A2 (Frankrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Autoroute 2
Autoroute 2
Autoroute 2
Land Frankrijk
Regio Hauts-de-France
Departement Noorderdepartement
Lengte 76 km
Lijst van Franse autosnelwegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Frankrijk
Traject
Knooppunt van wegen A1
Knooppunt van wegen A26
Afrit autosnelweg 14 Cambrai
Afrit autosnelweg 15 Bouchain
Afrit autosnelweg 15.1 Hordain
Afrit autosnelweg 16 Douchy-les-Mines
Afrit autosnelweg 17 Douai
Afrit autosnelweg 18 Denain
Afrit autosnelweg 19 Aéroport de Valenciennes
Afrit autosnelweg 20 Valenciennces
Afrit autosnelweg 21 Valenciennces
Afrit autosnelweg 22 Maubeuge, Bavay, en Le Quesnoy
Afrit autosnelweg 23 Valenciennces
Afrit autosnelweg 23.1 Estreux
Afrit autosnelweg 24 Onnaing
Afrit autosnelweg 25 Vicq
Afrit autosnelweg 26 Crespin
Grens met ander EU-land Grens met België
van/naar Mons A7

Beluister

(info)

Autoroute 2 (A2) is een autosnelweg in het noorden van Frankrijk die de A1 nabij de plaats Combles via Valenciennes verbindt met België richting Bergen. De gehele weg maakt deel uit van de E19. Na de grens gaat de weg verder als de Belgische A7.

Samen met de A1, die langs Rijsel komt, wordt deze weg vooral veel gebruikt door vakantiegangers uit Nederland en België die 's zomers naar Zuid-Frankrijk, Spanje en Portugal afreizen.

Routebeschrijving[bewerken]

In de buurt van Bapaume, bij het dorp Combles, takt de A2 af van de A1, de snelweg van Parijs naar Lille. De weg loopt vanaf hier naar het noordoosten als tolweg met 2x2 rijstroken. Na bijna 30 kilometer bereikt men zonder aansluitingen het knooppunt met de A26, de snelweg van Reims naar Calais. Daarna passeert men het stadje Cambrai waarna het tolgedeelte eindigt. Het aantal aansluitingen neemt hierna flink toe. Men komt door een geïndustrialiseerd deel van Frankrijk, met autofabrieken langs de snelweg. Bij Denain eindigt de A21 uit Douai en Lens op de A2. Men komt langs de stad Valenciennes, waar de A23 uit Lille eindigt. Men kruist de rivier de Schelde die hier de Escaut heet. Vlak daarna slaat de D649 af, een Voie Expresse naar Maubeuge in het oosten. Bij Crespin steekt de weg de grens met België over om via de E19 verder naar Mons, Charlerloi, Brussel en Liège te lopen, daarmee zowel een noord-zuidverbinding als een oost-westverbinding vormend.

Geschiedenis[bewerken]

De A2 is in 1972 in twee fases opengesteld. Op 28 maart 1972 opende het deel tussen de Belgische grens en Hordain en op 19 december dat jaar opende de rest van Hordain tot aan de A1.

Verkeersintensiteiten[bewerken]

In 2012 reden er op het tolweggedeelte ten westen van de A26 ongeveer 20.000 voertuigen per etmaal. Noordelijk van de A26 is het wat drukker met 28.000 voertuigen bij Cambrai. Het tolvrije gedeelte tussen Denain en Valenciennes is wat drukker met 43.000 tot 67.000 voertuigen per etmaal. Het drukste punt van de A2 bevindt zich aan de zuidkant van Valenciennes, met 90.300 voertuigen per etmaal. Ten oosten van Valenciennes rijden nog maar 50.000 voertuigen, wat verder daalt tot 26.800 voertuigen die de grens met België oversteken.

Alternatieven[bewerken]

Om de tol te omzeilen loopt de D630/D930 parallel aan de route, vanaf Iwuy via Cambrai naar Bapaume. Minpunt is dat die weg door een aantal bebouwde kommen loopt, zoals die van Cambrai. Over de grotere afstand naar Parijs is de N2 enigszins een alternatieve route, maar die route schiet tussen Maubeuge en Laon niet echt op. Snelle alternatieven om tol te omzeilen zijn er feitelijk niet.

Tol[bewerken]

De A2 is een tolweg, in het beheer van Sanef. Alleen voor het deel tussen de A1 en Cambrai moet tol betaald worden; de rest is tolvrij.