Lijst van afleveringen van Malcolm in the Middle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een lijst met afleveringen van de Amerikaanse televisieserie Malcolm in the Middle. De serie kent 151 reguliere afleveringen verspreid over 7 seizoenen. Deze werden oorspronkelijk in de Verenigde Staten uitgezonden in de periode van januari 2000 tot en met mei 2006 door FOX. In Nederland werd de serie uitgezonden op Net5 en Comedy Central, in België op 2BE. Eerder werd de serie uitgezonden op Veronica. De serie is anno 2023 ook te bekijken op Disney+.

Een overzicht van alle afleveringen is hieronder te vinden. Voor de begingeneriek is een cold open: de gebeurtenissen in deze "cold open" staan los van de verhaallijn van de aflevering.

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. serie Nr. seizoen Titel van aflevering Regisseur Schrijver Uitzenddatum Vlag van Verenigde Staten
1 1 Pilot Todd Holland Linwood Boomer 09 januari 2000
Op school ontdekt men dat Malcolm een iq heeft van 165. Daardoor wordt hij door zijn moeder Lois verplicht om binnen die school naar een aparte klas voor hoogbegaafden te gaan. Malcolm wordt op school gepest door Spath, maar bij een uithaal van laatstgenoemde raakt deze rolstoelpatiënt Stevie. Hierdoor verliest Spath zijn status en ontstaat er een vriendschap tussen Malcolm en Stevie.

Cold open: Malcolm stelt zijn broers Reese en Dewey voor. Het leukste wat Malcolm aan het leven als kind vindt: het duurt niet eeuwig.

2 2 Red Dress Arlene Sanford Alan J. Higgins 16 januari 2000
Hal heeft met Lois afgesproken in een chique restaurant om hun huwelijksverjaardag te vieren. Terwijl Hal in het restaurant wacht op Lois, maakt zij zich thuis gereed. Ze tracht uit te zoeken wie van haar kinderen haar rode jurk in brand heeft gestoken en verstopt in het toilet niet wetende dat Hal de dader is.

Cold open: Lois is er zeker van dat Reese en Malcolm iets hebben uitgestoken en start een zoektocht. Ze besluit dat ze verkeerd was, doch bij het sluiten van de deur wordt Dewey getoond die met koorden is vastgebonden aan de kapstok van de deur.

3 3 Home Alone 4 Todd Holland Michael Glouberman & Andrew Orenstein 23 januari 2000
Francis komt voor een weekend terug van de militaire school om op zijn broers te passen. Malcolm overhoorde eerder een gesprek tussen zijn ouders waaruit blijkt dat Francis voorgoed naar huis mag als de kinderen zich gedragen. Daardoor haalt niemand kattenkwaad uit, doch wordt Francis teruggestuurd: Hal en Lois vinden dat de militaire school hem de nodige discipline geeft en hij niet van school mag veranderen.

Cold open: een avondmaaltijd dreigt te ontaarden in een voedselgevecht

4 4 Shame Nick Marck David Richardson 06 februari 2000
Malcolm vecht met bullebak Kevin, maar nadat blijkt dat Kevin veel jonger is, krijgt hij spijt van zijn daad. Daarom schrijft hij zich in voor een loopwedstrijd voor mindervaliden, maar bij zijn zoektocht naar sponsors doet hij zichzelf voor als mindervalide waardoor hij een recordbedrag verzamelt. Bij start struikelt hij, moet de wedstrijd verlaten en haalt dus ook niets binnen van het sponsorgeld. Hal hakt in de voortuin een boom om tot ongenoegen van de omwonenden omdat zij nu hun huis zien. Op de militaire school geeft kolonel Spangler voorlichtingslessen, maar Francis vervangt de dia's met gênante foto's van Spangler. Spangler ontdekt dit en vervangt deze nogmaals met gênante foto's van Francis.

Cold open: Malcolm, Reese en Dewey brengen een eerbetoon aan hun overleden huisdier, een kikker met de naam "Jumpy 9" en schieten deze met een vuurpijl de hemel in.

5 5 Malcolm Babysits Jeff Melman Maggie Bandur & Pang-Ni Landrum 13 februari 2000
De familie is genoodzaakt tijdelijk te verhuizen naar een kleine kampeerwagen omdat hun huis vol insecten zit. Malcolm verdient een massa geld door te babysitten bij een rijke familie, maar ontdekt dat al zijn doen-en-laten gefilmd wordt. Francis vindt in de verlaten kelders van de militaire school het skelet van een voormalige klusjesman. Zijn klasgenoten geven hem een "Noorse Vikingbegrafenis" door het skelet te doen opbranden in een boot op het meer, maar daardoor vat het boothuis ook vuur.

Cold open: Malcolm en Reese spelen een gewelddadig computerspel waarop Lois de computer uitzet en een kinderprogramma opzet. Er ontstaat daarop een gevecht tussen Dewey en zijn broers over het delen van aardappelchips.

6 6 Sleepover Ken Kwapis Dan Kopelman 20 februari 2000
Malcolm blijft slapen bij Stevie, maar diens ouders zijn te overbeschermd. Malcolm en Stevie kunnen toch het huis uitglippen en gaan naar een speelhal in de stad waar Stevie's rolstoel wordt gestolen en moeten ze alternatieve methodes zoeken om thuis te geraken. Reese wil Childs Play zien, maar zijn moeder vindt hem te jong. Doch ze verandert van mening en geeft toestemming op voorwaarde dat Reese Dewey gewassen in bed kan steken. Francis krijgt op de militaire school een soort van studentendoop, maar vindt de folteringen en pesterijen niets in vergelijking met wat zijn moeder hem aandeed.

Cold open: De familie gaat naar de fotograaf voor een familiefoto ondanks Francis niet aanwezig is: Lois wil geen 200 dollar spenderen om hem over te laten komen. Dan blijkt dat de waardebon die ze had voor het nemen van de foto niet meer geldig is.

7 7 Francis Escapes Todd Holland Linwood Boomer 27 februari 2000
Francis deserteert uit de militarie school om zijn vriendin Bebe te zien, maar zij verbreekt hun relatie. Francis heeft liefdesverdriet en vindt niet direct een manier om terug op school te geraken vandaar dat hij zich verbergt in de bossen niet ver van zijn ouderlijk huis. Malcolm vindt hem en tracht hem eveneens te verbergen, maar desondanks wordt hij gevonden door Hal. Tot Francis zijn verbijstering is zijn vader niet boos en brengt hij zijn zoon terug naar school.

Cold open: Lois wekt de kinderen op een brute manier door de lakens van hun bed te trekken om te wassen. Malcolm zegt dat hij een gezin kent waar de kinderen met een ochtendzoen worden gewekt.

8 8 Krelboyne Picnic Todd Holland Michael Glouberman & Andrew Orenstein 12 maart 2000
De klas van Malcolm organiseert een familiedag waar de leerlingen hun meest talentvolle gave tonen. Omwille van allerlei allergieën zijn heel wat voedingswaren verboden, doch Hal verwisselt het vegetarische vlees met echt vlees en Lois knoeit met de alcoholvrije drank. Reese wil de "kneusjes" aftuigen, maar wordt zelf slachtoffer. Malcolm tracht een manier te zoeken waardoor hij niet moet optreden, waarbij hij onder andere het chemisch experiment van Stevie laat ontploffen, maar zelfs dat kan niet verhinderen dat hij op het podium terechtkomt. Iedereen is verbaasd over de wiskundige genialiteit van Malcolm.

Cold open: De kinderen maken 's nachts ruzie. Lois en Hal veinzen voor elkaar dat ze slapen in de hoop dat de andere gaat kijken. Uiteindelijk geeft Hal toe op voorwaarde dat Lois naakt in bed ligt als hij terugkomt.

9 9 Lois vs. Evil Todd Holland Jack Amiel & Michael Begler 19 maart 2000
Lois gaat met Dewey naar de winkel waar ze werkt om een fles cognac terug te brengen die Dewey er stal. Tot haar verbazing wordt ze ontslagen door assistent-manager Pinter. De familie moet het nu met een inkomen minder doen en geraakt niet aan het nodige voedsel. Er wordt op school een inzamelactie gehouden, maar dit levert voornamelijk vervallen producten op. Doch Lois is van mening dat deze perfect consumeerbaar zijn tot wanneer Hal in het ziekenhuis wordt opgenomen met een voedselvergiftiging en een dure maagspoeling nodig is. Lois eist haar job terug en chanteert Pinter omdat ze onder andere weet dat hij een affaire heeft met de vrouw van de winkelbaas. Pinter neemt ontslag en Lois wordt terug aangenomen. Francis wordt als beveiligingsagent ingeschakeld op een schoonheidswedstrijd en krijgt een speciale toegangsbadge nadat de deelneemsters denken dat hij homoseksueel is.

Cold open: Dewey tracht zich opzettelijk te bezeren, Malcolm en Reese vechten. Noch Hal noch Lois nemen echt actie. Hal beweert in de tuin een karwei op te knappen, maar in werkelijkheid vult hij een kruiswoordraadsel in.

10 10 Stock Car Races Todd Holland David Richardson 02 april 2000
Hal laat de kinderen spijbelen en neemt hen tot hun ongenoegen mee naar een NASCAR-wedstrijd. De lerares van Malcolm komt langs om te kijken waarom de kinderen niet op school zijn, maar Lois vergt er niet al te veel aandacht aan omdat ze op zoek is naar haar looncheque. Francis smokkelt op de militaire school een slang binnen. Deze ontsnapt en eet de hond van kolonel Spangler op. Spangler geeft daarop alle kadetten een straf. Francis vreest een wraakactie, maar iedereen is juist blij omdat ze van die ellendige hond zijn verlost.

Cold open: Dewey laat uitschijnen dat hij wordt afgetroggeld door Reese. Lois komt vanuit een andere ruimte de woonkamer binnen en sleurt Reese naar buiten waarop Dewey zijn plaats inneemt in de sofa.

11 11 Funeral Arlene Sanford Maggie Bandur & Pang-Ni Landrum 09 april 2000
De familie moet naar de begrafenis van tante Helen. Omwille van familiale strubbelingen wil Lois uiteindelijk niet vertrekken. Hal wil oude platen beluisteren, Dewey heeft een vriendje op bezoek, Malcolm wil met een meisje naar een concert. Enkel Reese wil naar de begrafenis: hij heeft Deweys verjaardagscadeau vernield en het verbergen in de doodskist van Helen.

Cold open: de hele klas is verbaasd en geëmotioneerd door een passage die Malcolm voorleest uit het verhaal van "Romeo en Julia"

12 12 Cheerleader Todd Holland Dan Kopelman 16 april 2000
Malcolm is beschaamd wanneer Reese lid wordt van het cheerleaderteam, maar diens bijbedoeling is om een meisje te imponeren. Hal achterhaalt dit en moet van Lois de kinderen "het verhaal van de bloemen en de bijtjes" brengen. Francis ontdekt dat Spangler diverse jeugdtrauma's heeft opgelopen waarvoor diens moeder verantwoordelijk is.

Cold open: de klas van Malcolm houdt een zangrepetitie, maar is zelf niet aanwezig. Dan blijkt dat het geen les is, maar dat dit tijdens de speeltijd is. De leerlingen zijn slechtgezind dat Malcolm de speeltijd verkoos boven de zangles.

13 13 Rollerskates Ken Kwapis Alan J. Higgins 30 april 2000
Lois ligt in bed met een rughernia, maar weigert pijnstillers te nemen. Francis veinst daarop omwille van erfelijkheid eenzelfde aandoening te hebben waardoor hij niet op overlevingstocht moet. Malcolm wil skeelers om op straat te hockeyen waarop Hal hem lessen geeft, maar deze zijn nogal merkwaardig. Uit deze lessen blijkt wel dat Hal een skatetalent is en dat zijn techniek wel degelijk leidt om de aanvallers te snel af te zijn en te misleiden.

Cold open: Malcolm, Reese en Dewey hebben een gezamenlijke zak frit. Om er zeker van te zijn dat elk van hen dezelfde hoeveelheid eet, worden de fritten apart gemeten om daarna te berekenen hoeveel centimeter frit elk van hen krijgt.

14 14 The Bots and the Bees Chris Koch Alan J. Higgins & David Richardson 07 mei 2000
Francis is herstellende nadat hij een levensbreigende appendicitis opliep. Lois komt hem bezoeken, maar in tegenstelling tot haar normale gedrag doet ze zich poeslief en meevoelend voor waardoor ze sympathie krijgt van de andere kadetten. Malcolm en zijn klasgenoten willen een "killer robot" maken en daarmee deelnemen aan een wedstrijd. Ze schakelen de hulp in van Hal, maar deze neemt het project volledig over en maakt een "bijenaanvallende robot". Hij wordt zelf slachtoffer van een bijenaanval.

Cold open: Malcolm, Reese en Dewey doorzoeken het huis naar muntstukken. Zodra er een wordt gevonden, rennen ze naar de speelhal om een arcadespel te spelen. Na afloop van het spel, rennen ze terug naar huis om een volgend muntstuk te zoeken.

15 15 Smunday Jeff Melman Michael Glouberman & Andrew Orenstein 14 mei 2000
Francis belt met Malcolm: er moet een brief van de academie worden onderschept omdat Francis verantwoordelijk is voor een grote schade aan het zwembad van de militaire school. Lois ligt in bed met zware griep en denkt dat het zondag is, terwijl het in werkelijkheid maandag is. Hierdoor spijbelen de kinderen, maar omwille van een straf - een weddenschap waarbij iemand een blik hondenvoer moet eten in ruil voor Dewey's fiets - mogen ze geen televisie kijken of het huis verlaten. Lois vindt de betreffende brief toch en wil Francis op werkkamp sturen. Malcolm, Reese en Dewey willen dat niet en willen "een nog grotere grap" uithalen, maar daarbij worden een dure Porsche-cabriolet en de inzittenden de dupe van.

Cold open: Malcolm wil een grap uithalen bij een slapende Reese: door diens vinger in een pot met lauw water te steken, zou Reese bedplassen. Daar Malcolm van mening is dat het misschien te lang zou duren, kiepert hij het water over Reese zijn schaamstreek. Reese denkt effectief dat hij in bed heeft geplast.

