Resolutie 1393 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1393
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 31 januari 2002
Nr. vergadering 4464
Code S/RES/1393
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Georgisch-Abchazisch conflict
Beslissing Verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Syrië Syrië
De Abchazische kuststad Pitsoenda anno 2004.

Resolutie 1393 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 31 januari 2002 door de VN-Veiligheidsraad unaniem aangenomen, en verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie in Abchazië met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Georgisch-Abchazisch conflict voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op het einde van de jaren 1980 wilde de Abchazische minderheid in Abchazië onafhankelijk worden van Georgië, waartoe ze behoorden, terwijl de Georgiërs wel de meerderheid van de bevolking uitmaakten. De Georgiërs zagen dat niet zitten en in 1992 leidde de situatie tot een gewapend conflict. Daarbij raakte ook grote buur Rusland betrokken, die het voor de Abchazen opnam. Begin 1993 braken zware gevechten uit om de Abchazische hoofdstad Soechoemi, die kortstondig waren onderbroken door een staakt-het-vuren.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 8 oktober 2001 was een helikopter met waarnemers van de UNOMIG-missie neergehaald, waarbij negen doden waren gevallen. De daders hiervan waren nog steeds niet bekend. Ondertussen zaten de onderhandelingen om het conflict met Abchazië op te lossen in het slop.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Een document over de bevoegdheidsverdeling tussen Georgië en diens opstandige regio Abchazië was bijna klaar. Op basis van dat document moesten beide partijen zinvol verder onderhandelen om tot een regeling te komen die voor iedereen aanvaardbaar is.

De Veiligheidsraad was verder ontevreden omdat geen schot kwam in de kwestie over de vluchtelingen. Die hadden allen het recht terug naar hun huizen te keren. Ook werd nog eens herhaald dat demografische wijzigingen ten gevolge van het conflict onaanvaardbaar waren.

De partijen werden ook opgeroepen aanbevelingen van de gezamenlijke missie in Gali uit te voeren. Voor de Abchazen moesten de ordehandhaving verbeteren en zorgen dat Georgiërs in Abchazië in hun moedertaal geïnstrueerd werden. Beide partijen werden ook opgeroepen het nodige te doen om degenen die de UNOMIG-helikopter neerschoten te identificeren. De Georgiërs moesten dan weer een einde maken aan de activiteiten van illegale gewapende groepen die vanuit Georgië Abchazië binnendrongen.

Ten slotte werd UNOMIG's mandaat met een half jaar verlengd tot 31 juli en werd secretaris-generaal Kofi Annan gevraagd elke drie maanden te rapporteren over de uitvoering van deze resolutie.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1393 op de Engelstalige Wikisource.