Ebolavirus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ebolavirus
Elektronenopname Ebolavirus
Elektronenopname Ebolavirus
Taxonomische indeling
Groep: Groep V ((-)ssRNA)
Orde: Mononegavirales
Familie: Filoviridae
Geslacht
Ebolavirus
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het ebolavirus is een virus uit de familie filovirussen (Filoviridae). Het veroorzaakt bij primaten en mensen ebola, een ernstige afwijking in het bloed waardoor inwendige bloedingen ontstaan.

Het virus is via alle lichaamssappen overdraagbaar. De versie die in Congo-Kinshasa voorkomt, is waarschijnlijk verspreidbaar via direct contact met de patiënt (verpleging) of het dode lichaam. Het virus verspreidt zich razendsnel en moordt dikwijls een hele gemeenschap uit waarna het vaak spoorloos verdwijnt.

Het is onbekend waar het virus blijft als er geen uitbraak is, dus ook hoe het zichzelf buiten de mens intact houdt. Een hypothese is dat het virus overleeft in mensapen, maar aangezien deze in kolonies leven, zou dat moeten opvallen door vele besmette dieren.

Een andere mogelijkheid is via vleermuizen. Argumenten die deze theorie ondersteunen, zijn dat vleermuizen niet vaak met mensen in aanraking komen, waardoor het aantal epidemieën tot nog toe redelijk beperkt is gebleven. In december 2005 werd in Nature een artikel gepubliceerd van E.M. Leroy et al. waarin de resultaten gepresenteerd werden van onderzoek bij een groot aantal dieren naar immunoglobulines tegen het ebolavirus. Bij drie vleermuissoorten werden antilichamen aangetroffen. Tevens werd er in cellen van de lever en de milt ebola-DNA aangetroffen. Dit kan erop wijzen dat vleermuizen de natuurlijke gastheer of vector voor het virus zijn. Dit zou goed kunnen aangezien de vleermuis ook gastheer is voor een groot aantal andere ziekten zoals SARS en het Marburgvirus (verwant aan ebola). Ook wordt een aantal besmettingen met grotten in verband gebracht. Deze theorie is echter nooit wetenschappelijk bewezen.

Soorten[bewerken]

Er zijn tot nu toe vier ebolasoorten gevonden. De letters staan voor de plaats waar het virus het eerst ontdekt werd.

Zie ook[bewerken]