verbonden, waarin onder meer interviews met bekende Nederlanders, puzzels, quizzen, moppen en prijsvragen stonden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2000 werden de vier reeds bestaande kinderblokken van Nederland 1 (Alles Kits van AVRO, KRO (inclusief KRO Kindertijd) en NCRV), Nederland 2 (Xieje op 2 van EO, Teleac/NOT en TROS) toegevoegd aan de kinderzendtijd van Nederland 3 (NOS, NPS en VPRO) en ontstond Zappelin. De eerste netcoördinator van Zappelin was Cathy Spierenburg, afkomstig van Teleac/NOT (2000-2008).[4] In 2008 werd Spierenburg opgevolgd door Suzanne Kunzeler, afkomstig van NCRV.[5] In 2018 werd Robert Fortuijn de nieuwe netmanager.[6]

In 2005 werd Zappelin opgesplitst in twee delen: Zappelin voor kinderen van 2 tot 6 jaar, en Zapp voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]