A8 (Frankrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
La Provençale
Viaduc du Rank vanaf Gorbio
Viaduc du Rank vanaf Gorbio
La Provençale
La Provençale
Land Frankrijk
Regio Provence-Alpes-Côte d'Azur
Lengte 230 km
Lijst van Franse autosnelwegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Frankrijk
Traject
Knooppunt van wegen A7 Lyon / Marseille
Afrit autosnelweg 29 Aix-en-Provence-Ouest
Knooppunt van wegen A51 Marseille / Gap
Afrit autosnelweg 30 Aix-en-Provence
Afrit autosnelweg 31 Aix-en-Provence-Val St. André
Afrit autosnelweg 32 Fuveau
Knooppunt van wegen A52 Marseille / Toulon
Afrit autosnelweg 33 Rousset
Afrit autosnelweg 34 Barjols
Afrit autosnelweg 35 Le Val
Knooppunt van wegen A57 Toulon
Afrit autosnelweg 36 St. Tropez
Afrit autosnelweg 37 Fréjus
Afrit autosnelweg 38 Fréjus-St. Raphaël
Tol Fréjus
Afrit autosnelweg 39 Fayence
Afrit autosnelweg 40 Théoule-sur-Mer
Afrit autosnelweg 41 Mandelieu-Est
Afrit autosnelweg 42 Grasse
Afrit autosnelweg 44 Antibes
Tol Antibes
Afrit autosnelweg 46 Bouches du Loup
Afrit autosnelweg 47 Villeneuve-Loubet
Afrit autosnelweg 48 Cagnes
Afrit autosnelweg 49 St. Laurent-du-Var
Afrit autosnelweg 50 Nice-Promenade des Anglais
Afrit autosnelweg 51 Nice-St. Augustin
Tol Nice-St. Isidore
Afrit autosnelweg 52 Carros
Afrit autosnelweg 54 Nice-Nord
Afrit autosnelweg 55 Nice-Est
Afrit autosnelweg 56 A500 Monaco
Afrit autosnelweg 57 La Turbie
Tol La Turbie
Afrit autosnelweg 58 Roquebrune
Afrit autosnelweg 59 Menton
Grens met ander EU-land Grens met Italië
Vlag van Italië van/naar Genova A10

De A8 is een 230 kilometer lange autosnelweg gelegen in het zuiden van Frankrijk. Zij verbindt de A7 ten westen van de stad Aix-en-Provence met de plaats La Fare-les-Oliviers in het zuidoosten van Frankrijk, bij de Italiaanse grens. Vanaf daar sluit de weg aan op de Italiaanse A10. De A8 verbindt de belangrijkste steden in het zuiden van Frankrijk, te weten: Fréjus, Saint-Raphaël, Cannes, Antibes, Nice, Monaco en Menton.

Routebeschrijving[bewerken]

De A8 behoort samen met wegen als de A40 en de A75 tot de buitencategorie aan mooie snelwegen in Frankrijk. De weg doorkruist de Provence van west naar oost, en passeert de populaire Côte d’Azur, met welbekende steden als Cannes, Nice en Monaco. De route gaat door een bosrijk en bij vlagen bergachtige regio. In met name in de zomermaanden kan het gedurende de hele dag behoorlijk druk zijn.

De weg start bij Coudoux, waar de A8 van de A7 afsplitst. Kort na de start gaat de weg onder een lang en modern dalviaduct van de TGV-lijn Lyon-Marseille door. Het contrast is groot met het 150 jaar oude spoorviaduct met fraaie bogen ter hoogte van de stad Aix-en-Provence. Na Aix volgt een wat bergachtiger deel, met een prachtig uitzicht op de rotsachtige Montagne Ste. Victoire ten noorden van de weg. Hierop volgt een korte tunnel. Via een tolstation en de aansluiting met de A52 gaat de A8 verder door een rustiger deel bij St. Maximin en Brignoles, omgeven door bossen en heuvels. Vervolgens is er een kort dalviaduct bij Le Luc met uitzicht op het middeleeuwse dorpje Le Vieux Cannet. Na de aansluiting van de A57 volgen mogelijk de mooiste beboste bergen langs de weg rond Vidauban. Even later kan de reiziger proberen gezichten te herkennen in de Rocher de Roquebrune, een serie hoge rotsen. Bij Fréjus volgt een tolstation, de eerste uit een serie van vele tolstations, waarna het Esterelgebergte volgt met een aantal serieuzere hoogteverschillen. Maar het klimwerk wordt beloond, wanneer even voor Mandelieu een schitterend uitzichtspunt volgt op Cannes en de Middellandse Zee. Geflankeerd door palmen kronkelt de weg zich langs luxueuze appartementen naar Antibes, waar weer een uitzicht volgt op de zee en de stad Nice. Voor Nice passeert de A8 de rivier de Var, en loopt de weg tijdelijk parallel aan de Var, om noordelijk langs Nice verder in oostelijke richting te lopen. Dit prachtige stuk gaat door een ruiger deel van de Zeealpen en kent vele tunnels en enkele viaducten. Via de aansluiting op de A500 naar Monaco loopt de weg naar de Italiaanse grens bij Menton.

