Resolutie 2192 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 2192
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 18 december 2014
Nr. vergadering 7346
Code S/RES/2192
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Wapenstilstand tussen Syrië en Israël
Beslissing Verlengde de UNDOF-waarnemingsmacht in het Midden-Oosten met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2014
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Australië Australië · Vlag van Tsjaad Tsjaad · Vlag van Chili Chili · Vlag van Jordanië Jordanië · Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea · Vlag van Litouwen Litouwen · Vlag van Luxemburg Luxemburg · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Rwanda Rwanda
Een konvooi UNDOF-voertuigen in de Golanhoogte in mei 2007.

Resolutie 2192 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 18 december 2014 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie verlengde de UNDOF-waarnemingsmissie op de Syrisch-Israëlische grens verder met een half jaar.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Jom Kipoeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de Jom Kipoeroorlog kwamen Syrië en Israël overeen de wapens neer te leggen. Een waarnemingsmacht van de Verenigde Naties moest op de uitvoer van de twee gesloten akkoorden toezien. Ook toen in 2011 de Syrische Burgeroorlog uitbrak bleef de missie doorlopen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

In het kader van de Syrische Burgeroorlog werd hevig gevochten in de gedemilitariseerde zone die door UNDOF werd bewaakt. Ook de missie zelf werd daardoor bedreigd. Zo waren in augustus 2014 45 blauwhelmen in hechtenis genomen door het Al Nusra-Front en voertuigen en wapens in beslag genomen.

De partijen werden opnieuw opgeroepen resolutie 338 uit 1973 uit te voeren. Ze werden ook herinnerd aan het akkoord uit 1974, gevraagd het staakt-het-vuren en de scheidingszone te respecteren, bezette UNDOF-stellingen en de grensovergang bij Quneitra te verlaten en VN-materieel terug te geven.

Het mandaat van de missie werd verlengd tot 30 juni 2015. secretaris-generaal Ban Ki-moon werd gevraagd te zorgen dat ze de nodige capaciteit en middelen had om het mandaat op een veilige manier uit te voeren.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]