Gebruiker:Bartvs/lijsten/Katholieke universiteiten in de VS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Katholieke 'colleges' en universiteiten in de Verenigde Staten[bewerken | brontekst bewerken]

Opmerkingen vooraf[bewerken | brontekst bewerken]

Inhoudelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Universiteit of hogeschool?[bewerken | brontekst bewerken]

Een strikt onderscheid tussen wat een universiteit is en wat een (andere) hogeschool of instelling voor hoger onderwijs blijkt, vooral ook in de Verenigde Staten, problematisch. In de Verenigde Staten geldt weliswaar niet zoals in Frankrijk dat de naam en titel universiteit (université) uitdrukkelijk voorbehouden blijft aan staatsuniversiteiten — al voeren toch ook daar enkele niet-staatsuniversiteiten de naam en titel université. Dan nog leert de geschiedenis van de Amerikaanse instellingen voor hoger onderwijs dat de overgang naar het voeren van de naam universiteit (university) er veelal gebeurt na eenvoudige naamswijziging van een instelling die voorheen college (hogeschool) heette. Zo blijkt het voeren van de naam university geen doorslaggevend criterium te kunnen zijn.

Daarbij komt dat de naam of titel university in de Verenigde Staten niet op een of andere wijze is beschermd. Dat komt het duidelijkst tot uiting bij de zgn. diploma mills ((en) ): instellingen die tegen louter betaling 'academische graden' verlenen, zelfs aan een al dan niet dode kat (met Ph.D.).

Anderzijds stellen bijvoorbeeld ook de richtlijnen van de Amerikaanse Bisschoppenconferentie met betrekking tot het Academisch Mandatum in katholieke universiteiten[1] uitdrukkelijk:

"Universiteit" in deze context betekent niet alleen instellingen die de titel "universiteit" dragen, maar ook katholieke scholen en andere instellingen van hoger onderwijs.[2]

Bovendien vindt men in aanduiding van en lijsten over Amerikaanse universiteiten, zo ook in de Engelstalige wikipedia, hoger onderwijs veelal samen aangeduid als: (en) "colleges and universities" (universiteiten en hogescholen).

Ten overvloede zij erop gewezen dat ook bij ons in de Lage Landen het onderscheid tussen universiteiten en (overige) hogescholen (verder) verwatert. Niet enkel blijken bijvoorbeeld technische universiteiten die voorheen de titel hogeschool voerden — denk bijvoorbeeld aan de vermaarde L.H. Wageningen, ondertussen Landbouwuniversiteit Wageningen, maar ook ontstaan er allerhande samenwerkingsverbanden waardoor hogescholen van allerlei aard zich door affiliatie aan een of andere grote universiteit binden en/of zich er onder scharen, met allerhande uitwisselingen tot gevolg. Ook voorheen al werden bij ons door sommige instellingen academische graden en titels verstrekt, en als zodanig (ook officieel) erkend, hoewel die instellingen geenszins de titel "universiteit" droegen, maar bijvoorbeeld werden aangeduid als "instelling voor hoger onderwijs van het lange type van academisch niveau".

Overeenkomstig worden in de lijst hieronder colleges, universities en soortgelijke instellingen samen behandeld. De lijst behandelt aldus katholiek hoger onderwijs in de Verenigde Staten. Niet de naam van de instelling, maar bijzonderheden over elke instelling zullen kunnen aangeven welke opleiding ze verstrekt en welke graden en titels ze verleent en waar men ze desgewenst nader bij indeelt — wat alles overigens in voortdurend verdere ontwikkeling blijft.

Sapientia Christiana en Ex corde Ecclesiae[bewerken | brontekst bewerken]

Volledige en actuele gegevens over alle katholieke instellingen voor hoger onderwijs ter wereld zijn te vinden in een uitgave van de Congregatie voor de Katholieke Opvoeding:

INDEX universitates et alia Instituta Studiorum Superiorum Ecclesiae Catholicae, uitgave 2005.[3]

Kerkelijke of katholieke
universiteiten
en overige hogescholen
over de hele wereld
Afrika 110
Noord-Amerika 322
Midden-Amerika 25
Zuid-Amerika 229
Azië 611
Europa 545
Oceanië 19
Wereldwijd 1861

Volgens die gezaghebbende bron waren er in 2005 wereldwijd 1861 kerkelijke of katholieke universiteiten en hogescholen, over de wereld verspreid zoals in de tabel hiernaast te lezen.[4]

Het betreft hier zowel:

De gezaghebbende bron in deze is uiteraard: The Official Catholic Directory (OCD)[10]

Omvang[bewerken | brontekst bewerken]

Het wordt dan ook wel meteen zo duidelijk dat als nl-wiki zijn Lijst van katholieke universiteiten ietwat uitputtend wil krijgen — en dat alles op één bladzijde — die bladzijde een wel erg onhandige omvang zal gaan aannemen.

