Zara (kledingketen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zara Logo.svg
Interieur van een Zara-winkel

Zara is een Spaanse kledingketen en onderdeel van de Spaanse beursgenoteerde modegigant Inditex. Het concern verkoopt wereldwijd kleding.

Zara bestaat sinds 1975 en werd opgericht door de Spanjaard Amancio Ortega Gaona. In 1963 begon Ortega met zijn eerste atelier. In 1975 opende hij zijn eerste winkel in A Coruña en bedacht daarvoor de naam Zara. Begonnen als eenmansbedrijf is Zara uitgegroeid tot een van de grootste modebedrijven ter wereld.

De keten bestaat uit 1160 winkels, in meer dan 68 landen.

Filialen[bewerken]

Land Aantal filialen Opmerkingen
*Wereldwijd 1.160
Vlag van Europa Europese Unie 880
Vlag van Nederland Nederland 24
Vlag van België België 27
Vlag van Duitsland Duitsland 65
Vlag van Rusland Rusland 30
Vlag van Turkije Turkije 26
***Amerika 151
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten 31
Vlag van Mexico Mexico 47
***Azië en Oceanië 70
***Midden-Oosten 53
***Afrika 5
Vlag van Marokko Marokko 2

Benelux[bewerken]

In Nederland heeft Zara vestigingen in Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam (flagship store), Amstelveen, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Groningen, 's-Hertogenbosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Haarlem, Hilversum, Hoofddorp, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam (3), Tilburg, Utrecht (2) en Veenendaal.

In België zijn onder andere vestigingen in Antwerpen, Brugge, Brussel, Genk, Gent, Hasselt, Knokke, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Turnhout, Roeselare, Oostende, Wijnegem, Charleroi, Luik, Louvain-la-Neuve, Bergen, Namen en Waterloo.

De officiële naam van Zara in Nederland is "Zara Nederland B.V.". Het Nederlandse hoofdkantoor is gevestigd te Amsterdam, dat van de Benelux te Brussel.

Het gebruik van gif bij kledingproductie[bewerken]

In 2011 confronteerde Greenpeace Zara met het veelvuldige gebruik van schadelijke stoffen bij de productie van door het bedrijf op de markt gebrachte kleding.[1] In november 2012 publiceerde Greenpeace het onderzoek "Toxic threads: the big fashion stich-up" (giftige garen: de grote camouflage van de modesector),[2] waarin Zara werd aangewezen als grootste vervuiler.[3] In zes van de tien onderzochte kledingstukken trof men nonylfenolethoxylaten aan, en in 20% van de kledingstukken werden kankerverwekkende aminen uit azokleurstoffen aangetoond.[4] Zara als grootste modeketen ter verantwoording geroepen. Acties vonden plaats bij Zara-winkels over de hele wereld,[1] met als eis dat het bedrijf een plan zou opstellen om de kleding die ze verkocht te ontgiften.[5]

Zara ging al na negen dagen voor de publiek uitgeoefende druk door de knieën en besloot een plan op te stellen voor volledige overschakeling naar een gifvrije productie van textiel.[1] Het bedrijf beloofde tegen 2020 zo ver te zijn dat er geen schadelijke chemicaliën meer worden geloosd als gevolg van haar kledingproductie,[6] dit geldt zowel voor Zara als zeven andere merken uit de Inditex Group. Enkele van de meest schadelijke stoffen zullen al eerder verdwijnen, zo worden PFC’s tegen eind 2015 volledig verbannen. Zara beloofde dat tegen eind 2013 minstens 100 van haar leveranciers gedwongen zullen worden gegevens over de lozing van schadelijke chemicaliën publiek te maken. Met deze belofte voegde Zara zich bij Nike, Adidas, Puma, H&M, Marks & Spencer, C&A en Li-Ning, die al eerder een gewijzigd beleid met betrekking tot milieuveiligheid hadden aangekondigd.[1]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties