Bois d'Hubermont, Bois d'Antoing en Bois de Leuze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bois d'Hubermont, Bois d'Antoing en Bois de Leuze
Natuurgebied
Bois d'Hubermont, Bois d'Antoing en Bois de Leuze (België)
Bois d'Hubermont, Bois d'Antoing en Bois de Leuze
Situering
Land België
Locatie Pays des Collines, Henegouwen
Coördinaten 50° 43′ NB, 3° 39′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Elzele, Frasnes-lez-Anvaing
Informatie
Oppervlakte 2,59 km²
Foto's
Bois d'Hubermont, Bois d'Antoing en Bois de Leuze
Bois d'Hubermont, Bois d'Antoing en Bois de Leuze onderdeel van Vallées de la Dendre et de la Marcq
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Henegouwen
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn
Site code (Europees) BE32005A0
Foto's
Bois d'Hubermont, Bois d'Antoing en Bois de Leuze

Bois d'Hubermont, Bois d'Antoing en Bois de Leuze is een aaneengesloten bos in de streek Pays des Collines (gemeentes Elzele en Frasnes-lez-Anvaing) in de provincie Henegouwen in Wallonië. Het bos- en natuurgebied ligt op een heuveltop (137 m) en is erkend als 'Site de Grand Intérêt Biologique' (SGIB578 Bois d'Hubermont/SGIB 577 Bois d'Antoing/SGIB 576 Bois de Leuze) door het Waals Gewest. Het Bois d'Hubermont is 126,2 ha groot, het Bois d'Antoing 70,07 ha en het Bois de Leuze 62,75 ha. Het bosgebied is Europees beschermd als deel van het Natura 2000-gebied 'Vallées de la Dendre et de la Marcq' (BE32005).

Fauna en flora[bewerken | brontekst bewerken]

Het bos is een Atlantisch beukenbos (hier en daar ook wat eik, kastanje en es) met tapijten van voorjaarsbloeiers als bosanemoon en wilde hyacint en ondergroei van hulst, wilde lijsterbes en adelaarsvaren. In het Bois d'Hubermont, Bois d'Antoing en Bois de Leuze nestelen buizerd, wespendief, torenvalk en havik (het meest westelijke broedkoppel haviken van Wallonië). Er leven verder rode wouw, ransuil, bosuil, kleine bonte specht, groene specht, goudhaan, zwarte roodstaart, appelvink, zwarte mees, glanskop, matkop, staartmees,... Aan de bosrand nestelen spotvogel, bosrietzanger, boompieper, grauwe vliegenvanger,... Er bloeit hulst, slanke sleutelbloem, vingerhoedskruid, knopig helmkruid, blauwe bosbes, struikhei, kleine maagdenpalm, boswederik, bittere veldkers,... In het bos komen ook kamsalamander, alpenwatersalamander, vos, ree,... voor.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bois d'Hubermont, Bois d'Antoing, Bois de Leuze van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.