Geschiedenis[bewerken]

Aanleggeschiedenis
De snelweg is deels in de jaren 60, maar voornamelijk in de jaren 70 aangelegd. Op 1 maart 1961 opende het eerste deel tussen Puget-sur-Argens en Mandelieu, waarna op 1 juli dit deel werd verlengd tot Villeneuve-Loubet. Op 14 juli 1969 opende de eerste rijbaan tussen Roquebrune en de Italiaanse grens, de tweede volgde op 11 juli 1970. Op 31 december 1970 werd ook het deel langs Aix-en-Provence opengesteld. Op 29 juni 1972 opende het deel vanaf de A57 tot aan Puget-sur-Argens en op 20 december 1972 werd het deel tussen de A7 en A51 bij Aix-en-Provence opengesteld. Op 21 juni 1973 volgde het deel van Brignoles tot de A57, en in 1973 en 1974 werd het tussenliggende deel tussen Aix-en-Provence en Brignoles opengesteld.

Op 18 juni 1976 opende het deel tussen Villeneuve-Loubet en Nice-Promenade des Anglais. In 1976 en 1978 werd vervolgens de rondweg van Nice aangelegd tot La Turbie, deels nog met één rijbaan. De tweede rijbaan opende in 1983 en 1985 en op 12 juni 1989 opende het laatste deel tussen La Turbie en Roquebrune.
Verbredingen
De weg is later over het gehele traject tussen de A7 en Nice naar 2x3 rijstroken verbreed. In 1978 is het eerste deel verbreed, een kort stuk aan de oostkant van Aix-en-Provence, tussen het tolstation en de A52. In 1988 is het deel door Aix-en-Provence naar 2x3 rijstroken verbreed en in 1993 volgde het westelijkste deel tussen de A7 en Aix-en-Provence.

Het deel tussen Aix-en-Provence en Nice is vanaf Nice naar het westen toe in fases naar 2x3 rijstroken verbreed. In 1981 kwam de verbreding tussen Bouches-du-Loup en Antibes gereed, gevolgd door het deel langs Antibes in 1983 en verder tot Cannes/Grasse in 1988-1989. Het deel tussen Mandelieu en Fréjus is in diverse fases tussen 1981 en 1993 naar 2x3 rijstroken verbreed, dit was een complex en langdurig project, dat ongebruikelijk voor Frankrijk, in tal van kleine deelprojecten is verbreed. In 1991 is het deel langs Cannes naar 2x3 rijstroken verbreed en in 1993 het resterende deel tussen Cannes en Mandelieu.

Westelijker is in 1993 het deel langs Fréjus naar 2x3 rijstroken verbreed, en vervolgens in fases tussen 1995 en 1999 is het deel tussen Fréjus en Saint-Maximim naar 2x3 rijstroken verbreed. Hier bleef het enige tijd bij, zodat er een smaller deel met 2x2 rijstroken tussen de A52 en Saint-Maximim overbleef. Dit is in 2011 naar 2x3 rijstroken verbreed, zodat de A8 over de hele afstand vanaf de A7 tot Nice van minimaal 2x3 rijstroken voorzien was.

Het deel tussen Bouches-du-Loup en Nice-Promenade des Anglais is direct in 1976 met 2x3 tot 2x4 rijstroken aangelegd. Ook het deel tussen Nice-Saint Isidore en La Turbie is direct met 2x3 rijstroken aangelegd in 1982-1985, alhoewel de snelweg provisorisch met 2x2 rijstroken op één rijbaan in gebruik was genomen in 1976-1978. Langs de westzijde van Nice was een bottleneck met 2x2 rijstroken tussen Nice-Promenade des Anglais en Nice-Saint Isidore, dat in 2008 naar 2x3 rijstroken is verbreed. Hiermee was het project echter niet voltooid, ter hoogte van de aansluiting Promenade des Anglais maakt de A8 een scherpe bocht en had ter hoogte van de aansluiting 2x2 rijstroken voor doorgaand verkeer. Op 9 april 2015 was de verbreding van dit deel gereed, waarbij de bocht minder scherp is gemaakt. Tussen Nice en Monaco tellen enkele delen ook 3 rijstroken, maar niet het hele traject in beide richtingen. Enkel het deel ten oosten van Monaco telt nog 2x2 rijstroken.

