April-meistakingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Massagraf gefusilleerde verzetsstrijders meistaking in Limburg, ontdekt op 1 juli 1948
Monument melkstaking April/Mei 1943 Suameer Frl.
Oorlogsmonument Meistaking Appelbergen

De April-meistaking was een staking in 1943 in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aanleiding[bewerken]

Bekendmaking van het krijgsgevangenschap op de voorpagina

De aanleiding tot de staking was de bekendmaking op 29 april 1943, dat Nederlandse oud-militairen die gevochten hadden tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 zich vrijwillig moesten melden voor krijgsgevangenschap. Kort hiervoor had de deportatie van Joden een aanvang genomen. Ook werd de arbeidsinzet ingevoerd.

Stakingsgebied[bewerken]

De staking begon op donderdag 29 april 1943 bij Machinefabriek Gebr. Stork & Co in Hengelo (Ov.). Een belangrijke rol bij het verspreiden van het bericht, dat de werknemers van Stork in staking waren gegaan, speelde de telefoniste van Stork, Femy Efftink. Zij belde op eigen initiatief naar andere bedrijven in Hengelo en omgeving met het verzoek om ook mee te doen. Gaandeweg verspreidde de staking zich over bedrijven in het noorden, oosten en zuiden van het land. In Friesland staat deze staking bekend als de Melkstaking, omdat boeren geen melk aan de melkfabrieken leverden en hun melk gratis weggaven aan de burgers. In de Mijnstreek in Zuid-Limburg werd de staking gesteund door de Rooms-Katholieke Kerk. De staking eindigde op 3 mei 1943.

Een teleurstelling voor de stakers was dat de Nederlandse Spoorwegen bleven rijden. Ook bleef het stil in en rond Amsterdam, waar men de bloedige nasleep van de Februaristaking van 1941 nog in het geheugen had.

Bestraffing[bewerken]

De Duitse bezetter reageerde ook op deze staking met harde hand. Tachtig stakers werden standrechtelijk geëxecuteerd, hun namen werden op plakkaten bekendgemaakt. Daarnaast vallen 95 doden en 400 zwaargewonden door beschietingen door de bezetters op de stakenden.[1]

Monumenten[bewerken]

Zie ook[bewerken]

  1. Duitse reactie, Verzetsmuseum