Vlag van Rusland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vexillologisch symbool? Vlag van Rusland

De vlag van Rusland (Russisch: Флаг России, flag Rossii) is een horizontale driekleur die bestaat uit drie horizontale velden: wit bovenaan, blauw in het midden, en rood onderaan. De vlag van Rusland is de bron van de pan-Slavische kleuren.

Symboliek[bewerken]

Hoewel er verschillende theorieën zijn over de oorsprong van en de reden achter de keuze voor de kleuren wit, blauw en rood, wordt er geen enkele geaccepteerd als de juiste. In de Russische wetgeving worden geen officiële betekenissen aan de kleuren toegekend.

Wapen van Moskovië

Volgens één theorie komen de kleuren van het wapen van Moskovië, dat Sint Joris met een witte (zilveren) bewapening en een blauwe cape, rijdend op een wit paard, toont op een blauw schild in een rood veld. Volgens een andere theorie worden deze drie kleuren geassocieerd met de jurk van de maagd Maria, de beschermvrouw van Rusland.

Nog een andere interpretatie van de kleuren is dat zij het Russische sociale systeem ten tijde van het Russische Keizerrijk symboliseren: het wit staat voor God, het blauw voor de keizer en het rood voor de boeren en horigen. Weer een andere interpretatie is dat de kleuren samenhangen met de belangrijkste delen van het Russische Keizerrijk: het wit staat voor Wit-Rusland, het blauw voor Klein Rusland (Oekraïne) en het rood voor Groot Rusland, het Russische kerngebied.

Een romantische interpretatie koppelt wit aan helderheid en de bovenste baan aan de toekomst; samen dus een heldere toekomst. Het blauw staat dan voor een bewolkt heden en het rood voor een bloedig verleden.

Geschiedenis[bewerken]

Volgens een volksmythe zou de vlag ontwikkeld zijn door Tsaar Peter de Grote, die na zijn bezoeken aan Nederlandse scheepswerven ook de vlag van zijn rijk gebaseerd zou hebben op de Nederlandse Prinsenvlag (op dat moment al in de uitvoering rood-wit-blauw). Deze vlag is echter ouder, en werd al jaren voor Peters bezoek aan Nederland gebruikt in de Russische marine. Het Russische woord Флаг (transliteratie: flag) is afkomstig uit het Nederlands, net als флагшток (transliteratie: flagsjtok). Deze vlag bleef in gebruik tot 1914 en werd op 22 augustus 1991 opnieuw aangenomen, toen Rusland uit de Sovjet-Unie stapte.

Peter de Grote heeft Rusland nog een tweede vlag gegeven: de zogenaamde keizerlijke vlag, die bestaat uit een blauw andreaskruis op een wit vlak. Deze vlag werd als alternatief voor de driekleur gebruikt en was op het slagveld en bij de marine populairder dan de wit-blauw-rode vlag. Deze vlag wordt gewoonlijk aangeduid als Андреевский флаг; Andreasvlag en is nog steeds in gebruik als vlag van de Russische marine.

Op 15 april 1996 ondertekende de Russische president Boris Jeltsin een verklaring waarin de zegevlag van het rode Leger gelijk werd gesteld met de Russische driekleur.

Historische vlaggen[bewerken]

Voor 1858 was de huidige vlag in gebruik. Tussen 1858 en 1883 werd een zwart-geel-witte driekleur gebruikt. Deze kleuren zijn afkomstig van het wapen van het Huis Romanov. In 1883 werd de wit-blauw-rode vlag weer aangenomen.

In 1914 verving tsaar Nicolaas II van Rusland de wit-blauw-rode vlag door een gele vlag met de Romanov-adelaar in het kanton. Toen de Bolsjewieken aan de macht kwamen in 1917, schaften zij deze vlag af en vervingen de landsvlag door de vlag van de Sovjet-Unie.

Rusland kreeg in 1937 als deelrepubliek een eigen, communistische vlag. Dit was een rode vlag met in de linkerbovenhoek in gouden letters de afkorting van het land (РСФСР). Deze vlag werd in 1954 vervangen door een rode vlag met hamer, sikkel en ster en aan de linkerkant een blauwe verticale baan die een achtste van de breedte van de vlag inneemt.

Vlag Romanovs (1858-1883)
Vlag van Rusland, 1914-1917
Vlag als deelrepubliek van de Sovjet-Unie (1954-1991)
FIAV 000001.svg Marinevlag van Rusland