Basislijst[bewerken | brontekst bewerken]

Als basis voor onderstaande lijst werd de lijst van ACCU[11] gebruikt. De koppelingen, zowel naar plaatsen als naar de vermelde instellingen, werden getoetst. Aanvullingen komen onder meer van koepels (zie lijst Afkortingen onderaan) en van de webstekken van de instellingen zelf. Die laatste werden ook gebruikt om verbeteringen aan te brengen.

Nuttige gegevens kunnen ook gevonden worden langs de College Board.[12] Hun zgn. "College MatchMaker"[13], die gegevens bevat over 3858 'colleges' (jan 2009) laat ook toe te zoeken op "Specialized Options"[14], waaronder "Religious Affiliation". Als we daar, al het overige onbepaald, kiezen voor "Roman Catholic Church", levert dat (jan 2009), binnen de Verenigde Staten (inbegrepen Puerto Rico), 216 treffers op, naar keuze te rangschikken op alfabet, staat, enzovoorts. Over elk 'college' biedt College MatchMaker ook een bijbehorende profielbladzijde "At a Glance" met allerhande nuttige gegevens. In het overzicht hieronder staan voor het gemak rechtstreekse koppelingen daarnaartoe als "CB[15]".

Stramien[bewerken | brontekst bewerken]

Het in onderstaande lijst gebruikte stramien is:

  • Naam_Instelling (Plaats, Afk._Staat) — webstek stichtingsjaar — affiliaties etc.

De vermeldingen "SEM" (Seminarie); "SEM+COL" (Seminarie + College) en "COL" (College), waarbij "COL" dient begrepen als universiteit in de brede zin, inbegrepen 'colleges' dus, alles zoals weergegeven op de webstek van ACCU, bleken onbetrouwbaar en werden daarom hieronder niet opgenomen.

De vermelde lidmaatschappen en affiliaties zullen vooral ook dienstig kunnen zijn voor bijvoorbeeld het aanmaken van en indelen bij gepaste categorieën, voor het opnemen in/toewijzen aan sjablonen en infoboxen, enzovoorts

Katholiek?[bewerken | brontekst bewerken]

Merk ook uitdrukkelijk op dat lidmaatschap van ACCU uitdrukkelijk niet (meer) betekent dat die onderwijsinstelling mag gelden als katholiek in overeenstemming met de apostolische constitutie "Ex Corde Ecclesiae" (ECE) ("Vanuit het hart van de Kerk").[16] Instellingen die daar (uitdrukkelijk) niet aan voldoen, horen uiteindelijk in onderstaande lijst niet thuis en zullen – 'met redenen omkleed' – eruit moeten geschrapt.

Pauselijk recht[bewerken | brontekst bewerken]

Ook zou nog moeten toegevoegd worden welke (onderdelen/faculteiten van) al dan niet als geheel katholieke universiteiten, door de Heilige Stoel bevoegd zijn kerkelijke graden te verlenen naar pauselijk recht. In het bijzonder komen hiertoe in aanmerking bepaalde faculteiten zoals die in de Godgeleerdheid en in het Kerkelijk Recht.[17] Daartoe moeten mogelijk (waarschijnlijk) nog (onderdelen van) andere instellingen worden toegevoegd. Een overzicht van wat hier bedoeld wordt zal het eenvoudigst kunnen worden gevonden in (de jongste uitgave van) het Annuario Pontificio.

Praktisch[bewerken | brontekst bewerken]

Vorm[bewerken | brontekst bewerken]

In onderstaande vorm is de lijst waarschijnlijk inderdaad niet geschikt om als lemma (artikel) te worden opgenomen in de hoofdruimte van Wikipedia. Hij moet dan ook eerder worden gezien als een hulplijst die nuttige diensten kan bewijzen voor het aanmaken (en aanvullen) van een hele reeks andere artikelen, inbegrepen ervan afgelijde lijsten. Daarom ook wordt/werd hij (in deze vorm) niet als wikipedia-artikel in de hoofdruimte geplaatst, maar als hulpbladzijde in een onderbladzijde van een persoonlijke gebruikersbladzijde. Ook overijverige beregelaars, hoe welmenend ook, kunnen daar liever rekening mee houden.

"St." of "Saint" (of "St")[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de keuze tussen "St." en "Saint" werd in de lijst uitgegaan van de vorm die de universiteit zelf op haar webstek gebruikt. Uiteraard moeten er doorverwijzers komen voor de alternatieve vorm(en).

