Vlag van België

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
FIAV 111000.svgVlag van België (13:15)

De nationale vlag van België is een driekleur bestaande uit drie verticale banden. Art. 193 van de Grondwet bepaalt slechts: "De Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart" (omgekeerd dus dan de huidige kleuren). De kleuren van de Belgische vlag zijn die van het wapenschild van het voormalige hertogdom Brabant. Het stelde een leeuw van goud (geel) voor, op achtergrond van sabel (zwart), geklauwd en getongd van keel (rood). De ongebruikelijke afmetingen (13:15) zijn van onbekende oorsprong.

De vlag werd ontworpen door Edouard Ducpétiaux en Lucien Jottrand. Ze was bedoeld om de Franse driekleur te vervangen die gebruikt werd door Fransgezinde revolutionairen. De vlag speelde een grote rol in de Belgische Revolutie, waar de kleuren herinnerden aan een oudere vlag met horizontale banden (de vlag van de Verenigde Nederlandse Staten), die gebruikt werd in een vroegere opstand in 1789, in de toen nog Oostenrijkse Nederlanden (Belgium Austriacum). Op 23 januari 1831, niet lang nadat België in 1830 zijn onafhankelijkheid van Nederland had verkregen, werd ze officieel aangenomen.

Overige vlaggen van België[bewerken]

De huidige staatsvlag die in 1950 werd aangenomen is de voormalige Belgische marinevlag. Deze werd gebruikt van 1936 tot de opheffing van de Belgische marine bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940. Na de heroprichting in 1949 werd een nieuwe vlag ontworpen, die sinds 1950 als oorlogsvlag ter zee in gebruik is.

Vlaginstructie[bewerken]

De Belgische Vlag mag steeds gehesen worden door particulieren, maar aan overheidsgebouwen, officiële gebouwen, monumenten en overheidsbedrijven moet ze op bepaalde dagen verplicht wapperen[1]. In het leger gelden nog striktere instructies.

Datum Info
17 februari (halfstok) Overlijden van ZM Koning Albert I, en Leden Koningshuis
7 april Herdenking van gesneuvelden
15 april Geboorte van de koning der Belgen- ZM Koning Filip I 1960
1 mei Feest van de Arbeid
9 mei (9 mei) Europadag - uitgebreid, samen met de vlag van Europa
6 juni Geboorte van de Koning der Belgen
11 juni Geboorte van de Koningin-Weduwe
2 juli Huwelijksverjaardag van het vorstenpaar
21 juli Troonsbestijging van Koning Leopold I - Nationale Feestdag
11 september Geboorte van de Koningin der Belgen
15 november Koningsdag

Historische vlaggen van België[bewerken]

Bij het uitbreken van de opstand tegen Willem I werd aanvankelijk de Franse driekleur gebruikt als symbool van verzet. Maar omdat de opstand een eigen karakter moest hebben, zocht men naar een eigen vlag. Op initiatief van Lucien Jottrand, advocaat en redacteur van de Brusselse krant Courrier des Pays-Bas, werd gekozen voor de kleuren van het wapenschild van het oude hertogdom Brabant: zwart, geel en rood. Bovendien waren dit ook de kleuren van de Brabantse Omwenteling geweest (1789-1790). Edouard Ducpétiaux, eveneens advocaat en redacteur, bracht het idee tot uiting en liet op 26 augustus 1830 de eerste Belgische vlag aaneennaaien door Marie Abts-Ermens in een stoffenzaak op de hoek van de Grasmarkt en de Heuvelstraat. Vervolgens trok hij naar het stadhuis waar hij de Franse vlag door de Belgische driekleur verving. Opmerkelijk is dat de eerste vlag horizontale banden had; dit terwijl de huidige vlag verticale banden heeft. In 1831 nam het Nationaal Congres de driekleur op in de Grondwet, maar bepaalde de richting en de volgorde van de kleurstroken niet. Vandaar dat gedurende enkele jaren zowel het horizontale als het verticale model naast elkaar gebruikt werden. Uiteindelijk koos België voor het verticale model.

Externe link[bewerken]

  1. Officiële lijst