MVRDV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De neutraliteit van dit artikel wordt betwijfeld.
Zie de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie.
MVRDV
MVRDV
RKD-profiel
Sleutelfiguren Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries
Werknemers 250[1]
Hoofdkantoor Rotterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Oprichting 1991
Belangrijke gebouwen Markthal (Rotterdam), Silodam
Belangrijke publicaties FARMAX, KM3
Website www.mvrdv.nl
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
De WOZOCO's in Amsterdam-Osdorp
Woningen aan de Silodam, Amsterdam
Expo 2000 Hannover
De Markthal te Rotterdam

MVRDV is een Nederlands architectenbureau, opgericht in 1991 en gevestigd in Rotterdam. MVRDV is een afkorting van de achternamen van architecten Winy Maas (Schijndel, 1959), Jacob van Rijs (Amsterdam, 1964) en Nathalie de Vries (Appingedam, 1965). Het bureau is bekend om zijn experimentele architectuur en bijdrage aan de vernieuwing van architectuur in Nederland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Maas, Van Rijs en De Vries studeerden alle drie in 1990 af aan de TU Delft als architect. Winy Maas studeerde ook af in Stedenbouwkunde. Voor de oprichting van MVRDV werkten Maas en Van Rijs onder meer voor het Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas.

De drie dienden samen een ontwerp in voor Europan 2 in Berlijn. Europan is een samenwerkingsverband tussen gemiddeld twintig Europese landen, dat om de twee jaar een prijsvraag organiseert op het gebied van architectuur en stedenbouwkunde. Het drietal won met hun inzending 'Berlin Voids' en besloten samen te blijven werken. Ze richtten het bureau MVRDV op, dat zich behalve met ontwerpen ook bezighoudt met onderzoek naar stedelijkheid en landschapsarchitectuur en daar ook met enige regelmaat over publiceert. Het bureau heeft inmiddels meer dan honderd medewerkers.

MVRDV kreeg snel bekendheid door een aantal bijzondere projecten.
Ze ontwierpen in 1993 'Villa VPRO' op het Mediapark in Hilversum, die sinds 1997 de dertien villa's waarin de omroep tot dan toe was gevestigd, verving.
Een ander opmerkelijk ontwerp waren de 100 zogenaamde 'wozoco's' (woon-zorgcomplex) in Amsterdam-Osdorp, die eveneens in 1997 werden opgeleverd. Apart aan deze flat van negen verdiepingen is het feit dat er woonblokken tot elf meter naar buiten steken (en dus boven het trottoir hangen). Ook opvallend zijn de fel gekleurde, doorzichtige balkons. Voor dit gebouw kreeg MVRDV in 1997 de Merkelbachprijs, een driejaarlijkse prijs voor bouwwerken in Amsterdam.
In 2001 kwam een controversieel ontwerp tot stand op Weesperzijde 79D, Amsterdam. In Amsterdam is ook hun 'Silodam', gerealiseerd in 2002 aan de zuidelijke IJ-oever, erg bekend. Door variatie in de gevelbekleding doet het woongebouw denken aan een volgeladen containerschip.
Aan de rand van Madrid realiseerden ze in 2004 Mirador, een blok van 165 appartementen. De woontoren reserveert open ruimte door de klassieke Spaanse patio in een horizontale positie te kantelen. Zo ontstond een gigantisch venster op een hoogte van 40 meter, met een riant uitzicht op het Guadarramagebergte.
Een realisatie uit 2007 is Didden village, een toevoeging op het dak van een voormalig confectieatelier in Rotterdam. Drie slaapkamers werden ondergebracht in opvallende aparte huisjes, een surrealistische ministad als uitbreiding van de skyline. De huisjes kregen een coating van knalblauwe polyurethaan. Het stadsleven krijgt hier een verlengstuk in rooftop life, een dakbestaan hoog boven het Rotterdamse straatgewoel.
Het stedenbouwkundig ontwerp van de Leidse woonwijk Nieuw Leyden werd van 2005 tot 2007 door MVRDV ontwikkeld. Een project dat 16 hectare met 670 woonhuizen beslaat. In 2014 werd in Rotterdam de Markthal opgeleverd, ontworpen door MVRDV.

Herkenbare stijl[bewerken | brontekst bewerken]

Opvallende, terugkerende elementen in het werk van MVRDV zijn de gebruikmaking van stapeling waardoor grote strakke blokken ontstaan, bijzondere combinaties van materialen, 'gevouwen' vloeren (verdiepingen worden verbonden door schuine vloerdelen) en een woekering met ruimte. Dit sluit aan bij een van hun onderzoeksinteresses. De vraag hoe om te gaan met de toenemende bebouwingsdichtheid van steden staat in hun publicaties vaak centraal. Een en ander vond zijn neerslag in het kilozware boekwerk KM3: Excursions on capacity.

Internationale bekendheid[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve in Nederland bestaat voor MVRDV ook internationaal veel belangstelling. Ze ontwierpen gebouwen in onder meer Duitsland, Noorwegen, Engeland, Oostenrijk, Frankrijk, de Verenigde Staten, Japan en China.

Naar aanleiding van een ontwerp voor een gebouw in Seoul ("the Cloud") werd MVRDV op 9 december 2011 door Keith Olbermann, een Amerikaanse televisiepresentator uitgeroepen tot "Worst Persons in the World" omdat het ontwerp sterk doet herinneren aan de stofwolken rond de twee torens van het Wereldhandelscentrum tijdens de terroristische aanslag op 11 september. Ook in de Britse media[2] werd er schande van gesproken.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Van MVRDV:

  • 1992 Statics
  • 1998 FARMAX: Excursions on density
  • 1999 Metacity / Datatown
  • 2000 Costa Iberica
  • 2005 KM3: Excursions on capacity

Over MVRDV en MVRDV-projecten:

  • 1998 Media and architecture - VPRO / Berlage Instituut
  • 1999 Holland makes space - V+K publishing
  • 1999 MVRDV at VPRO - Actar
  • 2003 Reading MVRDV - NAi Publishers
  • 2014 Markthal

Projecten (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Locatie Jaar Afbeelding
Villa VPRO Hilversum 1997
WoZoCo's Amsterdam 1997
Nederlands Paviljoen, Expo 2000 Hannover 2000
Silodam Amsterdam 2004
Mirador Madrid 2005
Effenaar Eindhoven 2005
Frøsilo Kopenhagen 2005
Nieuw Leyden Leiden 2007
Westerdok Amsterdam 2009
Celosia Madrid 2009
DNB House Oslo 2012
Glazen Boerderij Schijndel 2013
Boekenberg Spijkenisse 2013
Markthal Rotterdam 2014
Baltyk Poznań 2017
Depot Boijmans Van Beuningen Rotterdam 2021
Valley Amsterdam 2021

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie MVRDV van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.