Hogesnelheidslijn Hangzhou-Shenzhen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hogesnelheidslijn Hangzhou-Shenzhen
CRH trein rijdend door de provincie Fujian
Basisgegevens
Locatie Vlag van China China
Vervoerssysteem hogesnelheidslijn
Startdatum 2005
Einddatum 2013
Lengte trajecten 1.495 km
Aantal lijnen Hangzhou-Ningbo
Ningbo-Wenzhou
Wenzhou-Fuzhou
Fuzhou-Xiamen
Xiamen-Shenzhen
Aantal stations 62
Spoorwijdte 1.435 mm
Eigenaar China Railways
Uitvoerder(s) China Railway High-speed
Operationele gegevens
Gem. snelheid 350 km/h
Netwerkkaart
Netwerkkaart van de Hogesnelheidslijn Hangzhou-Shenzhen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De hogesnelheidslijn Hangzhou-Shenzhen (Standaardmandarijn: 杭福深高速铁路) is een Chinese hogesnelheidslijn die Hangzhou met Shenzhen verbindt langs Ningbo, Wenzhou, Fuzhou en Xiamen. Het traject volgt de zuidoostelijke kustlijn van China en verbindt de Hangzhoubaai aan de Oost-Chinese Zee met de Parelrivierdelta aan de Zuid-Chinese Zee. De lijn heeft een totale lengte van 1.495 kilometer en is een van de acht hoofdlijnen van het in China uitgebouwde hogesnelheidsnetwerk dat bestaat uit vier oost-westlijnen en vier noord-zuidlijnen (waarvan deze de meest oostelijke is).

In tegenstelling tot de andere hogesnelheidslijnen werd deze lijn aangelegd in een gebied waar geen bestaand klassiek spoorwegnet aanwezig was. Hiermee kwam de vraag om via de lijn naast passagiersverkeer ook vrachtverkeer mogelijk te maken.

Er bestaan plannen voor een tweede brugverbinding over de Hangzhoubaai, om deze hogesnelheidslijn te verlengen tot Shanghai en zo een directe link tussen die metropool en Ningbo mogelijk te maken voor 2020.

De aanleg van de spoorweg begon op 1 augustus 2005; de eerste commerciële treinrit op het gedeelte tussen Ningbo en Fuzhou vertrok op 28 september 2009, op 28 december 2013 gevolgd door een commerciële rit tussen Hangzhou en Shenzhen. De lijn wordt uitgebaat door China Railway High-speed (CRH), een dochter van China Railways.