A26 (Frankrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Autoroute des Anglais
Knooppunt van de A26 met de A2 bij de stad Cambrai
Knooppunt van de A26 met de A2 bij de stad Cambrai
Autoroute des Anglais
Autoroute des Anglais
Land Frankrijk
Regio Grand Est, Hauts-de-France
Lengte 394 km
Lijst van Franse autosnelwegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Frankrijk
Traject
Knooppunt van wegen A16 Amiens / Dunkerque
Afrit autosnelweg 18 A18 Calais-Port
Afrit autosnelweg 2 Ardres
Afrit autosnelweg 3 St. Omer
Afrit autosnelweg 4 Aire-sur-la-Lys
Afrit autosnelweg 5 Lillers
Afrit autosnelweg 6 Béthune
Afrit autosnelweg 6.1 Nœux-les-Mines
Knooppunt van wegen A21 Lens / Douai
Afrit autosnelweg 7 Arras
Knooppunt van wegen A1 Parijs / Lille
Afrit autosnelweg 8 Marquion
Knooppunt van wegen A2 Parijs / Brussel
Afrit autosnelweg 9 Masnières
Afrit autosnelweg 10 St. Quentin-Nord
Knooppunt van wegen A29 Amiens / Le Havre
Afrit autosnelweg 11 St. Quentin-Sud
Afrit autosnelweg 12 La Fère
Afrit autosnelweg 13 Laon
Afrit autosnelweg 14 Guignicourt
Afrit autosnelweg 15 Reims-La Neuvilette
Afrit autosnelweg 16 Reims-Z.I. Colbert
Knooppunt van wegen A344 Parijs / Reims
Knooppunt van wegen A4 Metz / Troyes

A4A26


Knooppunt van wegen A4 Metz / Strasbourg
Afrit autosnelweg 17 Fagnières
Afrit autosnelweg 18 Châlons-en-Champagne
Afrit autosnelweg 19 Europort de Vatry
Afrit autosnelweg 20 Sézanne
Afrit autosnelweg 21 La Vallée de l'Aube
Afrit autosnelweg 22 Charmont
Afrit autosnelweg 23 Troyes-Est
Knooppunt van wegen A5 Parijs / Dijon

De A26 is een autosnelweg gelegen in Frankrijk en verbindt de steden Calais, Arras, Reims en Troyes met elkaar. De weg wordt ook wel aangeduid met de naam Autoroute des Anglais. Hij is in beheer van de organisatie Sanef.

Routebeschrijving[bewerken]

De Rocade Est van Calais gaat ter hoogte van het knooppunt met de A16 over in de A26. De kruisende A16 komt uit Dunkerque en gaat in zuidelijke richting verder naar Amiens en Rouen. De A26 gaat na het knooppunt direct over in een tolweg en loopt door het enigszins monotone landbouwgebied van Noord-Frankrijk in zuidoostelijke richting. Men komt langs Saint Omer, waar men de N42 kruist, een Voie Expresse naar Boulogne-sur-Mer in het westen. De snelweg telt niet al te veel afslagen, alhoewel het platteland redelijk dichtbevolkt is en bezaaid is met dorpjes en gehuchten. Men komt langs Béthune, waarna bij Bully-les-Mines de A21 begint en richting Lens, Douai en Valenciennes loopt. De A26 blijft buiten dit stedelijk gebied en kruist dan de N17, de hoofdweg van Lens naar Arras. Vlakbij Arras kruist men de A1 die vanaf Lille naar Parijs loopt. De relatie Calais-Parijs vice versa is de belangrijkste op dit knooppunt, maar ook vanaf het zuiden de A1 op naar Lille trekt redelijk wat verkeer. Men kruist dan de rivier de Scarpe, waarna de weg even verderop, bij Cambrai de A2 kruist, de snelweg van Parijs naar Brussel. Dan begint een relatief saai gedeelte langs Saint Quentin naar Reims. Bij Saint Quentin eindigt de A29, de snelweg vanuit Amiens en Le Havre. Men kruist dan de rivier de Somme. Men komt dan langs Laon, een regiostadje waar men de N2 kruist, die vanaf Maubeuge naar Parijs loopt als hoofdweg.

Men komt daarna door wat lage heuvels en er zijn van tijd tot tijd rivierdalen zoals die van de Aisne. Men bereikt dan de stad Reims, waar de A26 invoegt op de A4. De snelweg telt door Reims 2x3 rijstroken en aan de oostkant van Reims eindigt de A34, de snelweg uit Charleville-Mézières. Vlak na Reims begint het tolgedeelte weer, waarna de weg naar Châlons-en-Champagne loopt, waar de A4 afsplitst richting Metz en Strasbourg in het oosten en de A26 naar het zuiden gaat. Men kruist hier de rivier de Marne. De snelweg loopt dan door uitgestorven gebied met alleen maar landbouwvelden naar het zuiden. Bij de afslag Sommesous ligt een vrachtluchthaven van Parijs, nogal opvallend gezien de afstand tot Parijs en de leegte van het gebied eromheen. Men steekt daarna de rivier de Aube over, waarna men de stad Troyes bereikt. Aan de oostkant van Troyes eindigt de snelweg op de A5, de snelweg van Parijs naar Langres en Dijon.

