Willem de Zwart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Willem de Zwart, zelfportret

Wilhelmus Henricus Petrus Johannes van Stade (Den Haag 16 mei 1862 - 11 december 1931), beter bekend onder de naam Willem de Zwart, was een Nederlandse kunstschilder, etser, aquarellist en tekenaar.

Leven en werk[bewerken]

De Zwart woonde en werkte tot 1894] in Den Haag en van 1900 tot 1905 in Amsterdam. Het werk van Willem de Zwart vertoont een breed scala aan onderwerpen: landschappen, stadsgezichten, portretten en stillevens, weergegeven in een naturalistisch-impressionistische stijl. Hij viel op binnen de Haagse School door zijn uitbundig kleurgebruik. Zijn werk toont verwantschap met het op mens en stad gerichte Amsterdams Impressionisme.

In de keuze van zijn onderwerpen behoorde Willem de Zwart tot de Haagse School, in zijn stijl en kleurgebruik tot de Amsterdamse impressionisten. Hij wordt dan ook wel de 'Haagse Breitner' genoemd. Zijn landschappen, figuurstukken en stillevens schilderde hij met een vlotte, gedurfde penseelstreek. De verf bracht hij dik aan, soms direct uit de tube, met felle kleurtoetsen in uitbundige roden, gelen en blauwen, waardoor zijn schilderijen een bijzondere levendigheid kregen.

De Zwart was ook lid van de Nederlandsche Etsclub.

Musea waarin zijn werk valt te bezichtingen zijn o.a. het Gemeentemuseum Den Haag en het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Externe links[bewerken]