Pro Evolution Soccer 2009

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf PES 2009)
Pro Evolution Soccer 2009
(Afbeelding op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar Konami
Uitgever Konami
Uitgebracht Vlag van Europa 17 oktober 2008[1]
Genre Sport
Spelmodus Singleplayer, multiplayer
Leeftijdsklasse PEGI: 3
Platform PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation Portable,

PlayStation 2, Wii, Microsoft Windows

Media Blu-ray, dvd, UMD
Navigatie
Spelserie Pro Evolution Soccer
Voorloper Pro Evolution Soccer 2008
Vervolg Pro Evolution Soccer 2010
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Pro Evolution Soccer 2009 (afgekort tot PES 2009) is een voetbalsimulatiespel uit de Pro Evolution Soccer-serie van Konami. Het spel werd in het derde kwartaal van 2008 uitgebracht voor de pc, PlayStation 3, PlayStation 2, PlayStation Portable en Xbox 360. In het eerste kwartaal van 2009 verscheen er ook een Wii-versie.[2]

Het spel bevat licenties van de Ligue 1, Serie A, Eredivisie en UEFA Champions League (inclusief alle originele teams (behalve Aalborg, Anorthosis Famagusta en BATE Borisov), muziek, sponsors en beker). Het spel bevat ook de drie Belgische topclubs Anderlecht, Club Brugge en Standard Luik, en verder het Nederlands elftal. Het commentaar wordt verzorgd door Jon Champion en Mark Lawrenson.

Competities[bewerken | brontekst bewerken]

De Engelse en Spaanse competitie zijn ook aanwezig in het spel. Echter zijn er van deze competities slechts een paar clubs volledig gelicenceerd. De overige clubs hebben overigens wel de echte spelers, maar dragen een fictieve naam en spelen in fictieve tenues.

Speltypen[bewerken | brontekst bewerken]

Exhibition
In dit speltype speelt de speler een vriendschappelijke wedstrijd tegen de computer of tegen andere spelers. Met meerdere spelers tegen de computer spelen is ook mogelijk.
Become A Legend
Een nieuwe speltype ten opzichte van de vorige spellen. Hierin speelt men als één speler, die men gedurende zijn hele carrière volgt. Bij aanvang is deze speler nog een beginner, maar naarmate hij meer wedstrijden speelt werkt hij zich op naar professionele niveau. Men kan zelf bepalen hoe deze speler eruitziet.
Master League
Met Master League neemt de speler de rol aan van een coach bij een team. Men kan kiezen om een echt team te nemen, een fantasieteam te maken of een 'standaard'-team met standaard spelers die in het begin nog vrij slecht zijn. Men kan ook spelers erbij kopen. Doel is dit team door de Master League heen te coachen.
UEFA Champions League
Eveneens een nieuwe toevoeging. Hierbij kan men het hele toernooi doorspelen.
League/Cup
In dit speltype kan men de Nederlandse, Engelse, Spaanse, Italiaanse en Franse competitie spelen. Met de nationale teams kan men alle internationale toernooien spelen. Als men met bepaalde teams het WK wint, speelt men ook de Classic teams van die teams vrij. Men kan ook een eigen cup of league starten waar men zelf bepaalt welke teams erin spelen.
Network
Dit is een speltype om online tegen elkaar te spelen.

Overige clubteams[bewerken | brontekst bewerken]

(*) Niet in alle versies.

Nationale teams[bewerken | brontekst bewerken]