Schalkwijk (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schalkwijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Schalkwijk
Schalkwijk (Utrecht)
Schalkwijk (Utrecht)
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Houten
Coördinaten 51° 60′ NB, 5° 11′ OL
Algemeen
Inwoners (2005) 1973
Detailkaart
Locatie in de gemeente Houten
Locatie in de gemeente Houten
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Kaart van Schalkwijk uit 1868.

Schalkwijk is een dorp binnen de gemeente Houten, in de Nederlandse provincie Utrecht, gelegen nabij de stad Utrecht. Het dorp is ontstaan nadat in het jaar 1130 de gebieden de Vuijlcop en Blokhoven werden ontgonnen. Schalkwijk was een eigen gemeente van 1811 tot het in 1962 bij Houten werd ingelijfd. Sinds 1943 had Schalkwijk al de burgemeester van Houten als burgemeester. Schalkwijk heeft 1973 inwoners (2005).

Schalkwijk is een lintdorp langs de Schalkwijkse wetering, aan de westzijde wordt het doorsneden door de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch. Het oostelijke uiteinde ligt aan de Lek bij de buurtschap De Heul (Houten). Op enige kilometers afstand ligt het veer naar Culemborg.

VV Schalkwijk is de voetbalvereniging van Schalkwijk. De club speelt op sportpark Blokhoven.

Bijzonderheden[bewerken]

  • André Hazes pachtte in de jaren 70 een korte tijd het Schalkwijkse Café de Zwaan.
  • Ieder jaar wordt in Schalkwijk de jeugdwielerronde "Tour de Schalkwijk" gereden. Er is dan veel te doen voor de jeugd. Voor de rennertjes zijn er na het fietsen allerlei activiteiten te doen.
  • Schalkwijk had ooit een station, Station Schalkwijk, waarvan alleen in een lijst van stationsnamen nog iets is terug te vinden. Het had een soortgelijk gebouw als het oude station Houten. Het is in 1964 gesloopt. In 1871 vond op dit station een treinramp plaats, een grote gebeurtenis voor die dagen, waarbij 1 persoon om het leven kwam, het gevolg van een verkeerde wisselstand.
  • Op de RK begraafplaats in Schalkwijk is begraven mgr. prof.Mgr. Cornelis Ludovicus baron de Wijkerslooth, heer van Weerdesteijn en Schalkwijk (1786-1851). De Wijkerslooth was sinds 1833 wijbisschop van de Hollandse Zending, met als titel bisschop van Curium (op Cyprus) i.p.i. Hij was tevens heer van de heerlijkheid Schalkwijk, als opvolger van zijn moeder Anna Ram van Schalkwijk (1760-1828) die in 1819 de heerlijkheid Schalkwijk had aangekocht; zijn broer volgde hem in 1851 als baron en heer van Schalkwijk op.
  • Sinds begin 2012 is Schalkwijk een dorpshuis rijker, sociaal cultureel centrum de Wiese, biedt huis aan tal van sociale activiteiten in het dorp,( zoals de fanfare, carnavalsvereniging, de dansschool en de kaartsoos) De Wiese is de vervanger van " het gebouwtje"

Monumenten[bewerken]

Zie ook:

Kerkelijke gebouwen[bewerken]

Straten,pleinen en parken[bewerken]

Geboren in Schalkwijk[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)