Monas Hieroglyphica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Dee's Monas Hieroglyphica

De Monas Hieroglyphica is een korte tekst en tevens een symbool van de Engelse esotericus John Dee (1527-1608). Dee geeft in zijn tekst diverse symbolen aan die in de hiëroglief zijn verwerkt.

De cirkel is de eerste vorm van de schepping en de punt erin verwijst naar de aarde, samen vormt dit het Egyptische symbool voor de zon. Verder valt de maansikkel op. De zon en de maan staan voor de dag en de nacht, maar ook voor de eerste dag van de schepping.

Onder de zon en de maan staat een kruis. Hierin komt het getal vier naar voren (vier lijnen die samenkomen). Dee beschrijft onder andere de vier elementen en kent het kruis het getal 10 toe, 1+2+3+4=10.

Verder zit de Monas vol met astrologische/astronomische symboliek. Het symbool als geheel lijkt op het symbool van Mercurius, de 'beentjes' zijn het symbool van Aries, ook kun je Saturnus vinden, Jupiter (op zijn kant), Mars (het oude symbool).

Dee schrijft nog over allerlei astrologische verbanden, letter-numerologie etc. Kortom, een ogenschijnlijk simpel teken met een diepe symboliek. Het symbool werd tevens gebruikt door de Rozenkruisers.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]