A5 (Frankrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Autoroute 5
De A5 bij Troyes
De A5 bij Troyes
Autoroute 5
Autoroute 5
Land Frankrijk
Regio Île de France, Bourgondië
Lengte 238 km
Lijst van Franse autosnelwegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Frankrijk
Traject
van/naar Parijs N6
Knooppunt van wegen N104 naar La Francilienne
Afrit autosnelweg 10a Savigny-le-Temple
Afrit autosnelweg 10b Savigny-Plessis
Afrit autosnelweg 10c Lieusaint
Afrit autosnelweg 11 Savigny-centre
Afrit autosnelweg 12 D306
Tankstation Aire du Plessis
Knooppunt van wegen A105E54
Parkeerplaats Aire des Éprunes
Tol Péage des Éprunes
Parkeerplaats Aire des Éprunes
Afrit autosnelweg 15 Saint-Germain-Laxis
Afrit autosnelweg 16 Châtillon-la-Borde
Tankstation Aire des Jonchets
Afrit autosnelweg 17 Forges
Afrit autosnelweg 18 Marolles-sur-Seine
Parkeerplaats Aire des Rasets
Parkeerplaats Aire de Gravon
Knooppunt van wegen A19E511
Parkeerplaats Aire de Montand
Parkeerplaats Aire de Montaphilant
Tankstation Aire de Villeneuve
Afrit autosnelweg 19 Villeneuve-l'Archevêque
Parkeerplaats Aire des Tomelles
Parkeerplaats Aire des Fontvannes
Afrit autosnelweg 20 Troyes-Centre
Parkeerplaats Aire de Saint-Pouange
Parkeerplaats Aire de la Coloterie
Afrit autosnelweg 21 Troyes-Sud
Knooppunt van wegen A26E17
Tankstation Aire de Troyes
Afrit autosnelweg 22 Magnant
Parkeerplaats Aire de Mondeville
Parkeerplaats Aire de Champignol
Afrit autosnelweg 23 Ville-sous-la-Ferté
Tankstation Aire de Châteauvillain
Afrit autosnelweg 24 Chaumont-Semoutiers
Parkeerplaats Aire de Bois-Moyen
Parkeerplaats Aire de Champs-à-la-Croix
Knooppunt van wegen A31E54

De Autoroute 5 (A5) is een Franse snelweg die loopt van La Francilienne, nabij Parijs via Troyes naar de A31 bij Beauchemin. De weg was af in 1990 en is aangelegd om de drukke A6 te ontlasten. In 1996 werd de westelijke hoofdtak, de A5a, omgenummerd tot A5 en de oostelijke, secundaire tak, de A5b, werd de A105.

Routebeschrijving[bewerken]

De A5 is een zeer rustige snelweg, die voor het grootste gedeelte begin jaren 90 is opengesteld. De A5 leidt vanuit Parijs in oostelijke richting naar een gebied met weinig grote steden, waardoor de weg in de huidige vorm vooral een alternatief moet vormen voor de A6 (Parijs – Lyon). Dit plan is nooit goed uit de verf gekomen, gezien de intensiteiten die ten westen van Troyes soms de 10.000 mvt/dag amper ontstijgen.

Net als de A6 heeft de A5 bij Parijs een tweedelige start. De twee verbindingswegen A5a en A5b vormen voor het verkeer op de rondweg La Francilienne (N104) de connectie met de A5. Voor verkeer uit zuidwestelijke richting start de A5a bij Lieusaint. Voor verkeer uit noordwestelijke richting start de A5b bij Combs-la-Ville. Na een paar tolvrije kilometers smelten de twee wegen samen tot de A5.

Direct na dit knooppunt volgt een groot tolstation, voorlopig veel te groot en waarschijnlijk gebouwd op basis van een te hoge verkeersprognose. Het is hier een hele kunst om een groene pijl te vinden tussen de rode kruizen. Na deze gare de péage verlaat de A5 de verstedelijkte regio Parijs. Met 2x3 rijstroken volgt een stuk dat zich leent om goed op te schieten.

De A5 gaat hier door een vlak landschap, met veel weilanden en wat bossen. Dat is nogal monotoon. Het helpt ook niet dat het uitzicht aan de zuidzijde wordt beperkt door de parallelle TGV-spoorlijn Parijs-Lyon. Bij Monterreau versmalt de weg naar 2x2 rijstroken, maar dit leidt normaliter niet tot problemen.

Bij Sens volgt een knooppunt met de A19 naar de A6 (Auxerre/Lyon) en Orléans. De tot dat moment parallelle TGV-lijn en de N6 slaan hier af in meer zuidelijke richting en de A5 gaat in oostelijke richting verder naar Troyes door een nog steeds niet al te enerverend landschap voor een goede 50 kilometer.

Bij Troyes volgt een splitsing met de A26. Deze weg verbindt de A5 met de A4 bij Châlons-en-Champagne. Op dit punt wordt het iets drukker, omdat er doorgaand verkeer invoegt dat vanuit de regio Lille en Engeland op weg is naar Oost-Frankrijk, Zwitserland en Italië. Kort na de splitsing volgt een parkeerplaats met een karakteristiek rood-met-witte loopbrug over de weg.

Het landschap wordt hier wat interessanter. Het vlakke landschap maakt plaats voor hellingen wat en zo nu en dan leidt tot mooie uitzichten op landerijen en kleine dorpjes langs de route. Dit doorbreekt de saaiheid op weg naar de afrit naar Chaumont. De laatste 18 kilometer vanaf dit punt vormen veruit het oudste deel van de A5, dit werd al in 1983 opengesteld. Na dit stuk voegt de A5 nabij Langres in op de A31 Nancy – Dijon.

