Koning Boudewijnstadion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koning Boudewijnstadion
Stade Roi Baudouin.JPG
Plaats Vlag van België Brussel, België
Capaciteit 50.122
Geopend 23 augustus 1930
Bespelers Belgisch voetbalelftal
Veldafmetingen 104 x 66 m
Vroegere namen Heizelstadion
Jubelstadion
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Koning Boudewijnstadion (Frans: Stade Roi Baudouin) is een multifunctioneel sportstadion, gelegen op de Heizel in Brussel. Met 50.122 zitplaatsen is het het grootste stadion in België.

Geschiedenis[bewerken]

In 1927 werd op deze plek het Jubelstadion gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog wordt in 1946 de naam gewijzigd in Heizelstadion, naar de wijk waar het stadion in ligt. In 1996, ruim tien jaar na het Heizeldrama in 1985, waarbij 39 toeschouwers stierven, werd het, met het oog op Euro2000, gerenoveerde stadion officieel omgedoopt in Koning Boudewijnstadion.[1]

In het Koning Boudewijnstadion wordt jaarlijks de Memorial Van Damme georganiseerd, een van de meest prestigieuze atletiekmeetings ter wereld. Verder vinden er vaak voetbalwedstrijden plaats, zoals de meeste thuiswedstrijden van de Rode Duivels en de bekerfinale van de Belgische voetbalbeker.

In 1998 besloot de Stad Brussel om in het Koning Boudewijnstadion een organisatie op te richten die verantwoordelijk is voor de promotie en het beheer van de diverse activiteiten. Deze organisatie moet instaan voor de maximale bezetting van het stadion, door er niet-sportieve evenementen, zaal- en faciliteitenverhuur te organiseren, en ervoor zorgen dat het aanbod van de administratie zo goed mogelijk inspeelt op de noden van privé-ondernemingen. Sindsdien werkt de VZW Prosport samen met de Sportdienst van de Stad Brussel, die het stadion beheert. Ze vullen elkaar aan en zodoende ontstaan er in hun werkingen een aantal synergieën.

Sinds 1999 is er een permanente en interactieve tentoonstelling omtrent de geschiedenis van het Koning Boudewijnstadion. Optredens zoals van Céline Dion, U2, Johnny Hallyday, Bruce Springsteen, Bon Jovi, Robbie Williams, Genesis en Madonna bevestigen de multifunctionaliteit van het stadion.

Toekomst[bewerken]

Sinds jaren gaat het gerucht dat het stadion zal worden afgebroken. Een nieuw stadion zou worden gebouwd op Parking C. Parking C is eigendom van de stad Brussel doch gelegen op Grimbergs grondgebied. Onder meer door het communautaire aspect, de kostprijs en de vermoedelijke hinder voor omwonenden, de verkeershinder en het verlies van de parkeercapaciteit van Parking C; is er heel wat commotie ontstaan. Diverse actiegroepen protesteren tegen het nieuwe stadion. De Grimbergse gemeentepolitiek is verdeeld, ook binnen de meerderheid. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) is dan weer fervent voorstander.

Belangrijke eenmalige evenementen[bewerken]

Trivia[bewerken]

De eerste twee seizoenen van de Studio 1-rubriek Pinanti is pinanti werden opgenomen in het Koning Boudewijnstadion.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties