Henkjan Smits

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Henkjan Smits
Henkjan-smits-1403891343.jpg
Geboren 9 oktober 1961
Origine Nederland
Bekend van Idols, X Factor, Popstars, Het Beste Idee van Nederland, Het Mooiste Pand van Nederland, Word Ik Rijk, De Nieuwe Uri Geller, Mijn Man Kan Alles, Holland's Got Talent en So You Wanna Be a Popstar
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Henkjan Smits (Almelo, 9 oktober 1961) is een Nederlands televisiepresentator, talentscout, producer en coach die in 2002 bekendheid bij het grote publiek verwierf als juryvoorzitter van het televisieprogramma Idols.

Biografie[bewerken]

Op negenjarige leeftijd verhuisde Smits naar Naarden, waar hij in zijn tienerjaren in een aantal schoolbandjes speelde. Op zijn achttiende verhuisde hij naar Amsterdam om geneeskunde te gaan studeren. Hij brak zijn studie na twee jaar af, ten dele omdat hij zeer actief bleef in de muziek. Met zijn band No Holding Back speelde hij in heel Europa, maar voornamelijk in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Nederland. In 1986 bracht de band de single I Feel The Earth Move, een cover van Carole King, in eigen beheer uit. Voor verscheidene bands verzorgde hij vanaf eind jaren tachtig het management, de boekingen, de marketing, de productie en/of de promotie.

In 1992 begon zijn loopbaan in de muziekindustrie achter de schermen bij platenmaatschappij PhonoGram (tegenwoordig Universal) als plugger en product manager. In 1995 stapte Smits over naar BMG. Hier werkte hij als A&R-manager/marketingmanager van het nationaal product. Hij contracteerde onder andere Kane, Volumia! en Herman Brood.

In 1999 zette hij zijn eigen productiemaatschappij op, waarmee hij albums voor onder andere André van Duin, Laura Fygi en Kane produceerde. Mede vanwege zijn succes als A&R-manager werd hij in 2002 gevraagd als juryvoorzitter van Idols. In 2004 presenteerde hij samen met Rob Stenders vijf maanden een radioprogramma van Yorin FM. In 2006 was Smits 'zomergast' in het VPRO-programma Zomergasten. In datzelfde jaar was hij jurylid in de eerste Nederlandse versie van X Factor bij RTL4.

Begin 2007 stapte Smits over van RTL Nederland naar SBS 6, om samen met Tooske Ragas Het Beste Idee van Nederland te presenteren. Naast presenteren jureerde hij de tweede serie van So You Wanna Be a Popstar, drie series Popstars en twee series Holland's Got Talent. Samen met Ragas presenteerde hij, naast vier seizoenen Het Beste Idee van Nederland ook het eerste seizoen De Nieuwe Uri Geller. In 2009 presenteerde hij het programma Word Ik Rijk en in 2010 samen met Nance Coolen Het Mooiste Pand van Nederland. Het jaar daarna was Smits wederom samen met Coolen te zien, dit keer voor het eerst in een spelprogramma, getiteld Mijn man kan alles, dat niet het succes behaalde van het oorspronkelijke Duitse programma. Eind 2011 was Smits te zien bij SBS6 als presentator van het programma Het zullen je ouders maar zijn. In 2012 was hij te zien bij RTL4 in het programma Mannen van een zekere leeftijd.

In september 2012 verliet Smits SBS om zich te richten op zijn bedrijfstrainingen, lezingen en workshops.

Televisie[bewerken]

Presentatie en overig[bewerken]

Jurylid[bewerken]

Radio[bewerken]

Boeken[bewerken]

Stemmen[bewerken]

  • De stem van Directeur Malfactor in de film My Dad the Rock Star.
  • De stem van leraar in de NOS-productie "Bommel"
  • De stem van The Hoff in de film HOP

Film[bewerken]

Supershakes[bewerken]

  • Op het album As Long As You Want This van Kane staat Smits vermeld als muzikant, spelend op de "supershakes".[1] In januari 2011 meldde hij via Twitter dat zijn bijdrage bestond uit het "percussief schudden met een koffiebekertje met rijst" en dat de vermelding 'supershakes' op de albumhoes bij wijze van grap was.[2] In de studio werd het, eigen gemaakte, instrument, bij wijze van grap, steeds 'supershaker' genoemd.
Bronnen, noten en/of referenties
Seizoenen: 1 · 2 · 3 · 4
Presentatie: Tooske Breugem (1 - 2) · Reinout Oerlemans (1 - 2) · Martijn Krabbé (3 - 4) · Chantal Janzen (3) · Wendy van Dijk (4)
Jury: Henkjan Smits (1 - 3) · Eric van Tijn (1 - 4) · Jerney Kaagman (1 - 4) · Edwin Jansen (1 - 2) · John Ewbank (4) · Gordon (4)
Winnaars: Jamai Loman · Boris Titulaer · Raffaëla Paton · Nikki Kerkhof
Winnaars Song: "Step Right Up" · "When You Think Of Me" · "Right Here, Right Now" · "Hello World"
Runners-Up: Jim Bakkum · Maud Mulder · Floortje Smit · Nathalie Makoma
Andere finalisten: Seizoen 1: Hind Laroussi · Dewi Pechler · Marieke van Ginneken · Zosja El Rhazi · Roger Peterson
Seizoen 2: Eric Bouwman · Ron Link · Robin Zijlstra · Meike Hurts · Nick Schilder · Lianne van Groen
Seizoen 3: Christon Kloosterboer
Seizoen 4: Charlene Meulenberg · Neil Hendriks · Ferry Doedens · Ivar Oosterloo
Seizoenen: 1 · 2 · 3 · 4 · 5
Presentatie: Wendy van Dijk · Martijn Krabbé
Jury: Huidige: Angela Groothuizen · Gordon Heuckeroth · Ali Bouali · Candy Dulfer
Vorige: Henkjan Smits · Marianne van Wijnkoop · Henk Temming · Eric van Tijn · Stacey Rookhuizen
Gast: Edsilia Rombley · Ruud de Wild
Winnaars: Sharon Kips · Lisa Hordijk · Jaap van Reesema · Rochelle Perts · Haris Alagic
Gerelateerde singles: Winnaars singles: "Heartbreak Away" · "Hallelujah" · "Don't Stop Believin'" · "No Air" · "Playing with Fire"
Charity single: You're the Voice
Gerelateerde pagina's: The X Factor UK · X Factor België · RTL Nederland · RTL 4 · Sony BMG
Seizoenen: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6
Presentatie: Huidige: Robert ten Brink
Vorige: Gerard Joling
Jury: Huidige: · Gordon Heuckeroth · Dan Karaty · Chantal Janzen
Vorige: Henkjan Smits · Robert Ronday · Patricia Paay
Winnaars: Daniëlle Bubberman · Tessa Kersten · Martin Hurkens · Aliyah Kolf · DDF Crew · Amira Willighagen
Overige deelnemers: Seizoen 1: Waylon
Seizoen 3: Sim'Ran