Beit Sahur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bayt Sahur)
Ga naar: navigatie, zoeken
Beit Sahur / Beit Sahour
بيت ساحور
Plaats in Palestina Vlag van Palestina
Beit Sahur
Beit Sahur
Situering
Gouvernement Bethlehem
Coördinaten 31° 42′ NB, 35° 13′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,945 dunams (6,9 km2) km²
Inwoners (2007) 12.367[1]
Hoogte 649 m
Detailkaart
Israëlische Westoeverbarrière en Groene Lijn rond Bethlehem, 2011
Israëlische Westoeverbarrière en Groene Lijn rond Bethlehem, 2011
Foto's
View of Beit Sahour
View of Beit Sahour
Portaal  Portaalicoon   Azië

Beit Sahur, ook Beit Sahour / Bayt Sahur, Arabisch: بيت ساحور , "Plaats van de Nachtwacht", is een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever en valt onder de administratieve controle van het gouvernement Bethlehem. Het ligt 649 meter boven zeeniveau, 1,5 kilometer ten oosten van Bethlehem. Aan de oostkant liggen de plaatsen Ash Shawawra en Dar Salah, in het zuidwesten Hindaza, en in het noorden Al Khas en An Nu'man.

Volgens het Palestijns Centraal Bureau voor Statistiek (PCBS) had Beit Sahur in 2007 12.367 inwoners. De bevolking bestaat voor 80% uit christenen (meest Grieks-Orthodox) en 20% moslims. Er zijn vier kerken en twee moskeeën.

Historische plaats[bewerken]

Grieks-katholieke kerk op de Herdersvelden
Fresco van de herdersvelden in het interieur van de Franciscaanse kerk

Beit Sahur was een van de eerste steden in Palestina met een Gemeenteraad, waarvoor in 1925 de eerste verkiezingen werden gehouden en vervolgens om de vier jaar plaatsvonden.

In en rondom de stad bevinden zich ruïnes uit de tijd van de Romeinen, het Byzantijnse Rijk, de islamieten en de kruisvaarders.

In het centrum van de stad bevindt zich de Bir as-Sayidah, de Bron van Maria, een van de diepste en belangrijkste bronnen.

In de orthodoxe "Shepherd's Fields" (Herdersvelden) bevindt zich een kleine vallei, "Der Er-Ra" (Convent van de Herders), met olijfbomen van soms wel 2000 jaar oud. Daarin bevindt zich een ondergrondse kerk, gewijd aan de Moeder van God, met de graven van drie van de herders aan wie de geboorte van Christus werd bekendgemaakt. Naast de Grieks-Katholieke Kerk is er de Evangelisch-Lutherse Kerk van Beit Sahour. Aan het hoofd van de daaraan verbonden lutherse school staat de pastor, Ashraf Tounnes. De kerk heeft tevens vestigingen in Beit Jala, Bethlehem, Jeruzalem, Ramallah en Amman.

Ten noordwesten hiervan ligt het katholieke "Shepherds' Field", Der Es-Siar, van de Franciscanen, waarop een vroege kerk heeft gestaan. Het huidige heiligdom is gebouwd in de vorm van een tent.

Bezetting door Israël[bewerken]

Sinds de bezetting van de Westelijke Jordaanoever door Israël in 1967 (Zesdaagse Oorlog) heeft de Israëlische gemeente Jeruzalem zijn grenzen verlegd rondom Oost-Jeruzalem en de omliggende Palestijnse dorpen. De verkiezingen voor de gemeenteraad van Beit Sahur, die om de vier jaar plaatsvonden, werden door Israël in 1976 bevroren vanwege de deelname van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). De stad werd onder Israëlisch bestuur en militaire controle van het IDF gebracht. Daardoor stagneerde de verdere ontwikkeling van de stad, hoewel ze overeenkomstig de Oslo-akkoorden II van 1995 (gebied-A) onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit vallen.

Confiscatie grondgebied[bewerken]

[2] In navolging van de Oslo-akkoorden van 1995 werd het grondgebied van Beit Sahur geclassificeerd, en wel 52,8% (4.389 dunams) als A-gebied (onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit) en 47,2% (93.917 dunams) als C-gebied (onder bestuur van de regering van Israël). Het C-gebied bestond uit agrarisch land, open ruimtes en kleine gedeeltes van de stad. Voor de bebouwing en de economische ontwikkeling van het land in het C-gebied is toestemming van het Israëlische bestuur vereist, wat voor Palestijnen vrijwel onmogelijk is te verkrijgen.

Ten noorden van Beit Sahur werd begin 1997 de Israëlische nederzetting Har Homa gebouwd. Voor de bouw van deze nederzetting en de 'bypass-roads' (snelwegen) en tunnels die deze nederzetting verbinden met de andere nederzettingen van de ring rond Jeruzalem en met het Gush Etsion-nederzettingenblok ten zuiden van Bethlehem, werden 548 dunams geconfisqueerd. Hierdoor werd Beit Sahur aan die kanten afgesloten van het overige Palestijnse gebied en van Oost-Jeruzalem.

Westoeverbarrière[bewerken]

Met de bouw van de Westoeverbarrière in 2002 werden Bethlehem, Beit Sahur, Beit Jala en de locatie Jabal Abu Ghneim (door Israël als 'natuurreservaat' aangemerkt) binnen de grenzen van de Israëlische gemeente Jeruzalem getrokken. Deze Barrière werd gebouwd en gepland op 10,34 km grondgebied van Beit Sahur en isoleerde daarmee 2140 dunams, die nu aan de westkant van de Barrière kwamen te liggen en zo binnen de grenzen van Jeruzalem werden gebracht. Het betrof 25,8% van het gehele grondgebied van Beit Sahur, die daardoor ook van Oost-Jeruzalem werd afgescheiden.

In de periode 2003-2009 werden er regelmatig plannen opgeworpen voor de bouw van nieuwe woningen in Har Homa, ondanks het feit dat deze activiteiten door de internationale gemeenschap met Resolutie 338 en Resolutie 242 Veiligheidsraad Verenigde Naties werden veroordeeld als grove schending van de getekende akkoorden tussen Israël en de Palestijnen.

In februari 2010 veegden Israëlische bulldozers het Palestijnse gebied in Osh Ghrab ten oosten van de stad Beit Sahur schoon en verklaarden het tot 'gesloten militair gebied'. Dit gebied was in 2000 reeds gebruikt als militaire uitvalsbasis. In 2010 bedroeg het door Israël geconfisqueerde grondgebied van Beit Sahur 2205 dunams.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]