Petrobras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Petrobras
Petrobras
Hoofdkantoor van Petrobras in Rio de Janeiro
Hoofdkantoor van Petrobras in Rio de Janeiro
Oprichting 1953
Eigenaar Beursgenoteerd
Sleutelfiguren Maria das Graças Foster (CEO)
Hoofdkantoor Brazilië
Werknemers 86.111 (31 december 2013)
Producten aardolie, aardgas, chemie
Sector Energie
Omzet USD 141,5 miljard (2013)
Winst USD 11,1 miljard (2013)
Marktkapitalisatie USD 92 miljard (31 december 2013)
Website (en) Petrobras
Portaal  Portaalicoon   Economie

Petrobras (afkorting van: Petróleo Brasileiro = Braziliaanse petroleum) is een Braziliaanse oliemaatschappij met hoofdzetel in Rio de Janeiro. De maatschappij heeft als voornaamste activiteiten het exploiteren, produceren (upstream) en raffineren (downstream) van aardolie. Daarnaast produceert de onderneming aardgas en ethanol. Het is het grootste bedrijf in Brazilië alsmede het grootste van Zuid-Amerika.[1][2]

Activiteiten[bewerken]

Petrobras is actief in de hele bedrijfsketen van de olie-industrie, van de olie- en gaswinning, naar raffinage en de uiteindelijke verkoop aan de klanten. In 2013 produceerde Petrobras gemiddeld 1,9 miljoen vaten olie per dag. Dit was gelijk aan 90% van de totale Braziliaanse olieproductie. Ongeveer twee derde van de productie komt uit de velden van het Campos basin voor de kust van Rio de Janeiro. De gasproductie in dat jaar was gemiddeld ongeveer 200.000 vaten olie-equivalent per dag.

De velden in het Campos basin liggen in diep water. Petrobras heeft over de jaren zeer veel kennis opgebouwd om in diep water naar olie te boren. In 2005 trof het bedrijf een groot aardolieveld met een geschat winbare voorraad van acht miljard vaten ruwe olie aan in Campos basin op 2000 meter diepte.[2][3] Sinds 2007 zijn verder grote oliereserves aangetoond onder dikke zoutlagen diep in de zeebodem.[4] De seismiek was eerst onvoldoende om door de zoutlagen heen te kunnen kijken, maar na verbeteringen is dit alsnog mogelijk gebleken waarmee de reserves zijn aangetoond.[4] Ten zuidwesten en grenzend aan het Campos basin ligt het Santos basin. Deze laatste is van recentere datum maar ook belangrijk voor Petrobras. De velden liggen zo’n 300 kilometer in zee en pijplijnen zijn te kostbaar om aan te leggen en Petrobras maakt om die reden veel gebruik van FPSO’s.

Bijna alle raffinaderijen in Brazilië zijn in handen van de onderneming. De meeste hiervan staan in het dichtbevolkte en geïndustrialiseerde zuidoosten van het land en in Paulínia staat de grootste. Per dag kan het bedrijf 2 miljoen vaten verwerken tot olieproducten en grondstoffen voor petrochemische producten. De brandstoffen worden via eigen groothandels en benzinestations verkocht.

De eigen gasproductie is onvoldoende en Petrobras importeert aardgas vanuit Bolivia en koopt op de wereldmarkt lng. Petrobras heeft belangen in elektriciteitscentrales die het gas als brandstof gebruiken en verwerkt het gas ook tot kunstmest.

Internationaal is Petrobras actief in 17 landen, waaronder diverse Zuid-Amerikaanse landen, de Verenigde Staten, Nigeria, Angola en Japan. Sedert 2008 is Petrobras in de haven van Rotterdam actief en op 1 februari 2010 opende de onderneming daar een kantoor.[5] Daarnaast heeft het concern kantoren in onder meer de Verenigde Staten, Angola, Argentinië, Chili, Cuba, Japan, Mexico, Peru, Singapore en Turkije.

Geschiedenis[bewerken]

Petrobras werd in 1953 opgericht op gezag van de toenmalige Braziliaanse president Getúlio Vargas en een jaar later was het actief. De onderneming heeft een notering aan de effectenbeurs van São Paulo en sinds augustus 2000 heeft het bedrijf tevens een notering aan de New Yorkse beurs.[1] De Braziliaanse overheid is nog steeds een grootaandeelhouder. Eind 2013 had het nog 18,7% van de aandelen in handen, maar iets meer dan 50% van het stemrecht.

De overheid gebruikt Petrobras om de prijzen van brandstoffen, en daarmee de inflatie, laag te houden.[6] De raffinaderijen produceren onvoldoende om aan de binnenlandse vraag te voldoen waardoor het bedrijf olieproducten op de wereldmarkt moet inkopen. Ze is gedwongen deze met verlies te verkopen aan binnenlandse klanten.[6] Deze verplichting gaat ten koste van de winst van het bedrijf.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b As duas faces da Petrobras. Claudia, september 2000.
  2. a b P. Beijersbergen, Brazilië swingt - de tien belangrijkste Braziliaanse bedrijven met een Amerikaanse beursnotering voor het voetlicht. Effect, 29 maart 2008
  3. ANP, Groot olieveld voor Braziliaanse kust. Sp!ts, 29 december 2005
  4. a b (en) Financial Times Pre-salt oilfield creates biggest challenge yet for Petrobras, 22 oktober 2013, geraadpleegd op 10 juni 2014
  5. BNR in business. BNR Nieuwsradio, 1 februari 2010
  6. a b (en) Bloomberg Petrobras Falls as Brazil Fails to Phase Out Fuel Subsidy, 2 december 2013,geraadpleegd op 10 juni 2014