Toekomst[bewerken]

Omdat de A8 erg druk is en uitbreiding op bepaalde plaatsen, zoals rond Cannes erg kostbaar is en tevens geen oplossing biedt voor een vrij hoog aantal afritten en tolstations, is er een plan voor een parallelle snelweg tussen Mandelieu (bij Cannes) en Nice. Deze A58, zou een snelweg voor doorgaand verkeer moeten worden, met weinig afritten en maar 1 tolstation op de route. Wanneer dit aangelegd wordt is onduidelijk, het is sowieso maar de vraag of dit überhaupt aangelegd zal worden.

Een ander plan is de A54 vanaf Salon door te trekken naar de A51 en een A510 aan te leggen tussen de A51 en de A8, om Aix-en-Provence te ontlasten, hoewel dit plan enigszins uit beeld lijkt te zijn verdwenen.

Verkeersintensiteiten[bewerken]

Vanaf het begin aan de A7 rijden 54.000 voertuigen wat oploopt tot 78.000 bij Aix-en-Provence. Daarna daalt dit tot zo'n 38.000 voertuigen om na het invoegen van de A57 te stijgen tot 50.000 voertuigen. Richting Nice loopt dit verder op, tot 155.000 voertuigen net ten westen van Nice. Ten oosten van Nice storten de intensiteiten in tot 25.000 aan de grens met Italië. In 2014 lag de gemiddelde intensiteit voor het hele deel tussen Aix-en-Provence en de Italiaanse grens op 59.400 voertuigen per dag.
Verkeersdrukte
Op de A8 kan het in de zomermaanden over de gehele lengte en gedurende de hele dag erg druk zijn en leiden tot files. Het feit dat er vanaf Fréjus 5 tolstations over een lengte van zo’n 100 km zijn, helpt hierbij ook niet mee. Bij de aansluiting met de A7 ontstaat er soms in westelijke richting enige file, door de wat onhandige inrichting van het knooppunt (een versmalling van de doorgaande rijbaan). Verderop bij Aix kan het ook goed druk zijn. De ernstigste problemen doen zich meestal voor tussen Cannes en Monaco, en dan vooral tijdens de spits. Toch valt het voor het doorgaande verkeer meestal nog wel mee (en er is toch weinig tegen te doen), en zijn vooral bepaalde afritten druk.
Drukke afritten
Zo is afrit 38 (Fréjus) in oostelijke richting vaak een flessenhals. Het verkeer verlaat hier de weg bij het grote tolstation, maar er zijn maar heel weinig poortjes gereserveerd voor de afslag, wat tot oponthoud kan leiden. Het kan daarom handiger zijn om afrit 37 (Puget-sur-Argens) te nemen en de overigens ook drukke N7 naar Fréjus te volgen. In westelijke richting speelt dit probleem niet.

Bij Cannes zijn de afritten 40 (Mandelieu) en 42 (Cannes-Centrum) vaak druk, doordat ze op drukke wegen aansluiten. Afrit 41 leidt naar een rustiger industrieterrein. Deze afrit is dan ook aan te raden voor verkeer naar de zee of naar het centrum van Cannes, het snelst te bereiken via de boulevard.

Naar Nice is afrit 50 meestal rustiger dan de omliggende afritten. Hier kan het verkeer kruisingsvrij de D6202 (ex-N202) oprijden, de afrit Nice-Centrum op deze weg negeren, en via de brede Promenade des Anglais richting de stad rijden.

Bij Monaco is de A500 aangelegd (feitelijk een tunnel met 2+1 rijstroken) die het filerijden naar de stad redelijk verleden tijd heeft gemaakt, mits de toerist niet al te laat arriveert.

Alternatieven[bewerken]

Het is in de Provence meestal niet verstandig om voor tijdswinst of om tolkosten uit te sparen, veel binnendoor te gaan rijden. Zelfs de kleinste bergweggetjes worden vaak druk bereden, en als dat al niet tot vertraging leidt, dan ontstaat die wel in een dorpje waar markt is.

Een uitzondering op deze regel is de ex-N7, die parallel loopt aan de A8. Deze weg, door insiders ook wel D7n, DN7 of D6007 genoemd, is voor wat betreft het gedeelte ten westen van de omgeving Le Luc/Le Muy een redelijk snelle route. Er worden vrij weinig dorpen gepasseerd, en er zijn ook diverse inhaalmogelijkheden op 2+1- en 2+2-delen.

Zijdelings van belang bij de A8 is een eeuwige discussie of het vanaf Sisteron sneller is om via de A51 en A8 langs Aix-en-Provence naar de Côte d'Azur te rijden, of toch via de N85, de Route Napoléon, te gaan. Een goed antwoord op deze vraag is moeilijk te geven. Voor bestemmingen ten westen van Fréjus, zal de A51-A8 zeker sneller zijn. Voor bestemmingen tot aan de Gorges du Verdon is de N85 duidelijk sneller. Ten zuidoosten daarvan wordt het een lastiger verhaal.

