Alfred Dreyfus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel maakt deel uit van de serie over de
Dreyfusaffaire
Degradatie van Alfred Dreyfus.
Hoofdartikelen

Chronologie · Leger · Rechts ·

De pers
Documenten
J'accuse
Personen

Alfred Dreyfus · Mathieu Dreyfus ·
Ferdinand Esterházy ·
Hubert-Joseph Henry ·
Bernard Lazare ·
Auguste Mercier ·
Georges Picquart ·
Joseph Reinach ·
Auguste Scheurer-Kestner ·

Émile Zola
Verwante artikelen

Antisemitisme (in Frankrijk) ·

Categorie
Categorie:Dreyfusaffaire

Alfred Dreyfus (Mulhouse, 9 oktober 1859Parijs, 12 juli 1935) was een joods-Franse officier, die vooral bekend werd door de naar hem genoemde Dreyfusaffaire.

Alfred Dreyfus

Deze affaire hield het volgende in:

Dreyfus werd op 15 oktober 1894 gearresteerd op grond van valse documenten waaruit zou blijken dat hij verraad zou hebben gepleegd (hij zou een spion zijn voor Duitsland); het feit dat hij een jood was had met dit alles te maken. Hij werd op 5 januari 1895 uit zijn rang gezet en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, uit te zitten op het beruchte Duivelseiland.

Zijn veroordeling veroorzaakte veel opschudding en diverse personen hebben zich beijverd hem vrij te krijgen. Dit kreeg zijn beslag op 19 september 1899 toen Dreyfus werd vrijgelaten. Pas op 12 juli 1906 werd hij echter helemaal vrijgesproken van de hem ten laste gelegde aanklachten.

Onder anderen de bekende Franse schrijver Émile Zola heeft zich voor zijn vrijlating en rehabilitatie ingezet met zijn beroemde pamflet uit 1898 getiteld J'accuse...! (wat 'ik beschuldig' betekent). Daarin werd ook de naam van de werkelijke spion vermeld, de Franse majoor Ferdinand Walsin-Esterhazy.

Dreyfus zou later weer terugkeren in het leger als Majoor maar door zijn slechte gezondheid werd hij in 1907 eervol ontslagen. In de Eerste Wereldoorlog keerde hij nog terug en werd uiteindelijk gepromoveerd tot luitenant-kolonel.

Bibliografie[bewerken]

  • Lettres d'un innocent (1898)
  • Les lettres du capitaine Dreyfus à sa femme (1899, geschreven op Duivelseiland)
  • Cinq ans de ma vie (1901)
  • Souvenirs et correspondance (postuum uitgebracht in 1936)