Nietap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nietap
Nijtap
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nietap (Drenthe)
Nietap
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Noordenveld Noordenveld
Coördinaten 53° 10′ NB, 6° 24′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.215[1]
Overig
Postcode 9312
Netnummer 0594
Woonplaatscode 1642
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nietap (Drents: De Nijtap of De Neitap) is een dorp in de gemeente Noordenveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. Het dorp grenst aan het Groningse Leek. Nietap heeft 1.215 inwoners (CBS, 1 januari 2021).

Nietap kan worden beschouwd als het Drentse gedeelte van het dorp Leek. Het heeft zijn bestaan dan ook te danken aan het feit dat de jonkers van Nienoord alles te vertellen hadden over Leek, maar dat hun macht niet verder reikte dan beek de Lek, de grens met Drenthe. Als gevolg hiervan ontstonden in het huidige Nietap enkele gelegenheden waar het (in Leek verboden) borreltje kon worden gedronken. Men ging naar de 'Nije Tap', zoals de eerste herberg hier heette. Deze naam is daarna overgegaan naar die van het dorp.

Op kaarten uit de 16e tot de 18e eeuw staat Nietap nog aangegeven als Thedema, genoemd naar landgoed/landhuis 'Thedemaborg', welke stond op de plaats van het huidige dorp Nietap.

Onder Nietap valt formeel de buurtschap Terheijl, en een klein deeltje van het gehucht Oostindië, dat in het verlengde ligt van Terheijl op de Drents/Groningse grens.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Nietap op de website van de gemeente Noordenveld
Zie de categorie Nietap van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.