Op het gebied van natuur is de N85 een prachtige route om te rijden, die via diverse passen, uitzichtpunten, kloven en langs riviertjes kronkelt de weg naar de kust. Daartegenover staat dat er vrijwel geen inhaalmogelijkheden zijn, en dat mede daardoor de gemiddelde snelheid vaak amper boven de 50 km/h komt. Zeker het deel rond Castellane kan erg tijdrovend en vermoeiend zijn. Het hangt daarom van de bestemming en de reiziger zelf af welke route de voorkeur heeft.
Toeristische lokale routetips
Verder zijn er (zeker ten oosten van Fréjus) weinig tot geen vlotte alternatieven voor de A8. Dat betekent echter niet dat de parallelle wegen geen schitterende ervaring zijn om te rijden. Zo liggen tussen Fréjus en Cannes de ex-N98 en ex-N7, als twee pareltjes.

Vanaf Fréjus loopt de ex-N98 (D559/D6098) langs de kust aan de voet van het Esterelgebergte naar Cannes als Corniche d’Or (Gouden Kustweg). Met onderweg een aantal mooie stranden, een hoog spoorviaduct en diverse uitzichtspunten, o.a. op Cannes, is dit een zeer fotogenieke route. In Cannes loopt de weg als Boulevard de la Croisette langs de jachthaven en het filmpaleis naar Antibes en verder naar Nice langs het strand over de Promenade des Anglais. Hoewel deze route bij Nice op een gegeven moment in totaal een stuk of 10 rijstroken heeft, is het uiteraard wel een tijdrovende expeditie, en vooral geschikt om in meerdere delen te doen.

Ook de ex-N7 (DN7/D6007) heeft een aantal mooie stukken. Tussen Fréjus en Cannes loopt deze weg door het mooie, dichtbeboste Esterelgebergte. Deze roodgekleurde bergen zijn een oase van rust in de drukke regio.

Ook parallel aan de A8 lopen ten oosten van Nice 3 Corniches (kustwegen) die elk de moeite waard zijn. Van laag naar hoog is er eerst de ex-N98 (D6098), de Corniche Inférieure. Hoewel de naam anders suggereert, een prachtige weg direct langs de kust, aan de voet van de bergen, door met villa’s bezaaide dorpen als Villefranche en St.Jean-Cap-Ferrat. De weg loopt verder door Monaco naar de ex-N7 bij Menton.

Iets hoger ligt de Moyenne Corniche, de ex-N7 (D6007), die via de Col d’Eze langs de bergen kronkelt, boven Monaco langs naar de Italiaanse grens bij Menton, onderweg voorzien van vele fraaie fotomomenten.

De hoogste en mooiste route is de Grande Corniche, de D2564, via de Col des 4 Chemins en via plaatsen als La Turbie, waar het uitzicht op Monaco schitterend is. De weg loopt dan verder naar de D6007 via Roquebrune.
Trein
Zo zijn er wel meer mooie wegen. Omdat het in vele gevallen vaak erg druk verkeer is, kan het hier een goede optie zijn om voor een dagtrip eens met de trein te gaan. Ten oosten van Fréjus loopt de spoorlijn geheel langs de kust, met vele prachtige uitzichtpunten, met name even ten oosten van Monaco, waar dit kleine land zichtbaar is, glimmend in de zon. Het nemen van de trein kan het rijden door steden overbodig maken, net als het vinden van een parkeerplaats. Dit laatste kan in Cannes en Nice soms lastig en vrij prijzig zijn, niet in Monaco overigens, waar men meestal voor ongeveer een euro per uur wel kan parkeren. Treinen vertrekken veelal uit Les Arcs en St. Raphaël-Valescure en aan de andere kant vanaf Ventimiglia (in de buurt van het vertrekpunt instappen, vergroot de zitkans), en zijn vaak stop- en sneltreinen die ook op vele kleine stations stoppen, die vaak goed per auto bereikbaar zijn. Deze mooie spoorlijn langs de kust, is zeker een bezoek waard, tijdens een verblijf in de regio.

Tol[bewerken]

De A8 is een tolweg over vrijwel de gehele lengte, in het beheer van Escota. Alleen ter hoogte van Aix-en-Provence en in de buurt van Cannes en Nice zijn een aantal tolvrije stukjes. Het deel ten westen van Aix valt voor wat betreft de tol samen met de betaling voor de aansluitende A7. Voor het traject ten oosten van Roquebrune wordt de tol in Italië geïnd als het centrale tolstation op de A10 bij Ventimiglia wordt gepasseerd. Het deel tussen Roquebrune en Menton is tolvrij te gebruiken, aangezien er geen tolstation is bij de afrit Menton.