Nationaal Park Connemara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationaal Park
Connemara - Chonamara
Nationaal park
Nationaal Park Connemara (Ierland)
Nationaal Park Connemara
Situering
Land Vlag van Ierland Ierland
Coördinaten 53° 33′ NB, 9° 57′ WL
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 30 km²
Opgericht 1998
Foto's
Nationaal Park Connemara

Het Nationaal Park Connemara (Engels: Connemara National Park/ Iers: Páirc Náisiúnta Chonamara) is een Iers nationaal park dat in 1980 werd opgericht in het graafschap Galway. Het 30 km² grote park beschermt een deel van de bergen, heide en venen in de Connemara-streek. Sommige bergen in het park, zoals Benbaun, Bencullagh, Benbrack en Muckanaght maken deel uit van de Twelve Bens.

Flora[bewerken | brontekst bewerken]

De planten komen vooral voor in de deklaag van turfgrond en heidevelden. Verder is er laagveen en hoogveen. Op de berghellingen komen gewone dopheide, rode dopheide en struikheide voor. In het veengebied komen naast pijpenstrootje ook vleesetende planten voor, zoals zonnedauw en vetblad. Verder groeit er veenpluis, moeraskartelblad, vleugeltjesbloem, beenbreek

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Er leven verschillende soorten vogels in het park, waaronder graspieper, veldleeuwerik, roodborsttapuit, torenvalk en sperwer. Zoogdieren die er leven zijn onder andere das, veldmuis, edelhert (opnieuw geïntroduceerd), marter, konijn, vos, hermelijn en de inheemse, tamme Connemarapony.