Cisca Wijmenga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cisca Wijmenga
Wijmenga (2015)
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Tjitske Nienke Wijmenga
Geboortedatum 16 februari 1964
Geboorteplaats Drachten
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Werkzaamheden
Vakgebied medische genetica
Universiteit Rijksuniversiteit Groningen
Promotor Prof. Rune Frants en Prof. George Padberg
Beroep Hoogleraar
Bekende werken Facioscapulohumeral muscular dystrophy: from genetic mapping towards gene cloning
[Stafpagina Website]
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Tjitske Nienke (Cisca) Wijmenga[1] (Drachten, 16 februari 1964) is een Nederlands hoogleraar Humane Genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Tevens is zij de eerste vrouwelijke rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen sinds haar oprichting.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Wijmenga studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en promoveerde in 1993 cum laude aan de Universiteit Leiden. Aansluitend deed ze postdoc-onderzoek in het laboratorium van de Amerikaans geneticus Francis Collins waar ze werkte aan het Human Genome Project.

In Nederland was ze hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en sinds 2007 in Groningen, als hoogleraar Humane Genetic. In 2012 werd ze benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.[2]

In 2015 was ze een van de vier winnaars van de Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding voor academici die werkzaam zijn in Nederland.[3] Ze werd onderscheiden voor haar onderzoek naar de genetische factoren in relatie met de glutenintolerantieziekte coeliakie.[4] Ze toonde ook aan dat verschillende autoimmuun ziektes een gemeenschappelijk genetische factor delen.

Wijmenga is op 20 september 2018 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.[5] Op 31 mei 2019 werd bekend dat ze benoemd is tot rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen. Wijmenga begon op 1 september 2019 als opvolger van Elmer Sterken. Zij werd daarmee de eerste vrouwelijke rector in het bestaan van de universiteit, die in 1614 is opgericht.[6]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Cisca Wijmenga.
Voorganger:
Elmer Sterken
Rector Magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen
2019–heden