16 16 Water Park Ken Kwapis Maggie Bandur & Pang-Ni Landrum 21 mei 2000
De familie gaat naar een waterpark met een glijbaan waar Malcolm schrik van heeft. Reese doet Lois eraan denken dat Malcolm omwille van zijn sinussen een speciaal neusmasker moet dragen. Uit wraak halen Malcolm en Reese onderling kwajongensstreken uit waarbij Malcolm onder andere Reeses zwembroek naast het bad aftrekt. Dewey kan omwille van een oorontsteking niet mee en een oppas wordt voorzien. Deze dame krijgt tijdens de dag een hartfalen en moet met een ambulance worden weggebracht. Daarop achtervolgt Dewey een ballon en geraakt verder van huis. Op de militaire academie achterhaalt kolonel Spangler dat hij een poolwedstrijd won omdat Francis hem liet winnen. Daarop eist hij een nieuw tornooi waarbij Francis moet winnen. De andere kadetten zijn van mening dat wanneer de kolonel verliest ze allen zullen worden gestraft. Daardoor trachten zowel de kolonel als Francis om zo veel mogelijk spellen opzettelijk te verliezen.

Cold open: Hal heeft iets verkeerd gedaan wat Lois nu ontdekt. Hij koopt Malcolm om met 10 dollar zodat Malcolm de schuld op zich neemt.

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. serie Nr. seizoen Titel van aflevering Regisseur Schrijver Uitzenddatum Vlag van Verenigde Staten
17 1 Traffic Jam Todd Holland Dan Kopelman 05 november 2000
Door hun wangedrag in het waterpretpark krijgt de familie een levenslang toegangsverbod. Op hun terugreis komen ze uren vast te zitten in een file ontstaan door een auto-ongeval. Lois gaat op een agressief verbale manier te werk in de hoop dat de weg op korte tijd wordt vrijgemaakt. Hal beseft dat hij een slachtoffer had kunnen zijn van het ongeval. Allerlei kinderen terroriseren een ijsman die weigert ijs te verkopen omdat hij dat omwille van de omstandigheden wettelijk gezien niet mag. Malcolm spendeert tijd met een meisje, maar zij blijkt in Canada te wonen. Op de militaire academie gaat Francis de uitdaging aan om 100 spekjes te eten. Dewey loopt volledig verloren en krijgt van tal van personen een lift. Hij is terug thuis enkele seconden voordat de rest van zijn familie aankomt.

Cold open: Malcolm zegt dat hun familieuitstap in het waterpark eindigde op traditionele wijze: een levenslang toegangsverbod.

18 2 Halloween Approximately Todd Holland Dan Kopelman 08 november 2000
Een Chevrolet Chevelle terroriseert de buurt. Hal en Lois stelen uiteindelijk de auto en dumpen deze in en een afgelegen vijver. Francis komt naar huis om "een uitgesteld Halloween" te vieren. Op het dak bouwen ze een katapult waarmee ze allerlei voorwerpen afschieten naar de omliggende huizen, maar worden uiteindelijk overwonnen door de klasgenoten van Malcolm die een nog grotere katapult bouwen.

Cold open: Malcolm en Reese trachten van alle bedorven etenswaren in de ijskast te proeven.

19 3 Lois' Birthday Ken Kwapis Alex Reid 12 november 2000
Lois verlaat de familie nadat Hal haar verjaardag is vergeten en de kinderen met het voorziene geld voor een cadeau voornamelijk spullen voor zichzelf hebben gekocht. Francis is de verjaardag niet vergeten en reist af, maar tijdens de busrit maakt hij kennis met een Afrikaans meisje en besluit in eerste instantie om haar Amerika te laten zien. Nadat hij verneemt wat er zich thuis afspeelde, wijst hij zijn broers op hun egoïsme. Lois wordt gevonden in een pretpark waar diverse clowns lopen. Wanneer een van de clowns Lois ongewenst benadert, start een vechtpartij tussen enerzijds de familie van Malcolm en anderzijds de clowns.

Cold open: Malcolm, Reese en Dewey troggelen bij een demente buurvrouw geld af door continue bij haar aan te bellen: het is Halloween, ze hebben de sneeuw opgeruimd...

20 4 Dinner Out Jeff Melman Michael Glouberman & Andrew Orenstein 15 november 2000
Lois is blij dat Abe en Kitty Kenarban hen hebben uitgenodigd in een chique restaurant. Abe en Kitty gedragen zich in eerste instantie voorbeeldig, tot wanneer Hal Abe meelokt naar de bar waar ze dronken worden. De kinderen zitten aan een aparte tafel en houden een spelletje waarbij men elkaar slagen geeft waarbij voornamelijk Stevie slachtoffer wordt van Reese. Stevie vindt een manier om Reese af te tuigen, maar daarop maakt zijn moeder een scène. Spangler heeft een afspraak met een vrouw en de kadetten krijgen opdracht dat er die avond niets mag mislopen. Doch Francis nodigt lokale dames uit die een ware ravage aanrichten.

Cold open: Malcolm en Reese houden binnenshuis een soort baseballwedstrijd waar bij elke geslagen bal een voorwerp wordt vernield. De jongens beseffen dat ze niets mogen breken, maar omdat het spel nog geen winnaar heeft, blijven ze verder doen.

21 5 Casino Todd Holland Gary Murphy & Neil Thompson 19 november 2000
De familie gaat op weekend in een Indiaans ressort. Hal wordt uit het casino gegooid nadat hij en Malcolm een manier bedenken om kaarten te tellen aan de Blackjacktafel. Als alternatief neemt hij Reese en Malcolm mee naar een spookstad ergens in de woestijn, maar verdwalen onderweg. Ze komen terecht op een geheime militaire basis waar allerhande explosieven verborgen liggen. Ze worden opgepakt door de militairen, maar vrijgelaten "omdat de gewone burgers het explosieve parcours van het machtige leger hebben overleefd". Lois en Dewey genieten van een wellnesskuur die ze wonnen bij het raddraaien. Francis komt stiekem naar huis om te fuiven met zijn vrienden, maar niemand van hen daagt op en is hij genoodzaakt de dag door te brengen met Craig.

Cold open: Hal wordt 's nachts wakker en denkt dat hij iets is vergeten. Hij weet niet wat en besluit dat dat wel kan wachten tot 's ochtends. Dan wordt duidelijk dat een gestrafte Dewey nog steeds in een kamerhoek staat.

22 6 Convention Jeff Melman Bob Stevens 22 november 2000
Hal en Lois moeten naar een conferentie waar Hal meerdere vechtpartijen start met een collega die promotie maakte met een idee van Hal. De kinderen hebben allerlei valkuilen opgezet om kinderoppas Patty de stuipen op het lijf te brengen, maar wanneer deze oppas een mooi meisje blijkt te zijn, verwijderen ze alle hinderlagen. Reese en Malcolm verzinnen allerlei manieren om de favoriet te worden, maar het is Dewey die met alle aandacht gaat lopen. Patty zat vroeger op dezelfde school als Francis en is verliefd op hem. Ze belt hem op in de hoop een relatie te starten, maar hij weigert denkende dat zij nog lijdt aan obesitas.

Cold open: om ongekende reden hebben Reese en Dewey een stok vast. Reese merkt op dat zijn stok kleiner is en komt tot de conclusie dat hij altijd het onderspit delft en een mislukkeling is. Malcolm lost het probleem op door de stok van Dewey in twee te breken.

23 7 Robbery Todd Holland Alan J. Higgins 26 november 2000
Hal komt thuis met een oude kast die hij wil opmaken en schenken aan Lois, maar eenmaal binnen blijkt de kast vol te zitten met vleermuizen. Hal en de kinderen moeten alle vleermuizen buiten zien te krijgen voordat Lois thuiskomt. Lois is op dat ogenblik aan het werk, maar de winkel wordt overvallen. Een klasgenoot van Francis heeft liefdesverdriet. Om hem op te beuren neemt Francis hem mee naar een stripteasebar en een hanengevecht. Tijdens dat laatste illegale evenement worden ze door de politie gearresteerd.

Cold open: Lois gaat slapen. Hal raakt in de ban van een Mexicaanse soapserie en kijkt de hele nacht door. 's Ochtends is Lois verbaasd dat Hal zo vroeg op is. Ze vraagt of Hal wel is komen slapen waarop hij antwoordt "alsof hij de hele nacht naar Mexicaanse soaps zou kijken".

24 8 Therapy Ken Kwapis Ian Busch 29 november 2000
De klas van Malcolm houdt een projectweek over de middeleeuwen en de leerlingen moeten daarbij de toenmalige klederdracht dragen waardoor Malcolm als nar naar school moet. Het wordt voor hem nog erger wanneer blijkt dat ze een voorstelling geven aan leerlingen van de andere klassen. Malcolm veinst een emotionele crisis waardoor hij tijdens die lessen naar de schoolpsychiater mag, maar wanneer blijkt dat hij de daaropvolgende week niet mee mag op daguitstap moet hij terug "emotioneel stabiel" worden verklaard. Hal en Lois ruimen een opberghok op en komen tot de vaststelling dat dit hok een tweede badkamer met werkend toilet is.

Cold open: Hal komt van de bakker met drie eclairs omdat er niet meer waren. Hij en Lois besluiten om deze aan de kinderen te geven, maar eten ze dan zelf schrokkerig op.

25 9 High School Play Jeff Melman Maggie Bandur & Pang-Ni Landrum 10 december 2000
De klas krijgt bezoek van een lerares uit het middelbaar: daar is men op zoek naar een acteur voor het personage "wisselkind" uit Een Midzomernachtdroom. Malcolm krijgt de rol. Tijdens de eerste repetitie moet hij een acteur tijdelijk vervangen. Iedereen is verbaasd over zijn talent waardoor hij de rol van het hoofdpersonage Oberon krijgt. Omwille van deze repetities schenkt hij bijna geen aandacht aan zijn vrienden die bezig zijn met het bouwen van een raket. Uit tijdsnood berekent Malcolm de instellingen van de vluchtroute verkeerd. Daardoor crasht deze tijdens de schoolpauze nabij Caroline Miller die prompt vroegtijdig bevalt. Tijdens de voorstelling van het toneelstuk herinnert Malcolm zich enkel nog de roddels die de anderen voor en na de repetities vertelden en wordt de rol overgenomen door een klasgenoot van Malcolm. Hal en Dewey bouwen in de woonkamer een heuse stad gemaakt uit onder andere LEGO en Playmobil. Lois trapt op blote voeten op een blokje en tijdens haar valt sloopt ze de hele boel.

Cold open: Hal komt thuis. Wanneer hij van Lois verneemt dat de kinderen niet thuis zijn, legt hij zich naakt achter Lois. Lois merkt op dat het snelheidsrecord is overwonnen.

26 10 The Bully Jeff Melman Alex Reid 17 december 2000
Reese verliest tijdens een worstelwedstrijd van een meisje. Daarom besluit hij zijn leven te verbeteren: hij zal niet langer een bullebak zijn, maar een gedienstig persoon. Hierdoor wordt Malcolm ook niet langer door hem beschermd en krijgt hij rammel van leerlingen die hijzelf eerder pestte. Er ontstaan tijdens de schoolpauzes meer en meer gevechten omdat er geen hiërarchie meer is waardoor Reese uiteindelijk genoodzaakt is zijn rol te hernemen om de anarchie ongedaan te maken. Francis wil zijn verjaardag thuis vieren, want op de militaire school krijgen jarigen een studentendoop. Daarom wil hij vermijden dat de andere kadetten zijn verjaardag te weten te komen. Hal en Lois denken dat dit zijn zoveelste leugen is en willen niet dat hij overkomt, enerzijds uit geldnood, anderzijds omdat ze gratis tickets kregen voor een optreden van Jimmy Buffett. Ze sturen Francis wel een verjaardagsgeschenk waardoor hij de doop moet ondergaan: hij wordt over zijn volledige lichaam kaalgeschoren.

Cold open: Reese en Malcolm binden Dewey in noppenfolie om hem vervolgens met een wipplank de lucht in te katapulteren.

27 11 Old Mrs. Old Todd Holland Alan J. Higgins 07 januari 2001
Tijdens een spel belandt een tennisbal in de tuin van de alchohol- en medicijnverslaafde mevrouw Griffin die het zo niet heeft op kinderen. Malcolm sluipt de tuin in en wordt door haar betrapt. Hij geeft haar een duw waardoor ze een arm breekt. Als straf moet Malcolm van Lois mevrouw Griffin 's avonds helpen bij huiselijke karweitjes. Mevrouw Griffin maakt misbruik van de situatie en laat hem haar ook voetmassage geven en onnodige klusjes uitvoeren. Uit wraak steelt Malcolm de auto van mevrouw Griffin voor een joyride, maar wordt betrapt door Lois. Mevrouw Griffin helpt Malcolm uit de nood en zegt dat hij haar naar het ziekenhuis bracht. Tegelijkertijd chanteert ze Malcolm door hem nu ook 's ochtends te laten komen. Dewey zijn rugtas is stuk en gebruikt nu een handtas van zijn moeder. Reese tracht hem te doen inzien dat hij door die vrouwentas zal worden uitgelachen, maar verandert van mening nadat Dewey enkele pesters neerslaat omdat hij er een steen in heeft verborgen. Voor ongekende reden wordt Richie naar de militaire school gestuurd waar al zijn doen en laten wordt geaccepteerd door kolonel Spangler. Spangler vertrouwt Francis toe dat hij Richie evenmin kan uitstaan, maar hoopt dat de kadetten Richie omwille van deze voorkeursbehandeling zullen aftuigen.

Hal en Malcolm schaken. Hal wint hoewel dat voornamelijk komt door subtiele hints die Malcolm hem bewust geeft. Na het spel zegt Malcolm ook dat Hal hem laat winnen bij het basketten.

28 12 Krelboyne Girl Arlene Sanford Bob Stevens 14 januari 2001
In de klas van Malcolm komt een nieuwe leerlinge: Cynthia. Zij wordt verliefd op Malcolm en achtervolgt hem overal. In de hoop dat zij hem gerust laat, werpt Malcolm haar slaapkamerruit in waarop Cynthia's vader beklag komt doen. Lois steunt Malcolm: de kinderen zijn op een leeftijd waarop hun hormonen tilt slaan en ze allerlei gekken dingen doen. Francis belt zijn vader met de vraag om een valse verklaring af te leggen waardoor zij samen zijn gaan vissen. Francis heeft namelijk zonder toestemming gereden met een wagen van kolonel Spangler. Spangler belt met Hal en onbewust geeft Hal de valse verklaring af waardoor de verkeerde kadet een straf krijgt. Echter komt Hal zijn fout rechtzetten bij de kolonel wat wordt overhoord door de andere kadetten. Lois vindt dat Dewey te oud is geworden voor knuffeldieren en neemt zijn oude knuffel af. Ze maakt hem wijs dat de knuffel vol gevaarlijke bacteriën zitten die in Dewey's ogen kruipen waardoor deze uitpuilen. Sindsdien heeft Dewey een maniakale smetvrees en kuisziekte en maakt hij het volledige huis proper met antibacteriële middelen.

Cold open: Malcolm besmeert een toast met allerlei al dan niet eetbare ingrediënten. Op het ogenblik hij wil bijten, neemt Reese deze af om zelf op te eten. Reese loopt omwille van de walgelijke smaak naar buiten. Malcolm zegt dat Reese in deze grap steevast blijft intrappen.

29 13 New Neighbors Ken Kwapis Maggie Bandur & Pang-Ni Landrum 21 januari 2001
De familie krijgt nieuwe buren: Mike en zijn vrouw Tina, hun vierjarige dochter Emily en elfjarige zoon Josh. De eerste kennismaking tijdens een barbecue verloopt initieel goed. Hal geraakt onmiddellijk bevriend met Mike nadat ze ontdekken gemeenschappelijke hobby's te hebben. Reese is slachtoffer van Emily die hem constant bijt. Zoon Josh vertelt in de buurt allerlei leugens over Malcolm waaronder een verklaring dat Malcolm een bespieder is. Dewey krijgt een schrik van tuinkabouters nadat Josh hem zegt dat zij kleine jongens opeten. Lois en Tina komen niet overweg omdat ze elkaars verwijten maken over hoe kinderen op te voeden. Reese en Malcolm ontdekken dat Tina een buitenechtelijke relatie heeft. Omwille van dit schandaal verhuizen de nieuwe bewoners. De kadetten en kolonel Spangler maken zich gereed voor een bezoek van Oliver North, maar de kolonel mist alles omwille van dronkenschap. Francis maakt de kolonel wijs dat hij North wel degelijk heeft ontmoet en het een fijne avond was, maar zich wellicht door de alcohol niets herinnert.

Cold open: Hal en Lois zijn verbaasd over het schoolrapport van Reese en hoe de jongen bijleert. Dan blijkt dat het gesprek gaat over de kwaliteit waarop Reese de cijfers vervalst.

30 14 Hal Quits Ken Kwapis Michael Glouberman & Andrew Orenstein 04 februari 2001
Nadat Hal op Dewey's school tracht uit te leggen wat zijn job inhoudt, neemt hij verlof zonder wedde om een droom werkelijkheid te maken: een groot kunstwerk schilderen. Volgens een schatting werd hiervoor ongeveer 2000 liter verf gebruikt. Het hele gezin is onder de indruk wanneer het schilderij - dat niet aan de kijker wordt getoond - af is, maar door de vele lagen verf stort het onder zijn eigen gewicht in. Op de militaire school heeft men enkele dagen vakantie. Francis moet van zijn moeder werken in de winkel voor een tussentijdse inventaris. Malcolm ondergaat een test om na te gaan wat zijn latere carrièremogelijkheden zijn. Het resultaat is dat hij eender welke job ter wereld kan uitvoeren waardoor hij nog niet wat hij later zal moeten doen.

Cold open: Dewey zegt zijn ouders dat de tandenfee is geweest, maar uit het verdere verhaal blijkt dat Malcolm en Reese verantwoordelijk zijn dat Dewey zijn tand heeft verloren.

31 15 The Grandparents Todd Holland Gary Murphy & Neil Thompson 11 februari 2001
Victor en Ida - de ouders van Lois - staan onaangekondigd aan de deur. Dewey herinnert zich trauma's die hij als peuter door hen opliep. Malcolm wordt door hen niet geapprecieerd omdat hij te slim is en geen gevechten aangaat. Hal wordt beschouwd niet te kunnen zorgen voor zijn gezin. Enkel met Reese lijken ze overweg te kunnen. Nadat de koelkast het begeeft, stellen Victor en Ida voor om Lois en Hal geld te lenen. Na de aankoop komen zij op hun beslissing terug, maar de ijskast stond in de aanbieding en kan daardoor niet teruggestuurd worden. Victor schenkt zijn oorlogsspullen aan Reese. Daarbij zit ook een granaat. Nadat Reese de pin verwijdert en deze pin bij het terugplaatsen afbreekt, gooit Malcolm de granaat in de nieuwe koelkast en vlucht iedereen naar buiten. Door de ontploffing is de ijskast vernield. Hal chanteert daarop Victor en Ida en eist 3000 dollar schadevergoeding. Indien Victor en Ida weigeren, zal hij de politie inlichten omwille van onder andere kindermishandeling en verboden wapenbezit. Francis gaat met enkele andere kadetten Mardi Gras vieren in New Orleans, maar kan niet deelnemen aan de festiviteiten omwille van een voedselvergiftiging.

Cold open: De kinderen genieten van de pannenkoeken ondanks deze vol lichaamsbeharing zitten. Dan blijkt dat Hal de bakker is en met de spatel over zijn harig lichaam wrijft.

32 16 Traffic Ticket Jeff Melman Larry Strawther 18 februari 2001
Een politieman heeft aan Lois' kassa onvoldoende geld om zijn aankopen te betalen. Na haar shift wordt ze door diezelfde agent gearresteerd omwille van roekeloos rijgedrag waarbij ze een andere auto in gevaar bracht. De auto wordt in beslag genomen en er zijn nog 18 openstaande parkeerboetes waarvoor Francis verantwoordelijk is. Zelf ontkent ze haar rijgedrag en is van mening dat de agent uit is op wraak waarop ze stappen onderneemt dit voor de rechter te slepen. Ze eist ook dat Francis alle onkosten betaalt. Om aan dat geld te geraken, gaat Francis met de kadetten voor geld een weddenschap aan waarbij hij zijn armen en benen breekt. Zelfs nadat Lois de beelden van de bewakingscamera ziet waarop duidelijk wordt dat ze in fout is, blijft ze ontkennen. Hal kan haar doen inzien het incident te accepteren en dat iedereen al eens onbewust iets verkeerd doet zonder dat te beseffen. Sindsdien is Lois veel aangenamer, deelt geen straffen meer uit... Dan toont Craig aan Hal en de kinderen beelden van een andere camera: de andere wagen kwam uit de tegengestelde richting, maakte plots een bocht van 180 graden en moest daardoor hevig remmen. Deze beelden bewijzen dat Lois niet in fout was. Om de vrede te bewaren, vernietigt Hal de tape en krijgt Craig spreekverbod over het hele incident.

Cold open: tijdens de avondmaaltijd start een gevecht voor de laatste kippenbout. Zelfs nadat deze op de stoffige grond belandt, gaat het gevecht door.

33 17 Surgery Jeff Melman Maggie Bandur & Pang-Ni Landrum 25 februari 2001
Malcolm wordt opgenomen in het ziekenhuis met buikpijn. Volgens de dokters heeft hij appendicitis en moet hij de volgende dag worden geopereerd. Zelf betwijfelt hij dit en tracht de dokters en verpleging te doen inzien een nieuw onderzoek uit te voeren. Nadat blijkt dat hij het bij het rechte eind had, mag hij het ziekenhuis verlaten, maar de rest van de familie is ontzet over de hoge ziekenhuisfactuur en blaamt Malcolm dat hij de buikpijn veinsde om niet naar school te moeten gaan. De kadetten gaan in hongerstaking nadat commandant Spangler de televisie afneemt omdat deze voor te veel afleiding zorgt.

Cold open: Hal vindt een werkman te duur en tracht zelf klusjes uit te voeren en geeft toe dat het resultaat niet optimaal is. Er komt nu uit beide kranen in de keuken warm water en wanneer het licht dimt, wil dit zeggen dat er iemand op de deurbel drukt.

34 18 Reese Cooks Jeff Melman Dan Kopelman 04 maart 2001
Hal en Lois zijn ten einde raad: gelijk welke straf ze Reese geven zal hem niet weerhouden om grappen te blijven uithalen en de straf zelf deert hem niet. Vandaar dat ze hem op kooklessen sturen. Tot ieders verbazing heeft hij veel talent. Er wordt een kookwedstrijd georganiseerd die Reese sowieso zal winnen omwille van dat talent. Dat weerhoudt hem niet om de gerechten van de anderen als grap te doen mislukken en wordt hij geschorst. Als straf mag hij van zijn ouders een maand niet koken. Reese is hierdoor ontzet, maar daardoor hebben Hal en Lois wel een strafmethode gevonden die werkt. Cynthia organiseert een feestje en nodigt iedereen die ze tegenkomt uit. Malcolm tracht haar te doen inzien dat niemand zal opdagen omwille van haar persoonlijkheid, maar het feest blijkt een succes. Kadet Eric tracht Francis te overhalen eindelijk zijn deel van een gezamenlijk project af te werken, maar Francis geraakt steevast afgeleid.

Cold open: Dewey had een nachtmerrie en mag daarom bij zijn ouders in bed slapen. Nadat hij Hal vertelt wat hij droomde, kan Hal niet meer slapen.

35 19 Tutoring Reese Ken Kwapis Ian Busch 11 maart 2001
Francis is enkele dagen thuis en krijgt opdracht om het dak te herstellen. Er ontstaat een woordenruzie waarbij Francis het huis wordt uitgezet. Hij neemt intrek in de kelder van Richie, maar de woonomstandigheden zijn er ermbarmelijk en moet daardoor noodgedwongen terugkeren. Een leraar wil Reese doen overschakelen naar een lagere richting omdat zijn punten te laag zijn. Malcolm geeft Reese bijlessen, maar zijn score bij deze leraar verhoogt niet. Reese moet daarop deelnemen aan een examen dat allesbeslissend zal zijn, maar via een list geraakt Malcolm ook aan dat examen en worden de bladen verwisseld. Doch Reese krijgt een onvoldoende. Malcolm achterhaalt dat de betreffende leraar niets nakijkt wat Reese invult en hem onmiddellijk de laagste score geeft, maar daarbij verklapt Malcolm dat er examenfraude werd gepleegd. De leraar wil Malcolm daarop van school sturen omwille van fraude, maar Lois en Hall dreigen daarop de leraar te laten ontslaan omwille van zijn manier van quotering.

Cold open: Hal tracht te verbergen dat hij een sigaar rookt door de rook met een stofzuiger op te vangen. Wanneer hij op het punt staat betrapt te worden, zuigt hij de sigaar ook op. Doch Lois achterhaalt de waarheid omdat de brandende sigaar ervoor heeft gezorgd dat de stofzuigerzak in brand staat.

36 20 Bowling Todd Holland Alex Reid 01 april 2001
Dewey is gestraft wegens het doden van de parkiet van een buurvrouw, mag daardoor niet met Malcolm en Reese bowlen en moet vroegtijdig naar bed. Dan rijst de vraag wie de kinderen naar de bowlingzaal doet: Hal of Lois. Vervolgens start afwisselend een versie hoe de avond verloopt waarbij Lois thuisblijft en Hal naar de bowlingzaal gaat en omgekeerd. In de versie waarbij Hal thuisblijft, mengt Lois zich met de vriendengroep waarmee Malcolm en Reese hebben afgesproken. Door haar opdringerigheid wordt Malcolm zo zenuwachtig dat elke bal in de goot belandt. Reese tracht indruk te maken op Beth en wil haar een grap vertellen, maar hij wordt telkens onderbroken door Lois. Dewey tracht zijn bedverbod te omzeilen en laat Hal een verhaaltje voorlezen waarbij Hal in slaap valt. Daardoor kan Dewey televisie kijken. In de versie waarbij Lois thuisblijft, huurt Hal een eigen baan af aan de andere kant van de zaal. Hij gooit telkens een strike en krijgt daardoor veel aandacht van de mensen rondom zich. Reese tracht indruk te maken op Beth, maar de grap bevalt haar niet waardoor al haar aandacht naar Malcolm gaat. Malcolm en Beth verbergen zich in de ruimte achter de banen om elkaar te kussen. Daarbij wordt Malcolm gegrepen door een transportband en belandt op de kegelbaan waar Hal zijn laatste ronde speelt. Zijn toeschouwers zijn daarop van mening dat Hal en Malcolm het spel manipuleerden. Dewey tracht tevergeefs zijn bedverbod ongedaan te krijgen waardoor Lois uiteindelijk niet weet of ze hierop al dan niet moet ingaan. In beide versies zoekt Francis 100 dollar om met andere kadetten een auto te kopen die hij dan één keer om de zeven weken kan gebruiken.

Cold open: Malcolm gooit voortdurend een potlood in het plafond dat door de zwaartekracht terug valt. Hij hoopt snel oud genoeg te zijn: als hij met de auto kan rijden, zal hij zich niet vervelen en hoeft hij geen potloden in het plafond te gooien. Francis doet net hetzelfde, maar met de hoop snel op zichzelf te wonen omdat het dan elke dag feest is. Ook Hal doet hetzelfde, maar hij verlangt een vogel te zijn zodat hij van alle problemen kan wegvliegen.

37 21 Malcolm vs. Reese Todd Holland Dan Danko & Tom Mason 22 april 2001
Francis is voor enkele dagen thuis en heeft twee tickets voor een worstelwedstrijd. Naargelang wie het beste voor hem zorgt, zal hij ofwel Malcolm of Reese meenemen. Reese en Malcolm beseffen gaandeweg dat ze met "liefdevolle karweitjes" nooit "favoriet" kunnen worden. Daarom haalt Reese vanalles uit zodat Malcolm huisarrest zou krijgen en omgekeerd. Uiteindelijk beslist Francis om geen van beiden mee te nemen, maar een meisje dat hij net leerde kennen. Malcolm en Reese nemen wraak door de auto als gestolen aan te geven, het rijbewijs en identiteitskaart van Francis te ontfutselen en zichzelf te boeien en te verbergen in de kofferbak. Craig moet voor enkele dagen weg en Dewey zal op zijn kat letten. Het beest ontsnapt dus stelt Hal voor om het raam te laten openstaan. Het gevolg is dat er een inbraak is met heel wat schade. De kat wordt gevonden, maar om de inbraak te verdoezelen, steken ze de woning in brand.

Cold open: Lois wil een relaxerend bad nemen, maar de badkuip is smerig. Nadat deze gepoetst is en in bad wil, komt Dewey binnen. Hij is vuil omwille van het zoeken naar regenwormen. Lois is van mening dat Dewey een bad nodig heeft, maar ze laat hem zichzelf buiten wassen met koud water in het opblaasbare zwembad terwijl zij in de warme badkuip zit.