Geschiedenis[bewerken]

De snelweg is voornamelijk in de jaren 90 aangelegd om een tweede route vanuit Paris naar het zuidoosten te geven, via Troyes. Op 18 oktober 1983 opende het eerste deel tussen de A31 en Semoutiers. Op 26 oktober 1990 werd dit deel verlengd tot Troyes en op 22 oktober 1993 tussen Crisenoy en de A19 bij Sens. Het deel tussen Troyes en Sens werd op 24 november 1994 opengesteld, tegelijkertijd met het deel tussen Eprunes en Crisenoy. Op 30 juni 1995 werd het laatste deel tussen de N104 en Eprunes opengesteld voor het verkeer.

Toekomst[bewerken]

De A5 heeft op diverse plaatsen ruimtereserveringen voor een verbreding naar 2x3 rijstroken. Voorlopig zal dit naar alle waarschijnlijkheid niet aan de orde zijn. Wel interessant is de aanleg van een nieuwe (snel)weg tussen het eindpunt van de A5 bij Langres, via Vesoul, Lure en Belfort naar de Zwitserse grens bij Delle, waar deze weg aansluit op de nieuwe Zwitserse A16 naar Biel/Bienne. Via deze link is er een kaartje van dit tracé te vinden.

Zoals op het kaartje te zien is dit project in drie stukken verdeeld. Het oostelijkste deel tussen Lure en de Zwitserse grens is opgeleverd inclusief de douanepost met Zwitserland.

Het middelste deel tussen Vesoul en Lure moet opengesteld worden als expressweg in 2018. Het westelijke deel tussen Langres wordt aangelegd als tolweg en voor het grootste deel opengesteld in 2018. Naar alle waarschijnlijkheid zal het westelijke deel genummerd worden als A5. De andere twee delen zullen voorlopig waarschijnlijk als N19 genummerd worden, en als expressweg een maximumsnelheid van 110 km/h krijgen. In de link naar de bewegwijzering is al een deel van de bewegwijzering op dit nieuwe tracé opgenomen. Deze weg zal nuttig zijn voor het verkeer vanuit Parijs naar Oost-Frankrijk, Zuid-Duitsland en Zwitserland. Dit zal ook afhankelijk zijn van de vraag of en hoe snel deze landen aansluitende wegen aanleggen.

Verkeersintensiteiten[bewerken]

Dagelijks rijden 44.000 voertuigen tussen de N104 en A5, wat daalt naar 33.000 voertuigen voor het tolstation bij Eprunes en 19.000 voertuigen richting Troyes. Oostelijker rijden slechts 14.000 voertuigen, waarmee de A5 bijzonder rustig is.
Verkeersdrukte
Normaal gesproken is de A5 een rustige weg. Met name het gedeelte tussen Sens en Troyes kan erg leeg zijn. Toch kan er op Zwarte Zaterdagen zelfs op deze weg file ontstaan. Het fileleed is dan veel minder dan op wegen als de A6, waardoor dit in het algemeen het meest filevrije alternatief blijft.

Alternatieven[bewerken]

De A5 vormt samen met de A31 en de A39 tussen Parijs en Lyon een rustig alternatief voor de drukke A6. Zelfs op de drukste dagen is er op deze wegen nauwelijks oponthoud. En in het algemeen is het door de rust op de wegen een stuk meer ontspannen rijden dan op de A6. Deze grote voordelen zijn evident, maar er zijn ook wel redenen te bedenken om de A5-A31-A39-route niet te nemen:

  • De route is ongeveer 100 km langer, en iets (4 euro) duurder aan tolkosten.
  • De A5 is ten westen van Troyes erg saai, en de A31 en A39 zijn beide ook wegen zonder hoogtepunten, terwijl de A6 door de fraaie Morvan loopt, en door het Saône-dal met steden en afwisseling.

Het hangt er dus vanaf in hoeverre deze voor- en nadelen tegen elkaar opwegen. Voor verkeer op de route Lille <-> Lyon dat bij Parijs besluit de Francilienne (A104) te nemen, is het wel zeer sterk aan te raden in elk geval de A5 tot aan Sens en aansluitend de A19 naar de A6 te nemen, in plaats van verder de Francilienne en het drukste deel van de A6 te nemen.

Er zijn meer lokale alternatieven voor de A5. Tussen Parijs en Sens lopen de aansluitende N105 en N6 parallel aan de A5. Deze wegen zijn redelijk vlot, met veelal 2+1 rijstroken en weinig dorpen en kruisingen. Bij Sens slaat de N6 af in zuidoostelijke richting naar de A6 bij Auxerre. Voorbij Sens zijn de alternatieve wegen in de directe nabijheid wat meer van het traditionele ‘route nationale-type’ met veelal 2 rijstroken en meer dorpen. Dit geldt ook voor de ex-N19 tussen Parijs en Chaumont.

Voor verkeer dat van Châlons-en-Champagne naar Dijon moet, is er een zeer goed alternatief beschikbaar, in de vorm van de N44-N4-N67 die via Vitry-le-François, St.Dizier en Joinville leidt naar het einde van de A5 bij Chaumont. Deze route leidt door geen enkel dorp, heeft zeer veel inhaalmogelijkheden op 2+1/2+2-delen. Bovendien is deze route landschappelijk mooier dan de A26-A5, met name het deel door het Marnedal. Bij Chaumont leidt de route onder een spoorviaduct uit 1856 door. Deze route is in tijd vergelijkbaar met de A26-A5-route, maar in afstand zo’n 25 km korter en € 12,00 (17,80) goedkoper in tolkosten. Tot de aanleg van de A5 voerde de E17 over deze route.

Tol[bewerken]

De A5 is een tolweg op over de gehele lengte, afgezien van de stukjes A5a en A5b. De A5 is in het beheer van de APRR.