Brabants Dagblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Waldo79 (overleg | bijdragen) op 28 mrt 2020 om 19:21. (→‎Edities)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Brabants Dagblad
Brabants Dagblad
Type Dagblad
Formaat Tabloid
Eerste editie 1959
Eigenaar(s) DPG Media
Oplage 102.529 (112.753 op zaterdag)[1]
Hoofdredacteur Lucas van Houtert
Land(en) Vlag van Nederland Nederland
Gevestigd te 's-Hertogenbosch, met redactiekantoren in Tilburg en Oss
Regio(s) Noord-Brabant en Gelderland
Talen (nl)
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Het Brabants Dagblad is een Nederlands dagblad dat verschijnt in een deel van de provincies Noord-Brabant en de Gelderse Bommelerwaard. Het had een eigen kabelkrant: Brabants Dagblad TV. Daarnaast brengt het dagblad nieuwsfilmpjes onder de naam BDtv op het internet. De hoofdredactie is gevestigd in het kantoor in 's-Hertogenbosch, waar alle algemene redacties gevestigd zijn. De drukkerij is gevestigd in Best. Lucas van Houtert is per 1 november 2016 benoemd tot hoofdredacteur, nadat John van den Oetelaar vanaf april waarnemend hoofdredacteur was. Hij nam destijds de werkzaamheden van Mark van Assen over die zijn functie als hoofdredacteur neerlegde. Van Assen was hoofdredacteur sinds juni 2015. Hij volgde Ton Rooms op.

Geschiedenis

Het voormalige BD-kantoor in Tilburg.

In 1771 werd onder de titel Eerste 's-Hertogenbossche Dinsdagse/Vrydagse Courant voor het eerst een krant in Noord-Brabant uitgegeven door de twee Bossche drukkers L.J. Bresser en C.A. Wiéweg.[2] De krant bevatte slechts één of twee vellen papier met landelijk nieuws en berichten die voor de Bossche handelaren van belang waren. In de loop van de tijd is deze krant vele malen van naam veranderd en gefuseerd met andere kranten en pas sinds 1959 wordt de huidige naam Brabants Dagblad gebruikt. Het Brabants Dagblad (BD) verscheen voor het eerst online op 10 december 1995 en was destijds de tweede Nederlandse regionale krant op het internet. De eerste was hun zusterkrant, het Eindhovens Dagblad (ED). Sinds 6 februari 2007 verschijnt het Brabants Dagblad op tabloidformaat. Brabants Dagblad behoort met een oplage van 102.529 (112.753 op zaterdag)[1] tot de grootste regionale dagbladen van Nederland.[bron?] De uitgeverij maakt sinds februari 2015 deel uit van DPG Media, na de overname van Wegener door de Belgische uitgever.

Verspreidingsgebied

De stamboom van het Brabants Dagblad.

Het verspreidingsgebied valt grofweg in het noordoosten en midden van de provincie, met hoofdregio's 's-Hertogenbosch en Tilburg en de daaromheen liggende regio's, zoals het Land van Heusden en Altena, Oss, Uden-Veghel, de Langstraat en Boxtel-Schijndel. Maar ook in de op Brabant georiënteerde gedeelten van de provincie Gelderland zoals de Tielerwaard [bron?] en de Bommelerwaard. In tegenstelling tot wat de naam Brabants Dagblad doet vermoeden, verschijnt deze dus niet in heel Noord-Brabant. In het westen van de provincie grenst het verspreidingsgebied aan dat van BN/DeStem, in het zuidoosten aan dat van het Eindhovens Dagblad, in het oosten, zoals Boxmeer, Grave en Cuijk, verschijnt ook De Gelderlander. Omdat van alle vier deze kranten De Persgroep de uitgever is, beconcurreren ze elkaar niet.

Edities

Het Brabants Dagblad kent de volgende regionale edities:[3]

  • Den Bosch, Vught
  • Meierij
  • Oss
  • Tilburg
  • Veghel-Uden
  • Waalwijk-Langstraat

"Ter Illustratie"

Door de jaren heen heeft het Brabants Dagblad tal van tekenaars in dienst gehad om zowel strips als (politieke) spotprenten te verzorgen. Hierbij een lijst van strips en tekenaars die door de jaren heen hebben bijgedragen aan de krant:

Strips
Prenten

Externe link