De zwarte zwaan (Suske en Wiske)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De zwarte zwaan
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 47
Scenario Willy Vandersteen
Tekeningen Willy Vandersteen
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

De zwarte zwaan is het zevenenveertigste stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Willy Vandersteen en gepubliceerd in De Standaard en Het Nieuwsblad van 14 juli 1958 tot en met 21 november 1958.

De eerste albumuitgave was in 1959, in de Vlaamse ongekleurde reeks met nummer 35. In 1971 kwam het verhaal in de Vierkleurenreeks uit met albumnummer 123. De geheel oorspronkelijke versie verscheen in 1997 opnieuw in Suske en Wiske Classics.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Lambik en Jerom zijn beiden aan het werk voor de pers, en bedenken zelf verhalen. Wiske belooft niks tegen de krant te zeggen, als ze in het vervolg maar eerlijke verhalen maken. Tante Sidonia werkt als gids op de Wereldtentoonstelling (Expo 58) in Brussel en zij helpt Lambik telefonisch aan een interview met de beroemde hond Bessy. Hierdoor worden Lambik en Jerom concurrenten.

Jerom krijgt veel exclusieve verhalen, het blijkt dat die hem worden aangeleverd door een helderziende zigeunerin. Deze vrouw, de Zwarte Zwaan, is verliefd op Jerom, die hier gebruik van maakt. De Zwarte Zwaan heeft een glazen bol en helpt Lambik en Jerom hiermee aan een foto van de achterkant van de maan. Hierdoor worden Lambik en Jerom beroemd en ze verzoenen zich. Haar broers Lasido en Remifa vinden dit maar niets omdat ze willen dat hun zus met iemand van haar eigen volk, de Gitanos (Spaanse zigneuners), trouwt. Jerom heeft echter aan de Zwarte Zwaan beloofd dat hij haar broers geen pijn zal doen, dus moeten Lambik en Jerom hen telkens ontwijken. Maar zelfs dreigementen met vendetta kunnen Lambik en Jerom niet tegenhouden.

De Zwarte Zwaan wordt ten slotte door Lasido en Remifa naar Spanje ontvoerd, om aan Jerom te ontkomen. De vrienden gaan met de gyronef naar Barcelona om haar te zoeken. Onderweg vernielen Lasido en Remifa de gyronef, en de vrienden gaan per ezelkar verder. Na veel tegenslag, doordat alle Gitanos de vrienden proberen te stoppen, bereiken de vrienden Barcelona. Lambik hoort dat de Zwarte Zwaan tot koningin wordt gekroond in Sitges. De vrienden gaan naar deze badplaats.

Ze worden tegengehouden bij het kamp en later geholpen door een zigeunerechtpaar waarvan Suske het kindje eerder heeft gered van een stier. Suske en Wiske worden vermomd als zigeuners, en als beren gaan Jerom en Lambik naar de Zwarte Zwaan. Daar horen ze dat de Zwarte Zwaan met Jerom wil trouwen in ruil voor nieuws, deze keer over iets dat in de toekomst zal plaatsvinden. Jerom wil eigenlijk niet trouwen dus stelt een onmogelijke voorwaarde voor het huwelijk: dat alleen zij bij de eerste regenbui nat wordt.

De Zwarte Zwaan steekt weer exclusieve verhalen af met foto's, welke Suske en Wiske in Barcelona naar de krant sturen. Lasido en Remifa stemmen uiteindelijk in met het huwelijk, maar Jerom wil eigenlijk niet. Hij heeft de Zwarte Zwaan alleen gevraagd voor de verhalen, en zelfs Lambik krijgt hier spijt van. De Zwarte Zwaan laat een regenmaker komen, en deze weet een wel zeer lokale regenbui op te wekken, die inderdaad alleen de Zwarte Zwaan natmaakt. Zo moet Jerom toch echt met haar trouwen. Jerom weigert echter matador te worden, omdat hij de stier niet wil doden. Dit valt de Zwarte Zwaan erg tegen, alle vrouwen in haar familie zijn met matadors getrouwd.

Er wordt een groot feest met een stierengevecht georganiseerd, maar dan breekt de stier uit en dreigt de Zwarte Zwaan op zijn horens te nemen. Miguel Monaleta, de matador, redt haar hierop van de stier. De Zwarte Zwaan trouwt met hem en aan Jerom denkt ze niet meer. Zo wordt ze toch nog koningin van de Gitanos, en trouwt ze bovendien met iemand van haar eigen volk. Lasido en Remifa komen hierop weer dreigend naar de vrienden toe om hen weg te jagen, maar omdat Jerom zich nu ontslagen ziet van zijn belofte geeft hij hen het pak slaag dat hij al zo lang had moeten uitstellen.

De vrienden keren met zijn allen in een herstelde gyronef terug naar huis en tante Sidonia.

Achtergronden bij het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

  • Lambik en Jerom zijn fotograaf en journalist bij een krant. Jerom heeft in het vorige verhaal, De duistere diamant, al de hobby fotografie (in dat album speelt de pers en fotografie ook al een belangrijke rol).
  • Tante Sidonia is gids bij de wereldtentoonstelling Expo 58.
  • De hond Bessy is de hoofdfiguur uit een andere stripreeks waar Willy Vandersteen toen net mee begonnen was.
  • Het verhaal is ook in het Frans verschenen, onder de titel Le cygne noir.
  • Lasido en de zigeuners duiken opnieuw op in De verborgen kroon (1962) uit de reeks Jerom en in Jeromba de Griek (1966).
  • Een echte foto van de achterkant van de maan werd voor het eerst gemaakt door de Russische Luna 3, in october 1959. De clou van de grap hierover is dan ook dat de foto eigenlijk niets laat zien en slechts een donkere achterkant toont, waarop ´einde van de voorkant´, ´achterste van de achterkant´ en ´onderkant van de achterkant´ zijn aangeduid.
  • Lasido en Remifa zijn vernoemd naar de toonladder do-re-mi. Ze brengen dan ook de gehele dag door met vioolspelen, naast het bewaken van hun zus.

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
De Standaard / Het Nieuwsblad 37 14 juli 1958 - 21 november 1958 De duistere diamant Het vliegende bed
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vlaamse ongekleurde reeks 35 1959 De duistere diamant geen
Vlaamse tweekleurenreeks 35 1960 De duistere diamant Het vliegende bed
Hollandse tweekleurenreeks 26 1960 De Texasrakkers De windmakers
Vierkleurenreeks 123 augustus 1971 De kale kapper Het vliegende bed
Suske en Wiske Collectie 15 1988
Rode plus reeks 1 123 plus 1988 De duistere diamant Het vliegende bed
Blauwe plus reeks 123 1988 De geverniste zeerovers Het vliegende bed
Rode plus reeks 2 22 1993 De geverniste zeerovers Het vliegende bed
Rode klassiek reeks 38 september 1997 De duistere diamant Het vliegende bed
Megastripboek 4 5 april 2000
Originele Verhalen 10 2001
Uitgave VUM-groep 35 2005 De duistere diamant Het vliegende bed
Witte reeks 7 12 september 2017 De tamtamkloppers Het gouden paard