Bart Welten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bart Welten
Bart Welten
Algemene informatie
Land Koninkrijk der Nederlanden
Geboortedatum 3 oktober 1922
Geboorteplaats Breda
Overlijdensdatum 29 november 1970
Werk
Beroep beeldhouwer
Werkgever(s) Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost
Actieve periode 1937 - 1969
Studie
School/universiteit Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (Leuven)
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Bartholomeus Johannes Maria (Bart) Welten (Breda, 3 oktober 1922Ulvenhout, 29 november 1970) was een Nederlands beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Om zich te bekwamen in de plastische vormgeving ging Welten al vroeg werken in het atelier van de beeldhouwer Toon van de Wiel in Breda. In 1946 vertrok hij naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij bij Bon Ingen-Housz werkte. Daarna zette hij zijn beeldhouwersopleiding voort aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Een gesprek met Jozef Muls te Kapellen leverde hem een introductie op voor het kunsthistorisch instituut van de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij zich in 1949 liet inschrijven. Hij studeerde in 1953 cum laude af op een licentiaatsthesis over de Dea Nehalennia. In zijn laatste studiejaar werd hij benoemd tot docent kunstgeschiedenis en ruimtelijke vormgeving aan de Academie St. Joost te Breda, waarna hij ook nog functies aanvaardde als tekenleraar middelbaar onderwijs in Nijmegen (Mater Dei) en in Ubbergen (Notre Dame des Anges). Bovendien was hij docent cultuurgeschiedenis aan de Katholieke Leergangen te Tilburg.

Bart Welten (in 1968)

In 1955 werd hij lid van de Gemeenschap Beeldende Kunstenaars Nijmegen (GBKN). In 1956 ging hij in Oosterhout wonen en in 1969 in Ulvenhout. In 1960 promoveerde Welten summa cum laude tot doctor in de oudheidkunde en kunstgeschiedenis. Het proefschrift was getiteld Het Kunstonderwijs in Nederland.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Als beeldhouwer maakte Bart Welten plastieken in brons, steen, metaal, kunstharsen en cybernetische plastieken. Ofschoon hij een relatief korte carrière had (Welten werd slechts 49 jaar oud) heeft hij veel werk nagelaten. De vroege beelden zijn vooral religieus van aard. Later maakte hij veel meisjesfiguren. In de laatste jaren werkte hij vooral aan bewegende objecten.

Sambeek

Ewijk

Nijmegen

Wenen

Vught

Valkenswaard

  • Maria met Kind, Museum Van Gerwen-Lemmens (gesloten in 2008; collectie verspreid)

Bergen op Zoom

  • De Heilige Martelaren van Gorcum (1962), Heilig Hartkerk aan het Piusplein

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]