Sociale media

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Social media)
Ga naar: navigatie, zoeken

Sociale media (de Engelse term social media is ook in het Nederlands gangbaar, vooral in Nederland) is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken zijn interactie en dialoog tussen de gebruikers.

Kaplan en Haenlein definiëren sociale media als "een groep internetapplicaties die gebruikmaken van de ideologie en de technologie van Web 2.0 en de creatieve uitwisseling van User Generated Content".[1][2] Onder de noemer sociale media worden onder andere weblogs, microblogs, social bookmarking, videosites als YouTube en Vimeo, fora, op samenwerking gebaseerde projecten als Wikipedia, en sociale netwerken als Facebook en Google+ geschaard.[3]

Via deze media delen mensen verhalen, kennis en ervaringen. Dit doen zij door berichten te publiceren of door gebruik te maken van ingebouwde reactiemogelijkheden. Denk hierbij aan weblogs, waar lezers reacties achterlaten door middel van een reactieformulier of middels trackbacks.

Geschiedenis[bewerken]

Het is onduidelijk wie de Engelse term social media voor het eerst heeft gebruikt. Omdat er nog altijd onenigheid is over de exacte definitie, is het moeilijk een overzicht te geven van de ontwikkeling van sociale media. Dit overzicht is sterk afhankelijk van de gebruikte definitie. De meest bekende vorm van sociale media zijn de sociale netwerksites. Het eerste social network (1997) was Six Degrees.[4]

Invloed[bewerken]

Politieke organisaties gebruiken ook sociale media. Een opstand tegen de regering van Moldavië in 2009 wordt wel de Twitterrevolutie genoemd, omdat die website gebruikt werd voor het plannen van protestacties.[5], en meer recent wordt de motor achter de politieke veranderingen in het Midden-Oosten (zoals Tunesië, Egypte en Syrië) toegeschreven aan de vrijheid en de communicatiemogelijkheden die sociale media bieden. Echter er is kritiek op het toeschrijven van revoluties aan sociale media, omdat er ten tijde van de opstand in Moldavië zeer weinig Twitteraccounts in dat land actief waren[6] en bij de Arabische Lente speelden sterke sociale verbanden en strategie een belangrijkere rol dan sociale media[7].

Werkgevers gebruiken sociale media om meer te weten komen over sollicitanten. De overheid gebruikt sociale media voor het ontdekken van fraude en andere criminaliteit en het meer te weten komen over de daders.[8]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Kaplan, Andreas M., Haenlein, Michael (2010) Users of the world, unite! The challenges and opportunities of social media, Business Horizons, 53(1), p. 59-68, p. 61.
  2. Kaplan, Andreas M., Haenlein, Michael (2010) Uitdagingen en kansen rond social media, Management Executive, 8(3), 18-19.
  3. Aichner, T.; Jacob, F. (2015). "Measuring the Degree of Corporate Social Media Use". International Journal of Market Research 57(2), 257–275.
  4. danah boyd, Social Network Sites: Definition, History, and Scholarship, Journal of Computer-Mediated Communication, 13(1), article 11. Geraadpleegd 19 september 2009.
  5. Twitter is snel, anoniem en onbetrouwbaar, NRC Handelsblad, 12 april 2009.
  6. Small Change: Why the revolution will not be tweeted, The New Yorker, 4 oktober 2010. Geraadpleegd 24 maart 2012.
  7. The Delusions of the Cyber-Utopians, Quadrant Online, 1 april 2011. Geraadpleegd 19 januari 2015.
  8. Social Media and Tactical Considerations for Law Enforcement
Icoontje WikiWoordenboek Zoek sociale media op in het WikiWoordenboek.
Wikiquote Wikiquote heeft een collectie citaten gerelateerd aan Sociale media.