Geschiedenis[bewerken]

De A26 is een iets jonger dan gemiddelde lange-afstandssnelweg in Frankrijk, en is voornamelijk gedurende de jaren 80 aangelegd. Op 9 december 1976 opende het eerste deel tussen Lillers en Liévin in de regio Lens. Op 23 september 1977 werd dit deel zuidwaarts verlengd tot de A1. Eind 1981 opende het deel tussen Setques en Lillers. Eind 1982 volgde het deel vanaf de A1 tot aan La Vacquerie. In de zomer van 1983 opende weer een noordelijk stukje tussen Nordausques en Setques. In 1985 werd de A26 rondom St. Quentin opengesteld en in 1987 volgde de verlenging tot Laon. Eind 1988 opende het deel tussen Calais en Nordausques, waarmee de A26 van Calais tot Laon doorlopend te berijden was.

Op 24 maart 1989 opende het deel vanaf Laon tot aan de A4 bij Reims. Op 30 juni 1992 opende het deel vanaf Châlons-en-Champagne tot aan Troyes, waarmee de A26 voltooid was. In 2010 opende rond Reims een nieuw tracé voor het verkeer, waar de A4 en A26 dubbelgenummerd zijn.

Op 18 december 2014 opende een aansluiting ter hoogte van Noeux-les-Mines, deze kreeg het nummer 6.1. De bestaande aansluiting 6.1, met de A21 bij Bully-les-Mines is hierbij omgenummerd in 6.2.

Toekomst[bewerken]

In de toekomst wordt de A26 wellicht doorgetrokken naar Auxerre en Bourges om zo een lange-afstandsbypass voor Parijs te vormen.

Verkeersdrukte[bewerken]

In de zomer is de weg nog relatief rustig, al komt men wel veel Britten tegen die op vakantie gaan. Files zijn echter een uitzondering. De weg is een alternatief vanuit het westen van Nederland richting Zuidoost-Frankrijk, men kan hiermee Parijs en Luxemburg mijden.

Alternatieven[bewerken]

Voor de verkeersdrukte hoeft men geen alternatief te zoeken, maar voor de tol kan dat wel een reden zijn. Tussen Troyes en Châlons-en-Champagne loopt de D677 en D977 parallel, de voormalige N77. Deze weg is erg rustig en loopt weliswaar door een paar dorpjes, maar die kosten nauwelijks tijd. De weg is goed uitgebouwd en kent nauwelijks verkeer. Vanaf Châlons kan men bijvoorbeeld de D944 naar Reims nemen om dan de tolvrije A34 naar België te nemen, zodoende een snelle route tussen Luik en Troyes. De D944 en D1044 vormt een parallelle route via Laon naar Saint Quentin, een brede weg maar wel met de nodige dorpjes. Het is echter wel een redelijk alternatief om de tol te omzeilen als men geen haast heeft. De D939 loopt van Cambrai naar Arras en kan een alternatief zijn. Men moet dan wel een stukje door Arras. Richting de Kanaalkust kan men dan kiezen om de tolvrije A1/A25 via Lille naar Duinkerke te nemen of de D939 en D901 naar Boulogne-sur-Mer te nemen. Ten noorden van Boulogne is de A16 ook tolvrij. In afstand zijn beide routes wel redelijk wat langer dan de meer directe route van de A26. Het alternatief zou de D943 via Lens en Saint Omer zijn, maar die gaat door erg veel bebouwde kommen.

Verkeersintensiteiten[bewerken]

Het tolweggedeelte tussen Calais en Saint-Omer is rustig met tussen de 10.000 en 11.400 voertuigen. Na het invoegen van de N42 stijgen de intensiteiten wat naar 13.900 voertuigen, wat uiteindelijk piekt tot 25.000 voertuigen ten noordwesten van Lens. Tussen Lens en de A1 rijden dagelijks tussen de 15.300 en 19.300 voertuigen. Zuidoostelijk van de A1 rijden dagelijks ongeveer 15.500 voertuigen, wat na het kruisen van de A2 stijgen de aantallen licht en blijven stabiel op een hoogte van ongeveer 17.000 voertuigen tot aan Reims. Het dubbelgenummerde gedeelte van de A4 is wat drukker, met gemiddeld 33.000 voertuigen. Tussen Châlons-en-Champagne en Troyes is de snelweg erg rustig met 15.000 voertuigen per etmaal.

Tol[bewerken]

De A26 is een tolweg. Het overgrote deel van de A26 is in het beheer van Sanef, alleen het zuidelijkste deel bij Troyes is in het beheer van APRR.