Bettie Page

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bettie Page
Bettie Page
Bettie Page
Volledige naam Betty Mae Page
Geboren 22 april 1923
Overleden 11 december 2008
Land Verenigde Staten
Lengte 1.66 m
Gewicht 58 kg
Haarkleur donker
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Mode

Bettie Mae Page (Kingsport (Tennessee), 22 april 1923 - Los Angeles, 11 december 2008) was een Amerikaans fotomodel.

In de jaren vijftig werd ze bekend als pin-up girl onder leiding van Irving Klaw. In januari 1955 was zij Playmate van de maand voor het blad Playboy Magazine. Ook werkte ze als bondagefotomodel. Page werd vooral 'ondergronds' populair vanwege de taboe-sfeer die rond haar foto's hing.

Eind jaren 50 bekeerde ze zich tot het christelijk geloof, volgde een drietal Bijbelscholen en werkte vervolgens voor allerlei christelijke organisaties, onder meer voor die van de baptistische evangelist Billy Graham.

Omstreeks de jaren tachtig kreeg ze last van schizofrenie en werd daarvoor acht jaar onder staatstoezicht geplaatst.

Na een tijdlang uit de schijnwerpers te zijn verdwenen, verwierf ze in de jaren negentig opnieuw bekendheid en kreeg ze een cultstatus. Met name Madonna beschouwde haar als een grote inspiratiebron. In 1996 verscheen Page' autobiografie. Tevens werden er verschillende biografische films over haar leven gemaakt, waaronder The Notorious Betty Page uit 2005, met Gretchen Mol in de hoofdrol.

Op 6 december 2008 kreeg ze een hartinfarct. Ook bleek ze last te hebben van een longontsteking. Page overleed vijf dagen later op 85-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartinfarct.[1][2]