38 22 Mini-Bike Ken Kwapis Michael Glouberman & Andrew Orenstein 29 april 2001
Nu zijn flat is afgebrand, komt Craig tijdelijk inwonen, maar iedereen is hem al snel beu. Hal gaat voor een "vader-zoon"-weekend naar de militaire academie. Elke kadet krijgt één of meerdere trofeeën omwille van de een of andere reden, behalve Francis. Kolonel Spangler moet toegeven dat Francis op geen enkele manier en met geen enkele straf tot orde geroepen kan worden. Dewey, Malcolm en Reese vinden op straat een afgedankte minibike en knappen deze op. Ze mogen van Lois niet rijden wegens te jong en/of te gevaarlijk. Lois moet haar mening herzien wanneer de kinderen een foto vinden: als jong meisje reed ze paard zonder enige vorm van bescherming. Ondertussen heeft Reese zijn been gebroken: hij reed zonder toestemming met de minibike en viel. Daarom wordt een ongeval geënsceneerd: wanneer Craig met de auto achteruit rijdt, veinst Reese dat hij door hem werd aangereden. Lois achterhaalt de waarheid, maar deelt geen straf uit: door dit zogezegde ongeval besloot Craig om te verhuizen.

Cold open: Hal krijgt van Lois zijn "verloren gelegde kerstcadeau". Hal is tijdens het uitpakken blij dat hij van Lois zijn verlangde dvd-speler krijgt, maar het blijkt een startkabelset te zijn.

39 23 Carnival Ken Kwapis Alex Reid 06 mei 2001
Malcolm en Reese overtuigen hun ouders om bij Stevie te mogen slapen. Stevie krijgt uiteindelijk toestemming van zijn ouders om bij Malcolm en Reese te gaan slapen. In werkelijkheid gaan ze stiekem naar de kermis en zijn genoodzaakt Dewey mee te nemen omdat hij achter dit geheim kwam. Daar Dewey tijdens de busrit dringend naar het toilet moest, stapten ze onderweg uit. Daardoor moesten ze wachten op de volgende bus en komen ze net voor sluitingstijd aan op de kermis. Ze besluiten in het spookhuis te gaan - dat reeds gesloten is - dat ook een doolhof blijkt te zijn. Eenmaal buiten is de kermis gesloten en geraken ze niet voorbij de hekken. De alcoholverslaafde opzichter wil hen niet helpen en jaagt hen op: hij ontvoert zelfs Stevie. Dewey geraakt ook verloren, maar wordt bevriend met de artiesten van de freakshow. Dankzij hun hulp wordt Stevie bevrijdt.

Cold open: De kinderen zetten de wekker van Hal vooruit. Daardoor denkt Hal zich te hebben overslapen en spoedt zich om op tijd op zijn werk te geraken. Volgens Malcolm gaat het over een wraakactie: de kinderen mochten als straf de vorige avond niet naar de televisie kijken.

40 24 Evacuation Todd Holland Gary Murphy & Neil Thompson 13 mei 2001
Malcolm was bij Stevie om wiskunde te leren. Daardoor is hij anderhalf uur te laat thuis en heeft hij niet geholpen met het verwijderen van het oude en plaatsen van het nieuwe bankstel en krijgt hij huisarrest. Hal en Dewey doen het oude bankstel naar het stort, maar bij aankomst staat het niet meer op de auto. Even later wordt het hele dorp geëvacueerd naar de sporthal: een trein met giftige stoffen is ontspoord nadat het een achtergelaten bankstel aanreed. Daar blijft Malcolm zijn huisarrest geldig en mag hij het veldbed niet verlaten. Reese zet een zwarte handel op door behoeftige producten (drinkbekers, toiletpapier, diabetesmedicatie...) te ontfutselen en te verkopen. Dewey maakt iedereen wijs dat zijn ouders door de giftige stoffen zijn omgekomen en hij nu een wees is. Hal hoort over deze slachtoffers en start een inzamelfonds. Wanneer blijkt dat Dewey de zoon is van Hal zijn de mensen van mening dat zij met opzet geld aftroggelen. Hal wil dat Dewey zich verontschuldigd voor zijn daden, maar de jongen zegt dat het hen spijt dat hun bankstel op de rails terechtkwam. Reese zijn zwarte handel wordt ontdekt.

Cold open: Dewey, Reese en Malcolm maken de waskamer kraaknet. Daarna steken ze stenen in de wastrommel en zetten de machine op volle snelheid. Bedoeling is om zo lang mogelijk op de daverende machine te blijven zitten.

41 25 Flashback Jeff Melman Ian Busch 20 mei 2001
Lois denkt dat ze zwanger is. Zij en Hal halen herinneringen op over de geboortes van hun vorige zonen: Francis was na zijn geboorte zoek omdat Hal hem per ongeluk in een kast zette, Reese was in de baarmoeder een "stamper", dus besloot Lois om bij de geboorte te persen voordat ze toestemming had van de dokter, de bevalling van Malcolm gebeurde in de voortuin omdat Francis de auto van binnenuit had afgesloten, bij de bevalling van Dewey stond de familie in een stormweer omwille van een mislukt chemisch experiment van Malcolm. Lois blijkt uiteindelijk niet zwanger te zijn.

Cold open: Malcolm en Reese gooien met een baseball naar elkaar. Dewey wil meespelen, maar mag niet. Wanneer de bal in het riool belandt, moet Dewey deze er uitvissen met de valse belofte dat hij dan wel mag meespelen.

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

Running gag: in dit seizoen duikt de hamster die Dewey vrijzet regelmatig op in een hamsterbal, zelfs tot in Alaska.

Nr. serie Nr. seizoen Titel van aflevering Regisseur Schrijver Uitzenddatum Vlag van Verenigde Staten
42 1 Houseboat Todd Holland Bob Stevens 11 november 2001
Het gezin gaat naar een sportwinkel voor inkopen: ze gaan met de familie Kenarban voor enkele dagen naar hun woonboot. In de winkel wordt Hal buitengezet omwille van een incident met een zwembroek. Tijdens de uitstap loopt Dewey een ernstige zonnebrand op. Malcolm wordt verplicht om met zijn vader te gaan vissen. De ouders van Stevie hebben voortdurend ruzie. Reese en Stevie beleven wel de tijd van hun leven door stiekem naar een groep cheerleaders te varen. Met hulp van een dubieuze notaris laat Francis zich meerderjarig verklaren: hij beslist te stoppen met school en heeft de intentie om naar Alaska te vertrekken - zoals zijn maat Eric eerder deed - om er te gaan werken.

Cold open: Er teistert een hittegolf. Reese, Malcolm en Dewey komen het huis binnen met plastic zakken. Ze doen deze open en ze genieten van de koude lucht. Daarop zegt Malcolm dat Stevie airconditioning heef en lopen ze terug naar diens huis om de zakken opnieuw te vullen met gekoelde lucht.

43 2 Emancipation Jimmy Simons Alan J. Higgins 14 november 2001
Het nieuwe schooljaar is gestart. Reese gaat naar de middelbare school. De klas van Malcolm krijgt een nieuwe leraar: meneer Herbake. Zijn manier van lesgeven en quoteringen zorgen ervoor dat hij de leerlingen tegen elkaar op zet. Iedereen wil de beste van de klas zijn. Hierdoor kampt elke leerling - op Malcolm na - na een week met een zenuwinzinking. Francis bezoekt zijn familie om afscheid te nemen: hij verhuist naar Alaska om er boomhakker te worden, een job die Eric voor hem heeft geregeld. Hij doet alle moeite van de wereld om zijn moeder te spreken, maar zij laat dit niet toe. Net voor zijn vertrek verandert ze van mening. De boodschap wat Francis al die tijd wou zeggen: hij haat haar al jaren en ze verpestte zijn leven.

Cold open: Tot verbazing van Francis krijgt hij van commandant Spangler felicitaties en een degen als afscheidscadeau. Francis' ongepaste gedrag en lak aan discipline gaven Spangler weer zin in zijn job. Door een ongeluk met het vlijmscherpe degen snijdt Francis Spanglers goede hand af.

44 3 Book Club Todd Holland Alex Reid 18 november 2001
Lois wordt lid van een boekenclub. Op haar eerste sessie ontdekt ze dat het een samenkomst is van gestresseerde huisvrouwen die gewoonweg eenmaal per avond verlost willen zijn van hun veeleisende gezin. Een van de gesprekken die ter sprake komt, is hoe Lillian Miller feilloos en zonder stress alle mogelijke dagelijkse karweien uitvoert. De dronken vrouwen komen tot de conclusie dat het aan mensen zoals Lillian ligt, dat hun gezin te hoge eisen stelt. Daarop willen ze wraak nemen op Lillian, maar dat resulteert in een vlucht voor de politie. Hal vindt het een goed idee dat Lois naar de boekenclub gaat: zo is hij van haar ook eenmaal per week verlost. Uit vrees dat de kinderen iets mispeuteren en dat Lois daarop haar lidmaatschappij opzegt, verzint hij allerlei manieren zodat de avond zonder incidenten verloopt. Francis krijgt op zijn tocht naar Alaska een lift van een vrachtwagenchauffeur, maar deze laat hem vernederende opdrachten uitvoeren in ruil voor de rit.

Cold open: Reese verzamelt allerlei restanten van haar in de badkuip, de douche... Dat haar plakt hij onder zijn oksels. Malcolm vraagt welk nut dat heeft: "op de middelbare school neemt men na de sportlessen een douche."

45 4 Malcolm's Girlfriend Ken Kwapis Ian Busch 28 november 2001
Malcolm heeft een vriendin: Sarah Coleman. Wanneer Lois dit verneemt, is ze in alle staten daar ze Malcolm te jong vindt. Ook Hal vindt dat, maar verklapt daarbij dat hij zijn eerste vriendin op een nog jongere leeftijd had. Uiteindelijk loopt de relatie spaak. Dewey heeft een schoolvriend die net op dezelfde school is gestart. Diens moeder vraagt Dewey om haar te helpen met het verjaardagsfeest, maar Dewey manipuleert haar zodat het feestje in een thema, met animatoren en met cadeaus is die hijzelf leuk vindt. Francis belandt in Alaska in de gevangenis nadat hij een donut stal uit de container van een restaurant. Hij ontdekt dat er allerhande incidenten in het dorpje gebeurden waarvan drie agenten op een of andere manier verantwoordelijk zijn. Net wanneer hij op het punt staat de waarheid te achterhalen, wordt hij vrijgelaten en zodoende blijft het een geheim hoe de stok aan de steel zit.

Cold open: Dewey en Malcolm geven 10 dollar aan Reese als hij naakt aanbelt bij de overburen. Reese doet dit, al is hij inventief en verbergt zijn geslachtsdelen achter een kookpotdeksel.

46 5 Charity Jeff Melman Gary Murphy & Neil Thompson 02 december 2001
Lois eist dat de kinderen vrijwilligerswerk doen. In de lokale kerk brengen inwoners allerhande tweedehandsspullen die uitgedeeld worden onder de minderbedeelden. Reese overtuigt Malcolm en Dewey om de waardevolle spullen naar huis te smokkelen om vervolgens te verkopen. Een klein gedeelte van de opbrengst steken ze in het offerblok, de rest houden ze. Wanneer Hal dit ontdekt, brengt hij de spullen terug naar de kerk. Onderweg krijgt de auto panne en beseft Hal dat Lois elk moment daar passeert en beslist de spullen te verkopen aan passanten. Hij wordt opgepakt door de politie op verdenking van heling. Francis komt in Alaska aan op zijn eindbestemming, maar wordt er niet aangenomen als houthakker, maar als hulpje in de lokale winkel van Lavernia die haar werknemers uitbuit. Francis en Eric willen haar zwarte boekhouding stelen, maar geraken opgesloten.

Cold open: Hal wil een douche nemen, maar Lois is nog in de badkamer. Dit roept seksuele lusten op dus belt Hal naar zijn werk met de smoes dat hij een keelontsteking heeft.

47 6 Health Scare Todd Holland Dan Kopelman 09 december 2001
Dewey moet dit weekend op de schoolhamster letten. Het volgend weekend moet een gemene klasgenoot deze onder zijn hoede nemen. Dewey krijgt medelijden met het dier en omdat hij het niet mag houden, zet hij het vrij. Malcolm en Reese komen met vuile botten binnen en krijgen voor de rest van het weekend huisarrest, doch ze vinden een manier om het huis te ontglippen. Hal wacht op de resultaten van een biopsie en hij en Lois zijn nerveus. Malcolm en Reese zijn overtuigd dat hun ouders willen scheiden. Ze vertellen hen dat ze voor de scheiding zijn en hebben beslist dat ze bij Hal gaan wonen. Francis beledigt Lavernia waarop zij hem uitdaagt voor een gevecht. Francis weigert tot wanneer Lavernia hem verwijt dat hij zo slap is als zijn moeder.

Cold open: Hal moet een lamp vervangen. Op zijn zoektocht vindt hij tal van attributen waardoor hij andere dingen begint te repareren uitgezonderd de vervanging van de lamp.

48 7 Christmas Jeff Melman Maggie Bandur & Pang-Ni Landrum 16 december 2001
Het is de kerstperiode en de familie zet de boom. Omdat Lois meent dat de kinderen dit jaar op een of andere manier kerst weer verpesten - zo staken ze in het verleden de boom in brand, lieten de kerstman opzettelijk struikelen... - bergt Lois alle versieringen en cadeaus op en mag dit op kerstdag terug opgesteld worden op voorwaarde dat de kinderen tot die dag braaf zijn. De kinderen zijn van mening dat dit het begin is en hun moeder zulke "braafheid" ook eist voor alle andere feesten en verjaardagen. Ze breken in in hun tuinhuis en pakken alle cadeaus uit. Lois ziet in dat ze kerst vernielt en wilt het goedmaken. Wanneer blijkt dat de cadeaus zijn uitgepakt, gaat ze hier heel rustig mee om. Francis wordt door Lois verplicht kerst door te brengen bij zijn grootmoeder omdat hij er het dichtst bijwoont. Oma blijkt kerst te haten. Francis ontdekt dat zij jarenlang cadeaus voor de familie kocht, maar het nooit gaf omdat ze telkens om de een of andere reden niet welkom was.

Cold open: Reese heeft de afstandsbediening van de televisie in bezit. Hij moet dringend naar het toilet, maar dan moet hij de bediening aan Malcolm geven. Malcolm verzint allerlei manieren om Reese naar het toilet te doen gaan, maar Reese blijft ophouden. Malcolm concludeert dat zijn broer tergen plezanter is dan televisie kijken.

