MBDA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
MBDA
Logo
MBDA Brimstone-raketten, juni 2007
Eigendom Airbus Group (37,5%)
BAE Systems (37,5%)
Leonardo (25%)
Oprichting december 2001
Sleutelfiguren Antoine Bouvier (CEO)
Hoofdkantoor Vlag van Frankrijk Le Plessis-Robinson
Werknemers 10.500 (2018)
Producten Raketten
Tegenmaatregelen
Sector Defensie
Omzet/jaar Gestegen € 3,2 miljard (2018)
Winst/jaar € 95 miljoen (2009)
Website mbda-systems.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

MBDA is een Europese wapenfabrikant die voornamelijk raketten ontwikkelt en produceert voor land-, lucht- en zeemacht. Het bedrijf heeft afdelingen in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en de Verenigde Staten en stelt ruim 10.000 mensen tewerk. Het hoofdkwartier van de groep bevindt zich in Le Plessis-Robinson; een voorstad van de Franse hoofdstad Parijs. MBDA heeft wereldwijd ruim negentig krijgsmachten als klant en produceerde in 2011 een drieduizendtal raketten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een MBDA exocetraket onder de vleugel van een Dassault Rafale.

De consolidaties in de Europese defensie-industrie eind jaren 1990 zetten zich ook door bij de raketproducenten. In 1996 gingen de helft van de raketactiviteiten van het Franse Matra Défence samen met die van het Britse BAe Dynamics en werd Matra BAe Dynamics gevormd. De andere helft ging in 1999 deel uitmaken van Aérospatiale-Matra.

In 1998 werd Alenia Marconi Systems gevormd uit de raket- en radaractiviteiten van het Britse GEC-Marconi Radar and Defence Systems en het Italiaanse Alenia Difesa. Een jaar later werd GEC-Marconi overgenomen door BAe en werd BAE Systems gevormd.

In 2001 fuseerde Matra BAe Dynamics (MBD) met de raketactiviteiten van Alenia Marconi Systems (AMS) om zo MBDA te vormen. In juni 2005 werd LFK (Lenkflugkörpersysteme), dat toen deel uitmaakte van EADS Defence and Security Systems, mee opgenomen. LFK werd in maart 2006 MBDA Germany en in mei 2012 MBDA Deutschland, dat als onafhankelijke divisie van MBDA opereert.

In februari 2002 werd MBDA ook voor 40% eigenaar van het Spaanse raketproducent Inmize Sistemas. Omdat via Alenia Marconi O&O-activiteiten in het Amerikaanse Californië waren overgenomen werd besloten om in dat land uit te breiden. Er werd een Amerikaanse divisie, MBDA, Inc., opgezet die in december 2011 de Viper Strike-munitiedivisie van Northrop Grumman te Redstone Arsenal en Huntsville (Alabama) overnam.

Afdelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Een ASTER 30-lanceerinrichting tentoongesteld op de Airshow van Parijs in 2009.

MBDA is een groep met nog enkele participaties; bestaande uit:

Producten[bewerken | brontekst bewerken]

Een tentoongestelde Storm Shadow/Scalp EG.
Lucht-lucht
AIM-132 ASRAAM, CAMM, Meteor en MICA.
Grond-lucht
Aster (Eurosam), LFK NG (i.s.m. Diehl BGT Defence), MEADS (MEADS Int.), Mistral, Rapier/Jernas, Sea Wolf.
Lucht-grond
Apache, AS-30L, ASMP-kernraket, Brimstone, GBU-44/B Viper Strike, KEPD 350 (TAURUS Systems, kruisraket), PGM 500, Saber (voor UAV's), Spear, Storm Shadow, Zuni.
Grond-grond
Fire Shadow.
Antitank
ERYX, HOT, MILAN, PARS 3 LR.
Antischip
Exocet, FASGW/ANL, Marte, Otomat/Teseo.
Tegenmaatregelen
DDM NG (raketwaarschuwingssysteem voor Rafale), Elips (radarsneeuw- en afleidingsafwerper), SOUVIM 2 (ontmijning), Spirale (afleidings- en waarschuwingssysteem voor Rafale), TiGER (granaat).
Andere
BANG (bom), Diamond Back (raketvleugels).
Zie de categorie MBDA van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.