Hageland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De omgeving van Kaggevinne in het Hageland

Het Hageland is een streek in Oost-Brabant en een klein deel in het westen van Limburg in Vlaanderen. Het is het gebied tussen Aarschot, Leuven, Tienen en Diest.

Grondgebied[bewerken]

Hageland

Het Hageland wordt in het zuiden begrensd door de heuvelrug van Pellenberg en in het zuidoosten door de loop van de Velpe. Het gebied ten zuiden van deze lijn wordt in toeristische publicaties vaak bij het Hageland gerekend, maar sluit landschappelijk meer aan bij Droog (Tienen, Hoegaarden, Landen) en Vochtig (Zoutleeuw) Haspengouw. De oostgrens van het Hageland wordt gevormd door de Gete en de noordgrens door de vallei van de Demer. Onder het Franse bewind werd een klein deel van het Hageland afgescheurd van de provincie Brabant en bij Limburg gevoegd. Dit deel vormt de huidige stad Halen. Landschappelijk heeft het Hageland veel gemeen met de Toscane in Italië, dit geldt ook voor het aangrenzende Droog-Haspengouw.

Over een nauwkeurige afbakening van het Hageland bestaat geen eensgezindheid, maar het is duidelijk dat de omschrijving van Toerisme Hageland, die zij hanteren om organisatorisch-commerciële redenen, te ruim is. De woondorpen Langdorp, Gijmel, Wolfsdonk, Begijnendijk, Betekom, Molenstede, Werchter, Averbode, Testelt, Okselaar, Deurne, Tremelo en Baal zijn ontegensprekelijk Kempisch; Hoegaarden, Landen en Zoutleeuw zijn dan weer Haspengouws.

Geschiedenis[bewerken]

De benaming is niet zeer oud. Frans Claes stelt dat de oudst bekende attestatie, het Hagelant, uit 1528 dateert.[1]

De naam Hageland betekent niets meer dan land begroeid met dicht kreupelhout ("hage"). De naam werd gegeven toen, na de grote ontginningen in de middeleeuwen, het Hageland als enig bosrijk gebied in het hertogdom Brabant was overgebleven.

De geschiedenis en heemkunde van het Hageland wordt beschreven in het tijdschrift Oost-Brabant.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • In de boeken van Ernest Claes vind je typische verhalen over het leven in het Hageland van het begin van de 20e eeuw.
  • De regio is erg heuvelachtig. Al deze heuvelruggen zijn getuigenheuvels. In tegenstelling tot het Haspengouwse land, is de Hagelandse bodem tamelijk onvruchtbaar.
  • Het Hageland met zijn Diestiaanse grond is het eerste officieel erkende wijngebied in België. De zuiderhellingen van de Hagelandse heuvels zijn dan ook ideaal om wijngaarden op aan te planten. Zie Wijngaardberg.

Verkeer[bewerken]

De belangrijke autosnelweg E314/A2 doorkruist het Hageland in Oost-West richting. De weg loopt hier vanaf de noordkant van Leuven via een traject ten zuiden van Aarschot en een traject ten zuiden van Diest richting Limburg. Meer details in de trajectbeschrijving.

Noten[bewerken]

  1. F. Claes, Inleiding tot de Oostbrabantse Toponymie, in Naamkunde 19 (1987), p. 59.

Bibliografie[bewerken]

  • F. Claes, Inleiding tot de Oostbrabantse Toponymie, in Naamkunde 19 (1987), pp. 46-103.
  • E. Vliebergh, Het Hageland, Bijdrage tot zijn ekonomische geschiedenis in de XIXe en in 't begin der XXe eeuw, Brugge, 1921.

Externe links[bewerken]