Bayt Sahur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bayt Sahur / Beit Sahour
بيت ساحور
Plaats in Palestina Vlag van Palestina
Bayt Sahur
Bayt Sahur
Situering
Gouvernement Bethlehem
Coördinaten 31° 42′ NB, 35° 13′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,945 dunams (6,9 km2) km²
Inwoners (2007) 12.367[1]
Hoogte 649 m
Detailkaart
Israëlische Westoeverbarrière en Groene Lijn rond Bethlehem, 2011
Israëlische Westoeverbarrière en Groene Lijn rond Bethlehem, 2011
Foto's
View of Beit Sahour
View of Beit Sahour
Portaal  Portaalicoon   Azië

Bayt Sahur, ook Beit Sahur / Beit Sahour, Arabisch: بيت ساحور , "Plaats van de Nachtwacht", is een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever en valt onder de administratieve controle van het gouvernement Bethlehem. Het ligt 649 meter boven zeeniveau, 1,5 kilometer ten oosten van Bethlehem. Aan de oostkant liggen de plaatsen Ash Shawawra en Dar Salah, in het zuidwesten Hindaza, en in het noorden Al Khas en An Nu'man. Ten noorden van Beit Sahour is de Israëlische nederzetting Har Homa gebouwd en is Beit Sahour tevens door de Israëlische Westoeverbarrière aan die kant afgesloten van het overige Palestijnse gebied waaonder Oost-Jeruzalem.

Volgens het Palestijns Centraal Bureau voor Statistiek (PCBS) had Beit Sahour in 2007 12.367 inwoners. De bevolking bestaat voor 80% uit christenen (meest Grieks-Orthodox) en 20% moslims. Er zijn vier kerken en twee moskeeën.

Historische plaats[bewerken]

Grieks-katholieke Kerk op de velden van de herders

Beit Sahour was een van de eerste steden in Palestina met een Gemeenteraad, waarvoor in 1925 de eerste verkiezingen werden gehouden en vervolgens om de vier jaar plaatsvonden. Tijdens de bezetting door Israël van de Palestijnse Gebieden stopte dit toen Israël in 1976 de verkiezingen, vanwege de deelname van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) bevroor, en de stad onder de controle kwam van het Israëlische militaire bestuur waardoor de verdere ontwikkeling van de stad tot 2005 stagneerde.

In en rondom de stad bevinden zich ruïnes uit de tijd van de Romeinen, het Byzantijnse Rijk, en van de Islamieten en de kruisvaarders.

In het centrum van de stad bevindt zich de Bir as-Sayidah, de 'Bron van Maria', een van de diepste en belangrijkste bronnen.

In de Orthodoxe "Shepherd's Fields" bevindt zich een kleine vallei, "Der Er-Ra" (Convent van de Herders), met olijfbomen van soms wel 2000 jaar oud. Daarin bevindt zich een ondergrondse kerk, gewijd aan de Moeder van God, met de graven van drie van de herders aan wie de geboorte van Christus werd bekendgemaakt.

Ten noordwesten hiervan ligt het Katholieke "Shepherds' Field", Der Es-Siar, van de Franciscanen, waarop een vroege kerk heeft gestaan. Het huidige heiligdom is gebouwd in de vorm van een tent.

Bezetting door Israël[bewerken]

Sinds de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, heeft de Israëlische gemeente Jeruzalem zijn grenzen verlegd rondom omliggende Palestijnse dorpen. Door de bouw van de Westoeverbarrière zijn ook Bethlehem, Beit Sahour, Beit Jala en de locatie Jabal Abu Ghneim, die door Israël als 'natuurreservaat' werd aangemerkt, binnen de grenzen van deze gemeente getrokken.

Confiscatie grondgebied[bewerken]

In navolging van de Oslo-akkoorden van 1995 werd het grondgebied van Beit Sahour geclassificeerd, en wel 52,8% (4389 dunums) als A-gebied (onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit) en 47,2% 93917 dunums) als C-gebied (onder bestuur van de regering van Israël). Het C-gebied bestaat uit agrarisch land, open ruimtes en kleine gedeeltes van de stad. Voor de bebouwing en de economische ontwikkeling van het land in het C-gebied is toestemming van het Israëlische bestuur vereist, wat voor Palestijnen vrijwel onmogelijk is te verkrijgen. Begin 1997 werden hiervan honderden dunums, waaronder Abu Ghneim, geconfisqueerd voor de bouw van de Israëlische nederzetting Har Homa (548 dunums) en 'bypass-roads' die deze nederzetting met de andere nederzettingen in Jeruzalem, ten zuiden van Bethlehem en het Gush Etsion nederzettingenblok met elkaar verbinden.

De Westoeverbarriëre is gebouwd en gepland op 10,34 km grondgebied van Beit Sahour en heeft daarmee 2140 dunums geïsoleerd, die daardoor ten westen van de barrière zijn komen te liggen en op die manier binnen de grenzen van Jeruzalem zijn gebracht. Het betreft 25,8% van het gehele grondgebied van Beit Sahour.

In de periode 2003-2009 werden er regelmatig plannen opgeworpen voor de bouw van nieuwe woningen in Har Homa, ondanks het feit dat deze activiteiten door de internationale gemeenschap met Resolutie 338 en Resolutie 242 Veiligheidsraad Verenigde Naties worden veroordeeld als grove schending van de getekende akkoorden tussen Israël en de Palestijnen.

In februari 2010 veegden Israëlische bulldozers het Palestijnse gebied in Osh Ghrab ten oosten van de stad Beit Sahour schoon en verklaarden het tot 'gesloten militair gebied'. Dit gebied was in 2000 reeds gebruikt als militaire uitvalsbasis. In 2010 bedroeg het geconfisqueerde grondgebied van Beit Sahour 2205 dunums.

Geboren[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties