A12 (Frankrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Autoroute de Bretagne
Autoroute de Bretagne
Autoroute de Bretagne
Land Frankrijk
Regio Île de France
Lengte 8,5 km
Lijst van Franse autosnelwegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Frankrijk
Traject
Knooppunt van wegen A13 naar Rouen - Parijs
Afrit autosnelweg 1 Bois-d'Arcy
Afrit autosnelweg 2 Versailles N12
Afrit autosnelweg 3 Trappes, Montigny-le-Bretonneux N10D10

De A12 is een autosnelweg gelegen in Yvelines in Frankrijk tussen de plaats Trappes en de A13. De totale lengte van deze tolvrije snelweg bedraagt slechts 8,5 kilometer.

Routebeschrijving[bewerken]

Middels een stackknooppunt begint de A12 aan de A13, de snelweg vanaf Paris naar Rouen en Caen. De snelweg telt dan 4 rijstroken in zuidelijke richting en 3 in noordelijke richting, en loopt vlak langs het bekende Versailles. Bij St. Quentin-en-Yvelines kruist men de Voie Expresse N12, die het doorgaande verkeer naar Dreux verwerkt. De A12 eindigt vervolgens op de N10 die verder naar Rambouillet loopt.

Geschiedenis[bewerken]

De A12 is één van de oudste snelwegen in Frankrijk, en was vroeger onderdeel van een plan voor een snelweg van Paris naar Bretagne. De eerste plannen voor de snelweg werden in 1934 gemaakt, toen een plan voor snelwegen in de regio Paris werd opgesteld. De aanleg van de snelweg begon in 1936, maar het duurde tot 1950 tot de snelweg werd opengesteld voor het verkeer.

De A12 is één van de weinige autosnelwegen in de agglomeratie Paris waar een maximumsnelheid van 130 km/h geldt.

Toekomst[bewerken]

lhoewel er geen plannen meer zijn om de A12 verder westwaarts te bouwen richting Bretagne - daarvoor is de RN12 al hoogwaardig uitgebouwd - zijn er wel plannen om de A12 zuidwaarts te verlengen, naar Essarts-le-Roi, om daar aan te sluiten op het Voie Expresse deel van de RN10 rond Rambouillet. De RN10 is een substandaard 2x2 weg met één verkeerslicht in Trappes en meerdere kruispunten van Trappes tot Essarts-le-Roi. Als opleverdatum wordt 2020 genoemd.

Tol[bewerken]

De snelweg is tolvrij.

Verkeersintensiteiten[bewerken]

In 2014 reden dagelijks 132.500 voertuigen bij het begin van de snelweg bij Bailly, wat daalt naar 59.400 voertuigen bij het einde van de snelweg.