Dijle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel zie Dijledepartement voor het historische Franse departement in België
Dijle
KaartDijle.jpg
Lengte 86 km
Debiet - m³/s
Stroomgebied - km²
Van Houtain-le-Val
Naar Rupel te Rumst
Stroomt door België
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Dijle (Frans: Dyle, Waals: Tîle) is een rivier die door de Belgische provincies Waals-Brabant, Vlaams-Brabant en Antwerpen stroomt. Ze maakt deel uit van het stroomgebied van de Schelde.

De belangrijkste plaatsen aan de Dijle zijn (stroomafwaarts) Ottignies-Louvain-la-Neuve, Waver, Leuven en Mechelen. De rivier heeft een lengte van 86 kilometer.

Deze rivier ontspringt in Houtain-le-Val, een deelgemeente van het Waals-Brabantse Genepiën (Genappe). Aanvankelijk stroomt de Dijle tamelijk ongedwongen in noordoostelijke richting. Ten zuiden van Leuven monden de Thyle, de Train, de Nethen, de Laan en IJse uit in de Dijle; in Leuven zelf ook nog de Voer. In Werchter mondt de Demer uit in de Dijle, die daarna een bocht maakt naar het westen. In Mechelen wordt de Dijle gesplitst in een Binnendijle en een Afleidingsdijle.
Uiteindelijk gaat de Dijle, vlak nadat de Zenne in haar loop uitmondt, in Rumst samen met de Nete over in de Rupel.

Trivia[bewerken]

  • Officieel mondt de Demer uit in de Dijle, maar bij de samenvloeiing van beide (te Werchter) heeft de Dijle een kleiner debiet dan de Demer. Een mogelijke verklaring waarom de rivier na de samenvloeiing toch Dijle blijft heten, is dat de Dijle door de historisch belangrijkere steden Mechelen en Leuven stroomt en de Demer 'slechts' door Aarschot en Diest. Daarnaast vloeit in Leuven al eeuwenlang ongeveer 40 % van het Dijlewater af naar de Leuvense vaart, terwijl de naamgeving ouder is dan het kanaal. Tenslotte is het duidelijk dat het Demerwater bij de monding een bocht maakt, terwijl het Dijlewater rechtdoor stroomt: de oorspronkelijke Demerbedding lag overigens meer noordelijk. In die zin mondt de Demer dus wel degelijk in de Dijle uit.[1]
  • Sinds 2003 leven er terug bevers in de Dijlevallei ten zuiden van Leuven.
  • De Dijle loopt door het bekende pretpark Walibi Belgium.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Een gelijkaardige controverse bestaat er over de Seine en de Yonne en de Donau en de Inn.