A86 (Frankrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Super-périphérique parisien
De A86 in Bobigny
De A86 in Bobigny
Super-périphérique parisien
Land Frankrijk
Regio Île de France
Lengte 79 km
Lijst van Franse autosnelwegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Frankrijk
Traject

De A86 (of super-périphérique parisien) is de tweede ringweg rond Parijs.

De A86 (blauw) is gelegen tussen de Périphérique (oranje) en de Francilienne (groen). De Grand contournement de Paris is hier niet weergegeven.

De A86 volgt een onregelmatig pad rond Parijs met de afstand van het centrum van de stad (Notre-Dame) variërend van 8 tot 16 km.

De ringweg is voltooid, met de openstelling van het laatste tunnelsegment, een tunnel met twee boven elkaar gelegen baanvakken, een voor elke richting met drie rijstroken per baanvak, op 9 januari 2011. Het eerste deel (tussen Rueil-Malmaison en de aansluiting met de A13) is medio 2009 geopend. De tunnel is een tolweg, geëxploiteerd door Cofiroute, een van de privé-ondernemingen die in Frankrijk snelwegen aanleggen en exploiteren. De tunnel is alleen toegankelijk voor vierwielige personenauto's, met een maximale hoogte van twee meter, die niet op lpg rijden. De tunnel is dus niet toegankelijk voor onder andere busjes, vrachtwagens en motoren. In geval van een calamiteit dienen hulpdiensten, zoals brandweer, gebruik te maken van speciale voertuigen; busjes en vrachtwagens mogen de tunnel niet in. Verschillende belangenorganisaties van motorrijders zijn in onderhandeling met de exploitant om te bewerkstelligen dat ook motoren van de tunnel gebruik mogen maken.

Ringwegen rond Parijs[bewerken]

De A86 is een onderdeel van het ringwegsysteem rond Parijs en Île-de-France.

  • Périphérique, voltooid in 1973, ellipsvormig, loopt langs de stadsgrenzen van Parijs.
  • De A86.
  • De Francilienne, een gedeeltelijke ring, circa 50 km in diameter, vergelijkbaar met de M25 rond Londen.
  • Grand Contournement de Paris, waarvan slechts een paar segmenten zijn geopend.