49 8 Poker Ken Kwapis Michael Borkow 06 januari 2002
Door een sneeuwstorm zitten Francis en zijn collega's dagenlang opgesloten in een hut en mogen ze niet meehelpen met een vluchtgang in de sneeuw te maken. Hal gaat pokeren bij Abe, maar verliest al zijn geld. Hij wil met een nieuwe partij wraak nemen: daarbij krijgt hij hulp van Malcolm die stiekem kaarten telt en de bewegingen en handelingen van Abe nauwgezet volgt. Hierdoor wint Hal spel na spel. Wanneer Stevie dit opmerkt, helpt hij Abe en zijn eigenlijk Malcolm en Stevie tegen elkaar aan het pokeren en leggen hun ouders enkel de kaarten op tafel. Wanneer Hal uiteindelijk wint, merkt Abe op dat het aantal kaarten niet klopt. Dit dreigt in een ruzie te ontaarden, maar die wordt snel bijgelegd. Reese wordt verplicht met zijn moeder danslessen te volgen. Hij profiteert van de situatie door geld te aanvaarden van oudere dames die met hem willen dansen. Dewey komt in bezit van de camera van Stevie en neemt alle danslessen op. Lois vindt van zichzelf dat ze sierlijk danst en is vereerd dat de dansleraar haar doorverwijst naar een andere school met een bekwamere instructeur. Wanneer ze de opnames van Dewey ziet, blijkt dat ze totaal geen talent heeft en de omstaanders lachen met haar bewegingen.

Cold open: Hal en Lois ontdekken dat de kinderen de haard hebben aangestoken. Ze doorzoeken de assen en vinden restanten terug van slechte schoolcijfers, berispingen en andere straffen die door de school werden opgelegd.

50 9 Reese's Job Todd Holland Gary Murphy & Neil Thompson 20 januari 2002
In Alaska wordt er een vrijgezellenfeest gegeven voor Pete die zich een Russische postorderbruid heeft aangekocht, maar bij aankomst blijkt Svetlana een plastic sekspop te zijn. Barton start in de klas van Malcolm en al snel blijkt hij de slimste leerling te zijn die alles onthoudt wat hij ooit meegemaakt, gelezen of gehoord heeft. Reese start via Richie als jobstudent in een hamburgerrestaurant. Volgens Richie is het "toegelaten om kleine geldsommen uit de kassa te nemen als soort van fooi", maar Reese doet dat niet. Tot zijn verbazing heeft hij 400 dollar tekort in zijn kassa: deze is gestolen door een medewerkster in opdracht van Richie. Hal en Lois hebben Dewey een goudvis gegeven: als die vis na een maand nog leeft, krijgt Dewey een hond. Tot verbazing blijft de vis leven, zelfs nadat Hal deze vervangt door een dood exemplaar. Dan ontdekken ze dat Dewey de dode vissen vervangt door nieuwe.

Cold open: Hal is in de badkamer en aanschouwt zijn "vette buik" en zijn borsten en doet daarbij rare danspasjes. Lois, die in bad zit, schaamt zich voor het gedrag van Hal.

51 10 Lois' Makeover Jeff Melman Michael Glouberman & Andrew Orenstein 27 januari 2002
Hal en zijn kinderen spelen basket. Malcolm en Reese willen de bal niet passen aan Dewey. Hal wint de match met grote voorsprong. Daarna blijkt dat Dewey voor ongekende reden plots een talent is. De kinderen willen een revanche, maar wanneer zij aan de winnende hand zijn, begint Hal vals te spelen zodat hij alsnog wint. Een derde spel wordt gespeeld, maar dat wordt uitgesteld daar Hal een verzwikte voet veinst. Wanneer dat uitkomt, wordt het spel gespeeld en spelen de kinderen vals zodat ze winnen. Op het werk van Lois hebben de voorbije dagen "mystery shoppers" een evaluatie gedaan. Uit het eindrapport blijkt dat Lois niet de goede make-up draagt, Craig te dik en te lui is... Het gevolg daarvan is dat Lois extra make-up en een nieuw haarkapsel krijgt, Craig overdreven vriendelijk is en ook de andere werknemers vertonen "bizar gedrag". Wanneer Lois na haar werk op straat aangesproken wordt door een man die haar als prostitué beziet, bedankt ze hem: ze neemt de man mee naar haar baas en zegt dat ze vanaf nu terug komt met haar eigen make-up en haarkapsel en dat ze werkt zoals voorheen. In de hutten in Alaska zitten ratten waar iedereen schrik van heeft. Wanneer Francis per toeval een rat doodt, wordt hij uitgeroepen tot rattenverdelger.

Cold open: Hal en de kinderen zijn ontzet wanneer Lois een maaltijd heeft bereid van "restjes van de afgelopen week".

52 11 Company Picnic (Part 1) Todd Holland Janae Bakken & 03 februari 2002
Het bedrijf van Hal organiseert hun jaarlijks bedrijfsfeest. Hal is nerveus: hij zal zijn nieuwe baas Pratt voor de eerste keer ontmoeten, en dergelijke ontmoetingen liepen voor Hal in het verleden steevast gênant af. Door een misverstand ziet Pratt Hal aan voor de CEO van het bedrijf. Lois ontmoet een paranoïde vrouw die haar blijft volgen. Dewey mag geen snoep eten daar hij van de suiker overactief wordt. Er is een zoekwedstrijd voor de kinderen: deze worden per twee met een voet aan elkaar gebonden, moeten via hints een weg vinden en onderweg voorwerpen zoeken. De winnaar krijgt 100 Amerikaanse dollar. Malcolm is blij dat hij aan Laurie wordt vastgebonden. Reese wordt aan de struise, grote Billy gekoppeld. Nadat blijkt dat Lavernia meer kosten aanrekent dan dat ze haar werkkrachten betaalt, geeft Francis zijn ontslag. Lavernia eist dat hij pas mag vertrekken nadat hij zijn achterstallige schulden vereffent.

Cold open: Hal en Dewey staan doodangsten uit wanneer in de badkamer een spin zit die ze naar buiten moeten brengen.

53 12 Company Picnic (Part 2) Todd Holland Janae Bakken & 03 februari 2002
Reese en Billy vinden een tactiek om de zoekwedstrijd te winnen, maar Billy gaat met het prijzengeld lopen. Lois is van de paranoïde vrouw tijdelijk verlost, maar in tussentijd ontmoet ze diens paranoïde man. Laurie zegt dat ze Malcolm niet leuk vindt waarop hij in tranen uitbarst. Hij veegt deze af met gifsumak waardoor zijn hele gezicht opzwelt. Lois wil dat Hal aan Pratt zegt dat hij niet de CEO is, maar Hal ontslaat “als CEO” Pratt. Er ontstaat een moddergevecht tussen Lois en de paranoïde vrouw. Dewey is hyperactief door het snoepgoed. De werknemers van Lavernia spelen een hockeywedstrijd. Francis steelt in de kleedruimte 600 Amerikaanse dollar van zijn collega's en saboteert de ijsschaatsen. Hij zet een weddenschap met de aanvoerder van het tegenteam op. Francis wil de ploeg van Lavernia laten verliezen en zijn schulden afbetalen. Echter wint de ploeg van Lavernia.

Cold open: De Cold open is een samenvatting wat gebeurde in Company Picnic (Part 1)

54 13 Reese Drives Jeff Melman Michael Glouberman & Andrew Orenstein 10 februari 2002
Reese is al drie weken poeslief en attent. De reden: hij mag zijn theoretisch rijexamen doen waarvoor hij tot ieders verbazing slaagt. Daar hij tijdens de eerste praktische rijles niet aan de beurt komt - omdat de instructeur enkel oog heeft voor zijn persoonlijke administratie en daarbij de tijd uit het oog verliest - "steelt" Reese de wagen en maakt een trip rond de stad achtervolgd door politiewagens. Door dit incident zal Reese voor de rechter moeten verschijnen, maar het verdere verloop blijft ongekend. Omwille van een niet-nader verklaard incident heeft Francis het dak van de chalet vernield. Hij zet een soort van piramidespel op in de hoop voldoende geld bijeen te krijgen voor de reparatie. Malcolm installeert bij Craig een ultramoderne televisie- en muziekinstallatie. Bij het afstellen van de schotelantenne valt Craig van het dak.

Cold open: Hal en Lois zoeken Dewey. Uiteindelijk vinden ze hem: hij heeft zich volledig onder zand verstopt om een afspraak met de dokter te mislopen.

55 14 Cynthia's Back Ken Kwapis Maggie Bandur & Pang-Ni Landrum 17 februari 2002
Sinds haar terugkeer uit Europa is Malcolms klasgenote Cynthia erg cynisch, grof en slonzig gekleed. Malcolm ontdekt dat ze zich schaamt voor haar grote borsten en dat iedereen haar aanziet als een lustobject, vandaar de te grote truien. Wanneer Reese de reden ontdekt, maakt hij een plan om haar te verleiden. Malcolm tracht Cynthia te overtuigen van de slechte bedoelingen van Reese. Zij gelooft Malcolm niet tot wanneer laatstgenoemde Reese in haar bijzijn vraagt hoe ze heet. Cathy komt zich verontschuldigen: door haar dronkenschap kuste ze enkele weken eerder Lois' man en hij was gewillig. Hal beweert dat Cathy liegt en dat hij nooit naar een andere vrouw kijkt. Lois gelooft hem niet totdat Cathy ontdekt dat de man wie ze kuste niet Hal is. Dewey geeft Hal lessen in vliegeren. De collega's van Francis hebben een totempaal gestolen. 's Nachts krijgt Francis een visioen van de totempaal, maar wanneer hij op het punt staat diens ware boodschap te ontdekken wordt hij gewekt. Sindsdien aanziet hij de totempaal als een vorm van energie en vereert hem. Als de eigenaar opduikt, blijkt de paal niet meer dan een gadget te zijn.

Cold open: Dewey, Malcolm en Reese blazen met een rietje lucht op hun lichamen. Als Lois zich bukt en haar bilspleet gedeeltelijk zichtbaar wordt, wordt Reese uitgedaagd om met behulp van een rietje op die bilspleet te blazen.

56 15 Hal's Birthday Levie Isaacks Alex Reid 03 maart 2002
Stevie nodigt Malcolm uit voor een evenement, maar hij, Reese en Dewey zijn gestraft wegens een niet-nader gespecifieerd incident met een honkbalknuppel en eieren. Hal verjaart en Lois' geschenk verbaast iedereen: zij heeft Francis laten overkomen uit Alaska. Een tweede verbazing: Francis is zopas in het geheim getrouwd met de Piama, een Inuit. Er ontstaat onmiddellijk een vete tussen Lois en Piama wat ontaardt in een ruzie. Malcolm, Reese en Dewey zijn de voortdurende ruzies beu en sluipen er stiekem vandoor met de kredietkaart van Hal. Ze boeken een luxesuite in een hotel en laten zich verwennen met massages en dure gerechten. Via de bank komt Hal te weten waar zijn kinderen zitten. Piama verwijt Lois dat ze verantwoordelijk is voor het gedrag van Francis, de kwajongensstreken van de andere kinderen en de oorzaak is voor escalatie van ruzies. Lois verklaart daarop dat ze in de toekomst niet meer zal roepen. Voordat Francis en Piama terugkeren naar Alaska wordt het verjaardagfeest nog gevierd. Lois houdt zich aan haar belofte, maar schrijft alle straffen op papier.

Cold open: Lois en Hal houden een weddenschap: degene die een hete pan het langst kan vasthouden, hoeft niet naar de ouderavond van de school.

57 16 Hal Coaches Jeff Melman Ian Busch 10 maart 2002
Omdat het voetbalteam van Dewey steevast slecht presteert, geeft de coach zijn ontslag en wordt vervangen door Hal. Hal zijn stelling is: "de tegenstanders zijn de vijand en moeten hard aangepakt worden." De voetballertjes nemen dit letterlijk op en ze starten een handgemeen tijdens de volgende wedstrijd. Malcolm en Reese krijgen de oude computer van een buur. Ze ontdekken in diens mail dat de getrouwde buurman geregeld gemeenschap heeft met andere vrouwen. Reese chanteert de buurman hiermee totdat laatste ontdekt dat Reese zijn gedrag op school te wensen overlaat. Malcolm speelt op de computer "The Virst" (een parodie op The Sims) en recreëert hun gezin. Alle virtuele personen blinken uit in wat ze doen, enkel het personage Malcolm belandt in de goot. Dit frustreert Malcolm zo dat hij de computer uit het raam smijt. Nadat Piama de kanarie van Lavernia heeft gegijzeld, is laatste uitzonderlijk vriendelijk tegen Francis.

Cold open: Hal en Lois hebben een manier gevonden om Malcolm en Reese te bedaren en zichzelf te ontspannen; ze veinzen dat ze Dewey straffen.

58 17 Dewey's Dog Bob Stevens Michael Glouberman & Andrew Orenstein 07 april 2002
Dewey verbergt een hond en traint deze om Malcolm en Reese op commando aan te vallen. Hal heeft een romantisch avondje gepland in een limousine, maar Lois moet onverwacht werken daar Craig de griep heeft. Lois wil dit goedmaken en bereidt de volgende avond een uitgebreid diner, maar dat wordt opgegeten door de hond. De kinderen verzwijgen dit en Dewey maakt zijn ouders wijs dat hij de dader is. De daaropvolgende dag gaan Lois en Hal op restaurant en verbergen voor elkaar dat ze de griep hebben. Dewey verplicht Craig en zijn broers zich te verkleden als vrouwen. Wanneer Craig ontsnapt, achtervolgt de hond hem. Nu de hond weg is, nemen Malcolm en Reese wraak op Dewey. Spangler duikt op in Alaska: hij vertelt Francis dat hij is ontslagen op de militaire school wegens zijn desertatie. Francis bezorgt hem een job in een bejaardentehuis, maar Spangler beveelt de oudjes zoals op de academie.

Cold open: Malcolm ziet op de televisie een documentaire over een oogbaloperatie. Dit maakt Hal onwel en hij verlaat de kamer. Daarop zet Malcolm een erotische zender op.

59 18 Poker #2 Jeff Melman John Bradford Goodman & Bill Hooper 21 april 2002
Hal organiseert in zijn huis een pokeravond voor zijn vrienden. Een van hen brengt zijn dochter Chandra en diens vriendin Kristen mee. Hal wil niet dat de kinderen de mannenavond bederven dus hij stelt voor dat Malcolm en Reese bij de meisjes boven blijven. Wanneer Stevie opduikt, maakt Reese Chandra en Kristen wijs dat Stevie terminaal is en nog slechts enkele maanden te leven heeft. Stevie beaamt dat om zo Chandra te verleiden. Malcolm vindt in de handtas van Kristen een pistool en probeert dit door te zagen, maar het pistool gaat af. Abe betrapt Stevie en Chandra op het ogenblik dat zij elkaar willen kussen. Hal verwijt een van de spelers dat hij te weinig aandacht schenkt aan zijn vrouw, maar daarbij ontdekt die speler dat zijn vrouw vreemdgaat. Piama vertelt Francis dat ze een afspraak heeft met een man en dat hijzelf mag blijven werken. Door toedoen van Eric besluit Francis om uit te pluizen wat er aan de hand is. Daarbij vermoedt hij dat Piama een relatie heeft met haar ex Enoch, maar Enoch blijkt Piama's vader te zijn.