Hierbij moet overigens wel worden opgemerkt dat (vooral) de vormen "St." en "St" ook onderscheidend kunnen zijn: "St." zal vaker Amerikaans zijn, "St" (zonder punt) vaker Engels. Opdat wie de naam juist invoert — dus letterlijk zoals de instelling zelf die gebruikt, niet onnodig op een keuzebladzijde zou belanden, kan er wel voor gekozen worden in zulke gevallen de bladzijde te voorzien van een zgn. Engelse of Amsterdamconstructie, waar dan (ook) een keuze kan gemaakt worden uit weliswaar verschillende, maar toch gelijkaardige of erg gelijkende namen.

Wijzigingen, aanvullingen en verbeteringen[bewerken | brontekst bewerken]

Het staat medewikipedianen vrij in onderstaande lijst aanvullingen en verbeteringen aan te brengen. Wil er daarbij wel op letten dat te doen passend in het gebruikte stramien, de nodige bronnen te vermelden, waar gepast verklarende/aanvullende noten toe te voegen.

Schrappingen[bewerken | brontekst bewerken]

Schrappingen, indien die zich opdringen, zullen het liefst worden uitgevoerd door het te schrappen te doorstrepen [1] — met een verklarende noot waarom er werd geschrapt toe. Mogelijk zal het er naar sommiger smaak dan wat rommelig gaan uitzien, maar het zal wel meteen zo duidelijk zijn dat er is geschrapt — en waarom.

[1] Doorstrepen van een stukje tekst kan eenvoudig door er de html-merkjes "<strike>" en "</strike>" omheen te zetten. Het gaat er dan, als we dat bij "dit moet geschrapt" doen, zo uitzien: "dit moet geschrapt[18]". Denkt u er meteen ook aan de verklarende noot toe te voegen?
Overleg[bewerken | brontekst bewerken]

Uiteraard kan en is het zeer aanbevolen voor vragen, nuttige wenken, verbeteringen, aanvullingen, nadere verklaringen enzovoorts, ook de bij deze bladzijde horende overlegbladzijde te gebruiken.


Dank voor uw begrip en medewerking.

De lijst:[bewerken | brontekst bewerken]

  A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z  

A[bewerken | brontekst bewerken]

B[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bayamón Central University → Universidad Central de Bayamón

C[bewerken | brontekst bewerken]

  • Catholic Distance College → The Catholic Distance College
  • Catholic University of America → The Catholic University of America

D[bewerken | brontekst bewerken]

E[bewerken | brontekst bewerken]

F[bewerken | brontekst bewerken]

G[bewerken | brontekst bewerken]

H[bewerken | brontekst bewerken]

I[bewerken | brontekst bewerken]

  • Immaculate Conception Seminary School of Theology (ICSST) → Seton Hall University : Immaculate Conception Seminary School of Theology

J[bewerken | brontekst bewerken]

K[bewerken | brontekst bewerken]

L[bewerken | brontekst bewerken]

  • Labouré College → Caritas Labouré College

M[bewerken | brontekst bewerken]

  • Mundelein Seminary → University of Saint Mary of the Lake

N[bewerken | brontekst bewerken]

O[bewerken | brontekst bewerken]

P[bewerken | brontekst bewerken]

  • Pontifical Faculty of the Immaculate Conception (PFIC) → Dominican House of Studies

Q[bewerken | brontekst bewerken]

R[bewerken | brontekst bewerken]

S[bewerken | brontekst bewerken]

  • Saint Paul Seminary School of Divinity of the University of St. Thomas → University of St. Thomas

T[bewerken | brontekst bewerken]

  • The College of St. Scholastica → College of St. Scholastica

U[bewerken | brontekst bewerken]

  • University of the Sacred Heart → Universidad del Sagrado Corazón

V[bewerken | brontekst bewerken]

W[bewerken | brontekst bewerken]

  • Weston Jesuit School of Theology → Boston College School of Theology and Ministry

X[bewerken | brontekst bewerken]

Verenigingen, koepels en verbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve de ATS (zie hierboven), dat een erkend bijzonder erkenningsorgaan is, uitsluitend voor opleidingen in de godgeleerdheid (sensu lato)[358], en uiteraard de Commission on Certification and Accreditation (USCCB/CCA) van de Amerikaanse Bisschoppenconferentie United States Conference of Catholic Bishops (USCCB) (en) [10], dienen voor (ook) hoger onderwijs in de Verenigde Staten navolgende erkende algemene zgn. regionale erkenningsorganen vermeld:[359]

Er bestaan in de Verenigde Staten ook erkende zgn. nationale erkenningsorganen, maar die worden merkelijk lager aangeslagen, in zoverre zelfs dat ze, inbegrepen hun opleidingen, door (de leden van) de zes voornoemde regionale erkenningsorganen en de ATS, als ondermaats worden beschouwd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]