Boterletter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Narky Blert (overleg | bijdragen) op 22 sep 2018 om 21:17. (Versie 52326520 van Narky Blert (overleg) ongedaan gemaakt.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Boterletter
Boterletter of amandelletter
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdingrediënt(en) bladerdeeg, amandelspijs
Gang Sinterklaas
Type Gebak
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Een boterletter, ook wel banketletter genoemd, is een letter, meestal een O-, S-, M- of (op de kop) W, van bladerdeeg, gevuld met spijs. Dit product wordt in Nederland doorgaans rond het sinterklaasfeest en kerst[1] gegeten.

Banketletters worden reeds vermeld in het boek Max Havelaar uit 1859. Chocoladeletters, die met Sinterklaas ook populair zijn, zijn van latere datum. De boterletter komt voor in het sinterklaasliedje O, kom er eens kijken, bij de opsommingen wat er in de schoen gevonden wordt. Inderdaad, ook: een le-etter va-an banke-et. In twee refreinen genoemd zelfs.

De term boterletter is afkomstig van de banketletterversie, waarvan het bladerdeeg gemaakt is met uitsluitend roomboter. Een boterletter gevuld met amandelspijs wordt beschouwd als de originele delicatesse. Een boter- of banketletter gemaakt met het goedkopere banketbakkersspijs, heeft een vulling van spijs gemaakt met ingrediënten als witte bonen en abrikozenpitten.

Om een amandelletter te controleren op peulvruchten doet men een druppeltje jodium op de spijs. Indien de spijs bruin kleurt zit er geen zetmeel in. Zetmeel van peulvruchten en dergelijke kleurt blauw bij toevoeging van jodium.