Cold open: Daar Lois 's nachts altijd het deken wegtrekt, heeft Hal een oplossing: hij bindt het deken vast aan de vest van zijn pyjama, maar daardoor trekt Lois zowel het laken als een deel van de pyjama naar haar kant.

60 19 Clip Show Jamie Babbit Michael Borkow & Alex Reid 28 april 2002
De kinderen moeten naar de psychiater omdat ze niet willen toegeven dat ze stiekem een joyride hebben gemaakt met de auto en dat deze nu beschadigd is. De antwoorden van de psychiater worden beantwoord met fragmenten uit eerdere afleveringen. Uiteindelijk blijkt dat de handrem van de auto defect is en dat deze daardoor van de oprit bolde.

Cold open: Francis probeert een afvoer te ontstoppen.

61 20 Jury Duty Ken Kwapis Pang-Ni Landrum & Tom Mason & Dan Danko 01 mei 2002
Lois is jurylid in een zaak van een zeventienjarige die een motorfiets stal. Lois is ontzet wanneer de andere juryleden vluchtig stemmen omdat ze dan naar huis mogen, uit vooroordelen of uit assumpties. Lois wil dat de jury zich aan de feiten houdt, maar daarbij beseft ze dat ze dit niet met haar kinderen doet. Hal is van mening dat Lois jureert in een moordzaak die veel media-aandacht krijgt. Hal en Abe hebben een eigen mening wie de moordenaar is wat ontaardt in een ruzie. Malcolm, Reese, Stevie en Dewey verkennen de riolen, maar lopen verloren. Francis gaat met een aantal personen ijsvissen, maar buiten hun hut loopt een beer.

Cold open: Hal vindt in de tuin een verloren voorwerp half ingegraven. Nadat hij nog een voorwerp vindt, spit hij de hele tuin om. Malcolm merkt op dat het goed is dat hun oprit vorig jaar geasfalteerd werd.

62 21 Cliques Jeff Melman Michael Borkow 05 mei 2002
Het lokaal waar Malcolm les krijgt is tijdelijk ongeschikt na een chemisch experiment. Daardoor komen de hoogbegaafden in de normale klassen terecht waar ze buiten verwachting worden aanvaard. Daar komt verandering in wanneer de sporters een nieuw sportveld krijgen op de plaats waar de gothics vertoeven. De hoogbegaafden stellen een plan op waardoor elk groepje een nieuwe plaats krijgt, maar dat ontaardt in een ruzie tussen alle scholieren. Wanneer Francis achterhaalt dat de helft van zijn huis op indianenreservaat staat, richt hij in dat deel een casino op. Dewey zit thuis met waterpokken en bouwt een domino-parcours. Hal heeft de grootste moeite zich in te houden om de stenen niet te doen vallen.

Cold open: Wanneer Hal Dewey betrapt op het houden van een verkleed theekransje met zijn knuffeldieren neemt hij de jongen mee naar de speelgoedwinkel. Dewey concludeert dat hij een simpele truc heeft gevonden om zijn zin te krijgen.

63 22 Monkey Ken Kwapis Dan Kopelman 12 mei 2002
Reese wordt gehuldigd nadat hij een inbreker versloeg. Nu wil hij de buurt veiliger maken. Hij maant kinderen aan om rustig te spelen, om valhelmen te dragen... Hij wijst buurtbewoners er op dat ze hun auto juist moeten parkeren, hun vuilnisbakken tijdig van straat moeten halen... Hal wil ook gehuldigd worden en zoekt gevaarlijke situaties op om zo de belager te kunnen uitschakelen. Craig heeft zijn twee benen en twee armen gebroken. In plaats van een verpleegster in te schakelen, heeft hij een afgerichte kapucijnaap in dienst genomen, maar het beest blijkt moorddadig te zijn. Hal kan de aap uitschakelen en krijgt daardoor een artikel in de krant. Lavernia ontslaat iedereen: het land werd opgekocht door een mijnbedrijf. Francis en Piama moeten daardoor ook verhuizen omdat hun huis - dat gedeeltelijk op die grond staat - ook wordt afgebroken.

Cold open: Malcolm legt Reese - die denkt dat hij door snelheid zal verscheuren - het verschil tussen snelheid en versnelling uit.[

Seizoen 4[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. serie Nr. seizoen Titel van aflevering Regisseur Schrijver Uitzenddatum Vlag van Verenigde Staten
64 1 Zoo Todd Holland Michael Glouberman & Andrew Orenstein 03 november 2002
Francis en Piama zoeken andere oorden op, maar hun auto begeeft het en kan niet worden gemaakt. Ze ontmoeten Otto Mankusser en zijn vrouw Gretchen die een recreatiedomein-met-ranch in het thema "Wilde Westen" uitbaten. Francis gaat bij hen aan de slag. Malcolm, Dewey en Reese gaan naar de zoo. Door een val geraken Dewey en Malcolm in de leeuwenkuil en staan ze oog in oog met de roofdieren. Nadat Reese een geit pestte, neemt het dier wraak en zet de achtervolging in. Hal is jaloers omdat een medewerker van de dierentuin ooit iets had met Lois. Hal wil zich bewijzen en laat tijdens een show een tarantula op zijn gezicht kruipen. Het beest bijt Hal waardoor laatstgenoemde een opgezwollen kaak krijgt. Dewey en Malcolm worden gered nadat Reese de geit in de leeuwenkuil gooit. Malcolm concludeert dat hij enkel levenslessen leert nadat hij in een levensbedreigende situatie belandt.

Cold open: Malcolm en Reese gooien in huis met een bal naar elkaar. Telkens als Lois hen zegt dat ze niet met de bal in huis mogen spelen, zoeken ze een andere plek op. Malcolm en Reese zeggen dat ze het gooien enkel doen om Lois te ergeren.

65 2 Humilithon Jeff Melman Michael Borkow 10 november 2002
Het is Malcolm zijn eerste dag op de middelbare school. Lois en Hal zijn niet blij dat ze de eerste week in die school vrijwilligerswerk moeten doen, maar de job bevalt hen goed. Dewey is nu eerder thuis dan de rest. In die tijd wordt het duidelijk dat hij goed piano kan spelen ondanks hij nooit lessen volgde. Malcolm ontwijkt zijn klasgenoten van de lagere school want hij wil cool zijn. Wanneer Lois Malcolm op de schoolplaats aanspreekt over een vlek in zijn broek, krijgt Malcolm de bijnaam "Vlek". Hal en Herkabe - die nu als tuchtprefect werkt op de middelbare school - krijgen een dispuut waardoor Hal ontzet wordt als vrijwilliger. Hal gaat in de tegenaanval. Francis wil ontslag nemen: Otto schakelt hem voor alle werk in - waaronder ook het geven van massages - en heeft geen verstand van personeelsbeleid. Nadat Otto hem een auto schenkt, verandert Francis van gedacht.

Cold open: Francis belt zijn ouders dat hij een goedbetaalde job heeft en wil hen maandelijks 50 dollar geven als afbetaling van zijn schulden. Ondanks hij dit meerdere keren meldt, gaan Lois en Hal akkoord om Francis 50 dollar te geven.

66 3 Family Reunion Ken Kwapis Alex Reid 17 november 2002
Het gezin moet naar het verjaardagsfeest van Hal zijn vader Walter, een miljonair. Iedereen van de familie pest Lois al sinds het ogenblik dat ze Hal leerde kennen. Walter heeft altijd alle problemen die Hal met hem wilde bespreken weggelachen. Reese, Malcolm en Dewey beslissen geen kattenkwaad uit te halen en lief te zijn: zo hopen ze dat hun grootvader - die ze nauwelijks kennen - hun later een grote erfenis nalaat. Francis wordt al snel de favoriet van zijn veel jongere neven en nichten waardoor die al al zijn aandacht opeisen. Wanneer Lois omwille van een complot de familiefoto mist, is de maat vol. Hal behandelt zijn vader op eenzelfde ludieke wijze als hijzelf altijd behandeld werd. De kinderen vernielen daarop het feestbuffet. Tijdens hun terugrit is Lois de eerste keer vriendelijk tegen Piama.

Cold open: Lois eist dat Hal de garage vrijmaakt zodat hun auto er eindelijk in gestald kan worden. Hal ruimt de garage op zo'n manier dat de auto er net inpast en men deze moet verlaten via de kofferruimte.

67 4 Stupid Girl Todd Holland Dan Kopelman 24 november 2002
Malcolm wil indruk maken op Alison, maar zij heeft duidelijk een lager IQ vandaar dat Malcolm zich dommer voordoet. Het klikt tussen beiden en Malcolm moet voor zichzelf toegeven dat hij minder stress heeft en niet zoveel moet nadenken. Hij beseft dat hij zich begint te verlagen tot het niveau van Reese en dat hij werkelijk dommer wordt. Hal wint 1000 dollar met een krasbiljet. Met het geld huurt hij een pletwals waarmee hij tal van voorwerpen stukplet. Otto heeft zich door een zakenman laten wijsmaken dat koeien moeten ingesmeerd worden met speciale zonnecrème en koopt enkele honderden liters van het product.

Cold open: Nadat Lois Reese intigrerend aankijkt, biecht hij alle kattenkwaad van de afgelopen dagen op. Lois wilde enkel zeggen dat Reese zijn outfit niet past.

68 5 Forwards Backwards Levie Isaacks Maggie Bandur 01 december 2002
Enkele dagen voor de verjaardag van Malcolm worden de pesterijen tussen hem en zijn broer erger. In flashbacks wordt getoond hoe deze escaleerden: het begon toen Malcolm een blauwe bes at van Reese's dessert. Dewey heeft een rol in het schooltoneel als Abraham Lincoln. Door de pesterijen tussen Malcolm en Reese dagen Lois en Hal niet op. Dewey zijn opvoering - hij blijkt een zangtalent te zijn - ontroert iedereen. Hal wil een stripalbum voor Malcolm kopen, maar belandt in een dubieuze boekenwinkel. Dankzij Craig koopt Hal een geschikt, hoogwaardig album. Omdat Hal wroeging heeft over het missen van het schooltoneel geeft hij het cadeau aan Dewey. Op de ranch is men in de ban van een "duivelskoe uit een oude legende". Francis achterhaalt dat de koe te veel melk heeft en dringend moet gemolken worden.

Cold open: Lois laat rosbief op de stoffige vloer vallen. Dewey is getuige, maar zal zwijgen op voorwaarde dat Reese het besmeurde stuk vlees krijgt.

69 6 Forbidden Girlfriend Jamie Babbit Matthew Carlson 15 december 2002
Er ontstaat iets moois tussen Malcolm en Nikki, een meisje aan wie hij bijles driehoeksmeetkunde geeft. Haar vader - een ex-veteraan in Viëtnam - controleert zijn dochter voortdurend en haat Malcolm omdat hij een slechte invloed op haar is. In werkelijkheid is dit omgekeerd: door Nikki spijbelt Malcolm. Ze moeten hun relatie beëindigen wanneer blijkt dat ze hun agenda's niet op elkaar kunnen afstemmen door het gespied van haar vader. Door een infectie kunnen Lois en Hal een week geen gemeenschap hebben. Dit heeft enkel positieve effecten: het huishouden wordt gedaan, allerlei karweien worden uitgevoerd, ... Na die week vallen ze terug in hun oud patroon. Reese ontdekt dat er een jongen is die sterk op Dewey gelijkt. Hij maant Dewey aan om allerlei kattenkwaad uit te halen. Reese is getuige, maar duidt de andere jongen aan als de dader. Francis moet steevast een hek repareren dat altijd wordt vernield door de eigenaars van het aanpalende bedrijf omdat ze hun koeien niet naar de vijver kunnen brengen. Wanneer Otto op het punt staat die bedrijfsleider neer te schieten, komt Francis met een oplossing: er moet een poort komen.

Cold open: Lois en Hal kijken naar een lokale zender, maar beseffen dat het weerbericht niet overeenkomt met de werkelijkheid. Dan ontdekken ze dat ze naar een opname kijken. Wanneer ze de opanme stoppen, is er een live-nieuwsitem over drie jonge daders van een misdrijf.

70 7 Malcolm Holds His Tongue Jeff Melman Gary Murphy & Neil Thompson 05 januari 2003
Malcolm wordt uit het basketbalteam gezet wanneer hij zijn ongezouten mening geeft over de opstelling van de ploeg. Hij beseft dat hij meermaals in de problemen komt door zijn standpunt te verdedigen en op te dringen. Daardoor besluit hij om deze meningen niet te geven. Hierdoor krijgt hij zulke stress dat hij in het ziekenhuis belandt met een maagzweer. Hal raakt in de ban van snelwandelen en wordt lid van een team. Geen enkel teamlid kan Wheeler - die in een chique latexpak wandelt - verslaan. Hal ontdekt dat Wheeler via optisch bedrog in werkelijkheid loopt. Reese gaat met Alisson naar een concert en overtuigt Craig om chauffeur te zijn. Craig heeft andere plannen: hij neemt hen mee op een kampeeravond. Francis heeft van Hal dure laarzen gekregen. Tegen advies van Piama gebruikt Francis een ritueel om de laarzen in te wijden zodat deze perfect zitten. Het resultaat is het omgekeerde, maar dat wil Francis niet toegeven.

Cold open: Nadat Reese zich stoot aan een deurkast beseft hij dat hij nogmaals is gegroeid.

71 8 Boys at Ranch David D'Ovidio Gary Murphy & Neil Thompson 12 januari 2003
Hal, Reese, Malcolm en Dewey bezoeken Francis en Piama op de ranch. Ze zijn onder de indruk als blijkt dat Francis een betrouwbare, hooggewaardeerde werkkracht is met veel verantwoordelijkheidszin. Via een list laat Reese Hal een toelating ondertekenen waardoor hij met Malcolm en Dewey met quads mag rijden, maar tijdens de rit crashen ze met een voertuig. Daarbij vernielt Dewey een gestolen, waardevol Hinuit-poppetje van Gretchen. Dewey veinst wroeging te hebben. Gretchen zegt dat ze maniakaal kuist wanneer ze ergens spijt van heeft en samen gaan ze aan de slag, een karwei die Dewey leuk vindt. Francis is razend over het quad-incident voornamelijk om het feit dat hij eerder zijn broers had verboden om met die gevaarlijke voertuigen te rijden. Hij geeft hen een uitbrander in de stijl van van Lois. Malcolm en Reese missen de oude Francis. Ze trachten hem een stapel vuurwerk te doen afsteken, maar hij weigert doch steekt de lont per toeval aan. Ondertussen zijn Otto en Hal dronken en verdwaald. Ze aanzien het vuurwerk als een teken van Francis om de weg terug te vinden.

