Naar inhoud springen

Geuzestekerij Hanssens Artisanaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Brouwerij Hanssens)
Geuzestekerij Hanssens Artisanaal
Geuzestekerij Hanssens Artisanaal
Algemene informatie
Locatie Dworp
Eigenaar Sidy Hanssens & John Matthys
Oprichting 1896
Jaarlijkse productie 300 hl (2003)
Bieren
Actieve bieren zie lijst
Lijst van Belgische brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier

Geuzestekerij Hanssens Artisanaal is een Belgische geuzesteker te Dworp (Beersel) in de provincie Vlaams-Brabant.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1896 werd door Bartholomé Hanssens een oude boerderij-melkerij gekocht en verbouwd tot brouwerij. Het bedrijf is nu nog steeds gevestigd op deze locatie. De brouwerij kreeg de naam “Sint-Antonius” en er werd in tegenstelling tot andere brouwerijen in de buurt geen lambiek gebrouwen maar een bruin tafelbier. Batholomé Hanssens was ook burgemeester van Dworp vanaf 1914 tot 1927.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd, zoals in vele brouwerijen, al het koperwerk aangeslagen door de Duitse bezetter. In 1918 besliste Batholomé om de brouwerij niet meer op te starten maar enkel nog wort aan te kopen en te versnijden. De brouwerij werd geuzestekerij, wat in die tijd veel voorkomend was. Vanaf 1929 nam Theo Hanssens het bedrijf over en brak de laatste restanten van de brouwerij af. Hij ontwierp een flessendroogrek dat nu nog steeds in gebruik is. Hij werd naast geuzesteker ook verdeler voor brouwerij Wielemans. Het bier “Forst” en tafelbier werd in houten vaten van 100 liter geleverd en afgevuld bij Hanssens. Het tonnenmerk “T.H.V.” dat nog steeds in gebruik is, verwijst naar “Theo Hanssens-Vastiau”.

Theo werd in 1974 opgevolgd door zijn zoon Jean. Wanneer deze in 1997 de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, besloot hij bij gebrek aan opvolging geen wort meer in te kopen en zijn lambiekvoorraden op te werken.

Een beetje onverwacht werd de geuzestekerij Hanssens toch voortgezet door zijn dochter Sidy samen met haar echtgenoot John Matthys en op 1 januari 1998 werd “Hanssens Artisanaal bvba” opgericht. Eind 1997 was er al terug wort aangekocht, de drankenhandel werd afgesloten en de aandacht werd volledig op de geuzestekerij gericht. In 1999 kwam er behalve de Oude Geuze en de Oude Kriek ook een nieuwe aardbeienlambiek Oudbeitje op de markt.

Bieren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Geuzestekerij Hanssens van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.