Zaro Agha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zaro Agha in Istanboel

Zaro Agha, (Koerdisch: Zaro Axa, Türkçe: Zaro Ağa), (Bitlis, 1777 - Istanboel, 29 juni 1934), is een Koerdische Turk die tot de Sharif Mirza stam behoort. Volgens zijn overlijdensakte zou Zaro Agha op het moment dat hij stierf 157 jaar oud zijn geweest. Daarmee zou hij de langstlevende persoon van Turkije zijn.

Zaro Agha heeft 10 Ottomaanse sultans (van Abdülhamit I tot Mehmet VI), 1 president, 6 oorlogen meegemaakt en heeft daarmee in drie eeuwen geleefd. Volgens sommige bronnen zou hij 7 keer zijn getrouwd, terwijl andere bronnen 13 en 29 huwelijken weergeven. Hij had 13 kinderen, onder wie 5 dochters, en in totaal 29 kleinkinderen.

Leven[bewerken]

Zaro Agha is volgens sommige bronnen in 1777 en volgens anderen in 1774 in het dorp Meydan, van de stad Moetki in de provincie Bitlis, in het Oosten van Turkije geboren. Volgens eigen zeggen nam hij in 1799 deel aan de belegering van Akko door Napoleon door in het leger van Jezzar Ahmed Pasha te dienen. In 1826 ontsnapte hij nauw aan de dood, toen hij zich als Janitsaar in de ondergrondse tunnel rondom de Hagia Sophia had verschuild nadat de Janitsaren elite troep voorgoed werd opgeheven. In 1828 nam hij deel aan de oorlog tegen Rusland en raakte hij gewond aan zijn been.

Tegen het einde van de 18e eeuw vertrok hij naar Istanboel en zou daar o.a. bij de bouw van het Dolmabahçepaleis, Ortaköy- en Tophane moskee hebben gewerkt. Hij werkte langer dan een eeuw als portier en ging uiteindelijk met pensioen als conciërge. Rond 1900 trok zijn hoge leeftijd ook internationaal aandacht en naar aanleiding van uitnodigingen bezocht hij in 1925 Italië en waarna hij door een uitnodiging van een anti-alcohol organisatie via Griekenland de Verenigde Staten (1930) bezocht en van daar uit in 1931 Engeland.

Hij zou 2 keer Mustafa Kemal Atatürk hebben ontmoet en hem met "sultan" hebben aangesproken. Zaro Agha zou hem hebben bedankt voor zijn grote inzet voor het land maar zou Ataturk hebben bekritiseerd omdat hij de vrouwen te veel vrijheid zou hebben gegeven.

Zaro Agha werd op zijn 95ste vader en op het moment dat hij stierf in 1934, was alleen zijn kleinste kind en dochter, de 65 jarige Güllü nog in leven.

Dood[bewerken]

Sommige bronnen vermelden dat Zaro Agha in 1933 in de Verenigde Staten is overleden, dit komt vermoedelijk doordat hij daar enige tijd heeft gewoond, alsmede dat zijn lichaam na overlijden voor onderzoek naar de VS werd gezonden. Turkse bronnen geven aan dat hij in 1934 in Istanbul is overleden.

Zaro Agha zou gestorven zijn aan de gevolgen van prostaatkanker. Autopsie wees echter uit dat hij, ondanks zijn hoge leeftijd, aan veel gezondheidsproblemen leed, waaronder tuberculose, aderverstopping in de hersenen en een vergroot hart.

Het is niet bekend waaraan Zaro Agha zijn hoge leeftijd te danken had. Hij stond bekend als een vrolijke man die nooit alcohol dronk, niet rookte en ook geen vlees at. Wel was hij een liefhebber van (geiten)yoghurt.

Zaro Agha ligt begraven in Eyüp.