Arla Foods

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Arla Foods[1][2] is een Zweeds-Deense zuivelcoöperatie, die eigendom is van ongeveer 8000 melkveehouders. Het hoofdkantoor staat in Aarhus (Denemarken). Het huidige bedrijf is ontstaan door een fusie tussen het Zweedse Arla en het Deense MD Foods op 17 april 2000. Een geplande fusie met Campina is in 2005 afgeblazen.

Na de fusie tussen Friesland Foods en Campina moest de nieuwe combinatie vanwege EG-regels bepaalde activiteiten afstoten. De zuivelfabriek in Nijkerk is op 4 mei 2009 door Arla overgenomen, inclusief de merken Kwarkyoghurt, Milk&Fruit en Breaker (van Friesland Foods), alsmede het merk Melkunie (voorheen Campina). Tevens kreeg Arla een licentie van 10 jaar voor gebruik in Nederland van het merk Friesche Vlag voor dagverse zuivelproducten. [3] [4] Arla Foods heeft aangegeven dat Nederland wordt gezien als nieuwe kernmarkt.[5]

De fabriek in Nijkerk produceert melk, karnemelk, yoghurt, vruchtenyoghurt, kwarkyoghurt, vla, pappen, Milk&Fruit en Breaker. Deze dagverse zuivelproducten worden geproduceerd onder het merk Friesche Vlag en ook voor huismerken van supermarkten. In de loop van 2009 heeft Arla het assortiment van Friesche Vlag uitgebreid, bijvoorbeeld griesmeelpap met rode bes en rijstepap met vanille, en zijn wijzigingen in de verpakkingen doorgevoerd.[6] Medio 2010 heeft Arla-foods een biologische range onder Arla merk voor de Nederlandse markt geïntroduceerd. Vanaf eind augustus 2012 gaat Arla het merk Melkunie herlanceren in supermarkten. Dan worden alle 31 dagverse zuivelproducten die Arla onder de merknaam Friesche Vlag in het schap van de supermarkt heeft staan, vervangen door Melkunie. Tegelijkertijd voegt Arla er dan nog acht nieuwe producten aan toe. Melkunie werd in 2001 door de toenmalige eigenaar Campina van de markt gehaald.

Bronnen, noten en/of referenties