Cold open: Het brandalarm geeft aan dat de batterij leeg is. Hal kan niet aan het apparaat en neemt een kruk. In plaats van op de kruk te staan om het alarm te verwijderen, slaat hij het toestel met de stoel aan diggelen.

72 9 Grandma Sues Jimmy Simons Michael Glouberman & Andrew Orenstein 02 februari 2003
Ida, de onuitstaanbare moeder van Lois, is enkele dagen op bezoek. Voor de gelegenheid zijn Francis en Piama ook overgekomen. Daar er te weinig bedden zijn, werd Malcolm verbannen naar een tent in de tuin. Ida glijdt aan de voordeur uit over bladeren. Wegens de vele kneuzingen is ze een zorgbehoevend persoon en moet daardoor langer blijven. Ze schakelt een advocaat in en eist een enorme schadevergoeding van Lois en Hal omdat het incident had kunnen vermeden worden als Reese de bladeren - zoals opgedragen - had opgekuist. Lois en Hal weten niet hoe ze dit kunnen betalen. Dan blijkt dat Lois zwanger is, Reese een buitenzwembad heeft besteld en de familiale verzekering opgeschort is omdat er premies niet werden betaald. Om de schadevergoeding te betalen zal er niets anders opzitten dan het huis te verkopen. De advocaat van Ida vindt dat het huis niets waard is en insinueert dat Ida een oplichtster is die op geld uit is en niets mankeert.

Cold open: Wanneer Malcolm ontdekt dat Reese de cartoon Peanuts niet kent, speelt hij met hem een bekende scène uit die reeks na.

73 10 If Boys Were Girls Ken Kwapis Alexandra Kaczenski & Nahnatchka Khan 09 februari 2003
De familie gaat shoppen. De jongens hebben eerder op de dag onderling gevochten waardoor Reese een dikke lip heeft. Mede door dit en een uitspraak van Lois wordt ze verdacht van kindermishandeling. Hal zoekt een cadeau voor Valentijnsdag. Hij wil een voetbad kopen, maar het laatste exemplaar is net verkocht. Daar die koper het toestel niet aan Hal wil verderverkopen voor een veel hogere prijs, steelt Hal tot tweemaal toe een zak van de man, maar er blijkt geen voetbad in te zitten. Door deze gebeurtenissen is de familie genoodzaakt het shoppingscenter al rennend te ontvluchten. 's Ochtends had Hal Lois gevraagd of ze een jongen of een meisje wilde. Door die vraag beeldt Lois de verdere dag in hoe de situatie zou zijn geweest als ze vier dochters had. Initieel zijn deze voorbeeldig, maar op het eind van de dag zijn deze even erg als haar vier zonen. Hal heeft een gepast geschenk gevonden: een kruippak voor de aanstaande baby.

Cold open: de familie eet afhaalpizza. Lois zegt dat de baby of met een bloederige keizersnede of vaginaal ter wereld zal komen en geeft daarbij details over haar placenta. De kinderen hun eetlust is over en verlaten de tafel. Lois zegt tegen Hal dat ze dus wel toekomen met een medium pizza.

74 11 Long Drive Levie Isaacks Michael Borkow 02 maart 2003
Na een zoveelste incident moet Reese als afschrikmiddel naar de gevangenis om er te praten met een zware gedetineerde. Reese bespot de gedetineerde en daagt hem uit met in het achterhoofd dat deze levenslang heeft gekregen. De man komt juist vroegtijdig vrij om mee te werken aan dit project. Hal en zijn countrygroep krijgen podiumtijd in een exclusieve zaak, maar Dewey zet de bandleden tegen elkaar op: Hal moet altijd in de achtergrond blijven, een andere mag nooit zingen... met als gevolg dat de groep hun act niet wil brengen. Lois mag omwille van haar zwangerschap van de dokter geen stress hebben en beslist om tijdelijk bij haar zus te wonen. Malcolm gaat mee al zal hij maar enkele dagen blijven. Tijdens de autorit geeft Lois seksuele voorlichting wat Malcolm ongemakkelijk maakt. Francis moet een koe ontsmetten en brandmerken. Omdat hij eerst de koe ontsmet met chemicaliën en daarna brandmerkt, ontstaat er een steekvlam die de koe opblaast.

Cold open: Reese en Malcolm kunnen niet naar binnen omdat ze geen sleutel hebben. Malcolm geeft Reese een kei waar een reservesleutel is in verborgen, maar Reese gebruikt de steen om de ruit aan diggelen te gooien.

75 12 Kicked Out Jeff Melman Alex Reid 09 maart 2003
Omdat Lois nog steeds bij haar zus verblijft, is Craig komen inwonen om met het huishouden te helpen. Malcolm komt in het midden van de nacht thuis nadat hij zich onder het bed van Nikki moest verstoppen voor haar vader. Hal geeft hem een opdonder. Dit escaleert waardoor Malcolm het huis verlaat en zich verbergt op de zolder van Nikki. Malcolm wordt gevonden wanneer hij door het zolderluik valt. Reese en Dewey zetten een stunt op met een brandslang, maar daardoor smakt Reese tegen een boom en wordt Craig door een vensterraam geslingerd. Op de ranch komt Willy, een familielid van Otto en Gretchen, komt op bezoek. Bij elke beweging of handeling die Francis maakt, speelt Willy op dat ritme een paar noten op een piano. Dit irriteert Francis zo hard dat hij de piano vernielt.

Cold open: Hal is blij dat hij met een videospel een hogere score heeft dan Malcolm, maar zijn euforie is voorbij wanneer blijkt dat de winnaar degene is met de minste punten.

76 13 Stereo Store Bryan Cranston Matthew Carlson 16 maart 2003
Hal heeft een tweede job aangenomen, maar zijn twee collega's zijn nietsnutten. Daar de kinderen nu vanaf de late namiddag alleen zijn, heeft Hal een kinderoppas voorzien, maar Jessica is even oud als Malcolm. Jessica manipuleert en chanteert de drie met de dreiging hun geheimen rond te bazuinen op school. Dewey veinst zijn moeder te missen en "slaapt" op de schoot van Jessica die met twee vriendinnen een variant van Doen, durven of waarheid speelt. Zo kan hij hen afluisteren waarop hij, Malcolm en Reese Jessica chanteren. Door deze ommekeer kunnen Reese en Malcolm naar een feestje gaan, maar omdat Jessica in huilen uitbarst, blijft Malcolm thuis om haar te troosten. Later beseft hij dat Jessica hem alweer manipuleerde. Hal gaat met zijn twee collega's naar een feestje, maar wordt er "gedoopt met drank en smerigheid". Francis heeft Otto en Gretchen overtuigd om een producent de ranch te laten gebruiken als filmset omdat dit voor gratis publiciteit zorgt, niet wetende dat het een pornofilm betreft.

Cold open: Malcolm heeft voor Reese een verhandeling gemaakt die veel punten zal opleveren. Wanneer Alisson aan Reese zegt dat zij de verhandeling vergeten te maken is, scheurt hij zijn pagina's in twee met de redenering dat ze dan beiden de helft van de punten hebben.

77 14 Hal's Friend Jeff Melman Dan Kopelman 30 maart 2003
Nu Lois bij haar zus verblijft, heeft Hal een maat van zijn jeugdjaren uitgenodigd. Dat kon niet eerder omdat Larry volgens Lois steeds problemen veroorzaakt. Volgens Hal overdrijft Lois, maar kan geen enkel tegenargument bedenken. In een dronken bui zegt Hal dat het huis te klein is, waarop ze een buitenmuur uitbreken om de woning te vergroten. Dewey veinst geregeld telefoon te krijgen van Lois. Zo kan hij Reese allerlei klusjes laten doen. Malcolm en Stevie gaan naar het verjaardagsfeestje van Dabney, een jongen die onder de knoet wordt gehouden door zijn moeder wegens zijn (zogezegde) allergieën en aandoeningen. Gretchen is met Piama voor een weekend weg. Omdat Otto niet alleen wil slapen, is de enige optie dat Francis zijn bed met hem deelt.

Cold open: Hal verwijt de kinderen dat ze steevast zaken vergeten zoals het terugbrengen van een gehuurde videoband en dat dit extra verwijlkosten meebrengt, maar is zelf vergeten de elektriciteitsfactuur te betalen.

78 15 Garage Sale Levie Isaacks Maggie Bandur 06 april 2003
Lois is terug van haar zus. De reparatie van de gesloopte buitenmuur en uitbreiding van de extra woonruimte kost zo'n 800 Amerikaanse dollar. Daarom wordt beslist om een garageverkoop te houden. Lois wil dat Reese de garageverkoop organiseert en de volledige leiding neemt. Tijdens de inventaris vindt Hal de apparatuur terug die hij als tiener gebruikte voor zijn piratenzender en beslist om terug uit te zenden. Malcolm vindt tussen de spullen een oude computer uit 1978 die volgens Reese tot het vuilnis behoort. Malcolm verbergt de computer. Reese verkoopt de spullen aan een veel te lage prijs, hij verplicht mensen om bij een aankoop een tweede aankoop te doen... Hij verkoopt zelfs het spaarvarken van Dewey voor 2 dollar terwijl er nog 16 dollar inzat. Dewey start in het geheim zijn eigen verkoop waar hij alle spullen in de woonkamer aanbiedt. Ondertussen heeft de FCC de bron van het radiosignaal getraceerd. Daarop sleurt Hal Craig mee om verder uit te zenden vanuit diens rijdende busje. Craig stond net op het punt om 1500 Amerikaanse dollar te betalen voor de oude computer. Lois ziet in dat Reese ongeschikt is om de verkoop te leiden waarop hij de computer in stukken breekt. Op de ranch steekt Otto de net aangekomen, ongeopende brieven van zijn zoon Rutger in brand. Volgens Gretchen wil Otto niets meer met Rutger te maken hebben. Otto had verwacht dat Rutger mee op de ranch kwam werken, maar hij werd een succesvol, hoogaangeschreven chirurg in Duitsland. Francis achterhaalt dat Otto zijn zoon mist en daarom de brieven in brand steekt omdat hij te veel hartzeer heeft.

Cold open: Dewey heeft een heel plan uitgewerkt om Reese wijs te maken dat er gevaarlijke buitenaardse wezens zijn geland. Malcolm vindt het plan van Dewey te ingewikkeld. Daarop roept Malcolm naar Reese dat "er gevaarlijke buitenaardse wezens zijn geland" waarop Reese met een knuppel naar buiten loopt om deze te verslaan.

79 16 Academic Octathalon Todd Holland Rob Hanning 13 april 2003
Met tegenzin moet Malcolm met zijn klas deelnemen aan een "academische achtkamp". Deze quiz wordt gehouden onder hoogbegaafde leerlingen van enkele scholen en in acht categoriën wedijveren om de beste te zijn in een discipline. Malcolm wordt door meneer Herbake verplicht vals te spelen door gebruik te maken van handgebaren. Wanneer Malcolm ontdekt dat een andere klas ook vals gaat spelen, gaat hij op zoek naar alle vragen, kopieert deze en bezorgt de kopies aan alle deelnemers. Reese heeft Alison wijsgemaakt dat hij in gehuurd maatpak met haar naar het schoolbal zal gaan. Hij zal voor haar een corsage kopen en ze zullen worden gebracht met een limousine. Daar hij dit niet kan betalen, verzint hij allerlei manieren om de afspraak te ontlopen, maar geen enkele werkt. Dewey zegt dat hij niet meer van zijn vader houdt nadat laatstgenoemde Dewey niet langer al paardjerijdend naar bed wil brengen. Wanneer Hal tijdens het bestrijden van een mierenplaag bewusteloos geraakt, sleept Dewey hem uit de nevel en zegt dat hij nog wel van zijn vader houdt. Piama en Francis zijn hun gekibbel moe over wie welke huiselijke karweien moet uitvoeren. Ze vragen andere koppels op de ranch naar hun bevindingen. Het gevolg is dat Francis en Piama niet meer kibbelen, maar de koppels die voorheen niet kibbelden doen dat nu wel.

Cold open: de kinderen trachten popcorn te gooien in de mond van Hal die op de zitbank slaapt.

80 17 Clip Show 2 Levie Isaacks Maggie Bandur & Dan Kopelman 20 april 2003
Hal en Lois maken hun testament op. Ze lijsten hun bezittingen op, maar komen tot de conclusie dat ze niets van waarde hebben. Hun financiële toestand is ook schrijnend voornamelijk door het spenderen van geld aan allerlei prullaria of allerhande dokterskosten. Het is ook een raadsel wie er voor hun kinderen gaat zorgen als ze vroegtijdig overlijden. Dit alles wordt afgewisseld met anekdotes die te zien waren in vorige afleveringen. Lois geeft eindelijk een reden waarom haar relatie met Francis niet vlot: vlak na zijn geboorte kreeg zij een stafylokokkeninfectie en mocht ze zes weken Francis niet zien. Toen ze uit het ziekenhuis kwam, zag ze dat Francis blij was met enkel Hal in zijn buurt. Daaruit conludeerde ze dat Francis haar niet nodig had. Hal en Lois beschouwen zich de slechtste ouders ooit, maar als dan Dewey binnenkomt met een buil op zijn hoofd neemt Hal hem onmiddellijk naar de dokter terwijl het duidelijk is voor de kijker dat hij niets mankeert.

Cold open: Hal tracht een pijnlijke splinster uit zijn hand te halen en maakt daarbij pijngeluiden. Reese martelt in zijn kamer een actiefiguur. Reese denkt dat hij met zijn martelingen op de pop in werkelijkheid Hal pijn doet.

81 18 Reese's Party Levie Isaacks Andy Bobrow 27 april 2003
Hal en Lois gaan op romantisch weekend. Daarom wordt Reese per bus gestuurd naar zijn grootmoeder, Malcolm gaat naar Stevie en Dewey op logement bij Craig. Als de bus vertrekt realiseert Reese zich dat als hij aankomt bij zijn grootmoeder hij onmiddellijk de bus voor de terugreis moet nemen. Daarom glipt hij onderweg van de bus en gaat terug naar huis. Hij organiseert een feestje, maar hij nodigt een groep ruige mensen uit die hij niet kent. Die palmen de garage in om te feesten en al dan niet in illegale goederen te handelen. Malcolm heeft totaal niet afgesproken met Stevie: hij heeft Kathy uitgenodigd naar romantische films te kijken. Kathy laat Malcolm links liggen om te feesten met de bende. Dewey haalt met Craig thuis gezelschapsspellen op. Craig tracht de feestvierders in te tomen, maar wordt hun slachtoffer voor allerlei pesterijen. Francis reist met spoed af om de gemoederen te bedaren, maar dan blijkt dat het feest georganiseerd wordt door een oude vriend: Donnie. Dewey lost het probleem op door de ouders van de feestvierders te bellen. Omdat Hal en Lois vier uur te laat arriveren, is hun luxesuite verhuurd aan een ander koppel en komen ze in een kleine kamer terecht. Als ze thuis zijn, is het huis kraaknet. Ze vermoeden dat er iets is gebeurd, maar beslissen om de waarheid niet te achterhalen.

