Resolutie 1944 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1944
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 14 oktober 2010
Nr. vergadering 6399
Code S/RES/1944
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Instabiliteit van Haïti
Beslissing Verlengde de MINUSTAH-vredesmacht met 1 jaar.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2010
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Japan Japan · Vlag van Libanon Libanon · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Turkije Turkije · Vlag van Oeganda Oeganda
Een MINUSTAH-patrouille in de verwoeste hoofdstad van Haïti een week na de aardbeving.

Resolutie 1944 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 14 oktober 2010 met unanimiteit van stemmen aangenomen. De resolutie verlengde de vredesmacht in Haïti met een jaar.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie MINUSTAH en Aardbeving Haïti 2010 voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Haïti werd al sedert de jaren 1990 geplaagd door politieke chaos, corruptie en rebellen. In 2004 stuurde de VN de MINUSTAH-vredesmacht naar het land om de orde te handhaven.

In de jaren 2000 werd het land bovendien veelvuldig getroffen door natuurrampen. Zo bracht een zware aardbeving het land, alsook de aanwezige VN-troepen, op 12 januari 2010 grote schade toe.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Men erkende dat de aardbeving die Haïti begin 2010 trof, het land zowel nieuwe problemen als opportuniteiten bracht. De overheid en andere betrokkenen werden opgeroepen voor geloofwaardige en legitieme presidents- en parlementsverkiezingen te zorgen op 28 november 2010. Ook was de heropbouw van het land cruciaal voor duurzame stabiliteit en moest veiligheid samengaan met sociale en economische ontwikkeling. De donateuren die geld hadden toegezegd op de donorconferentie voor Haïti op 31 maart 2010 werden opgeroepen hun belofte snel na te komen.

Er rees bezorgdheid over het stijgende aantal wapens in circulatie, de groeiende drugshandel en de veiligheid in de vluchtelingenkampen. Respect voor de mensenrechten, de strijd tegen misdaad en seksueel geweld en het beëindigen van de straffeloosheid waren essentieel voor de ordehandhaving. De MINUSTAH-vredesmacht speelde een sleutelrol voor de stabiliteit en veiligheid in Haïti. De inspanningen die de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton zich getroostte als Speciale VN-Gezant om de humanitaire- en ontwikkelingsoperaties te verbeteren, werden verwelkomd.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

MINUSTAH's mandaat werd wederom verlengd, tot 15 oktober 2011. Het aantal manschappen — 8940 troepen en 4391 agenten — bleef gehandhaafd. Haïti en de Haïtiaanse bevolking waren uiteindelijk verantwoordelijk voor de stabilisatie van het land en succesvolle verkiezingen waren hier een belangrijke voorwaarde.

Inmiddels was de opleiding van de Haïtiaanse Nationale Politie hervat. De Raad veroordeelde het vele geweld tegen kinderen en het misbruik van vrouwen en meisjes.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]