Lois heeft voor Hal een belegde boterham gemaakt. Hal heeft vuile handen en wil al happend de boterham eten waarbij hij telkens het schoteltje verplaatst en hij met zijn mond niet aan de boterham kan.

82 19 Future Malcolm Ken Kwapis Ron Corcillo & A.J. Poulin & Michael Glouberman & Andrew Orenstein 04 mei 2003
In het park ontmoet Malcolm een depressieve, werkloze man - Leonard - die hem uitdaagt voor een schaakpartij, maar elk spel draait uit op een remise. De man enerveert Malcolm onder andere omwille van zijn betweterig gedrag en opdringerige mening, maar beseft niet dat hij eenzelfde gedrag vertoont. Dankzij Malcolm wordt Leonard in het warenhuis aangenomen, maar een minuut later al ontslagen omwille van een opmerking over Craig. Ondanks Lois dieet gaat haar gewicht in stijgende lijn en dat kan niet enkel verklaard worden omwille van haar zwangerschap. De boosdoener is Hal die doelbewust additieven in Lois' eten mengt omdat hij "een dikke Lois" sexy vindt. Dewey haalt allerlei kattenkwaad uit onder het mum dat de baby hem dit opdraagt. Francis is niet blij dat Piama zich heeft opgegeven als naaktmodel, maar wanneer hij verneemt dat dit 250 dollar per sessie oplevert, stelt hij zichzelf kandidaat.

Cold open: Reese tracht met medewerking van Malcolm allerlei records te verbreken zodat hij meermaals in het Guinness Book of Records komt. Malcolm verzwijgt dat geen enkele opdracht wordt erkend door de organisatie.

83 20 Baby: Part 1 Jimmy Simons Rob Hanning 11 mei 2003
Op aanraden van de dokter moet Lois de eerstvolgende donderdag bevallen. Malcolm kan naar een hoog aangeschreven Engelse school die alle kosten betaald. Malcolm stelt dit aan Hal voor als oplossing voor hun financiële problemen want ze hebben dan meer geld voor de baby. Hal wil dit niet want "voor hun problemen komt altijd een oplossing", maar later erkent hij dat "Malcolm al die problemen oplost". Reese wordt door een standhouder ingehuurd om reclame te maken in een maatpak. Dewey zegt via de intercom dat hij door zijn ouders wordt verwaarloosd, zeker nu ze hebben beslist dat de baby op zijn verjaardag komt. Reese wil het maatpak niet inleveren en verbergt zich in een muziekkoffer die niet meer wil openen. Door de uitspraak van Dewey vluchten ze naar de auto, maar Reese - die nog vastzit in de koffer - heeft de autosleutel. Francis en Piama zijn bij Lois om de babykamer klaar te maken. Tot hun ontsteltenis staat Lois' onuitstaanbare moeder Ida voor de deur met de melding dat ze komt inwonen. Omdat ze niet wil vertrekken, haalt Lois de politie erbij. Die geeft Ida het voordeel van de twijfel omdat er geen eigendomsakte kan worden voorgelegd. Daar Ida xenofoob is, veinzen Abe en enkele van zijn zwarte vrienden dat ze buren en vrienden-aan-huis. zijn Daarop wil Ida vertrekken, maar bedenkt zich wanneer Lois' water breekt.

Cold open: Lois is op zoek naar Dewey. Hij verbergt zich onder de buik van Lois. Gezien de zwangerschap belemmert deze het zicht naar de grond en ziet Lois Dewey niet.

84 21 Baby: Part 2 Jamie Babbit Michael Borkow 18 mei 2003
Lois moet bevallen. Hal heeft een aanrijding en belandt in het ziekenhuis waar hij moet worden onderzocht. Omdat hij naar huis wil - en niet mag - krijgt hij een verdovingsmiddel toegediend. Door dit middel droomt en hallucineert Hal over zijn terugweg naar huis en de bevalling. Ook Dewey, Malcolm en Reese moeten in het ziekenhuis blijven zolang Hal niet is ontslagen of er niemand hen komt ophalen. Ze volgen een les hoe een baby te verzorgen, maar gaan nogal ruw overweg met de pop. Ze beseffen dat het verzorgen van een baby heel wat tijd in beslag neemt en een grote verantwoordelijkheid is waaruit ze besluiten dat hun ouders dit alles niet doen. Omdat men eerst de ziekenwagen vergeet op te bellen en de ambulanciers onderweg stopten voor koffie, is Lois reeds bevallen met hulp van Francis. De les heeft nut gehad, want Malcolm, Reese en Dewey verzorgen hun nieuwe broer Jamie met veel verantwoordelijkheid. Via een smoes dat Lois' zus ongeneselijk ziek is en dat ze het terug goed wil maken met haar moeder, vertrekt Ida.

Cold open: de Cold open is een samenvatting van de vorige aflevering.

85 22 Day Care Steve Love Gary Murphy & Neil Thompson 18 mei 2003
Daar er geen plaats is in de kinderopvang en uit financiële redenen beslissen Hal en Lois om zich lid te maken van een Christelijke kerk. Die kerk doet aan vrijwilligerswerk waaronder een gratis kinderdagverblijf. Hal vindt er enkele mensen die hun bouwwerken finaliseren. Doch ze worden zelf verwacht om hun steentje bij te dragen. Lois moet op een kind passen, Hal moet bijbellessen geven, Reese moet in het zangkoor, Dewey moet naar de bijbelschool... Deze extra activiteiten nemen te veel tijd in beslag dus trachten ze zich terug te trekken. De priester wil dit niet tot wanneer Reese door een glas in loodraam crasht. Om meer toeristen te lokken, ensceneren Francis en Otto een UFO-landing en verkleden zich als aliens. Ze worden opgepakt door een overheidsinstantie die op zoek is naar buitenaardse bezoekers.

Cold open: Huilbaby Jamie heeft last van diarree en iedereen moet helpen om de baby en alles wat hij bevuild heeft proper te maken.

Seizoen 5[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. serie Nr. seizoen Titel van aflevering Regisseur Schrijver Uitzenddatum Vlag van Verenigde Staten
86 1 Vegas Bryan Cranston Michael Glouberman & Andrew Orenstein 02 november 2003
Hal had een visioen over een gokautomaat. Hij is overtuigd dat hij zal winnen temeer omdat alles er op wijst: zo moet Dewey in Las Vegas met een obees konijn meedoen aan een wedstrijd. Malcolm verzweeg dat hij zijn ouders niet had uitgenodigd voor een ceremonie op school omdat hij zich voor hen schaamt. Om het terug goed te maken, koopt hij in Las Vegas VIP-tickets voor een optreden van Boone Vincent. Daar wordt Lois uitgenodigd om Boone backstage privé te ontmoeten. Dewey's konijn wordt gediskwalificeerd. Reese heeft met het konijn wel een grote geldprijs gewonnen, maar beseft dan dat hij het konijn heeft verkocht aan het restaurant. Dewey en Reese zetten daarop een reddingsactie op. Uiteindelijk vindt Hal de betreffende gokautomaat en wint de jackpot. Dan blijkt dat de gokautomaat een promotiestunt was van een firma die workshops aanbiedt en deelnemers een gratis overnachting krijgen in een hotel. Op de ranch is Francis het beu dat er zoveel zaken stuk zijn en niet worden gemaakt, maar het is wel zijn taak om dat te onderhouden. Wanneer hij en Otto in een schacht komen vast te zitten, biedt hij zijn ontslag aan omdat hij niets goed kan doen. Net omdat Francis een taak niet had gedaan, worden ze gevonden. Otto aanziet dat als het bewijs dat Francis wel een goede werkkrachtis.

Cold open: Lois vindt het vreemd dat de baby veel meisjesspullen als cadeau krijgt. Volgens haar is het geboortekaartje duidelijk dat Jamie een jongen is waarop Hal een bedenkelijk gezicht trekt.

87 2 Watching the Baby Levie Isaacks Alex Reid 09 november 2003
...
88 3 Goodbye Kitty Jimmy Simons Gary Murphy & Neil Thompson 16 november 2003
...
89 4 Thanksgiving David D'Ovidio Matthew Carlson 23 november 2003
...
90 5 Malcolm Films Reese Levie Isaacks Dan Kopelman 30 november 2003
...
91 6 Malcolm's Job Steve Welch Maggie Bandur 07 december 2003
...
92 7 Christmas Trees Steve Love Alex Reid 14 december 2003
...
93 8 Block Party Levie Isaacks Rob Ulin 04 januari 2004
...
94 9 Dirty Magazine Bryan Cranston Eric Kaplan 11 januari 2004
...
95 10 Hot Tub Jimmy Simons Andy Bobrow 25 januari 2004
...
96 11 Ida's Boyfriend Peter Lauer Neil Thompson 08 februari 2004
...
97 12 Softball Ken Kwapis Michael Glouberman 15 februari 2004
...
98 13 Lois' Sister David D'Ovidio Gary Murphy 22 februari 2004
...
99 14 Malcolm Dates a Family Steve Welch Rob Ulin 14 maart 2004
...
100 15 Reese's Apartment David Grossman Dan Kopelman 21 maart 2004
...
101 16 Malcolm Visits College Peter Lauer David Wright 28 maart 2004
...
102 17 Polly in the Middle Steve Love Matthew Carlson 25 april 2004
...
103 18 Dewey's Special Class David D'Ovidio Maggie Bandur 02 mei 2004
...
104 19 Experiment Bryan Cranston Alex Reid 02 mei 2004
...
105 20 Victor's Other Family David Grossman Eric Kaplan 09 mei 2004
...
106 21 Reese Joins the Army: Part 1 Steve Love Andy Bobrow 16 mei 2004
...
107 22 Reese Joins the Army: Part 2 Peter Lauer Andrew Orenstein 23 mei 2004
...

Seizoen 6[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. serie Nr. seizoen Titel van aflevering Regisseur Schrijver Uitzenddatum Vlag van Verenigde Staten
108 1 Reese Comes Home: Part 3 Todd Holland Matthew Carlson 07 november 2004
...
109 2 Buseys Run Away Bryan Cranston Michael Glouberman 14 november 2004
...
110 3 Standee David D'Ovidio Rob Ulin 21 november 2004
...
111 4 Pearl Harbor Peter Lauer Neil Thompson 05 december 2004
...
112 5 Kitty's Back Peter Lauer Matthew Carlson 12 december 2004
...
113 6 Hal's Christmas Gift David Grossman Alex Reid 19 december 2004
...
114 7 Hal Sleepwalks David D'Ovidio Gary Murphy 16 januari 2005
...
115 8 Lois Battles Jamie Steve Welch Michael Glouberman 23 januari 2005
...
116 9 Malcolm's Car Peter Lauer Alex Reid 30 januari 2005
...
117 10 Billboard Bryan Cranston Rob Ulin 13 februari 2005
...
118 11 Dewey's Opera Linwood Boomer Eric Kaplan 20 februari 2005
...
119 12 Living Will Steve Love Jennifer Celotta 06 maart 2005
...
120 13 Tiki Lounge Peter Lauer Jay Kogen 13 maart 2005
...
121 14 Ida Loses a Leg Steve Welch Andy Bobrow 20 maart 2005
...
122 15 Chad's Sleepover David D'Ovidio Rob Ulin 27 maart 2005
...
123 16 No Motorcycles Jimmy Simons Andy Bobrow 03 april 2005
...
124 17 Butterflies David Grossman Michael Glouberman 10 april 2005
...
125 18 Ida's Dance Steve Welch Eric Kaplan 17 april 2005
...
126 19 Motivational Speaker Steve Love Rob Ulin 24 april 2005
...
127 20 Stilts Linwood Boomer Michael Glouberman 01 mei 2005
...
128 21 Buseys Take a Hostage David D'Ovidio Gary Murphy 08 mei 2005
...
129 22 Mrs. Tri-County David D'Ovidio Gary Murphy 15 mei 2005
...

Seizoen 7[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. serie Nr. seizoen Titel van aflevering Regisseur Schrijver Uitzenddatum Vlag van Verenigde Staten
130 1 Burning Man Peter Lauer Michael Glouberman 30 september 2005
...
131 2 Health Insurance Steve Welch Rob Ulin 07 oktober 2005
...
132 3 Reese vs. Stevie Linwood Boomer Alex Reid 21 oktober 2005
...
133 4 Halloween David D'Ovidio Andy Bobrow 28 oktober 2005
...
134 5 Jessica Stays Over Alex Reid Matthew Carlson 04 november 2005
...
135 6 Secret Boyfriend Peter Lauer Gary Murphy 11 november 2005
...
136 7 Blackout Steve Welch Eric Kaplan 18 november 2005
...
137 8 Army Buddy Peter Lauer Neil Thompson 02 december 2005
...
138 9 Malcolm Defends Reese Bryan Cranston Matthew Carlson 16 december 2005
...
139 10 Malcolm's Money Steve Love Michael Glouberman 06 januari 2006
...
140 11 Bride of Ida Linwood Boomer Rob Ulin 13 januari 2006
...
141 12 College Recruiters Peter Lauer Jay Kogen 29 januari 2006
...
142 13 Mono David D'Ovidio Andy Bobrow 12 februari 2006
...
143 14 Hal Grieves Christopher Kennedy Masterson Eric Kaplan 19 februari 2006
...
144 15 A.A. Steve Welch Al Higgins 05 maart 2006
...
145 16 Lois Strikes Back Alex Reid Gary Murphy 19 maart 2006
...
146 17 Hal's Dentist Steve Love Jay Kogen 26 maart 2006
...
147 18 Bomb Shelter Matthew Carlson Rob Ulin 02 april 2006
...
148 19 Stevie in the Hospital Steve Welch Dave Ihlenfeld & David Wright 09 april 2006
...
149 20 Cattle Court Peter Lauer Michael Glouberman 16 april 2006
...
150 21 Morp David D'Ovidio Gary Murphy 23 april 2006
...
151 22 Graduation Linwood Boomer Michael Glouberman 14 mei 2006
...